Audiofreaks, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen

Home Cinema Hardware => Bronnen => Topic gestart door: kurt op 20 juli 2018, 21:52:18

Titel: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: kurt op 20 juli 2018, 21:52:18
Hallo,
Cd bleek begin jaren 90 toch aan veroudering onderhevig. Itt. hetgeen men dacht bij de uitvinding ervan.
Harde schijven verliezen ook informatie na een 15 jaar. Cd-rw’s en USB-sticks doen het nog slechter...

Wat doen we het best om onze video en muziek tijdloos perfect te bewaren?
Periodieke copy’s op andere schijven?
Gr. Kurt.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: kurt op 21 juli 2018, 10:14:22
Er bestaat intussen de M-disc, waar ze 1000 jaar houdbaarheid claimen. Bestaat ook in blu-ray disc.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 21 juli 2018, 10:16:44
Lid worden van streamingdiensten en vergeet je eigen CD-s en gebrande discs. En dat wat je hebt uploaden op grote platforms zoals Youtube. We kunnen er uiteindelijk niet omheen dat er een hoop verdwijnt omdat het op antieke opslagmedia staat en niet alles altijd geconverteerd wordt. Als Youtube omvalt, en dat gaat het een keer doen, dan is wel een partij die veel overneemt, maar hij zal een selectie maken.

De productie van muziek en films stijgt exponentieel. Over 250 jaar is niemand nog geïnteresseerd in al die meuk die in de jaren 90 gemaakt is (bijvoorbeeld he). Het is niet erg dat dingen zullen verdwijnen.

Wat je zelf kan doen is je obscure muziek digitaliseren en omzetten in major formaten, zoals FLAC en WAV. Op het moment dat een formaat als FLAC wordt uitgefaseerd zijn er altijd (gratis) conversietools die het kunnen omzetten naar een current formaat. Als je dit een beetje bijhoudt, kan je, bijvoorbeeld, nu nog prima documenten die ooit in WP51 zijn gemaakt openen in Word of OpenOffice producten.

Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: morph op 21 juli 2018, 12:50:27
Ik heb zelf wat platen en cd's en maak geen gebruik van streamen. Om de simpele reden dat ik het leuk vind direct de gegevens die bij plaat of cd horen te kunnen bekijken als ik er behoefte aan heb en ik het niet leuk vind daarvoor te moeten gebruikmaken van on-line gegevensverstrekkers. Opnemen doe ik vrijwel niets meer. Ik luister ook amper muziek via youtube. Vooral niet omdat het constant met aanbevelingen komt in dezelfde genres als die je bekijkt/beluisterd en juist afwisseling voor mij meer plezier in muziek geeft. Sommige via dit forum getipte links klik ik wel eens aan, maar dat is het dan wel.

Wat ik inmiddels wel duidelijk op mijn netvlies heb is dat vrijwel alle lp's en cd's die ik nu in huis heb mij zullen overleven. Cd's zijn bij de ontwikkeling gemaakt om net zolang mee te gaan als de levensduur van het cassettebandje op dat moment, ongeveer 25 jaar. Geperste cd's blijken nu al probleemloos langer mee te gaan bij zorgvuldige omgang ermee. Ook voor lp's geldt een opvallend lange levensduur.
Dus ik maak me over de houdbaarheid daarvan geen zorgen, eerder over de beschikbaarheid van de geschikte afspeelapparatuur. Voor mijzelf of de nazaten over een jaar of vijftig. Maar die zorg heeft geen invloed op mijn nachtrust.

Als je digitale bestanden zelf wilt bewaren (wat het ook maar mag zijn) zul je regelmatig de boel moeten overzetten op iets nieuwers en mogelijk ook naar een ander bestandsformaat. In dat opzicht is streamen wel wat handiger. Dan doen anderen dat immers voor je.
Enige zorgen daarbij zouden kunnen zijn dat om geopolitieke redenen je na verloop van tijd niet meer bij de foto's of verjaardagsfilmpjes van je kinderen kunt en je favoriete muziekstukken niet meer te vinden zijn of dat er plots een prijskaartje aan het mogen binnenhalen gehangen is.

