Audiofreaks, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen

Hifi Hardware => HiFi Algemeen => Topic gestart door: berret op 23 juni 2020, 09:19:40

Titel: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 09:19:40
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal.
 
Naar aanleiding van wat postings in het Audiofreaksforum  over de Audiolamp etc. wil ik hier wel wat licht op laten schijnen.
Let wel, dit is mijn licht en ik ruil mijn verhaal graag in voor een betere versie .
 
Ik wil dit in meerdere, onregelmatig verschijnende afleveringen doen omdat het een lang en misschien wat onbegrijpelijk, en voor  velen een vreemde voorstelling van zaken is.
Misschien is het een vorm van out of the box denken die wat vreemd voorkomt, maar ik zou zeggen, proef eraan en kijk of je er wat aan hebt.
Ik zeg op voorhand dat ik geen kant en klare recepten of oplossingen zal geven.
Dat is niet gedaan omdat ik een markt wil beschermen, maar meer omdat ik van mening ben dat er risico's aan het ondoordacht uitvoeren van deze kennis zit.
Ik kom daar later nog wel op terug.

Goed, nu dan het begin van het hele verhaal, dus een stukje geschiedenis.

Eerst iets over mezelf, zodat jullie weten waar mijn interesses vandaan komen.
In 1975 ben ik in dienst gekomen van de toenmalige NOS, afdeling programmatechniek, als  programmatechnicus. Na een paar jaar daar als assistent gewerkt te hebben ben ik achtereenvolgens programmatechnicus en hoofdprogrammatechnicus geworden met als specialisatie muziek.
Ondertussen ook nog een paar jaar conservatorium gedaan en ruim 20 jaar bij dat bedrijf gewerkt.

Rond 1990 heb ik dat bedrijf verlaten, na enige onenigheid met de directie, en ben ik gaan freelancen.
Maar goed, rond 1985,kan ook wat later of eerdervgeweest zijn, was er een demonstratie in de dode kamer van het  laboratorium van de NOS om een uitgelezen gezelschap van audiorecensenten het verschil te laten horen tussen diverse merken CD spelers.
De uitkomsten waren gedenkwaardig, maar doen nu niet ter zake.
Daar liep toen ook ingenieur Henry van der Heide rond en die inviteerde mensen om op zijn kamer naar het verschil tussen 2 versterkers te komen luisteren.
En daar is voor mij dit verhaal begonnen.
Bij Henry stond een Revox A77,een cd speler,een zelfgebouwd versterkertje en lag er een goede hoofdtelefoon.
Vervolgens zette hij een CD op en kon je zelf de hoofdtelefoon in de revox versterker prikken of in de eigenbouw.
De verschillen waren dramatisch. Niet zozeer in verschillen qua klank,het laag en het hoog klopte allemaal wel,maar wel in afbeelding etc. Het meest schokkende was het gevoel van "er bij te zijn,het beleven".
Dat was het geluid waar je als technicus en bezig met klassieke muziekopnamen naar op zoek was.
Goed, om het verhaal niet al te lang te maken, na enige maanden ben ik Henry eens wezen op zoeken. Hij was toen al weer  een stuk verder.
En even tussen door: Henry heeft tijdens dit project nog met vele anderen hierover van gedachten gewisseld, zoals bijvoorbeeld de ons bekende  B.Gehakt en zijn professor, mensen van de Nozema en nog vele anderen.
Helaas is Henry toentertijd dankzij wat manipulaties van wat managers en criticasters vervroegd met pensioen gestuurd, hij moest, net als de rest van het laboratorium, afvloeien, alles werd opgeheven.
Voordat dat gebeurde, heeft Henry in samenwerking met  wat mensen van de onderhouds-en ontwikkelafdeling nog een bestaand regeltafelontwerp aangepast en laten bouwen, een fiks aantal B&K microfoons om laten bouwen en zijn er in het land door mij en een aantal collega's opnamen gemaakt, vaak parallel aan normale opnamen, om alles te testen. Ik noem een aantal collega's waaronder: Ad Vink, Frans Meijer  en Yurek Willig. Excuses aan degenen die ik vergeten ben te noemen. En van de kant van de klanten, de omroepen, was met name de KRO zeer geïnteresseerd,  Jos Leussink heeft in zijn tijd bij de KRO, veel opnamen op de "alternatieve" manier laten doen. Ik herinner me uit mijn eigen verleden opnamen in de Amstelkerk te Amsterdam met het ensemble "Wendingen" , heel erg leuk en vaak onbekend repertoire, uitgevoerd door, onder anderen, Marja Bon en Hans Woudenberg.
Na vertrek van Henry zijn deze omgebouwde regeltafel,maar ook de B&K microfoons( tegenwoordig DPA geheten) spoorloos verdwenen. Die zijn gewoon gejat. Dat was ook  vrij simpel, omdat deze microfoons niet opeen inventarislijst stonden...
Goed, hier laat ik het even bij, de volgende keer kom ik terug op het achterliggende fenomeen. En daaruit komen dan op een gegeven moment de audiotegel en audiolamp wel tevoorschijn.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: groovy. op 23 juni 2020, 09:34:14
Een goed verhaal gaat er altijd in ;D
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 10:00:32
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal.
 
Deel 2

Ten tijde dat ik Henry leerde kennen was ik zelf werkzaam bij de NOS met als specialisatie Klassieke muziek opnamen.
Vanuit dat vakgebied was en ben ik zeer geïnteresseerd in het gedemonstreerde  fenomeen.
De verklaring die Henry me in eerste instantie gaf, beschouwde  ik als compleet krankjorum.
Voordat ik bij de NOB ging werken had ik een paar jaar elektrotechniek en elektronica gedaan, dus ik weet ongeveer hoe  het werkt.
Ik vroeg mezelf af hoe iemand als Henry, afgestudeerd ingenieur, tot zulk een raar verhaal kon komen, maar tegenwoordig snap ik het een beetje.
Maar om mezelf een hoop werk te besparen en de corona thuisblijvers wat te doen te geven, verwijs ik naar het volgende:
 
De heer Henri van der Heide was technicus bij het NOB-laboratorium te Hilversum. Tevens was hij homeopaat en deed in zijn vrije tijd ook onderzoek naar geluid- en versterkertechniek. Een eerste meer algemene kennismaking met deze bijzondere man vond plaats in het blad PRANA, hier  verschijnt in het juli/augustus nummer van 1999 een interview met hem.
 
Door toepassing van bepaalde materialen in de versterkerketen, weet hij een bijzonder goede geluidsweergave te bereiken, waarbij men meer betrokken is bij de originele opname, alsof men er zelf bij aanwezig is.
 
In dat interview komen de volgende 11 punten naar voren:
 
1. De bijzondere ervaring alsof men met de werkelijkheid in verbinding staat, zowel objectief als subjectief.
 
2. De geluidsbronnen worden in hun oorspronkelijke ruimtelijke posities met het er bij behorende omgevingsgeluid waargenomen of afgebeeld, zowel via de luidsprekers als via de hoofdtelefoon.
 
3. De plaatsafbeelding van de geluidsbronnen wordt nauwelijks beïnvloed door de plaats van de luisteraar ten opzichte van de luidsprekers. (Tot nu toe was dit een uiterst kritische aangelegenheid.)
 
4. Het voor één van de luidsprekers gaan staan beïnvloedt het klankbeeld op geen enkele wijze.
 
5. Het geluid wordt, onafhankelijk van de afstand tot de luidsprekers, overal in de weergeefruimte, een grote kamer, als nagenoeg even sterk ervaren.
 
6. De luidsprekers worden niet meer als bron van het geluid waargenomen.
 
7. Lage tonen worden buitengewoon natuurlijk en vol weergegeven, ook over relatief kleine luidsprekers. De hoge tonen zijn gaaf en missen een agressiviteit welke bij veel moderne opnamen als afstotend ervaren wordt. Bovendien is een analoge bandopname niet meer rafelig. Dit resulteert onder andere in een buitengewoon natuurlijke weergave van bijvoorbeeld strijkinstrumenten.
 
8. De invloed van de toonregeling in een versterker op het geluid is, alhoewel meetbaar, in de waarneming slechts sterk gereduceerd te bespeuren.
 
9. De signaal-ruisafstand is zowel in een aangepast als in een identiek niet aangepast circuit, gemeten onveranderd. Bij beluistering is de ruis in het behandelde circuit echter milder en opvallend minder sterk.
 
10. Bij beluistering met hoofdtelefoon, wordt behalve 'links en rechts' ook voor en achter' en 'boven en onder' waargenomen en bovendien klinkt muziek niet meer, zoals voorheen in maar nu buiten het hoofd.
 
11. Tijdens het luisteren naar deze installatie wordt men geconfronteerd met een geluidsbeleven, waarbij men deel uit maakt van het gebeuren. Voor velen was dit ervaren van 'er bij te zijn', schokkend, vooral ook, omdat het onmogelijk was zich te distantiëren van deze gewaarwording. Men had het gevoel deel te hebben aan twee werkelijkheden, enerzijds het luisteren in een kamer naar een installatie, anderzijds deel te hebben aan een geluidsgebeuren, dat in zijn echtheid onmiskenbaar was en toch irreëel in relatie met de existerende omstandigheden.
 
*
 
Bron: Van der Heide, H.J., Waarneming en ervaring van geluid: natuurlijk of elektro-akoestisch?
 
Prana 113, juni/juli 1999, p 75 & 76.
 
Nog wat later, namelijk op 12 en 19 augustus 2003, vinden er 2 radio-uitzendingen plaats van de Humanistische Omroep, onder de veelzeggende titel: 'Geluid dat niet mag'.
Hier een stukje van de Humanistische Omroep:
 
 
"Henry van der Heide heeft 15 jaar geleden een revolutionaire manier van denken in opnametechniek geïntroduceerd. Hij werkte in het laboratorium van het Nederlands Omroep Bedrijf. Van der Heide was daarnaast homeopaat. Zijn nieuwe benadering van het omgaan met opnametechniek was gebaseerd op het idee dat geluid in de natuur driedimensionaal is en het tot op heden gebruikte stereosignaal tweedimensionaal. Het NOB had belangstelling voor de uitvinding en heeft zelfs enkele complete registratiewagens laten bouwen volgens de principes van Van der Heide. Er leek een heel nieuw tijdperk in audioregistratie aan te breken. Maar het liep anders.
De technici die volgens dit systeem werkten zijn inmiddels op non-actief gesteld. Van der Heide zelf heeft zich volledig teruggetrokken uit de opnametechniek. De apparatuur die het NOB ooit heeft laten bouwen is enkele jaren geleden vernietigd.
Veel mensen die met Henry van der Heide te maken hebben gehad zijn onder de indruk van de opnametechnieken die hij heeft ontwikkeld. Onder hen Edo de Waart. Hij vindt het een schande dat Van der Heide indertijd met vervroegd pensioen is gestuurd door het NOB. 'Deze man had veel kunnen betekenen voor de registratietechniek van de omroep. (...) Hij bereikte hiermee een niveau dat ik nog nooit heb gehoord.'
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: tito op 23 juni 2020, 11:01:41
Citaat van: berret op 23 juni 2020, 10:00:32Nog wat later, namelijk op 12 en 19 augustus 2003, vinden er 2 radio-uitzendingen plaats van de Humanistische Omroep, onder de veelzeggende titel: 'Geluid dat niet mag'.

De radio-uitzendingen.

>> Klik << (https://www.dhtrob.com/overige/geluid_dat_niet_mag.php)

Pakweg 80 minuten luisterplezier.

Deel 1 begint met: Er was eens..... (https://www.mercedesforum.nl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
Titel: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 15:39:08
Het "wat zou er aan de handkunnen zijn"verhaal

Deel 3
 
Met eerst een woord van dank aan Tito,hij heeft me een zoektocht naar de juiste link bespaart.
Daar had ik vanmorgen geen tijd meer voor.
En ook aan KT88, leuk en fijn dat je reageert.
Overigens,reacties op dit verhaal kunnen gewoon in dit topic, dat maakt alles wat overzichtelijker.
 
Ok , verder dan maar weer.
 
Henry van der Heide noemt in de documentaire het woord "structuur" en "zijnsinformatie".
Ik heb niet de neiging om Henry te verbeteren, maar ga nu iets zeggen over de achterliggende gedachten.
En dan op een iets andere manier dan Henry het in de documentaire doet.
Henry heeft het over een bepaalde manier van koolstof behandelen, zodat die, kort en iets anders gezegd, op het niveau als zijnde in het menselijk lichaam, gaat functioneren.
Dit structureren van kool deed Henry via een magnetisch proces, waaraan een paar voorwaarden waren verbonden, wilde je het optimaal krijgen.
Maar, er was en is 1 heel groot nadeel aan dit proces, en hierover hebben Henry en zijn echtgenote nog behoorlijk woorden gewisseld, nl. kan het zo zijn dat je door deze manipulatie je eigen zijnsinformatie in de kool aanbrengt en zo ja, hebben die onderdelen die uit merendeels koolbestaan, dan ook weer invloed op jou, indien ze in een belastende omgeving komen?
Henry beweerde stellig van niet, zijn vrouw daarentegen van wel en uit experimenten die B. Gehakt en ik gezamenlijk hebben uitgevoerd, blijkt dat dus wel degelijk het geval.
Dat is dus 1 van de redenen om deze kennis niet vrij te geven.
Om een voorbeeld te noemen: het experiment, nog ergens op dit forum terug te vinden, om te proberen via deze techniek apparatuur op afstand te beïnvloedden, hebben B. Gehakt en mij na afloop, ondanks het positieve resultaat, nog dagenlang hevige hoofdpijnen bezorgt.
Dat is een van de redenen dat, na het verdwijnen van Henry als drijvende kracht in dit geheel, het voor de buitenwereld lang stil is gebleven.
Ik heb wel voor mezelf met deze techniek een zeer bescheiden regeltafeltje gemaakt, DAT recorders en microfoons omgebouwd en met deze spullen vele jaren gefreelancet. 
B. Gehakt heeft er, volgens mij, onder andere zijn speakers en versterkers mee omgebouwd.
Allemaal met mooie resultaten, maar daar moet bij in aanmerking worden genomen dat deze spullen dan niet buiten de eigen invloedssfeer komen.
 
Goed, wat is er nu aan de hand en hoe gaan we verder?
Wie de documentaires hebben beluisterd weten hoe Henry alles verklaart, maar dat is nog niet alles.
Ten tijde dat Henry thuis zat na zijn gedwongen pensionering ben ik nog regelmatig bij hem op bezoek geweest.
Daar hebben we nog veel dingen besproken, onder andere aan welke voorwaarden een materiaal moet voldoen om bij te dragen tot een betrokken horen en luisteren naar muziek.
Een van de belangrijkste voorwaarde is dat het materiaal niet in negatieve zin zijn eigen zijnsinformatie in het geluidsbeeld mag inbrengen. En als dat toch gebeurt, hoe dat te elimineren of te isoleren. Daar zijn een paar truken voor, want, waar geen weg is, is een omweg.
Het bleek dat je met behandelde koolweerstanden een omweg kunt creëren. Dan hoef je alleen het verstorende element te isoleren. Dat lukt bijna nooit helemaal, maar je kunt een heel eind komen.
Bijvoorbeeld elektrolytische condensatoren, vaatjes vol chemisch afval eigenlijk.
Daar kun je op de aansluitingen een simpel netwerkje op zetten dat die zijnsinformatie vanuit de aansluitpennen tegen houdt.
De uitstraling via zijn behuizing heb je dan nog.
En voor dat probleem kwam ook een oplossing, die heb ikzelf ontdekt tijdens een vakantie in Portugal.
Een kurklaagje om de condensator blokkeert die informatie en dan ben je ongeveer waar je wezen wilt.
Vandaar dat je in de foto's van de versterker van Theo ook in kurk ingepakte elco's vindt.
Ook hier is weer een maar aan verbonden. Niet alle kurk is even goed, dat hangt onder andere van het bindmiddel af, en de kurk dient schoongemaakt en behandeld te worden voor een maximaal resultaat. en dan komen we aan op de zogenaamde trollensnot, waar ook al eens een topic over is verschenen. Dit bestaat uit een aantal grondingrediënten, ook al eens genoemd, dubbel gekookte lijnolie, terpentijn en bijenwas. De was en de olie vormen de drager, de terpentijn het oplosmiddel en verder zitten er nog een 5 tal andere stoffen in en ook dit geheel wordt weer behandeld. Die behandeling heeft Theo ooit mogen aanschouwen en hij vreesde voor ontploffingsgevaar. Goed, als verbindingsmateriaal heeft verguld koperdraad zich als zeer geschikt bewezen en als isolatie gewoon katoenveter. Geen rare kunststoffen waar ptfe's in zitten of pvc. Er zijn isolatiematerialen die niet schadelijk zijn in dit opzicht, maar een katoenen vetertje is ook nog eens makkelijk in de snot te zetten.
Overigens, ik waarschuw nog maar eens een keer: gekookte lijnolie van de bouwmarkten is niet wat het is, het is een gezuiverde lijnolie met siccatief erin, een metaalverbinding die zorgt dat de lijnolie sneller uithard. Maar deze lijnolie bevat nog gebonden zuren en bij contact op koperen printplaat on schakelaars, slaat alles groen uit en worden de printsporen grotendeels opgevreten. Zelf gebruik ik dubbel gekookte lijnolie, de soort die op metalen gereedschap gebruikt mag worden, dus niet de soort die op hout gebruikt mag worden!!! Oppassen dus voor de DIY-ers.
 
De volgende aflevering ga ik iets vertellen over hoe, volgens mijn inzichten en die zijn strikt persoonlijk en niet wetenschappelijk, dit hele verhaal werkt
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Niemand op 23 juni 2020, 16:12:12
Leuk leesvoer Bert ,deels bekend en toch weer nieuwe dingen ,of die ik vergeten was .
Kom maar op met meer  ;)
Titel: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 17:17:45
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal
 
Deel 4
 
Goed, na deze zeer ingekorte versie over materialen en eventuele behandelingen, nu nog een klein stukje over de snot en dan verder met de persoonlijke filosofieën.
De snot, dat is eigenlijk een bedenksel dat voortvloeide  uit de gedachte van B. Gehakt en mij om iets te fabrieken waardoor je apparatuur kon aanpassen zonder daar alle componenten voor te hoeven verwisselen.
De gedachte was om daar, zoals eerder geïnstigeerd door Henry, olie voor te nemen. Daar hadden Henry en ik al mee geëxperimenteerd bij proefopnamen op diverse locaties, waaronder de Pieterskerk in Utrecht waar vrij veel concerten worden gegeven.
Daar zijn ook experimenten met gevulde koperen ringen uitgevoerd, tot grote verrassing van de uitvoerende musici, maar dat is een heel ander verhaal.
Die olie experimenten hebben we uitgevoerd om nu eens te kijken wat die katholieke gewoontes nu deden om kerken te wijden en meer van dat soort praktijken. Tot mijn( want ongelovig als altijd) bleken er vreemde dingen te gebeuren en dan met name aan reacties te merken van publiek en musici, die uiteraard nergens van af wisten en ons ook niet bezig hadden gezien.
Maar olie (een koolstofverbinding) is, net als massieve kool, beïnvloedbaar van buitenaf. Daar is niet veel energie voor nodig. De oplossing bleek in het gebruik van bijenwas te liggen. Met terpentijn als verdunningsmiddel.
Dan nog de vraag: is dat spul beter te krijgen dan op de janboerenfluitjesmanier waarop het zich normaal gedraagt?
Want dat is niet zo bijzonder. Daar bleken een paar toevoegingen en een daar op volgende behandeling behoorlijk te helpen. En zo is de snot geboren.
Dat was trouwens na de tijd dat Henry nog actief was.
Mooi, nu verder met de janboerenfluitjesfilosofie die ik er op loslaat.
En misschien doe ik dat voor buitenstaanders wat lukraak, want voor mij is dit allemaal behoorlijk helder en sla ik misschien wat over.
Laten we beginnen bij datgene waar Henry mee begonnen is, nl. magnetisme.
Hij gebruikte magnetisme om kool mee op een ander niveau te brengen. Ik heb verteld welke consequenties dat kan hebben. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk gedurende het magnetiseren van kool?
Bij het blootstellen van een materiaal aan een magneetveld verandert de invloed van de buitenwereld op het elektrisch veld binnen het atoom. Er wordt energie aan toegevoerd. Op dat moment is er sprake van het kunnen toevoeren van informatie aan de stof.
Hoe dat precies gaat weet ik niet, wel dat het gebeurt.
Dat kool krijgt daarmee een "lading" die opgeslagen wordt. Die gestructureerde "lading" is alleen maar te verwijderen door er opnieuw energie aan toe te voeren. De lading bij kool is bijvoorbeeld te vernietigen door het tot boven de 80 a 85 graden te verhitten. Dan wordt het "gewist" en vervangen door de dan aanwezige lading, meestentijds dus chaos.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor heel veel materialen, alleen de sterkte van het magneetveld is wel materiaalafhankelijk.
Goed, kijken we even verder. En help me er even aan denken dat ik nog wat meer vertel over magneetvelden en communicatie tussen materialen.
Zien we een magneet, permanent of elektro, dan zien we een ordening, een structuur, in het materiaal. De spin van de meerderheid van elektronen is dezelfde kant op in plaats van chaotisch. Dat is zeg maar, een structuur.
Kijken we naar de massa van bijvoorbeeld een ijzeren magneet, dan kunnen we ook zeggen dat  er een ordening binnen die massa plaatsvindt.
Maar dat stuk ijzer is op zich al een ordening van onderdelen van het atoom: een vast aantal protonen, etc, etc.
Kunnen we dan zeggen dat magnetisme een bijzondere vorm van massa ordening is die boven op de materiaalordening an sich komt?
Zo ja, is het dan mogelijk om in plaats van magnetisme ,massamodulatie als medium te gebruiken om materialen te behandelen en heeft dat dan dezelfde consequenties als de van der Heide methode met een magneet?
En zo niet, hoe doe ik dit?
Kan ik hier iets mee waarmee ik datgene kan doen wat Henry graag wilde, mooie dingen maken voor de mensen?
Zou mooi zijn, toch?
OK, ik wist wat ik wilde, maar nog niet hoe te bereiken. En ,voor ik het vergeet, nog een belangrijk ding: om iets op een ander niveau te krijgen moet je energie toevoeren en wel zoveel dat je boven een bepaalde drempelwaarde uit komt.
Hoe, dat is de vraag als je iets in het massadomein wilt behandelen.
Uiteindelijk blijkt dat bijzonder eenvoudig qua idee te zijn, voor de uitvoering moet je echt een beetje nadenken. En voor wat betreft die energie die je door massamodulatie( ik noem het maar zo, maar eigenlijk klopt die term niet)in je materiaal stopt, die is redelijk vluchtig.
Is er een methode om dat opgeslagen niveau te bestendigen en zo ja, hoe dan?
Daar heb ik een vrij simpele oplossing voor gevonden.er is maar een echte energiebron in ons bestaan en dat is de zon. Als ik kans zie om de altijd aanwezige zonne-energie dusdanig te benutten dat die energie de spullen die ik via deze massamethode behandel,in orde houdt, dan ben ik er. In ieder geval een heel eind.
Op basis van deze gedachten en ingevingen is de audiotegel en daarna de audiolamp ontwikkelt.
Hoe precies komt volgende keer.
En als iets onduidelijk is, graag melden.
 
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 23 juni 2020, 17:38:34
Hoe beter je iets begrijpt, des te helderder de uitleg... :)

Wat in mij opkwam, door dit te lezen: magnetisme is inderdaad orde.
Maar het is, denk ik, slechts 1 vorm van orde, waarvan er wellicht nog veel meer bestaan. Als dat zo is dan zijn er andere vormen van orde die wellicht veel heilzamer zouden zijn die van een magneet.

Vraag is of je ook andere vormen van orde kunt overdragen op een materiaal, anders dan alleen die ene van een magneet?
Maar misschien loop ik teveel vooruit met deze vraag...
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 19:07:57
Citaat van: Knosti de Platenwasser op 23 juni 2020, 17:38:34Hoe beter je iets begrijpt, des te helderder de uitleg... :)

Wat in mij opkwam, door dit te lezen: magnetisme is inderdaad orde.
Maar het is, denk ik, slechts 1 vorm van orde, waarvan er wellicht nog veel meer bestaan. Als dat zo is dan zijn er andere vormen van orde die wellicht veel heilzamer zouden zijn die van een magneet.

Vraag is of je ook andere vormen van orde kunt overdragen op een materiaal, anders dan alleen die ene van een magneet?
Maar misschien loop ik teveel vooruit met deze vraag...
Het punt is,dat je de magneet in geval van magnetisch gestuurde ordening,of massa modulatie in geval van massa gestuurde ordening,niet de magneet of de massa bepaald wat vastgelegd wordt. Dat bepaalt degene die de handeling uitvoert en dat is onder meer de reden dat we er voorzichtig mee moeten zijn.Het is nou ook weer zo dat het levensbedreigend is,maar toch...
Wat gebeurt is dat er, op het moment van de handeling, als het ware een deurtje wordt open gezet waardoor er informatie kan worden uitgewisseld. Dat uitwisselen kan nog op veel andere manieren,dit is er 1 van.
Denk bijvoorbeeld aan die auto waar je mee tegen een paaltje aan reed. Flinke deuk er in,die deuk is er weer heel mooi uit te halen,maar in de kristalstructuur van het ijzer is een verstoring ten opzichte van de vorige vorm ontstaan.Deze zul je altijd terug kunnen vinden of je moet nog meer energie toevoeren,bijvoorbeeld door dar stuk ijzer te smelten.Dan wis je de vorige indruk. Door weer energie toe te voeren.
Zo ongeveer kun je het vergelijken.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 19:42:11
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal
Deel 5
Weer even een zijpaadje.
Kijk eens wat een bewegende magneet op een stukje koperdraad doet.
Die wekt een spanningsverschil over die draad op en als die draad gesloten wordt, gaat er een stroom lopen.
Goed, dat spanningsverschil, waar komt dat door?
Inductie, zegt men en de kous is af.
Jaja, zo zijn we niet getrouwd.
Alles bevind zich hier in de ruimte. En heeft daar een plaats.
Tijdruimte coördinaten heet dat geloof ik. En verbeter me als ik het fout heb, ik ben nog jong en wil nog wel wat leren.
Dus alles heeft een bepaalde afstand tot elkaar en zou heel wel mogelijk informatie daarover op alle andere objectenkunnen overdragen. Zoals de maan eb en vloed veroorzaakt door de plaats die zij inneemt ten opzichte van de aarde.
Pure informatie dus. Het pas als zodanig ontdekte geval van gravitatiegolven is daarvan ook een voorbeeld.
(Hier hebben Henry en ik het al jaren geleden over gehad, gravitatie en hoe te interpreteren, dus ik sta hier op zijn schouders)
Nu het volgende open deurtje. alleen als een magneet beweegt ten opzichte van een geleider, vormt zich een spanningsveld over die geleider. En in gesloten situatie gaat er een stroom lopen. Beweegt  de geleider synchroon met de magneet, dan gebeurt er niets. Zou het niet zo kunnen zijn dat de bewegende magneet duidelijk maakt aan de stilstaande geleider dat hij beweegt en dat in het opgewekte veld informatie zit over richting en snelheid van die bewegende magneet? En dat de in de open geleider opgewekte spanning niets anders is dan deze kennis die overgedragen wordt? Kennis over de verandering in het tijdruimte domein? En dat, als we de geleider sluiten, een stroom opwekken die de beweging van de magneet remt, misschien wel enkel om deze verandering tegen te gaan? En dat dat ons dan de mogelijkheid geeft om bewegingsenergie in elektriciteit om te zetten? Dat dit dus een puur op STRUCTUUR gebaseerde  handeling is?