Als je geen waarde hecht aan eigen bezit in de vorm van platen of cd's en opziet tegen zelf steeds weer je boeltje te moeten kopiëren is streamen het meest handige en lijkt het op dit moment het minst gevoelig voor vergankelijkheid voor muziek- en beeldbestanden voor de liefhebber thuis.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Bloom op 21 juli 2018, 16:03:51
Voor mij telt kwaliteit, en dat krijg je nu eenmaal niet van online streamingsdiensten. En zelfs als ze dat wel doen, heb je geen enkele invloed op hoe lang bepaalde opnames beschikbaar zullen blijven en of de dienst zelf nog zal blijven bestaan.
Met een verzameling van meer dan 7000 cd's is het voor mij geen optie meer om die ergens in rekjes georganiseerd op te stellen en die dan fysiek te gaan afspelen. Ik rip ze dus en sla alle bestanden op op een centraal opslagsysteem en speel dat dan af met een kleine zelfbouwstreamer die in mijn hifirek staat. Door zelf te rippen bepaal ik zelf de kwaliteit (en ik streef naar 1:1), kan ik zelf bepalen hoe lang ik dingen wil bijhouden en zorgen dat er redundantie en back-up is. Ik ben begonnen met een RAID-5 NAS, maar tegenwoordig is het een gedistribueerd netwerkfilesystem genaamd LizardFS. Google dat maar eens. Het grootste voordeel t.o.v. een RAID-5 NAS is dat het systeem heel erg schaalbaar is. En in mijn ervaring werkt het nog flink wat sneller ook.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 21 juli 2018, 16:16:37
Citaat van: Bloom op 21 juli 2018, 16:03:51
Voor mij telt kwaliteit, en dat krijg je nu eenmaal niet van online streamingsdiensten. En zelfs als ze dat wel doen, heb je geen enkele invloed op hoe lang bepaalde opnames beschikbaar zullen blijven en of de dienst zelf nog zal blijven bestaan.


Nou, ik stream CD-kwaliteit en het klinkt als een klok. Kwaliteit genoeg. Op de continuiteit van een dienst heb je weinig invloed, maar ik ga ervan uit dat er altijd wel 2 of 3 streamingsdiensten blijven bestaan naast elkaar, en dat hun aanbod steeds groter is dan ik ooit kan behappen, en dat de kwaliteit altijd minimaal van CD-kwaliteit zal zijn. In die zin is een zeker streamingsaanbod gegarandeerd.

En mochten ze toch weer verdwijnen, dan heb ik altijd nog mijn FLAC's op mijn NAS, mijn CD-s en enorme verzamelingen te downloaden muziek in CD-kwaliteit die naast de streamingdiensten bestaan, zoals de ontelbare bands die hun muziek rechtstreeks aanbieden via hun eigen websites, of in een verband zitten.Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Heintje op 21 juli 2018, 21:35:55
Ik heb al mijn eigen mediadragers nog en alles wat ik beslist niet kwijt wil van CD heb ik geript.
Ik speel mijn platen af, mijn CD's en ik stream een grote muziek verzameling.
Via bezoeken aan vrienden, Spotify (gratis) en op Youtube e.d. maak ik kennis met nieuwe muziek, die ik dan vervolgens probeer te bemachtigen.
Ik constateer dat ik nog zoveel met mijn eigen muziekverzameling bezig ben, dat ik nog geen echte behoefte heb aan een betaalde streaming dienst, hoe zeer mijn vrienden daar ook op aandringen.

En ontopic:
- Mijn meest gedraaide CD's heb ik tevens geript in FLAC (vroeger, toen de GB's nog duur waren) en WAV (nu dus).
- Mijn muziekverzameling heb ik opgeschoond/ontdubbeld naar de grootste bestanden, botweg er vanuit gaand dat die de beste waren: de verzameling is zo groot dat beluisterend vergelijken ondoenlijk is. Soit.
- mijn muziekbestanden staan op harddisks die ik via de SMART-parameters periodiek bewaak. Daarnaast staan ze in drievoud op externe harddisks die op verschillende fysieke locaties worden bewaard.
- elke backup wordt om de beurt na controle van het bestaande bestandssysteem en een "lange" low level format van de hele harddisk periodiek in de laatste (tussentijds aangevulde) versie herschreven op beide backupdisks, waardoor ik er enige zekerheid van heb dat e.e.a. fysiek correct op de disks staat.
- een harddisk die twijfelachtig is, wordt niet meer gebruikt voor backups maar voor andere doelen en vervangen door een nieuwe harddisk. Backup-harddisks worden bewaard in de originele doos en met zorg getransporteerd.