Dat tegengaan van die verandering in ruimtelijke structuur zou er in transformatoren verantwoordelijk kunnen zijn dat de secundaire wikkeling in tegenfase spanning opwekt ten opzichte van de primaire wikkeling? Want waarom dat zo is heb ik nooit op school geleerd, wel dat het zo is.

Maar goed, dit is een van de bezigheidstherapieën om tijdens lange autoritten de verveling te verdrijven, dus jullie mogen erover denken wat je wilt.
Audiotegel en lampkomen nog aan de orde.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 23 juni 2020, 21:20:36
Citaat van: berret op 23 juni 2020, 19:07:57Zo ongeveer kun je het vergelijken.

Helder. En tamelijk cruciaal. Had ik me niet helemaal gerealiseerd...
Titel: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 21:24:06
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal.
 
 
Deel 6
 
Nu dan het verhaal van de Tegel en de Lamp.
Een paar jaar geleden kwam B.Gehakt  bij mij langs en nam een kleine vierkante meter koolstofmat mee. Of ik daar wat mee kon. B. had een heel groot stuk gekocht naar aanleiding van de koolveter waar Hocus toentertijd mee experimenteerde. In eerste instantie zag ik er niets in en het stuk koolstofmat heeft jaren in een laatje gelegen.
Op zeker moment besloot ik de boel eens op te ruimen en opruimenderwijs kwam ik die mat weer tegen. Ik wilde de mat weggooien, maar toch... Ik heb er toen een apenhaartje uit getrokken en die behandeld. Tot mijn grote verbazing zag dat haartje van een paar centimeter er erg goed uit. Vervolgens een langer haartje geprobeerd. Niks, nada. Wat was er aan de hand? Het enige wat gebeurt was, dat het lange draadje na de behandeling door zijn eigen gewicht was doorgebogen. Dat bleek de sleutel tot wat denkwerk. Het doorbuigen onder zijn eigen gewicht betekende dat er na de behandeling bewegingsenergie aan het haartje was toegevoerd. Dat verstoorde de aangebrachte ordening.
En dat bracht ook meteen helderheid in het verschijnsel dat de speciaal voor Henry gemaakte koolstofkabels iedere hun ordening verloren terwijl koolweerstanden wel ok bleven. Achteraf logisch, koolweerstanden buigen niet.
Ok, als die mat dus goed te krijgen is, hoe kan ik dat ding dan behandelen? En dan komt een beetje op de racefiets rondtoeren goed van pas,want dan komen er vaak ideeën naar boven borrelen. Burp. Het idee om met het concept van werken met gravitatie was al veel eerder geboren en B. Gehakt en ik hebben daarmee in Noorwegen ook weleens wat mee gedaan. Dat is weer een ander verhaal.
Het feit dat ik me ooit wel eens verdiept hebt in homeopathie om het werkingsprincipe proberen te doorgronden, bracht me op het idee dat dat beruchte potentiëren niets anders is dan massamodulatie,of zo je wilt gravitatiemodulatie.
Het slaan op iets geeft op het moment waar de slag gestuit wordt, een enorme vertraging. Dat is hetzelfde als een grote G-kracht uitoefenen. Lijkt erg op een verhoging van de gravitatie. Ik noem dit soort processen massamodulatie of gravitatiemodulatie.
Op een koolstofmat kan ik zoiets niet uitvoeren, maar denk even aan het vorige hoofdstuk waarin ik het heb over de verbinding of structuur  in de ruimte die voorwerpen op elkaar hebben. Hou ook even het voorbeeld van eb en vloed in gedachten, maar dan gerelateerd aan de zon.
Als ik er in slaag om die verbindingsstructuur te benutten om die koolstofmat op een hoger niveau te tillen, dan zou het kunnen werken. Blijft het gevaar van de eventuele terugwerking op de persoon die het uitvoert.
Hoe dat nu weer te voorkomen? Relatief simpel. Als ik energie van de zon kan gebruiken om die mat op niveau te houden en die mat niet meer aan mechanische energie bloot te stellen, heb ik wat te pakken.
Dat heeft er toe geleid dat ik op een gegeven ogenblik een soort van ontvanger/zender geconstrueerd heb en die heeft een hele poos bij B. Gehakt in de tuin gestaan. De ontvanger ontvangt zonne-energie en zend dat weer uit in de aarde. Als ik dan die mat hier aan kan koppelen , dan heb ik het.
Ook aan die zenderontvanger kleven nadelen, het ding kan terugwerking introduceren. Dus ook daar heb ik maatregelen tegen moeten nemen.
Uiteindelijk staat die zendontvanger met wat aanhangsels na wat onenigheid met B. Gehakt, nu bij mij in de tuin.
Overigens hebben B. Gehakt en ik nu bijna een jaar geleden de hand geschud en samen een bakje koffie gedaan, dus de lucht is wel geklaard.
Goed, op een gegeven ogenblik heb ik de mat in twee lagen kurk geplakt en deze mat in stukken van ongeveer 10 bij 10 cm gesneden, en toen, op voorstel van Theo van Wermeskerken die even kwam buurten, deze stukjes opeen badkamertegel geplakt. Voor welk idee ik Theo nog steeds dankbaar ben.
En toen deze tegeltjes op een manier behandeld dat  ik, via een koppeling met de zendontvanger, wel de niveauverhoging in de tegels kon realiseren zonder ze fysiek aan mechanische spanning te hoeven  blootstellen.
Deze tegeltjes zijn toen door B. Gehakt als nieuwigheid hier op het forum aangekondigd en uitgezet onder geïnteresseerden.
De rest weet men, naar ik aanneem.
Omdat ik in eerste instantie had bedacht dat die tegeltjes onder luidsprekers gelegd zouden kunnen worden, zijn ze per paar uitgeleend. Op tijdelijke en statiegeldbasis zodat ik de teruggekeerde tegels kon beoordelen. Het bleek dat vele tegels hun effectiviteit hadden verloren doordat er iets op gezet was. Vandaar dat er nu een koof overheen zit. De tegels hebben een andere afmeting gekregen en zijn qua opbouw in de loop van de tijd wel iets verandert ,maar de werking is nog steeds hetzelfde, ordening brengen in alles wat erboven staat.
En dan bedoel ik ook recht erboven, een tegel werkt verticaal.
 
OK, op een gegeven moment is er een afluistersessie bij Theo van Wermeskerken thuis. Daar is ook TDO aanwezig. En nu vertel ik het zoalsik het gehoord heb: Theo heeft opzij van zijn installatie een grote gloeilamp hangen. Daar lag, geloof ik, een reservetegel onder. Hetwordt wat schemerig en Theo doet die lamp aan. Grote schrik, het geluid wordt beter!
Theo bedenkt op dat moment de Audiolamp.
Even terug naar het verleden, met Henry heb ik vaak gesproken over fotografie en Henry was een verwoed fotograaf, maakte ook zijn eigen lenzen en lensvattingen. Ook in zijn foto's paste hij zijn techniek toe en hij was tot de conclusie gekomen dat  IR filters voor zwartwit fotografie tot platte plaatjes zonder diepte leiden. Zonder IR filter was er veel meer diepte te zien.
Goed, een en een is twee, dus welke lamp zou dit nu het beste doen?
IR leds geprobeerd, waardeloos. Wolfraamlampen doen het beter, maar de ouderwetse  kooldraadlamp doet het ook best. Dus hebben Theo en ik de markt afgestruind naar kooldraadlampen en wolfraam buislampjes. Van de kooldraadlampen hebben we nu een heel klein voorraadje aangelegd.
De audiolamp bestaat nu in wezen uit een houten piramide met daar onderin een audiotegeltje en kan uitgevoerd zijn met een ordinaire dimmer, maar ook iets luxer met een variac met daar achter een dubbelfazige gelijkrichter.
Ok,genoeg voor nu. Misschien ga ik nog iets vertellen over hoe je ook met deze principes in het achterhoofd over transistoren en buizen kunt denken.
Dat is op dit moment, eigenlijk de laatste paar jaar, een persoonlijke zoektocht die ik,in samenspraak met Tirillo, uitvoer.  
 
 
 
 
 
 
 
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 23 juni 2020, 21:37:21
De badkamertegels ja... al best lang geleden... volgens mij was dat in 2012 of zo.

Waarschijnlijk omdat ik op de 1e verd. woon heb ik eigenlijk het meest profijt gehad van de dubbelzijdig geaarde printplaat onder de verschillende tegels. Destijds ook een fraaie 'toevalstreffer'.
In mijn zoektocht hier was dit een grote stabiliserende factor, waardoor de mate van ordening zelf niet meer zo veranderlijk uitpakte.

Krijg je dit aspect verbaal in het verhaal ingepast? ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 23 juni 2020, 21:40:56
dubbele post.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 23 juni 2020, 22:21:18
ja, het was op een gegeven moment duidelijk dat veel beton onder de tegel verstorend werkte.
Het was en is duidelijk dat de actieve laag in de tegel moet refereren aan de zwaartekrachten van de aarde, alsdie op een of andere manier verstoord worden,hetzij door massa's,hetzij door afwijkende magnetische velden( zie het stukje over de relatie magnetisme en massa) dan kan de ordenende werking niet goed plaats vinden.Een losse aardplaat eronder wil helpen omdat dan weer een vast referentiepunt recht onder de tegel ligt,en/of een zwaar materiaal,niet zozeer qua gewicht maar meer met een heel hoog soortelijk gewicht. Het soortelijk gewicht moet dan hoger zijn dan het sg van beton waarop het huis of de flat gebouwd zijn.Waarom weet ik niet,wel dat het zo is. 
Daarom zit er in de tegel onder andere ook nog een loodslab verwerkt. 
De nieuwste versie is bovendien dusdanig behandeld dat er geen voorkeurstand is qua ligpositie. Meerdere tegels hoeven niet meer in dezelfde richting te liggen.Vroeger was dat wel zo,want tijdens de behandeling liggen die tegels nu eenmaal in het aardmagnetisch veld.Dat veld heb ik nu op de behandelplek 90 graden gekanteld en zo  dit probleem getackled..
Titel: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 24 juni 2020, 08:52:40
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal
 
Deel 7,het wormvormig aanhangsel
 
Nar aanleiding van een telefoontje van een van de forumleden wil ik even wat begrippen nader duiden.
Het gaat over de begrippen "zijnsinformatie"en "structuur, structuurinformatie".
Deze begrippen gebruik ik zelf door elkaar, Henry stelt dat zijnsinformatie datgene is wat een materiaal of een gebeuren in de tijd met zich meedraagt. Zijnsinformatie van een stuk materie lijkt me duidelijk,datgene wat die materie tot die materie maakt en zijn eigenschappen beschrijft.
Zijnsinformatie van een gebeuren, zeg een concert, is datgene wat de luisteraar of musicus bewust meemaakt, zaken als beleving en ontroering zijn daar van vitaal belang .
Het gaat bij het van der Heide gebeuren om deze twee aspecten, het gebeuren en het materiaal. Kan een hele keten, de hele opname en weergaveketen van bijvoorbeeld een concertregistratie, deze belevings- en ontroeringsverschijnselen die live optreden, meenemen naar de uiteindelijke weergave via luidsprekers?
En zo niet, waardoor wordt die overdracht verhinderd?
En zo ja, hoe kunnen we dit maximaliseren?
Want genieten en beleven van muziek ,daar gaat het tenslotte om.
Ik zeg nu muziek, maar reken daar ook film en video onder.
Kom ik op het begrip structuur en structuurinformatie.
Die zijnsinformatie kan alleen overgedragen worden als de keten die daarvoor zou moeten dienen, daarvoor capabel is Maar is die keten dat dan ook werkelijk?
Ja en nee, de gemiddelde keten kan prima alle frequenties en meestal ook de dynamiek van een muziekstuk weergeven, maar het schort aan de beleving.
Dat betekent dat de structuur van die keten niet op het niveau is , dat het die component maximaal kan doorgeven.
Ons brein vult het meestal wel aan, maar het is niet optimaal.
En op die zere plek heeft Henry zijn vinger gelegd. Hij heeft een manier gevonden om de structuur van die opname en weergaveketen dusdanig aan te passen dat die zijnsinformatie wel wordt doorgegeven.
 
En nu de kwestie: hoezo merken we dat dan?
Dit stukje tekst komt uit mijn koker en is mijn persoonlijke verklaring van dit fenomeen. Ik kan helaas Henry niet meer vragen of hij deze visie zou kunnen delen.
We zijn in ons lichaam gezegend met een afweersysteem dat vreemde en vijandige elementen buiten houd.
Bedorven eten spuwen we uit, voor iets wat we niet willen zien sluiten we de ogen of draaien ons hoofd weg. Ziekmakende virussen of bacteriën worden, als dat kan, zo snel mogelijk onschadelijk gemaakt. Er is een orgaan dat we niet zomaar van de buitenwereld kunnen afsluiten, dat is ons gehoor. Alleen vingers in de oren stoppen kan helpen, maar dan kun je bijvoorbeeld je handen niet meer aan het stuur houden.
Het is een tamelijk hulpeloos orgaan. Het heeft echter wel een relatief indirect beschermingsmechanisme: als iets vreselijk klinkt gaan we het vermijden of we proberen ons onbewust ervoor af te schermen, we laten niet toe dat het geluid ons zal beroeren.
Dat laatste gebeurt( op wat uitzonderingen na) in de tegenwoordige opname- en weergaveketens. Het heeft tot effect dat , als we de muziek mooi vinden, maar de zijnsinformatie komt niet door de structuur heen of is door de apparaten vervangen door hun eigen zijnsinformatie, het geluid plat en zonder beleven wordt. Er mist dus een wezenlijke component.
Dit platte en lelijke geluid, deze interpretatie van deze afbeelding van de werkelijkheid, is te danken aan de reactie van ons afweersysteem op de aangeboden informatie. We worden niet meer betrokken bij de uitvoering, we lopen weg, zetten de radio uit, gaan zitten kletsen, etc, etc, want de wezenlijke ervaring ontbreekt, ons afweersysteem blokkeert de aangeboden zijnsinformatie en de aandacht is weg.
Eigenlijk hebben we een sluipende moordenaar voor onze beleving en ontroering in huis gehaald.

Zo kijk ik er tegen aan. 

Het is een persoonlijke mening en dat is een feit, volgens B. Gehakt. ;D
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 24 juni 2020, 10:45:19
Hoepel toch op met je feiten! (*)

Fijn om eens op een rijtje te hebben wat het "fenomeen" v.d. Heide (etc.) behelst.

(*) Volgens B. Gehakt (en/of KT88, daar wil ik vanaf zijn) :)

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 24 juni 2020, 11:05:42
Citaat van: Opa Spylac op 24 juni 2020, 10:45:19Hoepel toch op met je feiten! (*)
Fijn om eens op een rijtje te hebben wat het "fenomeen" v.d. Heide (etc.) behelst.
(*) Volgens B. Gehakt (en/of KT88, daar wil ik vanaf zijn) :)
Vind ik ook. Sinds ik de set bij B.Gehakt heb gehoord ben ik zeer nieuwsgierig geraakt.

Edit: Verdere persoonlijke info die ik eerst had gepost heb ik verwijderd om dit draadje niet te bevuilen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 24 juni 2020, 14:54:27
Citaat van: berret op 23 juni 2020, 21:24:06Dat is op dit moment, eigenlijk de laatste paar jaar, een persoonlijke zoektocht die ik,in samenspraak met Tirillo, uitvoer. 


Hoe is het met Tirillo ?

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 24 juni 2020, 15:53:06
Al vanaf de eerst uitgegeven "'badkamertegeltjes"' ben ik blij met het "fenomeen" v.d. Heide.
Inmiddels is mijn set voorzien van een 104 cd speler, (aangepakt en behandeld door jullie) een drietal audiotegels en de audiolamp doen mooi werk, en dit naast de nodige trollensnot in diverse apparaten en op kabels.

Naast de 104 heb ik ook de streaming aardig opgetuigd, incl met trollensnot behandelde dac, streamer en voedingen.

Het klinkt als een klok, technisch gezien beter dan de 104 ( meer info, meer details, beter laag enz enz) maarrrrrr de magie van de 104 blijft moeilijk te evenaren.

Mijn vraag Berret, is het fenomeen bron afhankelijk, gaat een platenspeler beter dan een cd-speler of zijn er voorbeelden hoe je streaming (al of niet vanaf een harde schijf) ook naar een hoog geordend nivo kan krijgen?

Zelf kan ik niet meer zonder de lamp en tegels, je mist dan ook vaak wat in sets waar het "fenomeen" v.d. Heide helemaal niet aan de orde is.

Mooi deze uitleg, ik ben jou en de rest die hieraan hebben bijgedragen dankbaar.
Ik zou zeggen keep up the good work.

Fred
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: RenéN op 24 juni 2020, 16:51:46
Bijzonder verhaal en goed om het nu eens achter elkaar uitgelegd te krijgen. Hoewel ik niet alles helemáál begrijp en er stukjes weer door het afvoerputje verdwijnen  8). Ik heb inmiddels wél twee tegels en de Lamp, en ook nog een door TvW gemodde CD104. Met alles ben ik heel blij mee, ik merk dat er zonder lamp bijvoorbeeld minder beleving is.

Maar dit verhaal lezende wordt ik toch weer geïntrigeerd door het behandelen van de set met de trollensnot. Wellicht toch maar doen....
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tirillo op 24 juni 2020, 19:46:00
Citaat van: chansig op 24 juni 2020, 14:54:27
Citaat van: berret op 23 juni 2020, 21:24:06Dat is op dit moment, eigenlijk de laatste paar jaar, een persoonlijke zoektocht die ik,in samenspraak met Tirillo, uitvoer. 


Hoe is het met Tirillo ?

Gr. Hans

Uitstekend!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 24 juni 2020, 20:44:57
 ;D  ;D

Mooi...stemmen uit het (korte) verleden.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 24 juni 2020, 22:16:05
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal
 
Deel 7a 
 
Toch nog even een mini aanhangsel.
Ook dit weer naar aanleiding van weer een telefoontje van hetzelfde forumlid.
Hij vroeg me om nog even wat meer toelichting op de Audiolamp.
"Wat doet dat ding nou precies, hoe zit dat eigenlijk"?
Ok, ik ga even terug naar wat ik eerder zei over wat Henry ontdekte over de bijdrage van het infrarood op de beleving van zwartwit foto's.
Foto's zonder IR filter hebben meer diepte en beleving dan foto's die met zo'n filter gemaakt zijn. IR heeft dus eigenschappen die bij kunnen dragen tot de beleving. Hoezo staat dat in relatie met geluid uit  je luidsprekers? Het ene is licht, het andere geluid. Wat is het verband?
Nou, ga eens uit van een goede installatie, al dan niet met de vdH modificatie.
Dat geluid komt via het medium lucht naar je toe. Inclusief  een reflectiepatroon via de muren, de vloer en het plafond. Afgezien van de akoestische problemen die we allemaal kennen, gebeurt er nog iets. Lucht is een medium met massa en bevind zich in het zwaartekrachtveld van de aarde, maar ook in het gravitatieveld van de materialen waaruit het huis is opgebouwd.
En ook nog in een elektrisch veld, opgewekt door alle leidingen in huis, met ook nog eventuele verstorende invloeden van betonijzer en koperen leidingen.
Kortom, een chaotisch en tot op zekere hoogte belastend veld.
En daarop reageert ons afweermechanisme zoals ik al eerder schreef.
Als we nu de ordende informatie van een tegel kunnen koppelen aan IR straling, dan kunnen we de ruimte met alles wat daar in zit, wellicht van een ordenende energie voorzien. En dat gebeurde per ongeluk bij de demonstratie bij Theo van Wermeskerken.
Een tegel werkt vertikaal en dat is het. Door nu "schone"energie aan de lamp toe te voeren en die zo in te stellen dat er maximaal IR wordt afgegeven krijgen we ook ordening in de hele ruimte,wanden, vloer en plafond worden aangestraald evenals de lucht om ons heen.
 
Goed, met die gebeurtenis als basis is vervolgens in een paar etappes de huidige audiolamp ontwikkeld. In die lamp is dus de huidige kennis omtrent dit hele fenomeen geïntegreerd, waarbij opgemerkt moet worden dat het  een middel is wat heel behoorlijke resultaten kan bereiken, net als de audiotegel en omgebouwde apparatuur, ( en samen werkt het het best)maar niets is volmaakt in deze wereld.
En deze laatste zin is ook de drijfveer om te kijken tot hoever we kunnen gaan. De ontdekkingsreis gaat gewoon verder.
 
En dat gebeurt onder andere in de versterkers die Theo bouwt, ook daarin probeert hij het uiterste uit de kan te halen. En in dat bouwen en ontwerpen komen we vanzelf weer dingen tegen die opgelost zouden moeten, en soms ook opgelost kunnen, worden.
Voor wat betreft de zoektocht die ik met Tirillo onderneem: hoe kunnen we de voordelen en de nadelen  in structuur opzicht van buizen en transistoren zo combineren dat we er het maximum qua beleving zo goed mogelijk benaderen. Dat betekent dat er een soort schakeling ontwikkeld is, nog met wat te tackelen problemen, die de taken van transistoren en buizen zo strikt mogelijk scheidt.
Omdat ik meestal niet verder kom dan broodplank bouwsels en daar mee net zo lang experimenteer tot ik er genoeg van krijg, gaat Tirillo een stap verder en integreert hij zo'n proefopzet al in zijn set.
Hulde daarvoor, en heel belangrijk voor de feedback die daaruit voortkomt.
 
Goed,genoeg voor vandaag.
 
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 24 juni 2020, 23:08:32
Helder, die integratie van lamp en audio. Ik besefte nog niet helemaal hoe en waar die elkaar precies vinden. Ik hoor alleen dat het zo is, wat op zich al voldoende mag zijn. Maar nu is die link er ook in het verstand... ;)

Anyway, bijzonder tof dat je de moeite wilt nemen zoveel te delen en met zoveel samenhang, bedankt.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 25 juni 2020, 09:10:38
Misschien ook interessant om nog even toe te lichten wat het mooie van een buis in de signaalweg is en
de soortgelijke manier als bij de audiolamp waarop we daar de gloeidraden van ordening voorzien.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 25 juni 2020, 10:55:11
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 25 juni 2020, 09:10:38Misschien ook interessant om nog even toe te lichten wat het mooie van een buis in de signaalweg is en
de soortgelijke manier als bij de audiolamp waarop we daar de gloeidraden van ordening voorzien.

Misschien ga ik dat nog doen. Eerst vandaag nog wat werken. 
Maar nog even iets wat men zich zou moeten realiseren over geluid an sich. En wat muziek daar voor rol in speelt.
Geluid is niets anders dan energie overdracht door de lucht. Een tijdelijke verandering in de structuur van de luchtbel die ons omringt. Het heen en weer bewegen van luchtmoleculen die elkaar een beetje wegduwen.
Niks bijzonders zal men zeggen. Hoe komt het dan dat muziek zo'n invloed op ons heeft? Niks anders dan een beetje wegduwen van luchtmoleculen toch? En dat wegduwen, die energie die daarmee gepaard gaat, is in staat om bij ons emoties op te wekken. Muziek, gesprekken, alles valt daar onder. Niks anders dan een beetje luchtmoleculen wegduwen dus. Hier zie je dat de structuur die in dat wegduwen aan de luchtmoleculen opgelegd wordt, een cruciale rol speelt bij de interpretatie van dat simpele fysische proces. Mijn 2 centen voor nu.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: kurt op 25 juni 2020, 12:44:47
Niet iedereen heeft het, ik wel, die voorkeur voor mensen die out of the box kunnen en willen denken!
Leuk leesvoer!
Titel: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 25 juni 2020, 20:57:42
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn" verhaal


Deel 8
Eerst even een correctie die ik van een fotograferend forumlid kreeg.
Ik had het over IR werende lenzen en dat klopt niet, dat moet fotopapier of film  zijn wat minder of niet gevoelig is voor infrarood. Sorry, ik had dat even in mijn oude aantekeningen moeten opzoeken. Daarin staat inderdaad in dat het om infrarood fotofilm en papier gaat. Ik kan me de foto's die ik toen gezien heb, nog duidelijk herinneren en ergens zwerft hier nog een boekje met papiervoorbeelden van Agfa, waarin het ook heel duidelijk te zien is. In ieder geval hartelijk dank voor deze corrigerende opmerking.
Nog even wat over een  van de ontwikkelingen waar enkele forumleden en ik mee bezig zijn.
Allereerst met nog wat meer onderzoek naar de relaties tussen materialen en hoe ze naar onze (zelfzuchtige?) behoeftes te kunnen aanpassen.  Ik heb al aluminium genoemd en ben nu bezig om ook koper nog wat "gezegliger" te krijgen.
Theo postte iets over de gloeidraad in een buis. Daar kan ik nog wel wat over zeggen, zonder op alle details en uitkomsten van experimenten in te gaan.
De invloed van de gloeidraad en de daarmee samenhangende voeding werden en worden schromelijk onderschat, ook in het geval dat men een prachtig gestabiliseerde voeding daarvoor gebruikt.
En ook in het geval van direct verhitte kathodes.
Het is de gloeidraad, die al dan niet via een indirect verhitte kathode, een essentiële  voorwaarde voor de elektronenstroom in de buis vormt. Uit gewone metingen, dus niets met het structuurverhaal te maken hebbende, blijkt de gloeidraad en zijn voeding een heel grote invloed op de vervorming te hebben. In structuur opzicht is een indirect verhitte kathode, die behandeld is met een stof die de emissie van elektronen bevordert en meestal in dat opzicht niet zo best is, heel vervelend zijn. Maar gelukkig kan die gloeidraad voldoende corrigerende energie afgeven om dat effect te compenseren. Voorwaarde is dan wel dat dan de voeding van die gloeidraad optimaal gemaakt wordt!
Verder nog iets over het verschil tussen transistoren en buizen, niet zozeer in technisch opzicht, dat weten we allemaal wel. Maar meer in het materiaalgebruik. En even tussendoor, als je in het periodiek systeem van elementen kijkt, dan zitten Kool, Germanium, Silicium, Tin en Lood in dezelfde kolom. En laten we in onze queeste nu juist die materialen heel bruikbaar vinden. Het lijkt wel toeval!
Verder over de buis misschien een volgende keer, want er is nog best veel over te vertellen wat niet in de reguliere lesboeken staat.
Even naar de transistor. Even een janboerenfluitjes uitleg. Vroeger van germanium vervaardigd, tegenwoordig van silicium. Maar silicium is niet zo'n beste geleider en om dat te verbeteren worden in verschillende lagen, verontreinigingen aan het materiaal toegevoegd. Dat resulteert  door verschillende laagjes met elkaar te verbinden of op elkaar te stapelen in een ding waardoor men met een kleine stroom een grote stroom kan sturen. Maar dat gaat door een zooitje verontreinigingen. Dus daar moet je in structuuropzicht dus ook weer de nodige maatregelen voor nemen. Dat is een stukje meer werk dan bij buizen.
Bovendien, en nou licht ik toch een stukje van de sluier op, een buis is het best met spanning, een transistor met stroom, dus laat die dingen doen waar ze het best in zijn. Bekijk de basisschakelingen maar eens goed. De oplossing die hierin gevonden is en waarvan Tirillo al een werkend exemplaartje van gebouwd heeft (en dus ook de kinderziekten,) is trouwens gedeponeerd bij het bureau voor intellectueel eigendom. Niet alleen voor het geld dat er eventueel mee te verdienen zou zijn( wel een beetje), maar gewoon voor mijn gemoedsrust en om te voorkomen dat er iemand met die ideeën zou gaan lopen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: begtjuh op 26 juni 2020, 12:39:26
Goed stuk leesvoer Berret :-)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 27 juni 2020, 12:46:32
Ik zit enorm te genieten van je artikel reeks Berret! Ik heb de zinnen letterlijk verslonden. Veel wist ik. Dacht ik. Nu weet ik weer meer. Big Thx! 👍
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 27 juni 2020, 16:41:16
Grappig dat jij meer weet terwijl Berret het heeft over wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Ik voel dat er weer een BBQ aan moet komen...heb ook nog wat spullen liggen van mensen. ;D

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 28 juni 2020, 10:35:17
Ik moet eerst melden dat ik deze methode van luisteren nog nooit gedaan heb. Wel heb ik de volgende mening. Als mensen er baat bij hebben en meer van de muziek kunnen genieten, dan vind ik het prima. Maar als er mensen op deze manier grof geld willen verdienen met een vorm van "audio kwakzalverij" dan haak ik af. Persoonlijk ben ik een beetje sceptisch, maar zoals gemeld, ik zou eerst moeten horen voordat ik een oordeel heb. Bedankt voor het verhaal. Natuurlijk vind ik het wel interessant om te lezen. Sta ook niet negatief tegenover alternatieve geneeswijzen, maar heb wel een hekel aan kwakzalvers.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 28 juni 2020, 12:40:42
Citaat van: Mmuetst op 28 juni 2020, 10:35:17Ik moet eerst melden dat ik deze methode van luisteren nog nooit gedaan heb. Wel heb ik de volgende mening. Als mensen er baat bij hebben en meer van de muziek kunnen genieten, dan vind ik het prima. Maar als er mensen op deze manier grof geld willen verdienen met een vorm van "audio kwakzalverij" dan haak ik af. Persoonlijk ben ik een beetje sceptisch, maar zoals gemeld, ik zou eerst moeten horen voordat ik een oordeel heb. Bedankt voor het verhaal. Natuurlijk vind ik het wel interessant om te lezen. Sta ook niet negatief tegenover alternatieve geneeswijzen, maar heb wel een hekel aan kwakzalvers.

Het tegenovergestelde is waar, de audiotegels en lampen worden spotgoedkoop door de makers verkocht.Het effect van deze producten is "onbetaalbaar" .er is een fabrikant "Ik noem geen namen" uit NL, die apparaten met een dergelijk effect verkoopt, voor duizenden euro's. Dan nog ben je er als consumenten zelf bij of je dit ervoor over hebt, maar ik snap je punt.

Berret en Theo v Wermeskerken zouden goud geld kunnen verdienen aan deze producten, maar dit zijn nog mensen die ook andere blij willen maken zonder zich te willen verrijken.
Ze bestaan dus nog, eerlijke toffe mensen die andere willen laten meegenieten van hun uitvindingen/ producten.

Sceptisch is prima, maar proberen en luisteren is beter. Daarna kan je altijd nog een eigen mening vormen of wat het voor je doet, al of niet door een geloofwaardige techniek ontstaan.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Lotusflowr op 28 juni 2020, 12:54:20
Deze hele materie is toch al jaren geleden  helemaal uitgekauwd hier.
Allemaal terug te lezen. Om nu weer van voor af aan te beginnen,....
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 28 juni 2020, 13:05:21
Citaat van: Lotusflowr op 28 juni 2020, 12:54:20Deze hele materie is toch al jaren geleden  helemaal uitgekauwd hier.
Allemaal terug te lezen. Om nu weer van voor af aan te beginnen...
Link? Nieuwe inzichten?

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 28 juni 2020, 14:23:20
Citaat van: Lotusflowr op 28 juni 2020, 12:54:20Deze hele materie is toch al jaren geleden  helemaal uitgekauwd hier.
Allemaal terug te lezen. Om nu weer van voor af aan te beginnen,....

Och, ik heb dit geschreven om een aantal nieuwe forumleden niet te hoeven opzadelen met eindeloos het forum te doorzoeken. Gewoon een beetje service, zullen we maar zeggen.
En als het voor jou uitgekauwde kost is, mijn welgemeende excuses daarvoor, maar dan zou ik snel stoppen met verder lezen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: KT88 op 28 juni 2020, 14:36:53
Laat gaan, dit is ons oude vriende Lotusflower of Prince of weetikwatnogmeer voor namen.
De negativiteit die hij tekenmale ten toon spreidt, stoot zelfs de elektronen in mijn audioset af.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 28 juni 2020, 15:23:00
Citaat van: KT88 op 28 juni 2020, 14:36:53De negativiteit die hij tekenmale ten toon spreidt, stoot zelfs de elektronen in mijn audioset af.
Ideaal als kathodemateriaal dus
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 28 juni 2020, 18:07:23
Toch zie ik er ook wel een beetje de humor in deze producten:
Creatief met kurk versterker....moet je van je af luisteren en klinkt alleen goed als je Peter of Ellen heet
(https://i.postimg.cc/0NfHm3Qt/000-2931.jpg)

Peter legt hier e.a. uit hoe het werkt.
Na het bouwen van zo'n versterker heb je wel een drankprobleem   ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 28 juni 2020, 19:04:16
Ik ben van opleiding en voor mijn beroep bezig met "exacte wetenschappen", zijnde fysica, elektronica en IT. En alles wat niet door metingen bewezen kan worden en waarvan de wetenschap mét bewijs zegt dat het onhoorbaar is voor het menselijk gehoor, verwijs ik dus naar het rijk der fabelen. Ik laat mensen wel in hun waarde. Mensen die zeggen dat ze verschil horen tussen kabels, daarvan kun je wetenschappelijk aantonen dat ze dat verschil effectief horen of althans daarvan overtuigd zijn. Dat is puur psychologisch, maar qua pure fysica is er dan nog steeds geen hoorbaar verschil.

Elektronica rijkelijk voorzien van kurk is een héél slecht idee. Voornamelijk omdat elektronica die werkt, heet wordt. En die hitte moet afgeleid worden. Kurk houdt dat tegen want dat heeft juist thermisch isolerende eigenschappen. Met als gevolg oververhitting en schade of op zijn minst veel sneller verslijt.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 28 juni 2020, 19:30:35
Citaat van: Bloom op 28 juni 2020, 19:04:16Ik ben van opleiding en voor mijn beroep bezig met "exacte wetenschappen", zijnde fysica, elektronica en IT. En alles wat niet door metingen bewezen kan worden en waarvan de wetenschap mét bewijs zegt dat het onhoorbaar is voor het menselijk gehoor, verwijs ik dus naar het rijk der fabelen. Ik laat mensen wel in hun waarde. Mensen die zeggen dat ze verschil horen tussen kabels, daarvan kun je wetenschappelijk aantonen dat ze dat verschil effectief horen of althans daarvan overtuigd zijn. Dat is puur psychologisch, maar qua pure fysica is er dan nog steeds geen hoorbaar verschil.

Elektronica rijkelijk voorzien van kurk is een héél slecht idee. Voornamelijk omdat elektronica die werkt, heet wordt. En die hitte moet afgeleid worden. Kurk houdt dat tegen want dat heeft juist thermisch isolerende eigenschappen. Met als gevolg oververhitting en schade of op zijn minst veel sneller verslijt.

U bent dus een slimme man, maar maakt wel een denkfout.
De uitkomsten van  de metingen geven een getal of een waarde die u met uw hersenen moet interpreteren als
zijnde beter of slechter.
Geen enkel meetapparaat kent de definitie van mooi mooier en helaas is het ook zo dat beter niet per
definitie mooier is.
Daarvoor is het muziek waarover het hier gaat en dan komt er een begrip als emotie bij.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 28 juni 2020, 20:07:16
Of het resultaat van een meting beter of slechter is, is geen lukrake keuze he, dat ligt vast en is niet aan "intepretatie" onderhevig.
En het gaat erom of iets hoorbaar is door het menselijk gehoor. Dat wil zeggen dat een verschijnsel een luchtdrukverschil van minstens 20 µPa moet veroorzaken om hoorbaar te zijn en alles wat onder die grens zit mag je als onhoorbaar door de mens beschouwen. Er zijn trouwens heel wat dieren die ons zouden uitlachen met onze vrij zwakke zintuigen in vergelijking met wat zij hebben.
Emotie komt pas in het spel als er iets fysiek hoorbaar is en dan gaat het om een totaalverzameling aan geluiden die ons gehoor moet waarnemen. En die emotie kan effectief veranderen als je van kabel wisselt, maar dan gaat het niet om een fysiek hoorbaar iets. En wil je daar dan werkelijk je zuurverdiende geld aan uitgeven?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Heintje op 28 juni 2020, 20:44:23
Citaat van: berret op 28 juni 2020, 14:23:20Gewoon een beetje service, zullen we maar zeggen.

En dat wordt héél erg gewaardeerd, thanks!  ;D
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: morph op 28 juni 2020, 20:46:15
Citaat van: Bloom op 28 juni 2020, 20:07:16Of het resultaat van een meting beter of slechter is, is geen lukrake keuze he, dat ligt vast en is niet aan "intepretatie" onderhevig.
Het resultaat van een meting is een meetwaarde.
Relatief aan hetgeen gemeten diende te worden kan dit beter, hetzelfde of slechter zijn.
Dat is een interpretatie.

Citaat van: Bloom op 28 juni 2020, 20:07:16En het gaat erom of iets hoorbaar is door het menselijk gehoor. Dat wil zeggen dat een verschijnsel een luchtdrukverschil van minstens 20 µPa moet veroorzaken om hoorbaar te zijn en alles wat onder die grens zit mag je als onhoorbaar door de mens beschouwen.
Emotie komt pas in het spel als er iets fysiek hoorbaar is en dan gaat het om een totaalverzameling aan geluiden die ons gehoor moet waarnemen.

Het draait er bij het genieten van muziek om of onze emoties erdoor geraakt worden, via welk zintuig dan ook.
Krijgt men kippenvel van iets dat men alleen maar hoort, ziet of voelt? Of is het dat, maar mogelijk ook vaak een fascinerend samenspel van onder andere deze zintuigen?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Heintje op 28 juni 2020, 20:48:50
Citaat van: Bloom op 28 juni 2020, 20:07:16Of het resultaat van een meting beter of slechter is, is geen lukrake keuze he, dat ligt vast en is niet aan "intepretatie" onderhevig.
En het gaat erom of iets hoorbaar is door het menselijk gehoor. Dat wil zeggen dat een verschijnsel een luchtdrukverschil van minstens 20 µPa moet veroorzaken om hoorbaar te zijn en alles wat onder die grens zit mag je als onhoorbaar door de mens beschouwen. Er zijn trouwens heel wat dieren die ons zouden uitlachen met onze vrij zwakke zintuigen in vergelijking met wat zij hebben.
Emotie komt pas in het spel als er iets fysiek hoorbaar is en dan gaat het om een totaalverzameling aan geluiden die ons gehoor moet waarnemen. En die emotie kan effectief veranderen als je van kabel wisselt, maar dan gaat het niet om een fysiek hoorbaar iets. En wil je daar dan werkelijk je zuurverdiende geld aan uitgeven?

Jouw uitgangspunt is dat het resultaat van een meeting representatief is voor de waarneembaarheid (hoorbaarheid) ervan en andersom.

Berret hanteert (met van der Heide enz.) andere normen voor "wat bijdraagt aan een goed geluid", dáár zit m.i. het verschil tussen jullie onderzoeken/constateringen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: kurt op 28 juni 2020, 21:11:37
Ingewijde audio liefhebbers die elektrotechniek 1 op 1 vergelijken met serieuze hifi beleving...
Vd.Heide zou zijn tijd nogal vooruit zijn geweest wat aansluiting geven bemoeilijkt hoorde ik. Klopt nog altijd.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 28 juni 2020, 22:11:57
Citaat van: Heintje op 28 juni 2020, 20:48:50Jouw uitgangspunt is dat het resultaat van een meeting representatief is voor de waarneembaarheid (hoorbaarheid) ervan en andersom.

Berret hanteert (met van der Heide enz.) andere normen voor "wat bijdraagt aan een goed geluid", dáár zit m.i. het verschil tussen jullie onderzoeken/constateringen.
Je hebt hier een punt, maar de zin "wat bijdraagt aan een goed geluid" is in mijn beeld onjuist. Mag ik dit verbeteren in "wat bijdraagt aan een mooie beleving"? Bloom noemt het aspect zintuigen. Een goed voorbeeld zou zijn: een heel lekker hapje eten dat er uit ziet als een hondendrol en één die er ook lekker uit ziet. Als je die met een blinddoek zou proeven dan is er geen verschil, maar kun je zien wat je eet, dan wordt het anders. Ik zie de beleving die mensen ervaren met deze tak van onze hobby niet anders.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 28 juni 2020, 22:27:08
Ik sta volledig achter Bloom wat  die 20uPa betreft. Ik vind, zo even tussendoor, dat Bloom een heel fraaie muziekvoorkeur heeft,maar dat is uiteraard een zeer persoonlijke mening. Goed, even verder. Het drukverschil, tja... Wat is er nou aan de precies aan de hand? Het gaat namelijk niet om dat drukverschil..het gaat om de boodschap die overgedragen wordt. En die boodschap gebruikt een simpel fysiek drukverschil om over te komen. Gewoon wat luchtmoleculen die op elkaar botsen. Die botsingen kunnen we meten, de hoeveelheid, de frequentie, de tijdsduur, alles. Behalve de inhoud en met name de interpretatie daarvan, daar zit de clou. En dat is nou jammer genoeg niet meetbaar, daar ontbreekt ons op dit moment de meetapparatuur voor.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 28 juni 2020, 22:29:59
Citaat van: kurt op 28 juni 2020, 21:11:37Ingewijde audio liefhebbers die elektrotechniek 1 op 1 vergelijken met serieuze hifi beleving...
Vd.Heide zou zijn tijd nogal vooruit zijn geweest wat aansluiting geven bemoeilijkt hoorde ik. Klopt nog altijd.
Er zijn ook audio liefhebbers die al deze methoden niet ervaren en die niet technisch zijn zoals Bloom. Meneer Vd. Heide heeft een nieuw soort geloof ontwikkeld in deze wereld en als mensen dat ervaren, prima! Maar het is ook prima als mensen gewoon plezier ervaren zonder deze toevoeging.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 28 juni 2020, 22:39:38
Citaat van: berret op 28 juni 2020, 22:27:08Ik sta volledig achter Bloom wat  die 20uPa betreft. Ik vind, zo even tussendoor, dat Bloom een heel fraaie muziekvoorkeur heeft,maar dat is uiteraard een zeer persoonlijke mening. Goed, even verder. Het drukverschil, tja... Wat is er nou aan de precies aan de hand? Het gaat namelijk niet om dat drukverschil..het gaat om de boodschap die overgedragen wordt. En die boodschap gebruikt een simpel fysiek drukverschil om over te komen. Gewoon wat luchtmoleculen die op elkaar botsen. Die botsingen kunnen we meten, de hoeveelheid, de frequentie, de tijdsduur, alles. Behalve de inhoud en met name de interpretatie daarvan, daar zit de clou. En dat is nou jammer genoeg niet meetbaar, daar ontbreekt ons op dit moment de meetapparatuur voor.
Als ik muziek ga luisteren in mijn mancave dan klinkt het niet altijd hetzelfde, soms bepaald mijn stemming of ik een lekkere luisteravond beleef. De muziek en de omgeving is niet anders. Mijn stemming wel. Helaas niet meetbaar. Na wat verdiepen in deze methode leert mij ook dat er mensen zijn die dit allemaal niet mee krijgen en geen verandering waarnemen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 28 juni 2020, 23:33:25
Citaat van: Bloom op 28 juni 2020, 20:07:16Of het resultaat van een meting beter of slechter is, is geen lukrake keuze he, dat ligt vast en is niet aan "intepretatie" onderhevig.
En het gaat erom of iets hoorbaar is door het menselijk gehoor. Dat wil zeggen dat een verschijnsel een luchtdrukverschil van minstens 20 µPa moet veroorzaken om hoorbaar te zijn en alles wat onder die grens zit mag je als onhoorbaar door de mens beschouwen. Er zijn trouwens heel wat dieren die ons zouden uitlachen met onze vrij zwakke zintuigen in vergelijking met wat zij hebben.
Emotie komt pas in het spel als er iets fysiek hoorbaar is en dan gaat het om een totaalverzameling aan geluiden die ons gehoor moet waarnemen. En die emotie kan effectief veranderen als je van kabel wisselt, maar dan gaat het niet om een fysiek hoorbaar iets. En wil je daar dan werkelijk je zuurverdiende geld aan uitgeven?


Ik begrijp je uitgangspunten wel hoor, ik ben meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de audio / video reparatie wereld.
Ik had daar de beschikking over de meest luxe meetapparatuur en kon ook alles meten.
Helemaal de wel extreem eenvoudige laagfrequente audio signalen.
Dat dacht ik tenminste.
Ik zal 1 simpel voorbeeldje geven wat destijds, jaren geleden, een eye opener was.
Ik werd benaderd door een extreem goede gitarist, kon met zijn hele lichaam, tot zijn tenen toe, gitaar spelen.
Heeft in vele goede bands gespeeld en o.a. bij André Rieux gewerkt.
Hij bezat meerdere versterkers en een van zijn favorieten was een oude Fender, ik meende een twin reverb.
Het apparaat had een sluiting in de voeding, eenvoudig te fiksen dus.
Maar ik zag in het stuk antiek verschillende punten die voor verbetering vatbaar waren en heb toen met hem afgesproken
dat ik die versterker enorm voor hem kon upgraden.
Zo afgesproken en het ding zat vol met Allen Bradley zooi en oude gare katoen geisoleerde bedrading in was.
In de ogen van een techneut een ramp en na een dagje sleutelen waren de meetgegevens een heel stuk fraaier geworden.
De man kwam het apparaat enthousiast ophalen en omdat ik er vast van overtuigd was dat hij het net zo mooi zou vinden als ik
hebben we de bijbehorende speakerkast uit zijn auto gehaald en bij mij de boel aangesloten.
Hij speelde er tien seconden of zo op en keek me met grote ogen aan.
Ik was nog steeds van mening dat dat kwam vanwege de enorme verbetering van de sound, maar toen sprak hij de legendarische
woorden : verschrikkelijk, de hele ziel is er uit.
Destijds begreep ik er helemaal niets van, maar ik heb wel veel van hem geleerd.
En toen ik via Berret met de technieken van vd Heide werd geconfronteerd was bovenstaande ervaring nog veel nuttiger en kwam
alles in een stroomversnelling.
Achterliggende moraal van het verhaal : beter meten is niet hetzelfde als beter klinken.
En ik kan je zeggen dat ik het met die constatering toen erg moeilijk heb gehad.Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tubamaniak op 29 juni 2020, 02:20:14
Heb je de versterker daarna weer teruggebouwd naar de oude bedrading en onderdelen ?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 29 juni 2020, 07:23:48
Citaat van: Tubamaniak op 29 juni 2020, 02:20:14Heb je de versterker daarna weer teruggebouwd naar de oude bedrading en onderdelen?

Waarschijnlijk wel. Ik hoor dit soort dingen ook wel. Had eens een Saba radio gerepareerd en omdat ik toch bezig was wat lekke condensatoren in de toonregeling vervangen. De kamer was te klein toen ik dat aan de eigenaar vertelde. De ziel was eruit enzo. "Maar ga nu eerst eens luisteren, hij is nu weer zoals de makers hem hebben bedoeld". Dat deed-ie en toen was het toch wel goed. Maar dat doe ik dus nooit meer, onderdelen proactief vervangen tenzij daar echt een hele goede reden voor is.

Ingeval gitarist kunnen daarbij twee observaties worden gemaakt:
1. De aanpassingen zullen wel degelijk tot meetbare veranderingen hebben geleid.
2. De gitarist in kwestie zal dit soort verhalen ongetwijfeld ook hebben gekend en toen hij hoorde van de veranderingen flipte die.

Kijk, ik heb nu drie keer een shootout gehouden tussen twee versterkers. Twee van de drie keer hoorde ik geen verschil (Denon vs. Denon, MOSFET vs. VFET). De derde keer wel (glasbak vs. zandbak) maar dat kwam omdat de Dynaclone ST-70 een ontwerpfout heeft. En die kan je goed horen.

In al die decennia dat ik nu bezig ben met electronica heb ik het gevoel gehad dat ik kon voelen hoe de electronen vloeiden. Doordat mijn theoretische basis steeds beter wordt (Bob Cordell!) kan ik dat ook steeds beter beredeneren en reproduceren. Ik zie welke ontwerpbeslissingen een design engineer heeft genomen. Goed voorbeeld is die Denon PMA-1560. Die was volgepropt met compensatie-C'tjes en andere rare fratsen. Van alles uit de kast gehaald om een ontwerpfout te camoufleren. En tevergeefs, want die zat er nog altijd in. Daarom ontploffen die versterkers ook. Pas na wekenlang stoeien met LTSpice kon ik het fixen. Waarna het tijd was voor een shootout. Uitkomst? Maakt geen kloot uit. Nada, niente, noppes, zilch.

Een versterker heeft geen ziel. Een versterker, mits goed ontworpen, doet het gewoon goed net zolang de magische rook niet uit de halfgeleiders is verdwenen. Daarna is-ie stuk.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 29 juni 2020, 08:15:21
Voordat de discussie verzandt: het gaat hier niet om electronica of aantasting van natuurkundige principes. Het gaat hier om materialen en hun relatie en wisselwerking op elkaar in samenhang met het ervaren van geluid. Meer niet en ook minder niet.

Nog een opmerking over het wel dan niet horen van verschillen: vergelijk het met een beek vol modderwater. Gooi je daar een paar emmers met modder in, dan zul je geen verschil zien. Doe je dat in een schone beek, dan zie je het meteen.  Als je keten al in materieel opzicht te vergelijken is met een vervuilde sloot, zul je nooit kunnen horen of er iets veranderd. Het wordt letterlijk overstemd. Daarom, het gaat niet over techniek, het gaat over keuzes maken qua gebruikte componenten en daar de consequenties van.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 09:33:29
Beste Berret, Je ontwijkt mijn antwoord over het feit dat er ook mensen zijn die met alle goede bedoelingen jullie modificaties niet horen. De 11 punten die je in het begin opnoemt:

1. De bijzondere ervaring alsof men met de werkelijkheid in verbinding staat, zowel objectief als subjectief.

2. De geluidsbronnen worden in hun oorspronkelijke ruimtelijke posities met het er bij behorende omgevingsgeluid waargenomen of afgebeeld, zowel via de luidsprekers als via de hoofdtelefoon.

3. De plaatsafbeelding van de geluidsbronnen wordt nauwelijks beïnvloed door de plaats van de luisteraar ten opzichte van de luidsprekers. (Tot nu toe was dit een uiterst kritische aangelegenheid.)

4. Het voor één van de luidsprekers gaan staan beïnvloedt het klankbeeld op geen enkele wijze.

5. Het geluid wordt, onafhankelijk van de afstand tot de luidsprekers, overal in de weergeefruimte, een grote kamer, als nagenoeg even sterk ervaren.

6. De luidsprekers worden niet meer als bron van het geluid waargenomen.

7. Lage tonen worden buitengewoon natuurlijk en vol weergegeven, ook over relatief kleine luidsprekers. De hoge tonen zijn gaaf en missen een agressiviteit welke bij veel moderne opnamen als afstotend ervaren wordt. Bovendien is een analoge bandopname niet meer rafelig. Dit resulteert onder andere in een buitengewoon natuurlijke weergave van bijvoorbeeld strijkinstrumenten.

8. De invloed van de toonregeling in een versterker op het geluid is, alhoewel meetbaar, in de waarneming slechts sterk gereduceerd te bespeuren.

9. De signaal-ruisafstand is zowel in een aangepast als in een identiek niet aangepast circuit, gemeten onveranderd. Bij beluistering is de ruis in het behandelde circuit echter milder en opvallend minder sterk.

10. Bij beluistering met hoofdtelefoon, wordt behalve 'links en rechts' ook voor en achter' en 'boven en onder' waargenomen en bovendien klinkt muziek niet meer, zoals voorheen in maar nu buiten het hoofd.

11. Tijdens het luisteren naar deze installatie wordt men geconfronteerd met een geluidsbeleven, waarbij men deel uit maakt van het gebeuren. Voor velen was dit ervaren van 'er bij te zijn', schokkend, vooral ook, omdat het onmogelijk was zich te distantiëren van deze gewaarwording. Men had het gevoel deel te hebben aan twee werkelijkheden, enerzijds het luisteren in een kamer naar een installatie, anderzijds deel te hebben aan een geluidsgebeuren, dat in zijn echtheid onmiskenbaar was en toch irreëel in relatie met de existerende omstandigheden.