Ik hou van mijn muziekverzameling en zolang dat zo is, steek ik er moeite in om e.e.a. in leven te houden.
Daarbij overweeg ik om van 3,5" opslag naar 2,5" te gaan vanwege de toegenomen transfersnelheden en het ontbreken van een voeding, wat een foutoorzaak minder is.

Zoiets?  ;D
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 22 juli 2018, 08:57:14
Alhoewel ik het zelf ook nog wel doe maar heel beperkt, zijn lokale en individuele inspanningen om muziek te bewaren die buiten je huis in een miljoenvoud beschikbaar is en die door gedeelte krachten in stand gehouden wordt, tamelijk nutteloos. En niet alleen nutteloos, vanuit milieu-oogpunt zelfs een verspilling :)

Alleen muziek op antieke dragers die buiten jouw lokale collectie nergens te vinden is, verdient die moeite en energie.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Opa Spylac op 22 juli 2018, 10:40:38
Ben ik toch niet met je eens.

Bij de volgende Adolf Hitler zit ik lekker muziek te luisteren en is jouw "radio" in beslag genomen.

Kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon vreselijk panaroïde ben. Of was 't nu paranoïde... Zie je, zelfs de taal is niet te vertrouwen!
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: morph op 22 juli 2018, 11:34:42
Citaat van: a.b. op 22 juli 2018, 08:57:14
En niet alleen nutteloos, vanuit milieu-oogpunt zelfs een verspilling :)


Dat weet ik eigenlijk niet.
Opname maken tot aan de uiteindelijke master is bij beide versies hetzelfde.
Persen en distribueren voor een beperkt publiek of door continu onder stroomverbruik bewaren en  voortdurend wereldwijd beschikbaar houden zijn lastig vergelijkbaar.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Opa Spylac op 22 juli 2018, 12:21:59
@Heintje; waarom bestanden in WAV bewaren? FLAC is lossless, maar neemt wel bijna de helft minder ruimte in. Je hebt een vertaalslag extra, maar daar krijg je dan wel wat voor terug, opslagruimte.

Ok, die is goedkoper dan vroeger, maar kost toch nog steeds geld, vooral als je het 1 op 1 backupt (wat ik overigens ook doe).
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Bloom op 22 juli 2018, 12:27:44
Ik heb zelf nog een reden extra om voor FLAC te kiezen: de metadata. Die is gestandaardiseerd en elke speler gebruikt die. Bij WAV zit je altijd wel met spelers die de later door Microsoft toegevoegde metadata niet kunnen lezen of dat gewoon negeren.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Jeronimo op 22 juli 2018, 12:36:55
Ik had al zo'n grote rip- en downloadbestandenarchief in WAV dat ik gewoon in dit format ben doorgegaan. Hard disc ruimte kost bijna niets meer. Dat is derhalve geen reden om alsnog te wijzigen. Daarbij komt dat als vinyl albums met lossless digitale download codes komen dat veelal in WAV is. Verder zou de tijd die het zou kosten om wat ik al had nog eens FLAC om te zetten ik daarvoor niet wil besteden. Het blijft dus vooralsnog allemaal in WAV dat ik op hard disc zet. Ook ik heb meerdere externe harde schijven hiervoor. Geen problemen ervaren van kwaliteitsverlies tot dusver. Hierbij wellicht vermeldenswaard dat de vele kopieën op CD-r heb ook niet onderhevig blijken aan verval of informatieverlies. Vele van die kopieën heb ik in de eerste helft van de jaren 2000 gemaakt. Wellicht heeft hieraan bijgedragen dat ik voor mijn copystation (nog steeds in gebruik) de duurdere CD-r audio dien te gebruiken.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Opa Spylac op 22 juli 2018, 12:41:42
Er is vast wel software die dat omzetten in FLAC kan "batchen". Met een beetje mazzel kan het dan ook gelijk de oude WAV file deleten, zodat je ook niet in de knoop komt met je schijfruimte.

Vergeet niet dat niet alleen de aanschaf van een schijf geld kost, die dingen gebruiken ook best energie. Tenzij je natuurlijk gelijk alles op SSD zet, maar dan gaat het argument "kost niet veel" niet meer op.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Heintje op 22 juli 2018, 13:09:59
Citaat van: Opa S. op 22 juli 2018, 12:21:59
@Heintje; waarom bestanden in WAV bewaren? FLAC is lossless, maar neemt wel bijna de helft minder ruimte in. Je hebt een vertaalslag extra, maar daar krijg je dan wel wat voor terug, opslagruimte.