Komen dan niet naar voren, niks van dit wordt ervaren. En toch zijn dit ook mensen die van muziek en een goede installatie houden.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 09:44:18
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 28 juni 2020, 23:33:25Ik begrijp je uitgangspunten wel hoor, ik ben meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de audio / video reparatie wereld.
Ik had daar de beschikking over de meest luxe meetapparatuur en kon ook alles meten.
Helemaal de wel extreem eenvoudige laagfrequente audio signalen.
Dat dacht ik tenminste.
Ik zal 1 simpel voorbeeldje geven wat destijds, jaren geleden, een eye opener was.
Ik werd benaderd door een extreem goede gitarist, kon met zijn hele lichaam, tot zijn tenen toe, gitaar spelen.
Heeft in vele goede bands gespeeld en o.a. bij André Rieux gewerkt.
Hij bezat meerdere versterkers en een van zijn favorieten was een oude Fender, ik meende een twin reverb.
Het apparaat had een sluiting in de voeding, eenvoudig te fiksen dus.
Maar ik zag in het stuk antiek verschillende punten die voor verbetering vatbaar waren en heb toen met hem afgesproken
dat ik die versterker enorm voor hem kon upgraden.
Zo afgesproken en het ding zat vol met Allen Bradley zooi en oude gare katoen geisoleerde bedrading in was.
In de ogen van een techneut een ramp en na een dagje sleutelen waren de meetgegevens een heel stuk fraaier geworden.
De man kwam het apparaat enthousiast ophalen en omdat ik er vast van overtuigd was dat hij het net zo mooi zou vinden als ik
hebben we de bijbehorende speakerkast uit zijn auto gehaald en bij mij de boel aangesloten.
Hij speelde er tien seconden of zo op en keek me met grote ogen aan.
Ik was nog steeds van mening dat dat kwam vanwege de enorme verbetering van de sound, maar toen sprak hij de legendarische
woorden : verschrikkelijk, de hele ziel is er uit.
Destijds begreep ik er helemaal niets van, maar ik heb wel veel van hem geleerd.
En toen ik via Berret met de technieken van vd Heide werd geconfronteerd was bovenstaande ervaring nog veel nuttiger en kwam
alles in een stroomversnelling.
Achterliggende moraal van het verhaal : beter meten is niet hetzelfde als beter klinken.
En ik kan je zeggen dat ik het met die constatering toen erg moeilijk heb gehad.
Slecht voorbeeld. Die man was gewend aan de sound van zijn versterker. Een gitaar versterker wordt op een heel andere manier gebruikt dan een hifi versterker. Vervorming kan juist gewenst zijn. Ook ruis en andere ellende vind men mooi (Luister maar eens naar het nummer Sister van Lenny Kravitz
). Zoals Regenpak al aangaf, misschien klonk die versterker wel hetzelfde na het vervangen van de onderdelen, toen deze uit de fabriek kwam. Echter was de gitarist verslaafd geraakt aan het oude versleten geluid.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 29 juni 2020, 10:12:44
Citaat van: Mmuetst op 29 juni 2020, 09:33:29Beste Berret, Je ontwijkt mijn antwoord over het feit dat er ook mensen zijn die met alle goede bedoelingen jullie modificaties niet horen. De 11 punten die je in het begin opnoemt:

1. De bijzondere ervaring alsof men met de werkelijkheid in verbinding staat, zowel objectief als subjectief.

2. De geluidsbronnen worden in hun oorspronkelijke ruimtelijke posities met het er bij behorende omgevingsgeluid waargenomen of afgebeeld, zowel via de luidsprekers als via de hoofdtelefoon.

3. De plaatsafbeelding van de geluidsbronnen wordt nauwelijks beïnvloed door de plaats van de luisteraar ten opzichte van de luidsprekers. (Tot nu toe was dit een uiterst kritische aangelegenheid.)

4. Het voor één van de luidsprekers gaan staan beïnvloedt het klankbeeld op geen enkele wijze.

5. Het geluid wordt, onafhankelijk van de afstand tot de luidsprekers, overal in de weergeefruimte, een grote kamer, als nagenoeg even sterk ervaren.

6. De luidsprekers worden niet meer als bron van het geluid waargenomen.

7. Lage tonen worden buitengewoon natuurlijk en vol weergegeven, ook over relatief kleine luidsprekers. De hoge tonen zijn gaaf en missen een agressiviteit welke bij veel moderne opnamen als afstotend ervaren wordt. Bovendien is een analoge bandopname niet meer rafelig. Dit resulteert onder andere in een buitengewoon natuurlijke weergave van bijvoorbeeld strijkinstrumenten.

8. De invloed van de toonregeling in een versterker op het geluid is, alhoewel meetbaar, in de waarneming slechts sterk gereduceerd te bespeuren.

9. De signaal-ruisafstand is zowel in een aangepast als in een identiek niet aangepast circuit, gemeten onveranderd. Bij beluistering is de ruis in het behandelde circuit echter milder en opvallend minder sterk.

10. Bij beluistering met hoofdtelefoon, wordt behalve 'links en rechts' ook voor en achter' en 'boven en onder' waargenomen en bovendien klinkt muziek niet meer, zoals voorheen in maar nu buiten het hoofd.

11. Tijdens het luisteren naar deze installatie wordt men geconfronteerd met een geluidsbeleven, waarbij men deel uit maakt van het gebeuren. Voor velen was dit ervaren van 'er bij te zijn', schokkend, vooral ook, omdat het onmogelijk was zich te distantiëren van deze gewaarwording. Men had het gevoel deel te hebben aan twee werkelijkheden, enerzijds het luisteren in een kamer naar een installatie, anderzijds deel te hebben aan een geluidsgebeuren, dat in zijn echtheid onmiskenbaar was en toch irreëel in relatie met de existerende omstandigheden.


Komen dan niet naar voren, niks van dit wordt ervaren. En toch zijn dit ook mensen die van muziek en een goede installatie houden.

Wat wil je nou eigenlijk bewijzen?
Dit topic gaat over de uitleg van het Van der Heide fenomeen.

Ik ervaar het wel, en niet een klein beetje.

Deze week heb ik 4 DC kabels getest, en ook daar grote verschillen, de een na goedkoopste was de mooiste, niet de duurste.

Ook anderen die bij mij komen luisteren kunnen het Van der Heide effect duidelijk waarnemen, gewoon door de audiolamp aan of uit te zetten.

Deze ervaring blijft, is niet vooringenomen en is wellicht niet meetbaar. Deze week bij een sceptische audiovriend een audiolamp geplaatst ( gekocht via dit forum) , de set van rond de €80.000,- bloeide nog verder op. Zo duidelijk, de scepsis was direct weg. Ben bang dat Berret nog aan de bak moet voor audiotegels. Het bijzondere, deze set is door de jaren heel secuur opgebouwd, met Dure B&W 801 luidspreker en de top van Naim aan versterking, naast een top Linn platenspeler.
En toch,... een nog mooiere ervaring door een "eenvoudige"audiolamp.

Zo zijn er meer invloeden die je hoort maar moeilijk te vangen zijn. Zet maar eens een ozon generator in je kamer, de lucht veranderd en daardoor ook je waarneming. ( overigens is Ozon wel giftig bij wat hoge concentraties 😊)

De lamp, tegels en andere zaken van de hand van Berret en Theo doen ook mooie dingen, veel van ons horen het en steeds wordt er deze discussie gevoerd  en worden mensen ( tenminste zo voel ik dat) een beetje weggezet als charlatans.

Je wilt het onmogelijke, niet alles in het leven is altijd te bewijzen door te meten.
Smaak, geur, beleving, verliefdheid, pijn, jeuk, en ook niet hoe iemand muziek ervaart met of zonder het fenomeen van Van der Heide.
Soms is het zo, en soms moet iemand zich aan de zijlijn verbazen over anderen die het wel ervaren.
Die anderen vinden de uitleg leuk en interessant, maar tjee.
Het is net of of je een boek na elke bladzijde moet ontleden op taal en spelling ( meetbaar)
Ik spreek voor mezelf, maar dat leest heeeeeel vermoeiend.

Lees "het boek" ontspan en vorm daarna een mening over je ervaring.
Laat de spelling even voor wat het is en pas dan kan je genieten van een goed boek 😉

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 29 juni 2020, 10:24:16
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 10:12:44De lamp, tegels en andere zaken van de hand van Berret en Theo doen ook mooie dingen, veel van ons horen het en steeds wordt er deze discussie gevoeld en worden mensen (tenminste zo voel ik dat) een beetje weggezet als charlatans
<knip>

Dat is precies het punt. Je hoort het omdat je het ziet. Als je dat "zien" uit de vergelijking haalt verdwijnt het effect. Zie mijn shootouts. "Ik heb een versterker gekocht van 10k dus die moet goed klinken!"

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 29 juni 2020, 10:33:46
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 28 juni 2020, 23:33:25Hij speelde er tien seconden of zo op en keek me met grote ogen aan.
Ik was nog steeds van mening dat dat kwam vanwege de enorme verbetering van de sound, maar toen sprak hij de legendarische
woorden : verschrikkelijk, de hele ziel is er uit.
Het zit er heel dik in dat die man gewend was geraakt aan de fouten in de weergave van de versterker voordat die gemodificeerd werd en na modificatie klonk het anders maar omdat hij niet meer hoorde wat hij gewend was "was de ziel er helemaal uit". Tja. Dat kan natuurlijk.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 29 juni 2020, 10:47:06
De hele discussie gaat mijns inziens over wat mensen menen te horen in situaties waar de wetenschap zegt dat het effect onhoorbaar is voor de mens. Je kunt inderdaad de emotionele beleving van een mens niet zomaar meten (het kan wel, maar het is niet eenvoudig) en bovendien verschilt die ook nog van mens tot mens. Op basis daarvan aankoopbeslissingen maken lijkt me niet opportuun. Om te weten of een upgrade zinvol is, zou je het originele onderdeel en het te overwegen onderdeel in een dubbelblinde test moeten vergelijken. Dat is de enige manier om tot een zo objectief mogelijke conclusie te komen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 11:24:06
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 10:12:44Wat wil je nou eigenlijk bewijzen?
Dit topic gaat over de uitleg van het Van der Heide fenomeen.
Ik ervaar het wel, en niet een klein beetje.
Wat ik wil bewijzen is dat niet iedereen vatbaar is voor deze, voor jou mooie methode.
Het blijft voor mij toch een vorm van alternatieve audio beleving.
Wat het interessante is dat jij aangeeft dat het voor jou heel veel uit maakt, maar andere mensen (ook op andere fora) totaal geen verschil ervaren. Moet je dan een bepaald type mens zijn om dit te kunnen waarnemen? Is het daarom dat meneer van der Heide bij de NOB is ontslagen? Die managers hoorden niet tot die groep mensen die het ervaren?
Ik ben zeker van mening dat je moet doorgaan met deze ervaring, zeker omdat je er een hoop lol aan beleefd.

 
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: morph op 29 juni 2020, 11:30:24
Citaat van: Bloom op 29 juni 2020, 10:47:06De hele discussie gaat mijns inziens over wat mensen menen te horen in situaties waar de wetenschap zegt dat het effect onhoorbaar is voor de mens.

De vraag zou ook kunnen zijn: heb ik absoluut een objectieve conclusie nodig om van muziek te kunnen genieten?

Eigenlijk vind ik het vreemd dat men afgerekend wordt op een zelf geconstateerd verschil in het horen, alleen omdat er ook iets zichtbaar is en dat dat de reden zou zijn.
Mogelijk is er dan inderdaad geen meetbaar verschil in dat wat te meten is, maar de ervaring is er blijkbaar. Zélfs als men zich in de maling laat nemen door zijn eigen gedachten, is er dus een belevingsverschil.
Wat is daar mis mee?

Telkens draait het uit op het willen behoeden van iemand voor dat wat niet verklaarbaar is door metingen.
Hoewel ik er eigenlijk zelf ook zo in sta, besef ik wel dat dit een heel bekrompen manier is van iemand zijn persoonlijke belevingswereld ontzeggen en tegelijkertijd pogen mee te beslissen over diens uitgaven.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 29 juni 2020, 11:52:32
Citaat van: Regenpak op 29 juni 2020, 10:24:16
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 10:12:44De lamp, tegels en andere zaken van de hand van Berret en Theo doen ook mooie dingen, veel van ons horen het en steeds wordt er deze discussie gevoeld en worden mensen (tenminste zo voel ik dat) een beetje weggezet als charlatans
<knip>

Dat is precies het punt. Je hoort het omdat je het ziet. Als je dat "zien" uit de vergelijking haalt verdwijnt het effect. Zie mijn shootouts. "Ik heb een versterker gekocht van 10k dus die moet goed klinken!"

Tjerk
Oneens, anders was het duurste DC kabeltje van de 4 het mooiste geweest.
Oneens een normale lamp zie ik maar hoor ik niet
Oneens een Telefunken ecc83 smoothplates klinkt beter dan een 12ax7 JJ.
Kortom na minimaal 25 jaar audio, hoor ik verschillen, in bronnen, versterkers, kabels, akoestiek en meer. De duurste sets zijn niet altijd de mooiste, goedkope zorgvuldig samenstelde sets pakken je vaak meer.
Oneens, maar de een proeft, ruikt, hoort of voelt nou eenmaal meer dan de ander en dat blijft.

Daarom kom je hier niet uit, iedereen is anders (gelukkig) en dat geeft de grote verschillen in muzieksmaak maar ook in sets, tweaks, kabels, audiolampen, enz enz.

Daar komt bij dat je in je eigen set beter veranderingen hoort dan bij sets die je niet kent.

Met jouw stelling zou het overal het zelfde klinken en dat is dus n iet zo, ervaar je dat wel dan gaat er toch echt iets mis tussen je oren 😉😂🤣
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 29 juni 2020, 12:05:18
Citaat van: Mmuetst op 29 juni 2020, 11:24:06
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 10:12:44Wat wil je nou eigenlijk bewijzen?
Dit topic gaat over de uitleg van het Van der Heide fenomeen.
Ik ervaar het wel, en niet een klein beetje.
Wat ik wil bewijzen is dat niet iedereen vatbaar is voor deze, voor jou mooie methode.
Het blijft voor mij toch een vorm van alternatieve audio beleving.
Wat het interessante is dat jij aangeeft dat het voor jou heel veel uit maakt, maar andere mensen (ook op andere fora) totaal geen verschil ervaren. Moet je dan een bepaald type mens zijn om dit te kunnen waarnemen? Is het daarom dat meneer van der Heide bij de NOB is ontslagen? Die managers hoorden niet tot die groep mensen die het ervaren?
Ik ben zeker van mening dat je moet doorgaan met deze ervaring, zeker omdat je er een hoop lol aan beleefd.

 
Tuurlijk, bepaalde mensen horen, ruiken of voelen beter.
Ligt er ook aan hoe goed je set is, denk ik.
Van der Heide is waarschijnlijk ontslagen omdat het niet meetbaar was, maar door velen wel hoorbaar.
Binnen een technisch bedrijf ( ik kom uit de research) is meten heilig.
Best jammer, soms moet je gewoon op je zintuigen vertrouwen.
We maken allemaal per dag ten slotte honderden keuzes, vaak puur op intuitie. Lees gevoel.

Sensitiviteit verschilt nou eenmaal van mens tot mens, de 1 voelt andere mensen goed aan, de ander totaal niet.

Dat is het leven.
Zo kan je sensitiviteit of waarnemingen trainen, denk aan een wijnproeverij o.i.d door iets vaker te proeven, of nu, te hoen train je je smaak/ gehoor.

Vroeger hoorde ik het verschil tussen ultraliniair of triode niet eens. Mijn vorige versterker had daarvoor een keuze schakelaar.
Nu kan ik bijna niet geloven dat ik toen geen verschil hoorde.

Je moet er ook een beetje voor openstaan.

Bedankt, ik geniet en daar gaat het om 😉

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 29 juni 2020, 12:24:57
Citaat van: morph op 29 juni 2020, 11:30:24
Citaat van: Bloom op 29 juni 2020, 10:47:06De hele discussie gaat mijns inziens over wat mensen menen te horen in situaties waar de wetenschap zegt dat het effect onhoorbaar is voor de mens.
De vraag zou ook kunnen zijn: heb ik absoluut een objectieve conclusie nodig om van muziek te kunnen genieten?
Nee.
Citaat van: morph op 29 juni 2020, 11:30:24Eigenlijk vind ik het vreemd dat men afgerekend wordt op een zelf geconstateerd verschil in het horen, alleen omdat er ook iets zichtbaar is en dat dat de reden zou zijn.
Mogelijk is er dan inderdaad geen meetbaar verschil in dat wat te meten is, maar de ervaring is er blijkbaar. Zélfs als men zich in de maling laat nemen door zijn eigen gedachten, is er dus een belevingsverschil.
Wat is daar mis mee?
Telkens draait het uit op het willen behoeden van iemand voor dat wat niet verklaarbaar is door metingen.
Hoewel ik er eigenlijk zelf ook zo in sta, besef ik wel dat dit een heel bekrompen manier is van iemand zijn persoonlijke belevingswereld ontzeggen en tegelijkertijd pogen mee te beslissen over diens uitgaven.
Iedereen mag natuurlijk beslissen hoeveel en wat hij zijn geld wil uitgeven. Ik probeer alleen mensen erop te wijzen dat er situaties zijn waarin je geld uitgeeft aan iets wat in feite niet fysiek hoorbaar is. Als je dat toch wil, is dat natuurlijk je eigen beslissing. Maar misschien kom je dan tot de conclusie dat je eigenlijk geen geld wil uitgeven aan iets dat in feite niet hoorbaar is.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 29 juni 2020, 12:35:07
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 11:52:32Met jouw stelling zou het overal het zelfde klinken en dat is dus n iet zo, ervaar je dat wel dan gaat er toch echt iets mis tussen je oren 😉😂🤣
Nee, dat betoog ik niet. Uit mijn shootouts blijkt dat er wel degelijk verschillen kunnen zijn maar dat veel verschillen inderdaad tussen de oren zitten. Shootouts zijn geen metingen. Maar als ik geen verschil kan horen tussen twee versterkers betekent dat niet dat die er niet zijn. Ik kan ze alleen niet horen. Als je gaat meten zal je vast wel verschillen vinden. Alleen ik hoor ze niet. Kan best zijn dat mijn door tinnitus geteisterde oren inderdaad niet denderend zijn maar slecht zijn ze niet.

Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 11:52:32Oneens een Telefunken ECC83 smoothplates klinkt beter dan een 12AX7 JJ
Definieer "beter". Kan je niet. Dubbelblinde test? Faal je. Dat is dus wat er tussen jouw oren zit en wat ik de hele tijd betoog.

Beetje wat Bloom hierboven ook te berde brengt.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 12:43:01
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 12:05:18Vroeger hoorde ik het verschil tussen ultraliniair of triode niet eens. Mijn vorige versterker had daarvoor een keuze schakelaar.
Nu kan ik bijna niet geloven dat ik toen geen verschil hoorde.

Je moet er ook een beetje voor openstaan.

Bedankt, ik geniet en daar gaat het om 😉
Dat vind ik juist zo interessant, hoe is dat zo gekomen dat je nu wel het verschil hoort? Is dat training?
Ik bezit zelf meerdere luidsprekers en versterkers. Elke keer als ik switch dan moet ik weer even wennen, soort omschakeling in mijn hersens dat ik weer naar een andere set aan het luisteren ben.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 29 juni 2020, 14:00:03
Dat gaat om gewenning en inderdaad soms ook om zelftraining. Als je verwacht dat iets beter zou moeten klinken, dan ga je dat ook wel horen. Nu, wat de kern van de zaak betreft: triode klinkt inderdaad hoorbaar beter dan ultralineair. Daar zijn goede redenen voor en je kunt het op basis van metingen ook aantonen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Benco op 29 juni 2020, 14:57:34
Ik wou me niet mengen in dit topic  maar doe het toch maar even....

Voor mij is muziek emotie , naargelang hoe ik me voel speel ik andere muziek op een ander geluidsniveau ...

Om precies te meten hoe ik me voel  hoe  blij ik ben , hoe verdrietig , hoeveel pijn ik heb , hoe verliefd ik ben etc etc bestaat volgens mij niet echt een toestel.
m.a.w. je kan het niet horen , voelen waarnemen omdat het niet gemeten kon worden , daar heb ik dan grote vraagtekens bij erg grote  ? ?

Het is dus ook perfect mogelijk dat iemand anders  mijn muziek helemaal anders ervaart dan ikzelf , net zoals ik in een heel andere "mood" dingen anders ervaar ...

Ik ben blij met m'n tegel , de lamp heb ik nog niet getest.

mvg Benco 
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: morph op 29 juni 2020, 15:03:12
Citaat van: Bloom op 29 juni 2020, 14:00:03triode klinkt inderdaad hoorbaar beter dan ultralineair. Daar zijn goede redenen voor en je kunt het op basis van metingen ook aantonen.
de meetwaarde is anders en jij ervaart het persoonlijk als beter klinkend.
Ongeacht of meerdere mensen het daarmee eens zijn.

Dat is m.b.t. muziekbeleving hetzelfde als:
er is iets veranderd dat geen invloed heeft op de meetwaarde en een luisteraar ervaart het desondanks persoonlijk toch als beter klinkend.

Bij een verschil in meetwaardes kun je weliswaar refereren daaraan als reden, maar helaas niet daarmee verklaren waaróm dat in klank uitmaakt. Dát het zo uitpakt is opgedane ervaring met resultaten voor de klank zoals jij die waarneemt, geen wet.

Daarom kan ik de beschreven experimenten zoals in dit topic zijn opgesomd wel waarderen. Men is buiten een kader getreden, met onvoorzien resultaat.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 29 juni 2020, 15:15:32
Dat doet me toch vermoeden dat je geen idee hebt wat het verschil is tussen triode en ultralineair bij welke buizen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: morph op 29 juni 2020, 15:36:44
Vermoeden mag.
Buiten afgebakende paden treden zonder meet-houvast ook.
Maar daarvoor moet men wel kunnen loslaten en open staan voor verrassingen. Zelfs als die hier en daar botsen met wat geleerd is.

Mijn punt is hierbij slechts:
Meten is weten, niet meten kán goed uitpakken.
Beide zijn gebaat bij ervaring voor het beste resultaat. Het ene aan de hand van aangeleerde kennis, de ander mogelijk alleen door proefondervindelijke succesjes.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 29 juni 2020, 15:49:49
Niet meten is je kop in het zand steken.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Bloom op 29 juni 2020, 15:59:31
Amen!!!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 16:08:41
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 12:05:18Tuurlijk, bepaalde mensen horen, ruiken of voelen beter.
Ligt er ook aan hoe goed je set is, denk ik.
Dus als ik het niet hoor, dan hoor ik minder goed?
Of heb ik misschien minder fantasie?
Ben zelf ook techneut, maar voor mij is het niet noodzakelijk om voor alles een technische uitleg te krijgen.
Een mooi voorbeeld was mijn ervaring bij Wilbert HiFi in Utrecht. Daar werd voor een publiek (waaronder ikzelf) een demo gegeven over Power kabels van Shunyata met een aardig kostbare set. Ik hoorde geen verschil na het aansluiten van deze power kabels. Maar er was één meneer die al verschil hoorde toen de kabel nog niet aangesloten was  ;D .
Daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat ik blij ben dat ik het niet hoor. Kan ik mijn geld uitgeven aan een extra paar luidsprekers (hoewel, de mancave staat aardig vol) of een mooie versterker.
Voor mij speelt emotie wel mee, kan extra genieten als ik een LP op zet. En ja ik weet dat de digitale versie zonder alle ellende van ruis, tikken en stof technisch beter is in de meeste gevallen, maar aan een hoes kun je ruiken...vasthouden...kant a en kant B....puur emotie  ;D
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: theo technics op 29 juni 2020, 16:42:04
Heren gaan we nu van dit topic nu ook al, een welles nietes topic van maken?

Doe dit dan in dit draadje: https://audiofreaksforum.nl/index.php?topic=14728.0
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 17:04:48
Citaat van: theo technics op 29 juni 2020, 16:42:04Heren gaan we nu van dit topic nu ook al, een welles nietes topic van maken?

Doe dit dan in dit draadje: https://audiofreaksforum.nl/index.php?topic=14728.0
We zijn toch met een discussie bezig over "wat zou er aan de hand kunnen zijn".
Dan mag je toch vragen of wat men hoort suggestief is? En hoe het komt dat niet iedereen het hoort? En wat daar de oorzaak van is?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: groovy. op 29 juni 2020, 17:13:04
Wat is er aan de hand  ;D
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Benco op 29 juni 2020, 17:14:59
Citaat van: Regenpak op 29 juni 2020, 15:49:49Niet meten is je kop in het zand steken.

Tjerk
bij meetbare dingen wel ja
Maar bij niet meetbare dingen ... zoals emotie .. een heel ander verhaal ...
Of speelt emotie in muziek beleving helemaal niet mee ?
En als je emotie met bvb een tegel of een, lamp kan doen toenemen of afnemen , is dat dan meetbaar ?
En als het niet meetbaar is  , moet je het dan meten om je kop niet in het zand te steken ?
Als het niet meetbaar is bestaat het dan niet ?
Bestaat emotie ???
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 29 juni 2020, 17:16:55
...en ondertussen heeft KT88 zich weer afgemeld van dit forum vanwege alle negatieve energie rondom dit topic.
misschien moet de lamp een tikkie zachter gezet worden?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 29 juni 2020, 17:20:16
Citaat van: groovy. op 29 juni 2020, 17:13:04Wat is er aan de hand  ;D

Meerdere oor kapoet... ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 29 juni 2020, 17:23:30
Citaat van: dimitri op 29 juni 2020, 17:16:55...en ondertussen heeft KT88 zich weer afgemeld van dit forum vanwege alle negatieve energie rondom dit topic.
misschien moet de lamp een tikkie zachter gezet worden?

Wat is er zo negatief aan het stellen van kritische vragen?
Zodra het trollen echt zou beginnen grijpt de moderatie heus wel in...
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 29 juni 2020, 17:26:48
Citaat van: Knosti de Platenwasser op 29 juni 2020, 17:23:30Die reden voor afmelding, is dat jouw eigen conclusie?
Want wat is er negatief aan het stellen van vragen?
Zodra het trollen zou beginnen grijpt de moderatie heus wel in...
Nee, dat is niet mijn eigen conclusie. Er is nog een ander topic in het Grand Cafe.
En laten we wel wezen, in dit topic zie en voel ik persoonlijk ook nog geen slechte vibes, maar vonden de moderatoren het wel nodig om alvast voor te sorteren.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 29 juni 2020, 17:28:53
Citaat van: dimitri op 29 juni 2020, 17:26:48
Citaat van: Knosti de Platenwasser op 29 juni 2020, 17:23:30Die reden voor afmelding, is dat jouw eigen conclusie?
Want wat is er negatief aan het stellen van vragen?
Zodra het trollen zou beginnen grijpt de moderatie heus wel in...
Nee, dat is niet mijn eigen conclusie. Er is nog een ander topic in het Grand Cafe.
En laten we wel wezen, in dit topic zie en voel ik persoonlijk ook nog geen slechte vibes, maar vonden de moderatoren het wel nodig om alvast voor te sorteren.