Ok, die is goedkoper dan vroeger, maar kost toch nog steeds geld, vooral als je het 1 op 1 backupt (wat ik overigens ook doe).


Als je je hele muziekverzameling reorganiseert en uniformeert, vallen je wel eens zaken op.
Voor mij was FLAC onverdacht en ik gebruik het nog steeds voor de muziek waarvan ik geen WAV heb, geen probleem. Tenslotte is harddiskruimte door de jaren heen steeds goedkoper geworden.
Wat mij opviel, is dat ik dezelfde nummers in FLAC tegenkwam met verschillende bestandsgrootten. Nou snap ik dat dezelfde nummers worden bewerkt en bv. dan verschillende speelduren kunnen hebben. Of in oorlogsversie zijn verschenen (Loudness War). Maar ook dat Exact Audio Copy en consorten verschillende instellingen kennen.
Maar toch zag ik net even teveel bestandsgrootte verschillen om mij daar lekker bij te voelen. Dus waarom moeilijk doen, gewoon WAV waar het kan. Zoiets.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Opa Spylac op 22 juli 2018, 13:34:09
Citaat van: Heintje op 22 juli 2018, 13:09:59
Citaat van: Opa S. op 22 juli 2018, 12:21:59
@Heintje; waarom bestanden in WAV bewaren? FLAC is lossless, maar neemt wel bijna de helft minder ruimte in. Je hebt een vertaalslag extra, maar daar krijg je dan wel wat voor terug, opslagruimte.

Ok, die is goedkoper dan vroeger, maar kost toch nog steeds geld, vooral als je het 1 op 1 backupt (wat ik overigens ook doe).


Als je je hele muziekverzameling reorganiseert en uniformeert, vallen je wel eens zaken op.
Voor mij was FLAC onverdacht en ik gebruik het nog steeds voor de muziek waarvan ik geen WAV heb, geen probleem. Tenslotte is harddiskruimte door de jaren heen steeds goedkoper geworden.
Wat mij opviel, is dat ik dezelfde nummers in FLAC tegenkwam met verschillende bestandsgrootten. Nou snap ik dat dezelfde nummers worden bewerkt en bv. dan verschillende speelduren kunnen hebben. Of in oorlogsversie zijn verschenen (Loudness War). Maar ook dat Exact Audio Copy en consorten verschillende instellingen kennen.
Maar toch zag ik net even teveel bestandsgrootte verschillen om mij daar lekker bij te voelen. Dus waarom moeilijk doen, gewoon WAV waar het kan. Zoiets.


FLAC heeft meerdere compressieinstellingen. In the end is het allemaal lossless (en daarmee bitgelijk aan het origineel), maar de diverse compressies hebben invloed op de snelheid van coderen en decoderen. Ooit speelde dat een rol, de laatste tijd veel en veel  minder.

Geen reden tot zorg dus.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 22 juli 2018, 14:57:20
Citaat van: Opa S. op 22 juli 2018, 10:40:38
Ben ik toch niet met je eens.

Bij de volgende Adolf Hitler zit ik lekker muziek te luisteren en is jouw "radio" in beslag genomen.

Kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon vreselijk panaroïde ben. Of was 't nu paranoïde... Zie je, zelfs de taal is niet te vertrouwen!


Ik heb ook al mijn CD-s nog; en mijn NAS met een dikke duizend albums (of meer, geen idee). En nog een HD met duizenden albums van een een kennis van me. Niets mis mee. Maar dat betekent niet dat streamen nu niet hartstikke handig is. Mocht streamen ooit eens stoppen dan heb ik jaren profijt gehad en is er daarna een wereld met hopen en hopen en bulten CD-s. En allemaal kennissen met streamers tjokvol FLACjes.


Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Opa Spylac op 22 juli 2018, 19:23:53
Oh, maar met streamen an sich is natuurlijk niets mis. Maar ik zou het altijd als een extra bron zien. Vooral ook omdat gestreamd lang niet alles te vinden is wat ik de moeite waard vind. Neem maar eens al die albums die wel ooit op vinyl zijn uitgebracht, maar nooit op cd of anderszins digitaal. Behalve wellicht rips, maar die zal je denk ik niet snel bij de streamers vinden. Alhoewel, de tjoep heeft wel heel veel (maar niet alles en het kan ook zo weer weg zijn).
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 22 juli 2018, 20:21:42
Citaat van: Opa S. op 22 juli 2018, 19:23:53
Oh, maar met streamen an sich is natuurlijk niets mis. Maar ik zou het altijd als een extra bron zien. Vooral ook omdat gestreamd lang niet alles te vinden is wat ik de moeite waard vind. Neem maar eens al die albums die wel ooit op vinyl zijn uitgebracht, maar nooit op cd of anderszins digitaal. Behalve wellicht rips, maar die zal je denk ik niet snel bij de streamers vinden. Alhoewel, de tjoep heeft wel heel veel (maar niet alles en het kan ook zo weer weg zijn).