Ik had het andere topic al gevonden... en mijn post erop aangepast.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 29 juni 2020, 18:15:59
Citaat van: berret op 28 juni 2020, 14:23:20
Citaat van: Lotusflowr op 28 juni 2020, 12:54:20Deze hele materie is toch al jaren geleden  helemaal uitgekauwd hier.
Allemaal terug te lezen. Om nu weer van voor af aan te beginnen,....
Och, ik heb dit geschreven om een aantal nieuwe forumleden niet te hoeven opzadelen met eindeloos het forum te doorzoeken. Gewoon een beetje service, zullen we maar zeggen.
En als het voor jou uitgekauwde kost is, mijn welgemeende excuses daarvoor, maar dan zou ik snel stoppen met verder lezen.
Geweldige bijdrage, Lotusflower! Dit draadje is letterlijk door TS opgezet om alles over deze onderwerpen coherent bij elkaar te zetten en voor zover het redelijk is uiteen te zetten. Ook voor een aantal "oudegedienden" is dit handig, gezien een aantal posts van deze mensen. Maar zeker ook voor mensen zoals ik, die hiervan niets afweten of feeling mee hadden. En blijkbaar voelde TS ook een concrete recente aanleiding hiervoor. Ik heb even een paar dagen niet in dit draadje gekeken en kon niet geloven dat er wéér eens een topic flink is afgedreven van het eigenlijke onderwerp waarmee wordt gestart. Dank je hartelijk voor het leggen van deze eerste steen tot het verstieren van een topic dat voor anderen een bijdrage had kunnen zijn. Maar wellicht doe ik TS hiermee te kort, en vervolgt hij zijn betoog.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 29 juni 2020, 18:43:06
Citaat van: Mmuetst op 29 juni 2020, 17:04:48
Citaat van: theo technics op 29 juni 2020, 16:42:04Heren gaan we nu van dit topic nu ook al, een welles nietes topic van maken?
Doe dit dan in dit draadje: https://audiofreaksforum.nl/index.php?topic=14728.0
We zijn toch met een discussie bezig over "wat zou er aan de hand kunnen zijn".
Dan mag je toch vragen of wat men hoort suggestief is? En hoe het komt dat niet iedereen het hoort? En wat daar de oorzaak van is?
Deze vragen, op deze wijze gesteld, zijn zeer naar mijn smaak: open, inquisitief en niet met een daarin besloten oordeel of mening. En ik ben zeer benieuwd naar de mogelijke antwoorden.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 29 juni 2020, 22:43:13
Wat zou er aan de hand kunnen zijn? En dat wat , wat is dat dan? 
Goed, even kort door de bocht, ik ben net thuis en alles vluchtig gelezen.


1.  Is het suggestief wat men hoort?
Op de keper beschouwd is alles wat je hoort suggestief. Je eigen interpretatie deelt het dan in in de vakjes " objectief " of " subjectief". Het meeste gesproken woord en omgevingslawaai delen we in in het vakje " objectief" maar het horen en luisteren naar muziek en met name de beleving ervan is subjectief.
Niemand anders dan  jezelf kan dat beoordelen en dat oordeel geldt alleen voor jezelf.


2.  Hoe komt het dat niet iedereen het hoort?
Ik zou het niet weten.
Ik heb de vergelijking met een vervuilde beek gegeven. Dat zou een oorzaak kunnen zijn.


3.  Wat is daar de oorzaak van?
Ik zou het niet weten.
Ik heb de vergelijking met een vervuilde beek gegeven. Dat zou een oorzaak kunnen zijn.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 29 juni 2020, 23:14:49
"Als je keten al in materieel opzicht te vergelijken is met een vervuilde sloot, zul je nooit kunnen horen of er iets veranderd" Maar hoe weet je dan dat de beek schoon is?
Hoe kun je dat bepalen?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 29 juni 2020, 23:25:51
Citaat van: Regenpak op 29 juni 2020, 12:35:07
Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 11:52:32Met jouw stelling zou het overal het zelfde klinken en dat is dus n iet zo, ervaar je dat wel dan gaat er toch echt iets mis tussen je oren 😉😂🤣
Nee, dat betoog ik niet. Uit mijn shootouts blijkt dat er wel degelijk verschillen kunnen zijn maar dat veel verschillen inderdaad tussen de oren zitten. Shootouts zijn geen metingen. Maar als ik geen verschil kan horen tussen twee versterkers betekent dat niet dat die er niet zijn. Ik kan ze alleen niet horen. Als je gaat meten zal je vast wel verschillen vinden. Alleen ik hoor ze niet. Kan best zijn dat mijn door tinnitus geteisterde oren inderdaad niet denderend zijn maar slecht zijn ze niet.

Citaat van: Buell op 29 juni 2020, 11:52:32Oneens een Telefunken ECC83 smoothplates klinkt beter dan een 12AX7 JJ
Definieer "beter". Kan je niet. Dubbelblinde test? Faal je. Dat is dus wat er tussen jouw oren zit en wat ik de hele tijd betoog.

Beetje wat Bloom hierboven ook te berde brengt.

Tjerk

Beter is wat anders dan mooier.
Klank kan mooier zijn, maar bijvoorbeeld plaatsing is beter, uitklinken is beter, verhouding tussen artiesten beter, ruimte informatie, orgel in de kerk of in een zaaltje of gewoon ergens een orgel, het eerste ( mits daar ook bespeeld) is beter.
Meer detail is beter.
Nou ja, eigenlijk...
(ik wil niet onbeschoft zijn) stop ik met deze discussie, dit topic is van Berret en ik ben eigenlijk meer benieuwd naar zijn input.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 30 juni 2020, 06:50:33
Die modderige beek is wel een mooie metafoor. Neem opamp rolling. Dat mensen een voetje ergens insolderen om opamps te kunnen wisselen. Even afgezien van de invloed van het voetje, wat denk je nu te gaan horen in die modderige beek? Een audiosignaal gaat door tientallen, zo niet honderden opamps en dan gaat één opamp een hoorbaar verschil/beter resultaat opleveren? Misschien als je een brakke 741/1458/4558 gaat vervangen door een of andere OPA maar zelfs dan...

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 30 juni 2020, 09:13:02
Ok . Objectief is dat vast te stellen. Objectief betekent dat we het zonder enige beïnvloeding van buitenaf kunnen waarnemen. En dat er een algemene consensus over is. Een " Generalprinzip" zoals mijn buurman het zou zeggen. In die beek zijn meetbaar, dus aan objectieve normen gerelateerd, geen sporen van modder aangetroffen. Dat is dus een schone beek.En met goed licht kun je de bodem zien met zijn begroeiing en misschien nog wat vissen etc. Een beetje riet langs de kant, een mooi zonnetje en een flesje wijn kunnen van zo'n objectieve beek en fijn subjectief paradijsje maken. En dan komt die gozer met zijn kar vol modder. Weg paradijs.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: hrcc op 30 juni 2020, 13:48:20
Aan welke voorwaarden moet een "schone beek versterker" voldoen, Berret ?
Of misschien, wat wil je er in elk geval niet in vinden ?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 19:08:53
We zijn nu een tijdje bezig met het verhaal van Berret en de methodes van meneer van der Heide.
Het is een mooi en spannend verhaal over een groep mensen die zich verdiept hebben in een manier van luisteren naar apparatuur die is aangepast op de van der Heide methode. Er worden kreten genoemd als "structuur" en "zijnsinformatie" en dat het niet meetbaar is. Nu zijn er mensen "believers" die baat hebben bij deze methode. Ze melden zich ook netjes in dit topic als voorstanders en geven aan dat hun plezier van luisteren is toegenomen. En er is een groep mensen: "debunkers" (https://en.wikipedia.org/wiki/Debunker ) die het maar niks vinden en melden dat hier ook: het is niet te meten, het is zweverig gedoe. Berret was zelf eerst ook onderdeel van die groep: "De verklaring die Henry me in eerste instantie gaf, beschouwde  ik als compleet krankjorum".
Ik snap beide groepen heel goed. Over de mensen die er baat bij hebben hoef ik verder niks over te zeggen, ze vinden het mooi klinken en merken dat de methode voor hun werkt. De groep die het niks vind komt met argumenten dat een ABX test er voor zorgt dat de "believers" door de mand vallen. Maar dat maakt de "believers" niks uit, Voor hun werkt het. De "debunkers" geven aan dat het niet meetbaar is en daarom onzin.
Nu snap ik die "debunkers" ook wel goed want Berret is heel goed om zijn verhaal ook mystiek te houden:
"De was en de olie vormen de drager, de terpentijn het oplosmiddel en verder zitten er nog een 5 tal andere stoffen"
Natuurlijk noemt hij die andere 5 tal stoffen niet en "Niet alle kurk is even goed, dat hangt onder andere van het bindmiddel af, en de kurk dient schoongemaakt en behandeld te worden voor een maximaal resultaat" allemaal heel mystiek. En omdat het ongrijpbaar wordt en niet te meten is zullen de "debunkers" komen met argumenten dat het in de hoofden afspeelt van de "believers" en jawel je hebt een discussie. Omdat de bedenkers van deze methode hun geheime formules niet prijs geven, zodat het behandelen van apparatuur alleen door een klein elite groep mensen kan worden uitgevoerd maakt het voor mij bedenkelijk. Wat hebben ze dan te verbergen? Berret geeft daar zelf antwoord op:

"Ik zeg op voorhand dat ik geen kant en klare recepten of oplossingen zal geven.
Dat is niet gedaan omdat ik een markt wil beschermen, maar meer omdat ik van mening ben dat er risico's aan het ondoordacht uitvoeren van deze kennis zit" Ben wel benieuwd welke risico's dat dan zijn.

Er zijn meer mensen in de audio wereld die dat anders doen. Neem Nelson Pass. Zijn Firstwatt F7 versterker met een minimaal aantal componenten is nog niet vrij gegeven in het DIY forum omdat hij bang is dat er Chinese klonen op de markt komen: https://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/275921-watt-f7-review.html  wel hebben een aantal DIY-ers zijn versterker al kunnen nabouwen door de juiste hints te volgen. Uiteindelijk zal ook het schema van de F7 bekend gemaakt worden als deze niet meer in productie is. Hij bescherm zijn markt en dat geeft hij ook toe. maar toch laat hij de DIY-ers meedenken (en daar heeft hij zelf ook weer profijt van).

Er zijn bedrijven die via de methode geld willen verdienen: "Er is een fabrikant "Ik noem geen namen" uit NL, die apparaten met een dergelijk effect verkoopt, voor duizenden euro's" Ik noem wel namen want ik hou niet zo van puzzels. We hebben het waarschijnlijk over van der Hul. Zie dit op zijn website https://www.vandenhul.com/product/health-ring en hoor hier en daar geruchten dan van der Hul zich ook bezig houd met van de heide praktijken.

Verder heb ik in dit draadje nog geen mensen gehoord die spijt hebben van hun apparatuur. Maar er wordt niet voor niets gewaarschuwd op het blauwe forum voor de gehakt modificatie: https://www.hififorum.nl/index.php?topic=15587.0
Misschien schamen ze zich dat ze geld hebben uitgegeven en daar later spijt van hebben gehad.

Wat ik storend vind in het hele verhaal is het geheimzinnig doen. Wel vertellen dat het goed klinkt, maar niet het geheimpje verklappen. Dan denk ik bij mij zelf: ze zijn wel een markt aan het beschermen.
Dus zolang men deze methode omringt met mystiek en geheimzinnigheid sluit ik me aan bij de "debunkers" en wens ik de "believers" veel plezier met hun producten.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 19:27:49
Het niet verklappen van het 'geheimpje' is niet gedaan om een markt te beschermen maar de persoon zelf die
de behandeling foutief en zonder de juiste voorwaarden te kennen gaat uitvoeren.
Het sterke vermoeden bestaat zelfs dat door het vele experimenteren vd Heide zelf ook ziek is geworden.
Ik ken een forumlid dat met vervuilde magnetische velden koolstof is gaan behandelen en daar heel akelig
ziek van is geworden.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: WanFie op 30 juni 2020, 19:38:10
Ik ben geen believer en geen debunker. Ik hoor het gewoon niet. Evenals al die andere, wél vaak voor veel geld verkochte spullen. Stickertjes, klankschaaltjes, stralingsapoaraatjes en nog zoveel meer. Demagnetiseren van CDs en vinyl. Ik heb talloze demo's meegemaakt. En telkens moest de demogever wel 100 keer vertellen wát er dan beter is. Wanneer je het dan direct hoort, hoeft dat toch niet verteld te worden?
Technische rammelende verhalen over het principe en allerlei niet terzake argumenten en geflipte technici worden er bij gehaald. Veel geld vragen lukt meestal prima. €30,- voor een stickertje van € 0,02.
Ik wordt hier zo moe van.
Wél dapper dat er telkens weer wat anders wordt gevonden.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 30 juni 2020, 20:12:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 19:27:49Het niet verklappen van het 'geheimpje' is niet gedaan om een markt te beschermen maar de persoon zelf die
de behandeling foutief en zonder de juiste voorwaarden te kennen gaat uitvoeren.
Het sterke vermoeden bestaat zelfs dat door het vele experimenteren vd Heide zelf ook ziek is geworden.
Ik ken een forumlid dat met vervuilde magnetische velden koolstof is gaan behandelen en daar heel akelig
ziek van is geworden.
En dat argument heeft tot consequentie gehad dat ik zelf die methode niet toe pas en uiteindelijk een andere methode heb ontwikkeld. Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen. En voor mmuets, zoals al in veel eerdere posting is aangeboden, men kan een beetje snot krijgen om het zelf te proberen. Kost je helemaal niets. 
Net zoals men ook een tegel een maand op proef kan krijgen, daar moet je dan, als het niet bevalt, dan wel zelf de kosten voor het terugsturen betalen. Iets van 12 euro of zo. Mooier kan ik het niet maken.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:15:49
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 19:27:49Het niet verklappen van het 'geheimpje' is niet gedaan om een markt te beschermen maar de persoon zelf die
de behandeling foutief en zonder de juiste voorwaarden te kennen gaat uitvoeren.
Het sterke vermoeden bestaat zelfs dat door het vele experimenteren vd Heide zelf ook ziek is geworden.
Ik ken een forumlid dat met vervuilde magnetische velden koolstof is gaan behandelen en daar heel akelig
ziek van is geworden.

Misschien dan een goed moment om te stoppen met die gekkigheid:

Gezondheidseffecten van Koolstof
Elementair koolstof is vrijwel niet toxisch. Gezondheidseffecten die gerelateerd zijn aan koolstof worden veroorzaakt door organische koolstofverbindingen en kooldioxides en monoxides. Inhalatie van vaste koolstof en koolmonoxide ka leiden tot permanente schade aan de longen en het hart. Arbeiders die betrokken zijn bij de productie van vaste koolstof krijgen vaak te kampen met longontsteking. Door blootstelling via de huid kunnen mensen eczeem en slijmvliesontsteking krijgen.
Carcinogeniteit - Vaste koolstof is door de International Agency for Research on Cancer (IARC) aangemerkt als een groep 3 stof (dat wil zeggen: de stof is niet in te delen naar carcinogeniteit voor mensen).
C14 is een van de radionucleotiden die worden gebruikt bij atmosferische testen van nucleaire wapens. Dit is begonnen in 1945 in Amerika en eindigde in 1980 in China. C14 is een van de radionucleotiden die lang aanwezig blijven op aarde en een risico vormen omdat ze kanker veroorzaken. De risico's zullen nog vele eeuwen aanwezig zijn. C14 kan de placenta passeren en zich binden aan levend weefsel van foetussen, waardoor aangeboren afwijkingen worden veroorzaakt.Read more: https://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/c.htm#ixzz6QsFLLCr9
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Raaf op 30 juni 2020, 20:16:17
Je mag mij tot de believers rekenen, ik hoor echter niet alles, de tegels hadden bij mij geen hoorbaar effect en de lamp aanwezig bij een luister sessie bij TvW merkte ik ook niets van.
De "trollensnot" hoor ik wel degelijk ik heb 2 identieke geluidskaarten, de ene met en de andere zonde snot.
De besnotte klinkt mooier, voller en minder scherp.
Ik ben een zelfbouwer en als een versterker af is en de snot toegepast wordt dan word de weergave gewoon mooier, vloeiender
Een ander niet meetbaar effect betreft mijn katten, toen mijn eerste (niet zelfbouw) gemodificeerde set weer thuis stond reageerden de katten op de muziek wat ze eerder niet deden.
De modificatie was overigens gratis net als het snot wat ik gebruik .
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:20:40
Citaat van: berret op 30 juni 2020, 20:12:51En dat argument heeft tot consequentie gehad dat ik zelf die methode niet toe pas en uiteindelijk een andere methode heb ontwikkeld. Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen. En voor mmuets, zoals al in veel eerdere posting is aangeboden, men kan een beetje snot krijgen om het zelf te proberen. Kost je helemaal niets.
Net zoals men ook een tegel een maand op proef kan krijgen, daar moet je dan, als het niet bevalt, dan wel zelf de kosten voor het terugsturen betalen. Iets van 12 euro of zo. Mooier kan ik het niet maken.
Deze snotneus is heel tevreden met zijn systemen en bedankt voor het aardige aanbod.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: WanFie op 30 juni 2020, 20:22:50
Zie mijn handtekening.
Daar zit het werkingsprincipe.
IKEA heeft dat ook prima door. Daar komt die slogan vandaan.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: tito op 30 juni 2020, 20:30:49
Citaat van: berret op 30 juni 2020, 20:12:51men kan een beetje snot krijgen om het zelf te proberen. Kost je helemaal niets.

Kweet niet of aan magnetische velden oid. ligt, maar wel dat je met `t terpentijn bevattende
trollensnot moet uitkijken.
Verwerking ervan in goed geventileerde ruimtes wordt iig zeer aangeraden.
Wat `n stank gaf dat spul af zeg. (https://www.mercedesforum.nl/forum/images/smilies/icon_lol.gif)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 30 juni 2020, 20:35:52
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:15:49
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 19:27:49Het niet verklappen van het 'geheimpje' is niet gedaan om een markt te beschermen maar de persoon zelf die
de behandeling foutief en zonder de juiste voorwaarden te kennen gaat uitvoeren.
Het sterke vermoeden bestaat zelfs dat door het vele experimenteren vd Heide zelf ook ziek is geworden.
Ik ken een forumlid dat met vervuilde magnetische velden koolstof is gaan behandelen en daar heel akelig
ziek van is geworden.

Misschien dan een goed moment om te stoppen met die gekkigheid:

Gezondheidseffecten van Koolstof
Elementair koolstof is vrijwel niet toxisch. Gezondheidseffecten die gerelateerd zijn aan koolstof worden veroorzaakt door organische koolstofverbindingen en kooldioxides en monoxides. Inhalatie van vaste koolstof en koolmonoxide ka leiden tot permanente schade aan de longen en het hart. Arbeiders die betrokken zijn bij de productie van vaste koolstof krijgen vaak te kampen met longontsteking. Door blootstelling via de huid kunnen mensen eczeem en slijmvliesontsteking krijgen.
Carcinogeniteit - Vaste koolstof is door de International Agency for Research on Cancer (IARC) aangemerkt als een groep 3 stof (dat wil zeggen: de stof is niet in te delen naar carcinogeniteit voor mensen).
C14 is een van de radionucleotiden die worden gebruikt bij atmosferische testen van nucleaire wapens. Dit is begonnen in 1945 in Amerika en eindigde in 1980 in China. C14 is een van de radionucleotiden die lang aanwezig blijven op aarde en een risico vormen omdat ze kanker veroorzaken. De risico's zullen nog vele eeuwen aanwezig zijn. C14 kan de placenta passeren en zich binden aan levend weefsel van foetussen, waardoor aangeboren afwijkingen worden veroorzaakt.Read more:
Wat je niet schijnt te snappen dat die structuuroverdracht geen biet te maken heeft met de chemische structuur an sich. Volgens mij ben je slim genoeg om het verhaal te kunnen snappen maar kun je er niet tegen dat niet precies uit de doeken wordt gedaan hoe en wat je op welke manier zou kunnen aanpakken. En laat dat nou net niet mijn probleem zijn. Er zijn mensen genoeg die van de dingen die dit project voortbrengt, genieten. En daar gaat het ons om. En dat niet alles voor niets kan is ook duidelijk. Dat er geen woekerprijzen gevraagd worden ook.
Misschien, het is maar een tip, moet je stoppen met het reageren op gekkigheid.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 30 juni 2020, 20:38:37
Ik had geen zin meer om - na een paar dagen afwezigheid - alles hier te lezen, maar iets wat ik uit de uitleg van Berret ondertussen enigszins meen te hebben opgemaakt is dat v.d. Heide (veel) minder met klank te maken heeft dan met beleving.

En ga dat laatste maar eens meten.

Hoe meet ik bijvoorbeeld dat ik - tijdens die ene joint die ik ooit in mijn leven gerookt heb - als een donderslag bij heldere hemel begreep wat Captain Beefheart bedoelde met het nummer Apes-ma? Ok, ik snap de tekst, ik snap wat er gezegd word, maar toen de joint was uitgewerkt wist ik alleen nog maar dát ik het had gesnapt, maar niet wát ik had gesnapt.

Dat was best een vreemde gewaarwording.

Uit die paar jaar dat ik op dit forum nu meelees (en -mijmer af en toe) is dat wat ik voor mezelf bedacht heb over het v.d. Heide fenomeen. Ooit heb ik een keer bij B. Gehakt mogen luisteren naar een Gehaktificeerde set, maar afgezien van het feit dat ik het erg mooi vond klinken voelde ik er niet iets bijzonders bij. Ooit gaf B. Gehakt me een test"gadget" die me wat had moeten laten ervaren, maar ook dat lukte niet (en zeg nu maar gewoon dat het een placebo was, B. Gehakt  >:( ).

Het grappige is dat Berrets uitleg me nu iets meer houvast geeft over wat ik nu eigenlijk zou moeten verwachten van het "fenomeen" (dus fijn dat die info er nu samengevat is). Het lijkt me leuk het nog een keer ergens te mogen ervaren, als dat ooit een keer zo uitkomt.

Maar misschien wil ik dat eigenlijk ook wel weer niet, uit angst om dan weer niets te ervaren. Want eigenlijk zou ik 't maar al te cool vinden als ze een compleet nieuwe "belevingsdimensie" hebben uitgevonden c.q. hebben doorontwikkeld.

Nou ja, angsten zijn er om overwonnen te worden :)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 30 juni 2020, 21:03:36
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:20:40
Citaat van: berret op 30 juni 2020, 20:12:51En dat argument heeft tot consequentie gehad dat ik zelf die methode niet toe pas en uiteindelijk een andere methode heb ontwikkeld. Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen. En voor mmuets, zoals al in veel eerdere posting is aangeboden, men kan een beetje snot krijgen om het zelf te proberen. Kost je helemaal niets.
Net zoals men ook een tegel een maand op proef kan krijgen, daar moet je dan, als het niet bevalt, dan wel zelf de kosten voor het terugsturen betalen. Iets van 12 euro of zo. Mooier kan ik het niet maken.
Deze snotneus is heel tevreden met zijn systemen en bedankt voor het aardige aanbod.

Vergis ik mij of is dat het ultieme zwaktebod?

Of zoeken naar crowdfunding voor het gratis retourneren?
Of domweg hakken in het zand want ik denk dat vergelijken voor mij te moeilijk is?
Of ben je bang dat je het super blijkt te vinden?
Of...?
Ik kan me niets zinnigs voorstellen bij het afslaan van een aanbod om iets gratis een tijd in huis te hebben en af en toe eens te testen. Je hoeft alleen maar een stekker in een contactdoos te duwen bij een lamp. :-\

Edit: Sorry, de lamp stond er niet bij, dus je moet bv. een apparaat optillen en er iets onder schuiven.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 21:12:23
Citaat van: berret op 30 juni 2020, 20:35:52
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:15:49
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 19:27:49Het niet verklappen van het 'geheimpje' is niet gedaan om een markt te beschermen maar de persoon zelf die
de behandeling foutief en zonder de juiste voorwaarden te kennen gaat uitvoeren.
Het sterke vermoeden bestaat zelfs dat door het vele experimenteren vd Heide zelf ook ziek is geworden.
Ik ken een forumlid dat met vervuilde magnetische velden koolstof is gaan behandelen en daar heel akelig
ziek van is geworden.

Misschien dan een goed moment om te stoppen met die gekkigheid:

Gezondheidseffecten van Koolstof
Elementair koolstof is vrijwel niet toxisch. Gezondheidseffecten die gerelateerd zijn aan koolstof worden veroorzaakt door organische koolstofverbindingen en kooldioxides en monoxides. Inhalatie van vaste koolstof en koolmonoxide ka leiden tot permanente schade aan de longen en het hart. Arbeiders die betrokken zijn bij de productie van vaste koolstof krijgen vaak te kampen met longontsteking. Door blootstelling via de huid kunnen mensen eczeem en slijmvliesontsteking krijgen.
Carcinogeniteit - Vaste koolstof is door de International Agency for Research on Cancer (IARC) aangemerkt als een groep 3 stof (dat wil zeggen: de stof is niet in te delen naar carcinogeniteit voor mensen).
C14 is een van de radionucleotiden die worden gebruikt bij atmosferische testen van nucleaire wapens. Dit is begonnen in 1945 in Amerika en eindigde in 1980 in China. C14 is een van de radionucleotiden die lang aanwezig blijven op aarde en een risico vormen omdat ze kanker veroorzaken. De risico's zullen nog vele eeuwen aanwezig zijn. C14 kan de placenta passeren en zich binden aan levend weefsel van foetussen, waardoor aangeboren afwijkingen worden veroorzaakt.Read more:
Wat je niet schijnt te snappen dat die structuuroverdracht geen biet te maken heeft met de chemische structuur an sich. Volgens mij ben je slim genoeg om het verhaal te kunnen snappen maar kun je er niet tegen dat niet precies uit de doeken wordt gedaan hoe en wat je op welke manier zou kunnen aanpakken. En laat dat nou net niet mijn probleem zijn. Er zijn mensen genoeg die van de dingen die dit project voortbrengt, genieten. En daar gaat het ons om. En dat niet alles voor niets kan is ook duidelijk. Dat er geen woekerprijzen gevraagd worden ook.
Misschien, het is maar een tip, moet je stoppen met het reageren op gekkigheid.
Dus niet de koolstof maar de vervuilde magnetische velden hebben dat forum lid ziek gemaakt? Of de combinatie van die twee? Inderdaad snap ik dat gedeelte niet.
Waar ik moeite mee heb is het geheimzinnig doen. Dat de mensen die de theorie verspreiden er een mysterie van maken.
Maar dat heb ik volgens mij duidelijk uitgelegd. Ik wens de "believers" ook veel plezier met hun producten. Dat iemand aan een product geld wil verdienen vind ik heel normaal en dat men daarom niet wil vertellen wat hun recept is vind ik eerlijk. Zie mijn stukje over Nelson Pass.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 21:25:22
Citaat van: minplus op 30 juni 2020, 21:03:36Vergis ik mij of is dat het ultieme zwaktebod?

Of zoeken naar crowdfunding voor het gratis retourneren?
Of domweg hakken in het zand want ik denk dat vergelijken voor mij te moeilijk is?
Of ben je bang dat je het super blijkt te vinden?
Of...?
Ik kan me niets zinnigs voorstellen bij het afslaan van een aanbod om iets gratis een tijd in huis te hebben en af en toe eens te testen. Je hoeft alleen maar een stekker in een contactdoos te duwen bij een lamp. :-\

Edit: Sorry, de lamp stond er niet bij, dus je moet bv. een apparaat optillen en er iets onder schuiven.
Daar heb je zeker een punt. Maar omdat ik geen vertrouwen heb in producten waar men geheimzinnig over doet haak ik voor zo'n gratis aanbod af. Als ik de F7 mocht proberen dan zou ik dat graag willen doen!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 30 juni 2020, 22:58:28
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 21:12:23
Citaat van: berret op 30 juni 2020, 20:35:52
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:15:49
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 19:27:49Het niet verklappen van het 'geheimpje' is niet gedaan om een markt te beschermen maar de persoon zelf die
de behandeling foutief en zonder de juiste voorwaarden te kennen gaat uitvoeren.
Het sterke vermoeden bestaat zelfs dat door het vele experimenteren vd Heide zelf ook ziek is geworden.
Ik ken een forumlid dat met vervuilde magnetische velden koolstof is gaan behandelen en daar heel akelig
ziek van is geworden.
Misschien dan een goed moment om te stoppen met die gekkigheid:
Gezondheidseffecten van Koolstof
Elementair koolstof is vrijwel niet toxisch. Gezondheidseffecten die gerelateerd zijn aan koolstof worden veroorzaakt door organische koolstofverbindingen en kooldioxides en monoxides. Inhalatie van vaste koolstof en koolmonoxide ka leiden tot permanente schade aan de longen en het hart. Arbeiders die betrokken zijn bij de productie van vaste koolstof krijgen vaak te kampen met longontsteking. Door blootstelling via de huid kunnen mensen eczeem en slijmvliesontsteking krijgen.
Carcinogeniteit - Vaste koolstof is door de International Agency for Research on Cancer (IARC) aangemerkt als een groep 3 stof (dat wil zeggen: de stof is niet in te delen naar carcinogeniteit voor mensen).
C14 is een van de radionucleotiden die worden gebruikt bij atmosferische testen van nucleaire wapens. Dit is begonnen in 1945 in Amerika en eindigde in 1980 in China. C14 is een van de radionucleotiden die lang aanwezig blijven op aarde en een risico vormen omdat ze kanker veroorzaken. De risico's zullen nog vele eeuwen aanwezig zijn. C14 kan de placenta passeren en zich binden aan levend weefsel van foetussen, waardoor aangeboren afwijkingen worden veroorzaakt.
Read more:
Wat je niet schijnt te snappen dat die structuuroverdracht geen biet te maken heeft met de chemische structuur an sich. Volgens mij ben je slim genoeg om het verhaal te kunnen snappen maar kun je er niet tegen dat niet precies uit de doeken wordt gedaan hoe en wat je op welke manier zou kunnen aanpakken. En laat dat nou net niet mijn probleem zijn. Er zijn mensen genoeg die van de dingen die dit project voortbrengt, genieten. En daar gaat het ons om. En dat niet alles voor niets kan is ook duidelijk. Dat er geen woekerprijzen gevraagd worden ook.
Misschien, het is maar een tip, moet je stoppen met het reageren op gekkigheid.
Dus niet de koolstof maar de vervuilde magnetische velden hebben dat forum lid ziek gemaakt? Of de combinatie van die twee? Inderdaad snap ik dat gedeelte niet.
Waar ik moeite mee heb is het geheimzinnig doen. Dat de mensen die de theorie verspreiden er een mysterie van maken.
Maar dat heb ik volgens mij duidelijk uitgelegd. Ik wens de "believers" ook veel plezier met hun producten. Dat iemand aan een product geld wil verdienen vind ik heel normaal en dat men daarom niet wil vertellen wat hun recept is vind ik eerlijk. Zie mijn stukje over Nelson Pass.
Zou het kunnen dat je helemaal vast zit in een vooroordeel Mmuetst? Anders kan ik niet verklaren dat je het, zoals je schrijft, eerlijk en normaal vindt dat iemand geen volledige openheid van zaken geeft vanuit commercieel oogpunt (Nelson Pass), maar dat dit blijkbaar niet geldt als iemand geen volledige openheid van zaken geeft uit zorg voor de gezondheid van anderen zoals Berret en Theo van Wermeskerken letterlijk aangeven? Wellicht vertrouw jij de door hen opgegeven reden niet? Zeg dat dan. Maar dat zou weer haaks staan op jouw eigen waarschuwing over de gezondheidseffecten van koolstof. Je bent dus (al lang) niet meer in je verhaal te volgen, wil ik maar even zeggen.

Enige edits gedaan om zelf begrijpelijk te zijn.  ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 30 juni 2020, 23:21:05
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 21:25:22
Citaat van: minplus op 30 juni 2020, 21:03:36Vergis ik mij of is dat het ultieme zwaktebod?

Of zoeken naar crowdfunding voor het gratis retourneren?
Of domweg hakken in het zand want ik denk dat vergelijken voor mij te moeilijk is?
Of ben je bang dat je het super blijkt te vinden?
Of...?
Ik kan me niets zinnigs voorstellen bij het afslaan van een aanbod om iets gratis een tijd in huis te hebben en af en toe eens te testen. Je hoeft alleen maar een stekker in een contactdoos te duwen bij een lamp. :-\

Edit: Sorry, de lamp stond er niet bij, dus je moet bv. een apparaat optillen en er iets onder schuiven.
Daar heb je zeker een punt. Maar omdat ik geen vertrouwen heb in producten waar men geheimzinnig over doet haak ik voor zo'n gratis aanbod af. Als ik de F7 mocht proberen dan zou ik dat graag willen doen!

Dat is dus het ultieme zwaktebod waarbij je aangeeft geen wetenschappelijke instelling te hebben.
Jammer.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 23:24:03
De rede van het risico is nu uitgelegd. Duidelijk. Ze deden bepaalde handelingen die gevaarlijk kunnen zijn. Maar vervolgens gaan we wel weer de opmerking plaatsen:
"En dat argument heeft tot consequentie gehad dat ik zelf die methode niet toe pas en uiteindelijk een andere methode heb ontwikkeld. Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen".
Geweldig...weer een super mysterie "een andere methode" waar we geen uitleg over krijgen. Tja wie zit er vast in zijn verhaal?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 30 juni 2020, 23:29:23
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 23:24:03De rede van het risico is nu uitgelegd. Duidelijk. Ze deden bepaalde handelingen die gevaarlijk kunnen zijn. Maar vervolgens gaan we wel weer de opmerking plaatsen:
"En dat argument heeft tot consequentie gehad dat ik zelf die methode niet toe pas en uiteindelijk een andere methode heb ontwikkeld. Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen".
Geweldig...weer een super mysterie "een andere methode" waar we geen uitleg over krijgen. Tja wie zit er vast in zijn verhaal?
Ik lees dat geciteerde stukje tekst anders dan jij. In ieder geval consistent met eerdere uitlatingen. Consistentie mis ik op dit onderwerp bij jou. Jouw laatste vraag is daarmee voor mij een rethorische.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 23:32:36
Citaat van: minplus op 30 juni 2020, 23:21:05Dat is dus het ultieme zwaktebod waarbij je aangeeft geen wetenschappelijke instelling te hebben.
Jammer.
Welke wetenschap is dat? Die van geheimzinnig doen?
Nee sorry wil mij best verdiepen in alternatieve techniek als er open kaart wordt gespeeld. Misschien moeten we eens een brief sturen naar het KRO programma Keuringsdienst van waarde? Misschien wil Berret daar ook een lamp, tegel en wat snot gratis naar toe sturen. Kan het wetenschappelijk onderzocht worden.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 30 juni 2020, 23:46:53
Citaat van: Jeronimo op 30 juni 2020, 23:29:23Ik lees dat geciteerde stukje tekst anders dan jij. In ieder geval consistent met eerdere uitlatingen. Consistentie mis ik op dit onderwerp bij jou. Jouw laatste vraag is daarmee voor mij een rethorische.
Wat is er consistenter aan: "Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen"?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 23:47:54
Citaat van: Raaf op 30 juni 2020, 20:16:17Je mag mij tot de believers rekenen, ik hoor echter niet alles, de tegels hadden bij mij geen hoorbaar effect en de lamp aanwezig bij een luister sessie bij TvW merkte ik ook niets van.
De "trollensnot" hoor ik wel degelijk ik heb 2 identieke geluidskaarten, de ene met en de andere zonde snot.
De besnotte klinkt mooier, voller en minder scherp.
Ik ben een zelfbouwer en als een versterker af is en de snot toegepast wordt dan word de weergave gewoon mooier, vloeiender
Een ander niet meetbaar effect betreft mijn katten, toen mijn eerste (niet zelfbouw) gemodificeerde set weer thuis stond reageerden de katten op de muziek wat ze eerder niet deden.
De modificatie was overigens gratis net als het snot wat ik gebruik .

Ja, die sessie herinner ik me nog goed.
Ook dat er toen 2 vrouwen bij aanwezig waren die direct wel iets heel aparts bemerkten.
Dat op zich is eigenlijk iets wat hier wel vaker is gebeurd : vrouwen reageren vaak totaal anders op die lamp.
Mijn vrouw bv. hoort e.e.a. wel, maar interesseert het eigenlijk niet.
Vaak komt ze dan de kamer bv binnen, gewoon op doorreis naar boven of zo en meldt dan terloops dat er t.o.v.
een paar minuten geleden bij een experiment dat en dat is veranderd.
Dat merkt ze dan in luttele seconden, maar de interesses liggen gewoon ergens anders.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: nostalgie op 30 juni 2020, 23:57:39
Is mijn PB al gelezen Theo?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Raaf op 1 juli 2020, 00:09:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op 30 juni 2020, 23:47:54
Citaat van: Raaf op 30 juni 2020, 20:16:17Je mag mij tot de believers rekenen, ik hoor echter niet alles, de tegels hadden bij mij geen hoorbaar effect en de lamp aanwezig bij een luister sessie bij TvW merkte ik ook niets van.
De "trollensnot" hoor ik wel degelijk ik heb 2 identieke geluidskaarten, de ene met en de andere zonde snot.
De besnotte klinkt mooier, voller en minder scherp.
Ik ben een zelfbouwer en als een versterker af is en de snot toegepast wordt dan word de weergave gewoon mooier, vloeiender
Een ander niet meetbaar effect betreft mijn katten, toen mijn eerste (niet zelfbouw) gemodificeerde set weer thuis stond reageerden de katten op de muziek wat ze eerder niet deden.
De modificatie was overigens gratis net als het snot wat ik gebruik .

Ja, die sessie herinner ik me nog goed.
Ook dat er toen 2 vrouwen bij aanwezig waren die direct wel iets heel aparts bemerkten.
Dat op zich is eigenlijk iets wat hier wel vaker is gebeurd : vrouwen reageren vaak totaal anders op die lamp.
Mijn vrouw bv. hoort e.e.a. wel, maar interesseert het eigenlijk niet.
Vaak komt ze dan de kamer bv binnen, gewoon op doorreis naar boven of zo en meldt dan terloops dat er t.o.v.
een paar minuten geleden bij een experiment dat en dat is veranderd.
Dat merkt ze dan in luttele seconden, maar de interesses liggen gewoon ergens anders.

Klopt ja, mijn vriendin toen ook aanwezig bemerkte idd wel verschil met of zonder lamp .
Ze is in audio opzicht best wel een kritische\behulpzame vriendin, als ik wat veranderd heb hoort ze het en vertelt of ze het beter of slechter vind.
Gelukkig houd ze net als ik van muziek ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 1 juli 2020, 00:13:26
Citaat van: nostalgie op 30 juni 2020, 23:57:39Is mijn PB al gelezen Theo?

Ja, maar die heb je ook al zelf van een antwoord voorzien in een volgende pb.
Hier ben je gewoon welkom en dat zal bij een ander forumlid denk ik ook wel zo zijn.
Misschien dan even een oproep plaatsen of het ook iets dichterbij kan.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: nostalgie op 1 juli 2020, 00:16:44
Oh ja dat is waar.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 1 juli 2020, 08:43:16
"wat zou er aan de hand kunnen zijn"
Ik zat er helemaal naast, na de discussie van gisteravond ben ik zelf maar gaan experimenten. Ik wil natuurlijk niet bekend staat als iemand zonder wetenschappelijke instelling. Ik heb daarom gisteren mijn eerste prototype ontwikkeld en ik moet zeggen dat er een wereld voor mij open ging. Het behandelen was op zich best wel een uitdaging. Na de eerste tests kwam ik er achter dat het geluid zeer open was. Het eerste wat in mij op kwam was "het gevoel hebben dat ik er live bij was". Ik ben er wel achter gekomen dat de plaatsing van mijn hulpmiddel heel secure uitgevoerd moet worden. Als het hulpmiddel op de verkeerde plek wordt gebruikt merk ik dat de werking minder is of helemaal niet aanwezig is. Over het plaatsten van het hulpmiddel kan ik weinig melden omdat het best wel wat risico's bij komen kijken.
De koolstof haren aan het einde van mijn hulpmiddel zorgen voor meer structuur waarbij het metalen gedeelte zorgt voor de juiste afvloeiing van negatieve energie. Wel moet het hulpmiddel na gebruik in de speciale metalen houder worden opgeborgen.

Het is nog een prototype, er moet nog heel wat finetuning gedaan worden voordat het perfect is.
Mijn vrouw kwam gisteren de mancave in en merkte ook gelijk dat er iets veranderd was.

Ben toch wel blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Zonder dit experiment was ik er nooit achter gekomen.
   
Hier een afbeelding van mijn hulpmiddel:
(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81wa-2ysSKL._AC_SL1500_.jpg)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 1 juli 2020, 09:00:49
Pardon Mmsuetst, ik heb je tekort gedaan en moet mijn woorden inslikken. Jij bent (ook) consistent in je bijdragen in dit topic.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Parker700 op 1 juli 2020, 09:03:34
Citaat van: Mmuetst op  1 juli 2020, 08:43:16"wat zou er aan de hand kunnen zijn"
Ik zat er helemaal naast, na de discussie van gisteravond ben ik zelf maar gaan experimenten. Ik wil natuurlijk niet bekend staat als iemand zonder wetenschappelijke instelling. Ik heb daarom gisteren mijn eerste prototype ontwikkeld en ik moet zeggen dat er een wereld voor mij open ging. Het behandelen was op zich best wel een uitdaging. Na de eerste tests kwam ik er achter dat het geluid zeer open was. Het eerste wat in mij op kwam was "het gevoel hebben dat ik er live bij was". Ik ben er wel achter gekomen dat de plaatsing van mijn hulpmiddel heel secure uitgevoerd moet worden. Als het hulpmiddel op de verkeerde plek wordt gebruikt merk ik dat de werking minder is of helemaal niet aanwezig is. Over het plaatsten van het hulpmiddel kan ik weinig melden omdat het best wel wat risico's bij komen kijken.
De koolstof haren aan het einde van mijn hulpmiddel zorgen voor meer structuur waarbij het metalen gedeelte zorgt voor de juiste afvloeiing van negatieve energie. Wel moet het hulpmiddel na gebruik in de speciale metalen houder worden opgeborgen.

Het is nog een prototype, er moet nog heel wat finetuning gedaan worden voordat het perfect is.
Mijn vrouw kwam gisteren de mancave in en merkte ook gelijk dat er iets veranderd was.

Ben toch wel blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Zonder dit experiment was ik er nooit achter gekomen.
 
Hier een afbeelding van mijn hulpmiddel:
(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81wa-2ysSKL._AC_SL1500_.jpg)
Of ik snap jouw humor niet of jij bent een enorme eikel.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 1 juli 2020, 09:20:21
Hij zal waarschijnlijk veel bijval krijgen op dat blauwe forum: https://www.hififorum.nl/index.php?topic=32842.msg642890#msg642890 (https://www.hififorum.nl/index.php?topic=32842.msg642890#msg642890) En ja hoor! Net nog even gekeken, hij heeft nu al één lacher op zijn hand. Er zullen daar wel meer gaan volgen. Kritisch mag je zijn, moet je zijn, bij zaken die algemeen aanvaard worden, bij zaken waarbij dat niet het geval is. Maar dan a.u.b. wel met open vizier. Dit geeft bij mij de indruk dat meneer hier alleen maar munitie aan het verzamelen is geweest om de toffe peer onder zijn gelijken, pardon: gelijkgestemden, op dat andere forum uit te kunnen hangen. Daar past natuurlijk niet bij dat de zaken zelf eens thuis aan de tand worden gevoeld. Ik snap 'm onderhand.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 1 juli 2020, 09:38:43
Aan Mmuetst: bij deze mijn verzoek om op te houden met je geklier. Je bent bijzonder respectvol benaderd door Berret en ook de anderen hier. Je laatste reactie getuigd van een bijzonder laag niveau van respect naar het onderwerp, naar Berret en naar al diegene die dit topic enorm waarderen. Jouw bijdragen voegen nix toe en leiden inmiddels alleen maar tot irritaties. Het kan zijn dat jij daar van geniet. Ik duidelijk niet. Audiofreaks is een open forum waar op een open en constructieve wijze onderwerpen behandeld worden. Waar ook ruimte is voor kritiek. Jij hebt nu ruimte genoeg gehad, je punten gemaakt en uiteindelijk vlieg je enorm uit de bocht. En nu niet de kaart trekken van: je-mag-geen-kritiek-leveren-en-jullie-kunnen-ook-nergens-tegen-en-zijn-tegen-mij. Dat is geheel niet aan de orde. Tevens heb ook ik gekeken op het blauwe forum. Je hebt daar een foto geplaatst van de Chaos Silicon 3 versterker. Je opmerkingen daarbij zijn ronduit denigrerend en je doet op een vervelende manier aan negatieve stemmingmakerij.  Je bent nu simpelweg respectloos bezig en ik wil graag dat je er mee stopt.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 1 juli 2020, 09:39:48
Het is stof om over na te denken....waarom zou mijn hulpmiddel nu ineens belachelijk zijn?
Ook de "believers" horen het niet altijd. En om in termen van Berret te blijven moet hier toch de beek helder zijn geweest want het was bij TvW.

"Je mag mij tot de believers rekenen, ik hoor echter niet alles, de tegels hadden bij mij geen hoorbaar effect en de lamp aanwezig bij een luister sessie bij TvW merkte ik ook niets van".
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Mmuetst op 1 juli 2020, 09:44:30
Citaat van: Tannoysuperprestige 2 op  1 juli 2020, 09:38:43Aan Mmuetst: bij deze mijn verzoek om op te houden met je geklier. Je bent bijzonder respectvol benaderd door Berret en ook de anderen hier. Je laatste reactie getuigd van een bijzonder laag niveau van respect naar het onderwerp, naar Berret en naar al diegene die dit topic enorm waarderen. Jouw bijdragen voegen nix toe en leiden inmiddels alleen maar tot irritaties. Het kan zijn dat jij daar van geniet. Ik duidelijk niet. Audiofreaks is een open forum waar op een open en constructieve wijze onderwerpen behandeld worden. Waar ook ruimte is voor kritiek. Jij hebt nu ruimte genoeg gehad, je punten gemaakt en uiteindelijk vlieg je enorm uit de bocht. En nu niet de kaart trekken van: je-mag-geen-kritiek-leveren-en-jullie-kunnen-ook-nergens-tegen-en-zijn-tegen-mij. Dat is geheel niet aan de orde. Je bent nu simpelweg respectloos bezig en ik wil graag dat je er mee stopt.
Je hebt volkomen gelijk. Ik ga stoppen met plaatsen van berichten in dit onderwerp. Ik heb mijn punt gemaakt. Als debunker heb je bij dit onderwerp niks te zoeken.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: groovy. op 1 juli 2020, 09:50:17
Wat de lamp betreft.
Een forumlid kocht een nieuwe kooldraadlamp van een ander forumlid.
Thuis aangekomen draaide hij de lamp in de fitting van zijn luisterruimte en zei,volgens mij doet de lamp wel iets.
Het was dus een gewone moderne kooldraadlamp,geen audiolamp.
Daaruit concludeer ik dat verhalen over een ding en het ding ook zien het geloof aan kan wakkeren.
Als je er dus open voor staat dan is het makkelijk om te geloven.
Er is dus eigenlijk niets aan de hand,anders dan dat men de hobby probeert te verdiepen met de onverklaarbare bevindingen van van der Heide.
Leuke hobby,en het mag wat kosten.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 1 juli 2020, 10:09:20
Citaat van: Mmuetst op  1 juli 2020, 09:44:30
Citaat van: Tannoysuperprestige 2 op  1 juli 2020, 09:38:43Aan Mmuetst: bij deze mijn verzoek om op te houden met je geklier. Je bent bijzonder respectvol benaderd door Berret en ook de anderen hier. Je laatste reactie getuigd van een bijzonder laag niveau van respect naar het onderwerp, naar Berret en naar al diegene die dit topic enorm waarderen. Jouw bijdragen voegen nix toe en leiden inmiddels alleen maar tot irritaties. Het kan zijn dat jij daar van geniet. Ik duidelijk niet. Audiofreaks is een open forum waar op een open en constructieve wijze onderwerpen behandeld worden. Waar ook ruimte is voor kritiek. Jij hebt nu ruimte genoeg gehad, je punten gemaakt en uiteindelijk vlieg je enorm uit de bocht. En nu niet de kaart trekken van: je-mag-geen-kritiek-leveren-en-jullie-kunnen-ook-nergens-tegen-en-zijn-tegen-mij. Dat is geheel niet aan de orde. Je bent nu simpelweg respectloos bezig en ik wil graag dat je er mee stopt.
Je hebt volkomen gelijk. Ik ga stoppen met plaatsen van berichten in dit onderwerp. Ik heb mijn punt gemaakt. Als debunker heb je bij dit onderwerp niks te zoeken.
Debunken op wat voor onderwerp dan ook kan men alleen maar op prijs stellen. Wat mij betreft ook in dit topic.

Edit naar aanleiding van een opmerking van Dimitri.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 1 juli 2020, 10:19:18
Als over en weer de tenen iets meer zouden kunnen worden ingetrokken, zou dat voor de lezer wat prettiger zijn.
Ik vind het allemaal lekker makkelijk om mmuetst tot boeman uit te roepen ook al is die toiletborstel wellicht wat 'ordinair' om als aanzwengeling van een discussie dienst te doen. De gebeten hond-reacties van de 'voorstanders' zijn minstens net zo tenenkrommend. Je hoeft je niet zo te laten kennen door meteen iemands intelligentie in twijfel te trekken. Als je echt zo overtuigd van je eigen gelijk zou zijn, dan had je veel makkelijker die 'ordinaire' opmerkingen langs je heen kunnen laten glijden met een honend lachje. 
Als je niet eens in staat bent om door mmuetst zijn  beeldspraak heen te prikken (hoe banaal ook), betekent dat maar een ding en dat is dat je bent vastgeroest in je eigen gelijk. Niet in staat tot kritiek en daarmee sta je dan al voordat je begint met 1-0 achter.

Ik spreek uit ervaring.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 1 juli 2020, 10:36:12
Als ik voor mijzelf spreek gaat het om houding, intentie en gedrag, Dimitri. Geen negatieve klank over zijn intelligentie van mijn kant. Over bijdragen heen lezen kan uit de aard van de zaak niet, want om te beoordelen dat dat het beste is, zal je het moeten lezen. Langs mij heen laten glijden had gekund, maar ik ben het zo langzamerhand op sociale media zo hartstikke beu om respectloosheid, vooringenomenheid en negativiteit tegen te komen dat ik wellicht tegenover Mmuetst hier veel te zwaar heb aangezet. Hij mag voor de rest een zeer aimabele en bewonderenswaardige man zijn, het moge wel duidelijk zijn dat het mij in dit topic niet over een toiletborstel of een enkel fout grapje gaat. Intussen zorg je er met je reactie wel voor dat ik terugkijk naar mijn laatste post. Hier trek ik ook conclusies over de persoon, en dat is niet gracieus van mijzelf en niet fair. Hierbij bied ik mijn excuses daarvoor aan Mmuetst, ik ga de tekst aanpassen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 1 juli 2020, 10:45:58
Niets menselijks is ons vreemd, Jeronimo!

En voor de duidelijkheid: ik ken Mmuetst niet persoonlijk, maar ben wel gevoelig voor de 'gang up-mentaliteit' van bepaalde personen hier. Het laatste wat deze mensen kunnen is een hand in eigen boezem steken. Dat jij aangeeft dat wel te kunnen doet me deugd en is een hele mooie eigenschap ;). Daar zou iedereen eens mee moeten beginnen, mezelf niet uitgesloten natuurlijk.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 1 juli 2020, 10:50:35
Ik ben blij dat Berret de moeite neemt om hernieuwd stapsgewijs en in een overzichtelijke reeks de 'inzichten en toepassingen vanuit de ordenings- en structuurmaterie' toe te lichten. Beter: ik heb er respect voor. Respect voor het simpele gegeven dat hij het doet en ook dat hij netjes en correct reageert op forumleden die er kritisch op zijn. Audiofreaks is een open forum en dan mag er prima kritisch worden gereageerd. Dat er in de afgelopen jaren reeds eerder kritisch op is gereageerd dat is bekend. Mmuetst verwijst naar deze bronnen van kritiek. Deze bronnen baseren hun kritiek m.i.echter op halve verhalen en ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat er vormen van haat/nijd en afgunst in zitten. Maar dat allemaal terzijde. Ik ben van mening dat er een groot aantal mooie inzichten in, zoals ik het maar afkort 'de structuurinformatie' zitten. En vanuit die inzichten ook de toepassingen. Ik heb geaarzeld om nu te reageren in dit topic. Waarom? Er is namelijk al heel veel over dit onderwerp geschreven. Er is al heel veel uitleg gegeven. En iedere x merk ik dat dit een onderwerp is waar iemand zich voor wil openstellen of niet. Degene die het niet willen komen vaak met argumenten van: het is niet meetbaar, het wordt niet duidelijk verteld en ergo...het is onzin. Ik denk dat het laatste mij raakt. Want ik vind het geheel geen onzin. Indien je bereid bent te luisteren (naar Berret en Theo van Wermeskerken e.a.) en het te ervaren dan ontdek je dat je er een zeer fraaie muzikale beleving mee kunt creëren in de je luisterkamer. Nu komt er een zeer bepalend gedeelte: je moet wel de moeite nemen om je er geheel in te willen verdiepen en te gaan luisteren bij diegene die hun set hebben opgebouwd via dit pad. En....wil je dat niet dan is er geen centje pijn want dan bouw je je set op via een ander pad. Er leiden immers vele wegen naar Rome. In de vele gesprekken met m.n. Theo geef ik hem ook vaak terug dat de 'wereld van de ordening niet zomaar verteld en uitgelegd kan worden omdat het enorm veel facetten en inzichten omvat. Daarom vind ik het ook zo enorm fijn dat Berret nu de moeite neemt het nogmaals te willen vertellen. Ik hoop met mijn bijdrage dat ik zijn verhaal kan ondersteunen en niet verstoor.

Ik heb mij circa 6 jaar terug open gesteld voor het op deze manier van het opbouwen van mijn set. Mijn doel was en is het nog steeds om een geluidsbeeld te creëren zonder stress en met een volledig driedimensionale afbeelding. Dat betekent voor mij dat ik graag wil dat het geluidsbeeld ver naar voren, naar achteren en in de breedte wordt geplaatst. Ik vind het plezierig als de musici tastbaar in de ruimte staan vlak bij mij. Ik noem dat dan een holografische afbeelding. En dan wil ook nog dat de stemmen en instrumenten scherp gefocust op hun plaatst staan. Tja, hoe realiseer je nu zoiets en wil iedereen zo luisteren? Het is het vraagstuk van WAAR het klinkt en HOE het klinkt.