Klopt, maar omgekeerd geldt hetzelfde. Ten eerste luister ik via Qobuz (en soms Spotify) heel veel muziek die ik nooit allemaal wil en kan aanschaffen en wil en kan opbergen in kasten thuis. Ten tweede staat veel (obscure) muziek klaar in de streamingservices waar ik nauwelijks aan kan komen, of met veel moeite. Of het is alleen te koop op dragers die ik thuis niet wil afspelen, zoals vinyl. Als laatste weet niet of veel van de electro waar ik naar luister überhaupt nog uitkomt op fysieke media.

In huize A.B wordt bij het noemen van Qobuz altijd driemaal Houzee geroepen.Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Bloom op 22 juli 2018, 21:17:07
Ik heb een tijd geleden al eens het bewijs gepost dat Qobuz de boel wel eens bedriegt en in plaats van echte HD-opnamen met de computer naar 96 kHz 24 bit omgezette gewone cd-opnames aanbiedt.
Dat heeft bij mij meegespeeld in de beslissing om absoluut geen gebruik te maken van online streaming in welke vorm dan ook. Ik doe het zelf en sla het op mijn eigen centrale opslagsysteem op, dan weet ik welke kwaliteit het is en weet ik ook zeker dat het afspeelbaar blijft zolang als ik dat wens. En dat heet "lokaal streamen".
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 22 juli 2018, 22:35:08
Ik vind HD onzin. Hoor je toch niet. CD kwaliteit is prima en dat doet Qobuz prima. Als ik wil pielen met andere formaten doe ik dat wel via mijn NAS.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Ferry op 15 augustus 2018, 18:40:20
Vergeet niet dat FLAC ook een controle doet op de integriteit van de data. WAV kent geen enkele vorm van foutcorrectie.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: blueznl op 10 december 2018, 11:26:01
Om even terug te kopen op de OP, in het verleden heb ik ooit (in een vlaag van verstandsverbijstering  ;) ) van alles op CD-R gebakken, en ben het een aantal jaren later weer gaan inlezen. Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig hoe groot de problemen in werkelijkheid waren.

Let wel: CD-R, niet CD.

Van m'n audio CD's (welke ik eigenlijk bijna nooit meer afspeel, om eerlijk te zijn, alles staat in FLAC op de server en wordt gestreamed met een Squeezebox Touch en SB3) heb ik eigenlijk nog geen uitvallers gemerkt, maar ik vermoed dat de error correctie dat wel opvangt, en zo goed zijn mijn oren nou ook weer niet.

Er zat inderdaad wat uitval tussen...

(Tabelletje staat hier: http://www.ninelizards.com/archive/data%20rot.htm#table (http://www.ninelizards.com/archive/data%20rot.htm#table) )

Heeft iemand al eens in de praktijk gemerkt dat een CD daadwerkelijk niet meer leesbaar was? Ik heb meer schade ondervonden van krassen en (kinder)handjes dan van ouderdom. Tot op heden...  ???

Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Jeronimo op 10 december 2018, 16:02:18
Ik neem aan dat je geen "CD-R audio" bedoelt, maar een reguliere CD-R. Na zo'n 8 jaar na branden eind jaren 90 via de PC waren alle Mmore CD-R'en onleesbaar.

Terzijde: ik heb vanaf begin 2000 vele CD-R'en gebrand via mijn HD recorder, waarop ik alleen CD-R Audio kan gebruiken. Daarvan zijn alleen enkele onleesbaar geworden door onachtzaam gebruik (zich uitend in krassen). Merken: BASF Emtec Audio (geen foutmeldingen bij branden), TDK CD-R Audio (enige foutmeldingen), Fuji CD-R Pro for audio (geen foutmeldingen), Philips CD-R Audio (enige foutmeldingen).

Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: seoman op 10 december 2018, 18:02:23
Tja het was ooit een prijs gunstig back-up dingetje.
Nu is het je reinste milieu en kapitaal verspilling.
Met de HD prijzen van 25€ per terrabyte is het branden van CD's echt van de zotte
50x cd-r kost 10€ dat is 35Gigabyte
Om een terrabyte te weg te schrijven op cd's heb je ongeveer 1500cd's nodig

cds branden is ongeveer net zo duur als een usb stickje (de aanschaf alleen van de disk, los van het branden en de bewaardoosjes)
Niet dat dat usb flash zo'n fantastisch back-up medium is. maar gewoon om aan te tonen hoe duur CD's zijn
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: minplus op 10 december 2018, 18:24:08
Ik heb tot nu 1 slecht CD-erretje dat ik van Tsjechische vrienden had gekregen weg hoeven gooien en een originele spel-CD. Bij de tientallen andere CD-R's heb ik tot nu geen problemen gemerkt op de beste spelers hier in huis.
Al vroeg merkte ik dat je a- een goede brander, b- degelijke CD-R's en c- een goede CD-speler nodig hebt.
De verschillen zijn groot in alle 3 categorieën en vooral de brander had een gigantisch effect. Maar met de CD2 werd elk fout bitje zichtbaar gemaakt en zag ik dat er ook tussen de CD-R's een groot verschil was in het aantal foute bits. Dat scheelde een factor 50, ook al waren ze allemaal goed af te spelen.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Heintje op 10 december 2018, 20:26:59
Inderdaad houdbaarheidsdatum: bij die TeraBytes komt er elk jaar een r bij.  8)
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: blueznl op 10 december 2018, 20:45:22
Tussen mijn oude CD's zaten een heleboel LifeTec's en MMore's... waarschijnlijk waren het destijds de goedkoopste  :) maar het zijn wel de meest waarschijnlijke faal kandidaten (coating vervaagt).

Zal komend weekend nog een paar CD's restoren / bekijken, is al weer een jaartje later, en eens zien hoeveel nieuwe uitvallers er bij komen.

Ik heb wel het idee dat CD's iets beter houdbaar zijn dan DVD's, maar met de prijzen van HDD's tegenwoordig is het inderdaad niet zo relevant meer :-)
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: seoman op 10 december 2018, 23:43:10
12cent per GB voor een usb stick (±10MB/s schrijven)
12cent per GB Sata SSD (±400++MB/s schrijven)
16cent per GB pciex ssd (1.800MB/s schrijven)
13cent per GB SD kaartje die in een normale telefoon past (10MB/s schrijven)
€2.4cent per GB good old aluminium HD (±190MB/s schrijven)

20cent per cd 700MB (spindel van 50) (7800 KB/s schijven dat is anderhalve minuut per CD!!!)

Tjonge jonge wat gaat het hard zeg.
Mijn netwerk kan het ook niet bij benen.

Nog even een side note:
Ik erger me kapot aan telefoons die geen SD kaartje ondersteunen. Je word dus gedwongen om een telefoon te kopen met extreem duur opslag geheugen. Terwijl het echt niks meer kost tegenwoordig  en dat allemaal voor zogenaamde waterdichtheid (kuch)

de snelheden die ik heb getoond zijn de snelheden van die ene specifieke prijs die ik gevonden heb op tweakers. 
Het kan vele malen sneller.
SD kaartjes zijn ook verkrijgbaar met snelheden van 90MB/s maar dan kost het echt geen 13cent meer. Fijn voor (semi)professionele cameras'en video recorders

Ik koop gewoon iedere paar jaar een nieuwe harddisk en daar kopieer ik gewoon alles wat ik wil bewaren op.
De oude schijven blijven in gebruik totdat ik geen fysieke ruimte meer heb en het onzin is geworden om zulks klein geheugen te blijven gebruiken. Iedere HD die ik koop is minstens 2x zo groot als de vorige dus het past altijd!

Wellicht krijg je nu ook een indruk waarom zoveel bedrijven jou gratis opslagruimte bieden.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: morph op 11 december 2018, 10:11:35
Citaat van: seoman op 10 december 2018, 23:43:10
(kuch)

(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41K%2B6tXc3DL.jpg)

Citaat van: seoman op 10 december 2018, 23:43:10
Wellicht krijg je nu ook een indruk waarom zoveel bedrijven jou gratis opslagruimte bieden.