HOE het klinkt is voor mij het domein van de klank. Hoe klinkt het laag, midden en hoog en hoe staat het in balans met elkaar. Het HOE is redelijk makkelijk voor elkaar te krijgen.
WAAR het klinkt is voor mij het domein van de ruimtelijkheid, de holografische afbeelding. Dat is vele malen lastiger goed te krijgen dan het HOE domein.

Over het WAAR het klinkt: juist Van der Heide wilde graag op deze wijze een geluidsbeeld creëren. Berret werd er destijds ook door gegrepen en is hier samen met Van der Heide verder aan gaan werken. Later (ik weet niet wanneer) hebben Theo van Wermeskerken en Berret elkaar leren kennen en zijn gezamenlijk verder gegaan met de inzichten van Van der Heide. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat niet iedereen het door mij omschreven holografisch luisteren ambieert. Ook merk ik dat het verschillend wordt ervaren. En dat is best een lastige! Tevens merk ik dat sommigen het prima vinden dat het de muziek tussen de luidsprekers hangt en of zelfs naar achteren wordt afgebeeld. Ik heb daar geheel nix mee. Indien de KLANK van de set verder OKE is kan er prima van genieten maar ik wil het zelf niet zo. Ik wil ten allen tijde een fraaie ruimtelijke afbeelding.

Ik zie dat de 'wereld van de ordening' start bij het gebruik maken van zo natuurlijk mogelijke materialen als: koper, goud, katoen, pertinax voor de printplaten (soort papier), veel gebruik te maken van onderdelen die koolstof bevatten en overall het vermijden van chemische verontreinigingen in de signaalweg. Simpel opgesomd, niet makkelijk te realiseren.

Voorbeelden vanuit mijn installatie zijn: luidsprekerkabels, interlinks en stroomkabels van koper/goud. Met alleen een isolatiemantel van katoen. Deze bekabeling is gemaakt door Theo en Berret. Ik had de rol van de kritische luisteraar. We hebben geëxperimenteerd met de dikte van de geleiders en het aantal geleiders.

En natuurlijk een versterker (ik heb er nu twee) ontworpen door Theo die geheel vanuit deze inzichten zijn opgebouwd. Daarbij heb ik een Audiolamp en Audiotegels. En een Philips CD-104 die geheel is aangepast door Theo. Tevens heb ik een Linn LP 12 platenspeler met een geheel door Theo aangepaste en behandelde phonoversterker. Alle apparatuur is behandeld door Berret of Theo vanuit, zoals ik het noem 'positieve energievelden'. Op diverse plekken op Audiofreaks is dit terug te lezen. Mijn luidsprekers zijn de Tannoy Westminster Royal SE.

Het was een lange weg om mijn set zo te bouwen en te laten klinken. Ik heb er veel gesprekken over gevoerd met Theo en ook met Berret. Over het nut van o.a. exotische stroomkabels. Ik had ooit fraaie stroomkabels van het merk Sablon Audio. Echter, deze maakten het geheel te dikkig, te diffuus.
Of over netfilters: ik had ooit fraaie netfilters van DSS audio uit Duitsland. In een geordende set past dit niet. Het heeft een remmende werking op de muziek.

Al met al heb ik geleerd en ervaren dat als je bereid bent je gehele set van dus de bron naar de luidspreker toe op te bouwen en in te richten naar de 'wereld van de structuur informatie' je pas een optimaal resultaat gaat krijgen. En dan komt de vraag aan de orde van: wil je dat? Niet iedereen wil of kan dat. Ook ik heb mijn dilemma's gehad. De grootste was wel het verkopen van mijn ASR Emitter 2. Een pracht van een versterker. Deze bestaat uit vier delen en weegt 150 kg. Ik heb destijds de Chaos 2 buizenversterker (van Theo) vergeleken met de Emitter. Tja, ondanks de enorme stroomreserves won de Chaos buis het met gemak op het gebied van de ruimtelijkheid, micro detail en emotionele beleving.

Hoe klinkt mijn set nu? Ik zou mijn geluid als zeer gemakkelijk, stressvrij en ruimtelijk omschrijven. Het klinkt niet altijd spectaculair. Voor sommigen is het zachte hoog ook wel eens wennen. Daarnaast ben ik zeer tevreden over het middengebied (stemmen) en de zeer precieze afbeelding. IK heb twee versterkers. Een Chaos buis en een Chaos mosfet. Het zijn beiden zeer fijne versterkers. Ze klinken verschillend. De mosfet blinkt uit in het laag en de 'grip' daarop. De buis blinkt uit in de holografische weergave.

OKE! Ik stop ermee. Ik hoop dat ik een positieve bijdrage heb kunnen leveren aan dit topic en dat ik wederom 'audiofreaks' heb kunnen inspireren!

Ik zie er naar uit dat Berret weer verder gaat met zijn uitleg over 'wat zou er aan de hand kunnen zijn' verhaal.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 1 juli 2020, 10:54:14
Citaat van: Mmuetst op  1 juli 2020, 09:44:30Je hebt volkomen gelijk. Ik ga stoppen met plaatsen van berichten in dit onderwerp. Ik heb mijn punt gemaakt. Als debunker heb je bij dit onderwerp niks te zoeken.

Heb ik nu niet goed gelezen, of staat hier echt dat debunken en belachelijk maken hetzelfde betekent?

Debunken graag, alhoewel dat inderdaad niet eenvoudig zal zijn, bij een onderwerp wat zich lastig in cijfers laat vatten. Er een grap over maken, ook prima wat mij betreft. De boel belachelijk maken getuigt van weinig respect voor de mensen die goede ervaringen met het fenomeen hebben (ik gebruik bewust niet "de mensen die in het fenomeen geloven").

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 1 juli 2020, 12:03:25
Ik vond ook de pleeborstel wat flauw. En contraproductief. Maar het is natuurlijk ook zo dat debunken doorgaans nutteloos is omdat "believers" meestal erg van hun gelijk zijn overtuigd.

Vond in de Buizenradioclub een beun van een CD-speler die een veiligheidsprobleem had veroorzaakt:

(https://buizenradioclub.nl/media/kunena/attachments/1521/DSCF0167.JPG)

Door deze levensgevaarlijke beun was de behuizing onder netspanning komen te staan. Hier staat mijn verstand bij stil.

Ik wil als "unbeliever" best openstaan voor andere interpretaties en verschijnselen. Goede onderbouwing ontbreekt echter altijd. En dan wordt de discussie best een lastige.

Nog een observatie qua onderbouwing. Ik ben nu Bob Cordell's versterkerbijbel aan het doorspitten. Mateloos fascinerend hoe hij laat zien welke mod in een circuit wat voor verandering teweegbrengt. Maar geen woord of je dat dan ook daadwerkelijk hoort. Bijvoorbeeld of THD bij 20 kHz en 10 W nu 0.1% is of 0.001%. Aan de andere kant, dat is ook helemaal zijn doel niet.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Randomuser op 1 juli 2020, 12:05:13
Regenpak, dit is ook exact waarom ik absoluut tegen gehakt modificaties ben, heb al ongenoegen gehad om ooit een koptelefoonversterker in handen te hebben die met lijnzaadolie was ingesmeerd. Bij een huisbrand of letsel zou je de auteur van zoiets aansprakelijk moeten stellen voor alle schade.

Je kunt lekker sleutelen, kurkjes plakken in je DIY meuk maar dit soort hifi kapot maken.....zonde en not done als je zo'n apparaat vervolgens zo doorverkoopt. Kijk, een op-ampje of een condensator vervangen, prima. Doordachte circuitmodificaties, doorgaans prima maar als er dit soort grappen worden uitgehaald zoals je hierboven laat zien - nooit.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 1 juli 2020, 12:55:53
Citaat van: Regenpak op  1 juli 2020, 12:03:25Ik vond ook de pleeborstel wat flauw. En contraproductief. Maar het is natuurlijk ook zo dat debunken doorgaans nutteloos is omdat "believers" meestal erg van hun gelijk zijn overtuigd.
Vond in de Buizenradioclub een beun van een CD-speler die een veiligheidsprobleem had veroorzaakt:
En om het helemaal af te maken, het zo erg van hun gelijk overtuigd zijn geldt met dezelfde kracht voor veel van degenen die zich op debunken toeleggen. Dat zal ook een reden zijn waarom dezen ook niet veel believers naar hun kamp trekken. Het werkt echt twee kanten op. Teveel draadjes gelezen om daar niet van overtuigd te zijn geraakt. Ik ben overigens erg benieuwd naar de voortzetting van dit topic. Hopelijk brengt de post van Tannoysuperprestige2 daar een nieuw elan in. Van TS én bevragers.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 1 juli 2020, 13:14:34
Even een opmerking tussendoor. Ik heb wat moeite met de term gehaktmodificaties. Dat zijn modificaties die door B. Gehakt zijn aangebracht. De modificaties die Theo aanbrengt zijn wezenlijk iets anders. Er wordt idd kurk toegepast en sterk verdunde snot. Waarom, is al duidelijk verklaard. Verder, kurk is een moeilijk ontbrandbaar materiaal. Steek maar eens een wijnkurk  in de fik, dan zie je dat wel. Snot is vlak na het aanbrengen brandbaar, dat is bisonkit ook. Dun opgebracht aan de binnenkant van de behuizing, op printplaat en op trafos is het spul onbrandbaar. Ik heb niet TNO gevraagd om dat te testen, maar zelf getest met besnotte printplaat en vergeleken met onbesnot.
Geen verschil waargenomen, wel brandblaren op mijn vingers gekregen.
En voor wat betreft die foto, die heeft niets met vdH te maken.
Verder, als men snot van mij krijgt vertel ik altijd waar het op toegepast kan worden en waar niet. Plus het uitdrukkelijke advies om dit zo dun mogelijk op te brengen. Alleen je boterham moet je dik beleggen, want dat is lekker. Dat geldt niet voor snot. Daar geldt eerder het tegenovergestelde.

En nog wat over de modificatie van mmuets.
Ik heb hem geprobeerd, mijn wc pot is er erg schoon van geworden, het toilet is een idyllisch plekje geworden en het wordt een vast onderdeel van mijn installatie. Het krant lezen is er sterk op vooruit gegaan.
Ook het vervangen van de daar aanwezige audiolamp  door een onbehandelde leeslamp is prijstechnisch een enorme verbetering  Hulde!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 1 juli 2020, 15:04:20
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 20:20:40
Citaat van: berret op 30 juni 2020, 20:12:51En dat argument heeft tot consequentie gehad dat ik zelf die methode niet toe pas en uiteindelijk een andere methode heb ontwikkeld. Die is zo simpel dat ik het niet ga uitleggen. En voor mmuets, zoals al in veel eerdere posting is aangeboden, men kan een beetje snot krijgen om het zelf te proberen. Kost je helemaal niets.
Net zoals men ook een tegel een maand op proef kan krijgen, daar moet je dan, als het niet bevalt, dan wel zelf de kosten voor het terugsturen betalen. Iets van 12 euro of zo. Mooier kan ik het niet maken.
Deze snotneus is heel tevreden met zijn systemen en bedankt voor het aardige aanbod.

Kijk dat vind ik persoonlijk nou zo jammer, wel kritiek leveren, maar als men je dan tegemoed komt niemand thuis.
Gisteren heb ik een harmonizer van Sonore thuis gehad, dit ding gaat tot 200kHz en verbetert het hele spectrum, geen hocus spocus, gewoon te meten en er zit een duidelijk verhaal achter. Voor mij en gisteren ook voor een forum genoot een enorme ( ja enorme) verbetering. stijgsnelheid neemt toe, harmonischen van instrumenten komen veel beter door. Kortom geweldig. De grap is dat de meeste dit horen, maar sommige ook niet. ( ligt ook een beetje aan hoe breedbandig je versterker is ).
Ene van de Hul, oké ik noem dan maar de naam, stopt een apparaat in een doosje en vraagt daar 5K voor, het blijkt een toon generator te zijn, zo'n ding die ook hangjongeren of katten verdrijft, maar als het doet in je set wat je hoopt en je hebt het er voor over,....is dat dan fout? misschien een beetje teleurstellend.

Vervolgens komen er gepassioneerde mensen die zaken ontwikkelen naar het gedachtengoed van Van der Heide. Tuurlijk ik snap jou goed, het blijft wat ongrijpbaars voor de meesten. Maar ik heb een winkel met mineralen, klankschalen e.d je staat verbaast hoeveel mensen ( vooral kinderen) mineralen kunnen voelen. Eigenlijk niet zo gek want alles heeft een frequentie dus trilt. Maar de trilling van een klankschaal hoort iedereen, believers en non-believers, bij mineralen is dat compleet anders, de meeste kunnen het niet waarnemen. Gebrek aan sensitiviteit?

Met de audiolamp/ tegels snot en meer is dat ook, je hoort het of je hoort het niet. no big deal zou ik zeggen.
Wel blijft het frustrerend dat je als believer je ook aangevallen voelt, charlatan, oplichterpraktijken termen waarmee je Berret en de rest niet alleen mee tekort doet, maar ook beledigd. Ze doen mooie dingen en verkopen het voor hele lage prijzen.

En dan krijg je een keer de kans (en daarmee neemt Berret ook een risico op nog meer negativiteit, maar daar staat hij inmiddels wel boven) maar dan wordt het je toch een beetje te spannend, jammer.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 1 juli 2020, 15:42:20
In de hele discussie is Mmuetst 100% respectvol te woord gestaan, heeft antwoorden gekregen. Vervolgens steekt hij respectloos de draak met ons aan met zijn pleeborstel van zwart kunststof (waar ik ergens wel de humor van in zie maar niet in deze context) en dan zie je dit verschijnen in het 'blauwe forum':

https://www.hififorum.nl/index.php?topic=32842.msg642890#msg642890

Tja, ik zou het niet zo doen.

Oke, ik sluit het hoofdstukje Mmuetst (wat een gedoe om dat goed te tikken!) en hoop dat Berret zijn artikelreeks gaat vervolgen! Want immers daar is dit topic voor bedoeld!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 1 juli 2020, 15:58:02
sluit ik me bij aan.

Deze man is respectloos, niet iemand waar ik verder nog een woord aan vuil maak.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 1 juli 2020, 17:55:25
Citaat van: theo technics op 29 juni 2020, 16:42:04Heren gaan we nu van dit topic nu ook al, een welles nietes topic van maken?

Doe dit dan in dit draadje: https://audiofreaksforum.nl/index.php?topic=14728.0

He Theooooooo....volgens mij weer tijd voor een BBQ hier...:)

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 1 juli 2020, 18:04:03
Citaat van: Mmuetst op 30 juni 2020, 23:32:36
Citaat van: minplus op 30 juni 2020, 23:21:05Dat is dus het ultieme zwaktebod waarbij je aangeeft geen wetenschappelijke instelling te hebben.
Jammer.
Welke wetenschap is dat? Die van geheimzinnig doen?
Nee sorry wil mij best verdiepen in alternatieve techniek als er open kaart wordt gespeeld. Misschien moeten we eens een brief sturen naar het KRO programma Keuringsdienst van waarde? Misschien wil Berret daar ook een lamp, tegel en wat snot gratis naar toe sturen. Kan het wetenschappelijk onderzocht worden.

Een wetenschapper is nieuwsgierig, wil dingen onderzoeken en testen en is enthousiast als het met weinig moeite gratis kan. Daar val jij dus zeer zeker niet onder.
Met vragen onder welk gebied het valt en verzoeken om het door anderen te laten doen bevestig je het nogmaals.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 1 juli 2020, 18:04:16
Grappig, ik mag Be Tweeter graag, maar precies andersom geredeneerd van wat hij hier zegt is dat de reden dat ik (in NL althans) nooit van het groene forum afkom. En dan ben ik niet eens een "believer"...

(https://i.imgur.com/GZIeXzQ.png)

Het audiowereldje - of liever gezegd, het slag mensen wat zich er doorgaans mee bezig houdt - heeft mij vanaf het moment dat ik er in terecht kwam (jaar of zeven terug) best teleurgesteld, de enige plek waar ik een heel klein beetje "out of the box" tegenkwam was hier.

En nogmaals, ik ben niet eens een "believer". Maar ook niet narrow minded, zoals ik mensen in het audiowereldje nog wel eens tegenkom. In NL dan. In andere landen denken de mensen over het algemeen een flink stuk minder spruitjes8ig.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tom! op 1 juli 2020, 19:38:04
Beetje jammer inderdaad dat er niet op een normale manier kan worden gediscussieerd. Iets wat je niet begrijpt belachelijk maken is geen sterke manier van argumenteren, maar een zwaktebod. Gelukkig wordt er prettig op gereageerd, zodat het geen moddergooiwedstrijd wordt.

Goede uitleg trouwens, interessant fenomeen. Ik heb helaas blikken oren, dus ik zal me niet wagen aan tests en vergelijkingen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 1 juli 2020, 21:33:15
Blikken oren kunnen het vaak prima horen. Het begrip horen is dan wel te verstaan als ervaren/ beleven.
Maar dit terzijde.
Ik vind het hartverwarmend dat zoveel mensen voor mij in de bres springen. Dank jullie wel.
Maar ik heb al 15 a 20 jaar meegemaakt dat ik voor oplichter, raddraaier, etc.etc.ben uitgescholden. Het doet me eigenlijk niet veel meer. Ik vraag ook altijd of critici snot of een tegel gratis willen proberen. En dan daarna hun bevindingen willen posten. Er heeft werkelijk nog nooit iemand van dat aanbod gebruik gemaakt. Terwijl ik het risico loop in het openbaar afgebrand te worden. Want ik kan me heel goed voorstellen dat een criticus wel eens niet op zijn woorden wil terugkomen en dan zijn ervaringen iets anders opschrijft dan ze in werkelijkheid zijn. Hoewel ik wel vertrouwen in de mensheid heb. Makkelijker kan ik het niet maken toch? Maar helaas, mmuets komt niet meer in aanmerking  voor dat aanbod.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 1 juli 2020, 21:39:57
Citaat van: Opa Spylac op  1 juli 2020, 18:04:16Grappig, ik mag Be Tweeter graag, maar precies andersom geredeneerd van wat hij hier zegt is dat de reden dat ik (in NL althans) nooit van het groene forum afkom. En dan ben ik niet eens een "believer"...

(https://i.imgur.com/GZIeXzQ.png)

Het audiowereldje - of liever gezegd, het slag mensen wat zich er doorgaans mee bezig houdt - heeft mij vanaf het moment dat ik er in terecht kwam (jaar of zeven terug) best teleurgesteld, de enige plek waar ik een heel klein beetje "out of the box" tegenkwam was hier.

En nogmaals, ik ben niet eens een "believer". Maar ook niet narrow minded, zoals ik mensen in het audiowereldje nog wel eens tegenkom. In NL dan. In andere landen denken de mensen over het algemeen een flink stuk minder spruitjes8ig.Ik heb Be Tweeter hoog in het vaandel als specialist op het gebied van de elektrotechniek, heb genoten van zijn berichten hier en vond het erg jammer dat hij hier verdween omdat hier vrijheid was om andere dingen te onderzoeken die in zijn visie wazig zijn en hij mogelijk het idee kreeg dat iedereen hier dus wazig is.

Voor mij nooit een reden om een forum niet meer te bezoeken.
Op de forums die ik verlaten heb werden mensen met andere ideeën dan de mainstream belachelijk gemaakt, werden ze agressief benaderd en geen moment serieus genomen.

Ben ik daarmee een believer? Geen idee.
Ik merk effecten van de lamp, in de ene set meer dan in de andere. Merk dat iemand die alles gewend is en dat nooit gehad heeft hier de tranen over de wangen liepen bij het beluisteren van muziek terwijl een ander niets speciaals waarnam. Geen idee over dingen als tegels en kabels enz.

Merk wel dat de gemodde Cd104 de mooiste CD-speler is die ik hier gebruik.
Ook weer zoiets, vond alle CD-spelers puin vergeleken met een goede draaitafel tot de Cambridge CD2 en toen ook de 2e daarvan kaduuk ging was een Naim de mooiste en die heb ik nog. Maar de 104 is net iets mooier zoals een bezoeker hier ook opviel, ook al zijn het details.Voor sommigen weer waanzin want digitaal is digitaal en geeft dus hetzelfde.

Maar ook met blikken oren kun j m.i. best een dergelijk verschil waarnemen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 2 juli 2020, 00:07:12
Citaat van: berret op  1 juli 2020, 21:33:15Blikken oren kunnen het vaak prima horen. Het begrip horen is dan wel te verstaan als ervaren/ beleven.
Maar dit terzijde.
Ik vind het hartverwarmend dat zoveel mensen voor mij in de bres springen. Dank jullie wel.
Maar ik heb al 15 a 20 jaar meegemaakt dat ik voor oplichter, raddraaier, etc.etc.ben uitgescholden. Het doet me eigenlijk niet veel meer. Ik vraag ook altijd of critici snot of een tegel gratis willen proberen. En dan daarna hun bevindingen willen posten. Er heeft werkelijk nog nooit iemand van dat aanbod gebruik gemaakt. Terwijl ik het risico loop in het openbaar afgebrand te worden. Want ik kan me heel goed voorstellen dat een criticus wel eens niet op zijn woorden wil terugkomen en dan zijn ervaringen iets anders opschrijft dan ze in werkelijkheid zijn. Hoewel ik wel vertrouwen in de mensheid heb. Makkelijker kan ik het niet maken toch? Maar helaas, mmuets komt niet meer in aanmerking  voor dat aanbod.

Je hebt helemaal gelijk.

Daarbij komt, je bent natuurlijk zelf mans genoeg om je te verweren.

Alleen, zelf kan ik moeilijk mijn mond houden als men zich zou ontiegelijk vervelend en beledigend opsteld.

Tegelijk realiseer ik me ook dat diegene weer een podium krijgt wat hij zeker niet verdiend.

Verdorie een forum is net de echte wereld, aardige en niet aardige, rechtlijnigen en buiten de box denkenden mensen. Gelovigen en ongelovigen, horende en niet horende, enz enz.

Ga lekker door en laat ons gelovigen zelf bepalen, horen en nadenken, we zijn niet gek.
Tegels en lampen zijn te gek 🎶🎵🙏
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 2 juli 2020, 00:11:18
Tja, niet iedereen neemt binnenkomende informatie in gelijke mate waar.
En wat je niet voelt, proeft, ruikt, ziet of hoort is er niet voor je.
En ook als een ander je dan pusht om het wel waar te nemen is het er niet voor je en houdt het op.
En als je iets wel waarneemt dan is het er gewoon voor je, ook als een ander die het niet waarneemt
druk op je gaat zetten. Strijd hierover voeren is zinloos en dat zie je in dit topic ook weer gebeuren..
Tot zover de mens in dit geheel, dan de apparatuur : als die een vervuild signaal aangeboden krijgt of een
vervuilend signaalpad heeft komt de extra informatie, structuur, niet door of wordt onderweg vervuild.
Interessant voorbeeld tijdens 1 van mijn experimenten : ik had een werkelijk perfect werkende versterker
gebouwd met 4 stuks 807 eindbuizen.
Prachtige buis en zeer onderschat, kost een drol en kan een EL 34 met groot voordeel vervangen.
Tegenkoppeling was nul en de plaatsing en ruimtelijkheid prima in orde.
Maar als iets af is begint het hier te kriebelen en moet ik er iets aan doen of iets geheel nieuws
opbouwen. Echt langdurig muziek luisteren is niet mijn grootste hobby.
In de versterker waren per 807 als gridstoppers vier mooie koolweerstanden gebruikt.
De functie daarvan is het stoppen van oscillatie´s e.d., maar een weerstand is nu eenmaal een weerstand
en in mijn jeugdig enthousiasme had ik bedacht dat als ik daar 6 gats ferriet kralen voor zou gebruiken
ik het voordeel had van nul ohm weerstand en een perfecte blokkade voor hoogfrequent.
Voor en na die wissel had ik de relevante metingen uitgevoerd om te kunnen vergelijken en de verschillen
waren nul. Anodestroom, vervorming, frequentie bereik en klank waren identiek, maar het geluidsbeeld
was zo plat als een dubbeltje geworden en daar zit de grootste beleving voor mij.
Dat is dus later weer teruggebouwd naar koolweerstanden en het beeld was weer terug, een aantal
forumleden heeft die versterker hier toen wel eens beluisterd.
Later heb ik Berret naar de oorzaak gevraagd en al snel bleek dat er nogal wat soorten ferriet bleken
te bestaan en dat sommige die invloed op het geluidsbeeld hebben.
Sinds die tijd ver gebleven van ferrieten in de signaalweg en voeding.
Een beetje kennis van eigenschappen van materialen of het kunnen veranderen of aanpassen daarvan blijkt dus essentieel.


Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 07:05:09
Ferriet heeft inderdaad invloed op een signaal. Dat is de raison d'être van het spul. Maar er is één parameter in jouw verhaal die je niet hebt verwijderd: jij wist dat er zesgats ferrietkralen inzaten. En je wist ook dat je die weer terug had vervangen door koolweerstanden. Misschien is het verschil meetbaar geweest. Maar de theorie is dat je onderbewuste het verschil wilde horen en omdat je geen directe vergelijking kon doen, dat verschil ook daadwerkelijk ging horen. Terwijl, als er stiekem een trol was langsgekomen die de ferrietkralen had teruggeplaatst je dit nooit had opgemerkt totdat je was gaan kijken. Ik verwacht met tegels, lampen en trollensnot in mijn situatie het omgekeerde. Dat ik die troep niet in mijn huis/op mijn print wil hebben en dat het daarom een negatief effect zal hebben op mijn geluidsbeleving. Zie mijn shootouts. Ik wilde uit alle macht verschillen horen. Quod non. Alleen glasbak versus zandbak kon ik goed horen. Maar dat was ook goed te meten.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 2 juli 2020, 09:16:13
Citaat van: minplus op  1 juli 2020, 18:04:03Een wetenschapper is nieuwsgierig, wil dingen onderzoeken en testen en is enthousiast als het met weinig moeite gratis kan. Daar val jij dus zeer zeker niet onder.
Met vragen onder welk gebied het valt en verzoeken om het door anderen te laten doen bevestig je het nogmaals.
Dit staat bol van van de onwaarheden.

Voor een wetenschapper is iets wetenschappelijk als het verifieerbaar is. Of het gratis en met weinig moeite kan, is irrelevant. Als je denkt dat iets wetenschappelijker is wanneer iemand het thuis zelf test i.p.v. het over te laten aan een instelling met meer mogelijkheden en kunde (Keuringsdienst van waarde, lol) dan klopt er toch ergens iets niet.
En dan wil ik ook nog wel even aanstippen dat een vaak gehoorde mening van de structuurinformatie-adepten (elk woord is beter dan 'believers') is dat ze niet precies weten hoe het werkt (a.d.h.v. de woorden van Berret is dat dan ook veiliger) maar dat ze het horen en daarmee de kous af is. Verwijt de pot hier niet de ketel?

Eigenlijk zijn de reacties in dit topic een herhaling van zetten. Mensen roepen "respectloos", "beledigend" omdat iemand t.b.v de discussie een plaatje van een toiletborstel plaats. Let wel, met een uitgebreid verhaal waarom en ook nog met een bedoeling die voor de meesten duidelijk zou moeten zijn mits je in staat bent je te verplaatsen in de intentie van een ander en door de banaliteit heen te prikken.