Ik krijg bovenal de indruk dat zij die gewoon originelen hebben en die koesteren, zich een stuk minder druk hoeven maken.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Opa Spylac op 11 december 2018, 11:00:21
Citaat van: morph op 11 december 2018, 10:11:35
Ik krijg bovenal de indruk dat zij die gewoon originelen hebben en die koesteren, zich een stuk minder druk hoeven maken.


x2
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Sterremuur op 11 december 2018, 17:33:08
Voor mijn eerste 5 1/4" floppydrive heb ik in 1980 fl. 300 betaald.
Ik heb nog een HDD liggen uit een IBM PC uit 1982, van 10MB!
In de tijd dat die moet optoeren is mijn Windows 10 al ruimschoots vanaf SDD gestart. :D
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Vhond op 10 maart 2019, 13:25:51
Ik zou het fenomeen streamer onder het vergrootglas willen leggen.

Hoe lang zullen merken hun eigen streamers blijven ondersteunen met firmware en streaming software en/of blijven mobiele devices de eerder gekochte streamers als controllers ondersteunen??

Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: TANNOY op 10 maart 2019, 13:35:50
Citaat van: Vhond op 10 maart 2019, 13:25:51
Ik zou het fenomeen streamer onder het vergrootglas willen leggen.

Hoe lang zullen merken hun eigen streamers blijven ondersteunen met firmware en streaming software en/of blijven mobiele devices de eerder gekochte streamers als controllers ondersteunen??
dat weet je niet, je bent afhankelijk van ze...
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 10 maart 2019, 18:04:34
Daarom koop ik mijn eigen hardware en zet hierop de software die ik zelf wil. Ik regel de plugins die ik zelf wil.

Je zal maar een Aurender van 6000 euro kopen, en Aurender houdt ermee op.. Sneu geld.

Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Bloom op 11 maart 2019, 00:12:54
+1

Dat heb ik dus ook gedaan.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Heintje op 11 maart 2019, 10:23:50
Als je streamer nu werkt, blijft hij dat qua software in de toekomst waarschijnlijk ook doen.
Hoogstens dat je nieuwe mogelijkheden niet kunt gebruiken.

Voorbeeld: De logitech streamers (allemaal, Classic, Duet, Touch enz.): die doen het allemaal nog, ook sinds Logitech jaren geleden de support heeft gestopt.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Bloom op 11 maart 2019, 11:21:39
Dat is zeker niet altijd het geval. Ik had jaaaaaren geleden een streamer van Netgear en die werd op een gegeven moment niet meer bijgewerkt en stopte na nog een tijdje gewoon met werken omdat hij bepaalde servers van Netgear niet meer kon bereiken. Toen heb ik besloten nooit meer een commerciële streamer te kopen maar te werken met zelfbouw.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: TANNOY op 11 maart 2019, 11:25:36
het kan wel werken.
maar op een gegeven moment word de app niet meer bijgewerkt, de kans is evt aanwezig dat men via je niet bijgewerkte Logitech je netwerk kunnen binnenkomen.

spotify word ook niet niet voor niks elke keer bijgewerkt, dat is niet alleen beveiliging, maar zal er wel tussen zitten.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: a.b. op 11 maart 2019, 11:51:10
Citaat van: Heintje op 11 maart 2019, 10:23:50
Als je streamer nu werkt, blijft hij dat qua software in de toekomst waarschijnlijk ook doen.
Hoogstens dat je nieuwe mogelijkheden niet kunt gebruiken.

Voorbeeld: De logitech streamers (allemaal, Classic, Duet, Touch enz.): die doen het allemaal nog, ook sinds Logitech jaren geleden de support heeft gestopt.


Stel dat Aurender in de software stopt met de Qobuz plugin. Dan kan je hoog- en laag springen, maar dat gaat niet werken tot iemand er een plugin voor bouwt. Zo is logitech opgehouden met plugins, en de reden waarom Spotify het nog doet, is omdat LMS een breed gedragen platform is, waar enthousiastelingen Spotty op hebben gebouwd. En een Qobuz plugin.

Aurender wordt niet zo breed gedragen en heeft bovendien geen open platform. Als Aurender de plugin van Spotify stopt dan heb je een probleem.

Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Vhond op 15 maart 2019, 13:51:06
Daarom zijn streamers die via een browser te controleren zijn ook toekomstbestendiger dan alleen via een app denk ik...
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: TANNOY op 15 maart 2019, 15:40:58
ik heb hier gewoon een Nu prima wr-100 aanzitten, deze digitaal op mijn Topping DX3 pro dac voorversterker, en op mijn Adams Artist 5.

gewoon vanuit mijn computer of telefoon te bedienen in het hele huis.


werkt prima!  :angel:
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Bloom op 19 maart 2019, 16:45:54
Wie het zelf eens wil proberen en weg kan met een beetje informatica, kan mijn zelfbouwgids volgen: https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=79026.0
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: blueznl op 2 juli 2019, 20:53:17
Ik zag vandaag dat ik nog wat CD's ooit naar MP3 had geript in plaats van naar FLAC... Dus vandaag een paar ripjes gedaan... En tot mijn schrik wilde niet elke CD meer (foutloos) rippen! (Waaronder _Freudiana_ en die is niet meer in de handel. Damn.)

Da's dus helemaal niet leuk, omdat ze voorheen dus WEL goed te rippen waren, EN ik ze tussentijds nog nooit heb afgespeeld. (Gebruik altijd m'n Squeezebox eigenlijk, echt hoge, hoge uitzondering dat ik de CD pak.)

Niet leuk dus.

Hoewel mijn PC een andere is, heb ik de oude DVD speler overgebouwd in deze, dus dat is dezelfde. Ook de software is hetzelfde. CD rot misschien, toch? Brrr.

Maar eens de hele verzameling bij langs lopen, kijken wat er nog meer problematisch is...
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: minplus op 2 juli 2019, 21:09:05
Mocht het aan de CD's liggen, de cockpitspray-methode toepassen.
Maar als het bij meerdere gebeurt is het de lezer of de stappen daarna.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: ceejee op 11 augustus 2019, 14:39:16
Mijn allereerste CD die ik kreeg bij mijn Philips CD speler waarvoor je je toen nog moest 'inschrijven' doet het nog steeds prefect ..ABBA - The visitors. Nog geen enkele CD gehad die het niet meer deed vanwege ouderdom. Weleens een CD met kopieerbeveiliging gehad die bleef 'hangen' op de ene speler en het wel deed op een andere. Kortom, ik geloof niet zo in 'rottende' CD's.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: TANNOY op 11 augustus 2019, 14:47:54
CitaatKortom, ik geloof niet zo in 'rottende' CD's.


die zijn er hoor...
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: Sterremuur op 13 augustus 2019, 11:27:42
Klopt.

(https://www.ericebenau.nl/files/CDstuk.jpg)
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: TANNOY op 13 augustus 2019, 11:31:35
ik zie het inderdaad wel veel bij van die cds die je zelf kan branden..
ik heb toen voor TDK Gold gekozen, die doen het (nog) top.

maar ik zie veel van die goedkope cds gewoon versplinteren bijna, je kan het inderdaad er af krabben, laag komt los.

begint met kleine stukjes/putjes.
Titel: Re: Digitaal houdbaarheidsdatum?
Bericht door: morph op 13 augustus 2019, 12:03:41
Bij elke cd kun je de laag eraf krabben. Bij de een wat makkelijker dan bij de ander.
Het is alleen niet verstandig.
Het is van belang de bedrukte zijde niet te beschadigen, want dat is de gegevenslaag die vanaf de andere zijde uitgelezen wordt. Die andere zijde hoort schoon en vrij van grote krassen te blijven, want daar is juist de doorzichtigheid het cruciale punt.

Bij gebrande cd's gaat de data ("audio" of niet) na een aantal jaren verloren door de wijze waarop het verhitte en weer afgekoelde materiaal nog van vorm verandert (de putjes) in de loop der tijd, bij geperste cd's is dat niet het geval.
Maar héél soms tref je een cd die niet meer speelt (ik heb er twee), waaraan niets te zien is.
Sporadisch tref ik zelfs cd's aan die niet goed gefinalized zijn bij het productieproces. Die kan ik dan wel in een cd-recorder afspelen, maar niet in een normale speler ("no disc"). Bij mij gaat dat op voor drie of vier cd's, voor mij geen enkele reden tot paniek.
Het kan overigens ook aan de speler(s) liggen die wat ouder zijn geworden waardoor de laser wat minder krachtig is of aan een beschadiging in de middelste ringen van het schijfje, waar de Table Of Content zich bevindt.

CD-rot (of wat daarvoor doorgaat) begint aan de buitenzijde van de schijf. Oftewel, bij cd-rot is het grootste deel van de data gewoon uit te lezen en qua muziek af te spelen. Want dat wordt van binnen naar buiten gedaan.