CitaatVind het niet nodig om deze "believers" verder voor hun "schenen te schoppen".
Wel leuk dat Berret, de gene die het onderwerp gestart heeft, gelukkig wel gevoel voor humor heeft:

"En nog wat over de modificatie van mmuets.
Ik heb hem geprobeerd, mijn wc pot is er erg schoon van geworden, het toilet is een idyllisch plekje geworden en het wordt een vast onderdeel van mijn installatie. Het krant lezen is er sterk op vooruit gegaan.
Ook het vervangen van de daar aanwezige audiolamp  door een onbehandelde leeslamp is prijstechnisch een enorme verbetering  Hulde!"
(citaat van Mmuetst op dat andere forum) Is dit nou echt respectloos? Of is je enige trigger nu echt een plaatje van een WC-bordstel geweest???   
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tom! op 2 juli 2020, 09:43:14
Het is wel een indicatie van het niveau waarop gediscussieerd wordt.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 2 juli 2020, 10:12:07
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 07:05:09Ferriet heeft inderdaad invloed op een signaal. Dat is de raison d'être van het spul. Maar er is één parameter in jouw verhaal die je niet hebt verwijderd: jij wist dat er zesgats ferrietkralen inzaten. En je wist ook dat je die weer terug had vervangen door koolweerstanden. Misschien is het verschil meetbaar geweest. Maar de theorie is dat je onderbewuste het verschil wilde horen en omdat je geen directe vergelijking kon doen, dat verschil ook daadwerkelijk ging horen. Terwijl, als er stiekem een trol was langsgekomen die de ferrietkralen had teruggeplaatst je dit nooit had opgemerkt totdat je was gaan kijken. Ik verwacht met tegels, lampen en trollensnot in mijn situatie het omgekeerde. Dat ik die troep niet in mijn huis/op mijn print wil hebben en dat het daarom een negatief effect zal hebben op mijn geluidsbeleving. Zie mijn shootouts. Ik wilde uit alle macht verschillen horen. Quod non. Alleen glasbak versus zandbak kon ik goed horen. Maar dat was ook goed te meten.

Klopt niet, ik had geen idee of ik een verschil zou horen en welk.
Voor zover ik wist was dat experiment nog nooit uitgevoerd en met een paar andere aanwezigen was het verschil duidelijk waarneembaar.
Maar niet zoals velen denken in het geluid, dat bleef eigenlijk hetzelfde en dat was ook te verwachten.
Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd.
Ik wil niet uit alle macht verschillen horen, maar ben nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren.
Als dat positief uitpakt is dat net zo leuk als indien dat niet gebeurt.
Er is geen vooropgezet plan, gewoon nieuwsgierigheid en zo ontstonden er meer dingen.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 2 juli 2020, 10:28:07
Hoi Dimitri, ik laat je discussie met minplus gaarne tussen jullie. Die is inhoudelijk en duidelijk. Uit respect naar jou toe reageer ik hierbij op jouw laatste post met iets meer woorden dan wellicht nodig.

Ik zelf sta in dit topic open voor alle argumenten en probeer er wat van te leren. Ik ben geen techneut, beschouw mij echter niet als dom en ben verder voorzichtig om achter nog niet door wetenschap geverifieerde theorieën aan te lopen, maar niet ongenegen om dat wel te doen als het voor mij werkt of als ik iemand volkomen vertrouw.

Gelet op alle posts van Mmsuets in dit topic en alle initiële reacties daarop geef ik je in overweging dat niemand hier pas is gaan flippen door dat pleepostje van hem. Er is nogal wat aan vooraf gegaan, waarbij hij steeds respectvol werd benaderd. Voor betreffend postje had ik al de indruk dat hij zich mengt in een topic, niet uit nieuwsgierigheid, niet om een bijdrage aan anderen te leveren, maar puur om zijn vooringenomenheid (ik gebruik deze term feitelijk) bevestigd te krijgen. Alleen om te kunnen debunken. Dat getuigt ook zijn onmiddellijke tegenposts in dat blauwe forum. Vanuit zijn intentie  gezien kan ik dan zijn frustatie begrijpen als het daarvoor dan te vaag blijft. Vanuit zijn intentie gezien beschouw ik zijn posts hier als bijzonder onrespectvol naar anderen. Zijn gedrag laakbaar. En na enige weken weer flink op sociale media te hebben meegedaan heb ik mijn buik meer dan vol van dit soort ongein. Dat was de reden waarom ik mij zelf in het openbaar op een gegeven moment bijzonder respectloos naar hem toe uitte. 

Ik ben verantwoordelijk voor hetgeen ik in woord en geschrift in de wereld zet. Waar ik jegens iemand zelf te ver ga ben ik erop uit om daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Soms Vaak Meermaals heb ik daar een ander voor nodig die mij even een spiegel voor houdt. ;) En vaak nog de nodige moed, die ik daarvoor dan bij elkaar moet schrapen; mijn eigen gelijk dan wel waarheid opgeven en mij daarbij kwetsbaar opstellen, dat komt mij helaas niet aanwaaien.  ;D

Persoonlijk verwijt ik hem zijn houding en gedrag in bijna al zijn bijdragen in dit topic. Ik heb mij naar hem toe verontschuldigd voor mijn persoonlijke aanval op hem. In het openbaar, aangezien ik hem ook in openbaar aanviel. Of hij de verantwoordelijkheid pakt over wat hij hier heeft ingebracht laat ik aan hem over. Zolang daar geen sprake van is, bemoei ik mij niet met hem. Om in wetenschappelijke termen te blijven: actie geeft reactie. Dat werkt twee kanten op.

Ik vind het bewonderenswaardig als iemand, zoals jij hier, zich uit tegen gang-up gedrag. Hulde voor je moed. In dit geval vind ik dat men zich hier nog bewonderenswaardig heeft ingehouden. Zeker gezien zijn steeds duidelijker wordende intentie, zijn houding en gedrag. Als je echt voorbeelden van onrespectvol gang-up gedrag wilt zien ga eens kijken in dat blauwe forum. Ik heb een aantal jaren geleden zeer uitgebreid de interacties en sfeer op het blauwe en groene forum bestudeerd en toen al snel bewust en zonder enig voorbehoud voor dit forum gekozen. Helaas zijn een aantal mensen wier kennis, houding en gedrag mij zeer aanstonden, ons intussen ontvallen.

Desondanks vind ik ook op dit forum reacties als die van jou wezenlijk om iedereen bij de les te houden. Zoals jij gisteren bij mij hebt gedaan. Want niets menselijks is ons vreemd, waaraan jij ook memoreerde.

Edit1: ik was in de tekst op een punt wat al te onbescheiden
Edit2: nu schoot ik door naar de andere zijde  :laugh: <zelfspot>
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 2 juli 2020, 10:36:03
Ook interessant zijn de mensen die 'het' wel horen, maar het dan toch ontkennen.
Afwijzen mag natuurlijk altijd, da's ook een kwestie van smaak. Hoewel..
Grappig voorbeeldje :
Ik had voor iemand een gitaarversterker gerepareerd.
Dat gebeurt hier vaak, want in het oude RKZ ziekenhuis, dat ergens vorig jaar gekraakt is door een hoop
bonte figuren als kunstenaars en muzikanten wonen er een hele hoop bij elkaar.
In de oude kapel van dat ziekenhuis organiseren ze af en toe filmvoorstellingen en optredens met verschillende bands om de kosten van het onderhoud aan het gebouw te financieren.
Afijn, die jongen heeft hier ook een avond zitten luisteren en vertelde dat vervolgens aan zijn vader.
Dat was een oud PTT ingenieur en goed op de hoogte van de vele technische zaken aldaar en had als hobby
het luisteren naar muziek en het bouwen en repareren van allerlei elektronica.
Tegen zijn zoon zei hij : als dat klopt wat jij daar zegt dan belazerd die man de keet en heeft hij ergens in de kamer extra luidsprekertjes verstopt.
Einde discussie en zo zat het.
Maar Frits bleef er over doorgaan bij zijn vader en uiteindelijk zijn ze toen samen langs geweest om voor eens en voor altijd een einde aan die onzin te maken.
Hij had eigen cd's meegenomen en toen de eerste in de cd 104 begon te spelen ging met een ruk zijn
hoofd naar links en rechts en gelijk ging hij op de knieën om onder de bank de aanwezige speaker te
vinden. Die was er natuurlijk niet en ook zijn verdere zoektocht leverde niets op.
Frits vroeg hem toen wat hij er er van dacht, want duidelijk was dat hij al lang had gehoord dat het
geluid niet uitsluitend tussen de speakers hing, wat hij dus wel gewend was.
En toen kwamen de legendarische woorden : verrek, ik hoor het duidelijk, maar ik weiger het te geloven.
Ja, en zo heb je je er natuurlijk ook uit gered, maar wat een armoede.
Leuk verder detail : een weekje later belde Frits me op met de mededeling dat hij weliswaar geen idee
had waar pa mee bezig was, maar dat hij aan het prutsen was met de tegenkoppeling in zijn versterker.
Pa had bij de toenmalige PTT veel met buizen gewerkt en had daarmee dan ook een versterker gebouwd en
daarover hebben we het toen nog gehad over de negatieve aspecten van tegenkoppelen.
Was natuurlijk niet zo, want je kon duidelijk meten dat een versterker daar veul beterder van werd.
Het vertrouwde wereldje zou eens op zijn kop kunnen komen te staan.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tirillo op 2 juli 2020, 11:22:54
Mooi verhaal!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 11:46:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 10:12:07Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd
Afbeelding? Plat? Hebben we het hier eigenlijk wel over hetzelfde?

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 2 juli 2020, 11:50:36
Citaat van: dimitri op  2 juli 2020, 09:16:13
Citaat van: minplus op  1 juli 2020, 18:04:03Een wetenschapper is nieuwsgierig, wil dingen onderzoeken en testen en is enthousiast als het met weinig moeite gratis kan. Daar val jij dus zeer zeker niet onder.
Met vragen onder welk gebied het valt en verzoeken om het door anderen te laten doen bevestig je het nogmaals.
Dit staat bol van van de onwaarheden.

Voor een wetenschapper is iets wetenschappelijk als het verifieerbaar is. Of het gratis en met weinig moeite kan, is irrelevant. Als je denkt dat iets wetenschappelijker is wanneer iemand het thuis zelf test i.p.v. het over te laten aan een instelling met meer mogelijkheden en kunde (Keuringsdienst van waarde, lol) dan klopt er toch ergens iets niet.
En dan wil ik ook nog wel even aanstippen dat een vaak gehoorde mening van de structuurinformatie-adepten (elk woord is beter dan 'believers') is dat ze niet precies weten hoe het werkt (a.d.h.v. de woorden van Berret is dat dan ook veiliger) maar dat ze het horen en daarmee de kous af is. Verwijt de pot hier niet de ketel?

Eigenlijk zijn de reacties in dit topic een herhaling van zetten. Mensen roepen "respectloos", "beledigend" omdat iemand t.b.v de discussie een plaatje van een toiletborstel plaats. Let wel, met een uitgebreid verhaal waarom en ook nog met een bedoeling die voor de meesten duidelijk zou moeten zijn mits je in staat bent je te verplaatsen in de intentie van een ander en door de banaliteit heen te prikken.

Citaat van: undefinedVind het niet nodig om deze "believers" verder voor hun "schenen te schoppen".
Wel leuk dat Berret, de gene die het onderwerp gestart heeft, gelukkig wel gevoel voor humor heeft:

"En nog wat over de modificatie van mmuets.
Ik heb hem geprobeerd, mijn wc pot is er erg schoon van geworden, het toilet is een idyllisch plekje geworden en het wordt een vast onderdeel van mijn installatie. Het krant lezen is er sterk op vooruit gegaan.
Ook het vervangen van de daar aanwezige audiolamp  door een onbehandelde leeslamp is prijstechnisch een enorme verbetering  Hulde!"
(citaat van Mmuetst op dat andere forum) Is dit nou echt respectloos? Of is je enige trigger nu echt een plaatje van een WC-bordstel geweest??? 
Ik wil hier toch nog even op reageren.

De gedachte dat iets wetenschappelijk is als het verifieerbaar is, is op zich al een beperking van de wetenschap.
Als het gaat om de harde bètawetenschappen dan kan ik daar( tot op zekere hoogte) in meegaan, maar binnen dit onderwerp is er sprake van zowel bètawetenschap, nl. het technische apparaat en alfawetenschap, namelijk de beleving van het gepresenteerde geluid.
Dat laatste aspect is heel moeilijk bewijsbaar in termen van de bètawetenschap.
Dus dat is een van de redenen dat ik me altijd bescheiden opstel en er ook geen wetenschappelijk tintje aan wil geven.
Ik heb in hoofdlijnen aangegeven hoe het naar mijn (niet-wetenschappelijke) inzichten werkt en hoe ik er mee om kan gaan.
Verder heb ik gezegd dat het niet om de elektronische schakelingen an sich gaat,maar om de kennis en ervaringen in die apparaten voor wat betreft de gebruikte materialen en hun wederzijdse interactie. Dus elektronici hoeven zich niet in hun kuif gepikt voelen! 
Uit al deze ervaringen is een beeld ontstaan van mogelijke gehoormatige en gevoelsmatige belevingen. Verder, dat er diverse methoden zijn,ook niet wetenschappelijk bewezen, die, op basis van dezelfde soorten beleving, een extra waarde kunnen toevoegen.
Dus realiseer je dat al degenen die hier mee bezig zijn, niet bezig zijn om ook maar iets van de natuurkunde  of het deelgebied elektronica cq elektriciteitsleer af te doen. En als mensen dan met een wc attribuut een plagerige poging doen om het geheel wat minder "dramatisch" te maken,dan kan ik er de humor wel van inzien.
Oja,er werd ergens verondersteld dat vdH. vanwege dit project wel ontslagen zou zijn. Nou, die veronderstelling is echt verkeerd en tendentieus.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 2 juli 2020, 14:24:49
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 11:46:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 10:12:07Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd
Afbeelding? Plat? Hebben we het hier eigenlijk wel over hetzelfde?

Tjerk

Geen idee.
Ik heb het over muziek en jij mogelijk over geluid.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Walt op 2 juli 2020, 14:47:27
Zat mensen die volgens mij niet kunnen begrijpen / kunnen ervaren / kunnen horen wat 'plat' betekend. Bijvoorbeeld de D&D 8c studio monitor klinkt zeer goed, maar het geluid is wel zo plat als een dubbeltje. Dat horen de ontwerpers blijkbaar zelf dus niet... Ding krijgt vanuit de studio wereld wel zeer goede reviews, maar ik zou ze hier absoluut niet willen hebben. Een plat beeld vind ik echt een no-go.

Gr. Walter
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 15:00:27
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 14:24:49
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 11:46:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 10:12:07Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd
Afbeelding? Plat? Hebben we het hier eigenlijk wel over hetzelfde?

Tjerk

Geen idee.
Ik heb het over muziek en jij mogelijk over geluid.
Interessante aanname. Ik luister naar muziek maar ik kan me geen voorstelling maken van "platte" muziek. Of hoe je muziek "plat" krijgt. Laat staan hoe ik daar een afbeelding van krijg.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tom! op 2 juli 2020, 15:02:14
En wordt er dan bedoeld een duiding waar de instrumenten stonden in de studio of een geluid waarin veel details hoorbaar zijn, in tegenstelling tot een bak herrie?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 2 juli 2020, 15:21:47
Citaat van: berret op  2 juli 2020, 11:50:36En als mensen dan met een wc attribuut een plagerige poging doen om het geheel wat minder "dramatisch" te maken,dan kan ik er de humor wel van inzien.

Ik toch niet. Maar ik moet toegeven dat ik er ook wel eens de draak mee gedreven heb. En de spot gestoken natuurlijk. E.e.a. middels mijn goede vriend uit Polen, Professor Wydzielina Pochwy (ik vraag me af of iemand dat destijds uit pure nieuwsgierigheid wel eens door google translate heeft gehaald...), in een tamelijk vurig gehumoriseerde discussie met Hocus Pocus - God hebbe zijn ziel (?). Ik heb geprobeerd 't in de analen (sic!, duistere krochten van AF) terug te vinden, maar helaas lukt me dat niet. 't Zou me niet verbazen als het destijds is weggebezemd, omdat 't daar in dat topic natuurlijk ook weer volledig uit de hand liep.

Anyway, tijdens dat zoeken kwam ik een betoog tegen van Professor G.E. Wauwel, maar aangezien dat een slap ouwehoerverhaal bleek te zijn zal ik dat hier verder niet meer poneren.

Hoe dan ook, zoals ik al zei; een grap, prima, maar dingen echt belachelijk maken gaat me te ver.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 2 juli 2020, 16:17:38
Afbeelding van de muziek en klankkleur

Voor mij is niet alleen de balans van het midden/hoog en laag van belang. Ik hecht er enorm aan dat de installatie in staat is om de muziek in zijn volle breedte en met de volle drie dimensionaliteit weer kan geven. Net als in het 'echte leven'. Ik ben er van overtuigd dat we ook in het dagelijks leven luisteren naar RUIMTE en TIJD. Juist daardoor kunnen we de bronnen van geluid localiseren. Geluid komt nooit alleen maar van voren. Het is als het ware om je heen. Ook bij een klassieke voorstelling komt de muziek niet alleen van voren. Door de reflecties in de ruimte, door de weerkaatsing van allerlei materialen in de ruimte heb je mi altijd te maken met vormen van direct en indirect geluid. Doordat we in de echte werkelijkheid geen fase problemen bestaan bereiken ons alle signalen op het JUISTE moment. Dit moeten we ook zien te te realiseren in onze 'huiskamer omstandigheden'. En helaas valt dat niet mee! Veel ruimtes hebben te maken met veel ongewenste  reflecties. En dat geeft kans op versmering in de tijd. En daarom ontstaat er een diffuus en veelal niet een driedimensionale afbeelding.

Eerder in dit topic heb ik al een poging ondernomen te beschrijven wat ik versta onder een driedimensionale en ruimtelijke afbeelding van een muziekinstallatie met twee luidsprekers. Ik heb het hier hernieuwd toegevoegd:

Ik heb mij circa 6 jaar terug open gesteld voor het op deze manier van het opbouwen van mijn set. Mijn doel was en is het nog steeds om een geluidsbeeld te creëren zonder stress en met een volledig driedimensionale afbeelding. Dat betekent voor mij dat ik graag wil dat het geluidsbeeld ver naar voren, naar achteren en in de breedte wordt geplaatst. Ik vind het plezierig als de musici tastbaar in de ruimte staan vlak bij mij. Ik noem dat dan een holografische afbeelding. En dan wil ook nog dat de stemmen en instrumenten scherp gefocust op hun plaatst staan. Tja, hoe realiseer je nu zoiets en wil iedereen zo luisteren? Het is het vraagstuk van WAAR het klinkt en HOE het klinkt.

HOE het klinkt is voor mij het domein van de klank. Hoe klinkt het laag, midden en hoog en hoe staat het in balans met elkaar. Het HOE is redelijk makkelijk voor elkaar te krijgen.
WAAR het klinkt is voor mij het domein van de ruimtelijkheid, de holografische afbeelding. Dat is vele malen lastiger goed te krijgen dan het HOE domein.

Over het WAAR het klinkt: juist Van der Heide wilde graag op deze wijze een geluidsbeeld creëren. Berret werd er destijds ook door gegrepen en is hier samen met Van der Heide verder aan gaan werken. Later (ik weet niet wanneer) hebben Theo van Wermeskerken en Berret elkaar leren kennen en zijn gezamenlijk verder gegaan met de inzichten van Van der Heide. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat niet iedereen het door mij omschreven holografisch luisteren ambieert. Ook merk ik dat het verschillend wordt ervaren. En dat is best een lastige! Tevens merk ik dat sommigen het prima vinden dat het de muziek tussen de luidsprekers hangt en of zelfs naar achteren wordt afgebeeld. Ik heb daar geheel nix mee. Indien de KLANK van de set verder OKE is kan er prima van genieten maar ik wil het zelf niet zo. Ik wil ten allen tijde een fraaie ruimtelijke afbeelding.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Walt op 2 juli 2020, 16:18:00
Beste Regenpak,

Een plat geluid betekend geen diepte in het beeld, alle geluiden staan op 1 lijn, het geluid lijkt niet achter de speakers te kunnen treden, bij een goede set en goede 3D afbeelding kunnen geluiden meters ver achter de speakers lijken te klinken, ondanks dat het geluid toch echt uit de speakers zal komen.

Groetjes Walter
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tdo op 2 juli 2020, 16:29:11
@berret; fraai weer hoe je ontwikkelingen en zienswijze weet te duiden. Dank daarvoor.

Voor wat betreft de (mini)soap in dit draadje: herhalingsoefeningen uit het verleden.. De materie blijft hetzelfde emoties oproepen blijkt maar weer  ;D

Maarr... wat óók blijft is de visie van dit forum. En die is dat je visie op hifi en audio (technisch)exact is of subjectief, of het vhHeide is of wat dan ook; elke visie of filosofie is gelijkwaardig en iedereen is welkom.
Maar hou svp fatsoensnormen aan en neem bij voorkeur een positieve intentie mee. Een prettige sfeer is heel wat waard.. enjoy! 

Overigens, voor wie het nog niet wist; mijn setje is ook behoorlijk doordrenkt, (deels) gebouwd, gemodificeerd èn verlicht  ::) volgens vdHeide gebaseerde techniek en inzichten. Tot (meer dan) volle tevredenheid.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 16:48:51
Wydzielina Pochwy. Hoe kom je erop. Hoe kom je eraf.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: kurt op 2 juli 2020, 16:53:34
Die bijdrages van TSP..... altijd zo fascinerend. Ik kan mij een beeld vormen hoe het daar klinkt.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 2 juli 2020, 16:55:59
Citaat van: Tannoysuperprestige 2 op  2 juli 2020, 16:17:38Afbeelding van de muziek en klankkleur

Voor mij is niet alleen de balans van het midden/hoog en laag van belang. Ik hecht er enorm aan dat de installatie in staat is om de muziek in zijn volle breedte en met de volle drie dimensionaliteit weer kan geven. Net als in het 'echte leven'. Ik ben er van overtuigd dat we ook in het dagelijks leven luisteren naar RUIMTE en TIJD. Juist daardoor kunnen we de bronnen van geluid localiseren. Geluid komt nooit alleen maar van voren. Het is als het ware om je heen. Ook bij een klassieke voorstelling komt de muziek niet alleen van voren. Door de reflecties in de ruimte, door de weerkaatsing van allerlei materialen in de ruimte heb je mi altijd te maken met vormen van direct en indirect geluid. Doordat we in de echte werkelijkheid geen fase problemen bestaan bereiken ons alle signalen op het JUISTE moment. Dit moeten we ook zien te te realiseren in onze 'huiskamer omstandigheden'. En helaas valt dat niet mee! Veel ruimtes hebben te maken met veel ongewenste  reflecties. En dat geeft kans op versmering in de tijd. En daarom ontstaat er een diffuus en veelal niet een driedimensionale afbeelding.

Eerder in dit topic heb ik al een poging ondernomen te beschrijven wat ik versta onder een driedimensionale en ruimtelijke afbeelding van een muziekinstallatie met twee luidsprekers. Ik heb het hier hernieuwd toegevoegd:

Ik heb mij circa 6 jaar terug open gesteld voor het op deze manier van het opbouwen van mijn set. Mijn doel was en is het nog steeds om een geluidsbeeld te creëren zonder stress en met een volledig driedimensionale afbeelding. Dat betekent voor mij dat ik graag wil dat het geluidsbeeld ver naar voren, naar achteren en in de breedte wordt geplaatst. Ik vind het plezierig als de musici tastbaar in de ruimte staan vlak bij mij. Ik noem dat dan een holografische afbeelding. En dan wil ook nog dat de stemmen en instrumenten scherp gefocust op hun plaatst staan. Tja, hoe realiseer je nu zoiets en wil iedereen zo luisteren? Het is het vraagstuk van WAAR het klinkt en HOE het klinkt.

HOE het klinkt is voor mij het domein van de klank. Hoe klinkt het laag, midden en hoog en hoe staat het in balans met elkaar. Het HOE is redelijk makkelijk voor elkaar te krijgen.
WAAR het klinkt is voor mij het domein van de ruimtelijkheid, de holografische afbeelding. Dat is vele malen lastiger goed te krijgen dan het HOE domein.

Over het WAAR het klinkt: juist Van der Heide wilde graag op deze wijze een geluidsbeeld creëren. Berret werd er destijds ook door gegrepen en is hier samen met Van der Heide verder aan gaan werken. Later (ik weet niet wanneer) hebben Theo van Wermeskerken en Berret elkaar leren kennen en zijn gezamenlijk verder gegaan met de inzichten van Van der Heide. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat niet iedereen het door mij omschreven holografisch luisteren ambieert. Ook merk ik dat het verschillend wordt ervaren. En dat is best een lastige! Tevens merk ik dat sommigen het prima vinden dat het de muziek tussen de luidsprekers hangt en of zelfs naar achteren wordt afgebeeld. Ik heb daar geheel nix mee. Indien de KLANK van de set verder OKE is kan er prima van genieten maar ik wil het zelf niet zo. Ik wil ten allen tijde een fraaie ruimtelijke afbeelding.

precies, dat is ook de reden dat ik een lamp, tegels e.d heb en nu ook bezig ben met de harmonizer van Cock. De ruimte info ervaar ik als toegenomen met deze "'tweaks"'
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 16:57:33
Citaat van: Walt op  2 juli 2020, 16:18:00Een plat geluid betekend geen diepte in het beeld, alle geluiden staan op 1 lijn, het geluid lijkt niet achter de speakers te kunnen treden, bij een goede set en goede 3D afbeelding kunnen geluiden meters ver achter de speakers lijken te klinken, ondanks dat het geluid toch echt uit de speakers zal komen.
Mijn speakers creëren een stereobeeld. Noem het een afbeelding. Nu zet ik mijn geliefde Beyerdynamic DT990 op mijn oren. Ik heb nu een heel ander stereobeeld. Maar is dat nu plat? Is de plaatsing weg? Of juist niet? Ik kom hier niet uit.

Ik weet wel dat ik erg happy word van mijn ThePiedPipers. En van mijn Beyers. En al helemaal van m'n PMA-700D. Die staat nog maar een weekje te spelen maar het is alsof-ie altijd op het AV-meubel heeft gestaan.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 2 juli 2020, 17:11:06
Dat laatste is natuurlijk wel de essentie van een gelukkig audiofiel. Of audiooot, dat kan ook natuurlijk.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 2 juli 2020, 17:16:03
Wat misschien in dit kader ook nog wel even interessant is om te vermelden (want wellicht weet niet iedereen dat) is dat berret geluids/opnametechnicus is (zeg ik dat goed, berret?). Ofwel, ik ga er van uit dat hij de materie vaak op een andere manier benadert dan de doorsnee luisteraar. Waardoor het wellicht ook niet helemaal uit de verf komt dat hij ook op andere zaken let dan die doorsneeluisteraar, maar dat voor die doorsneeluisteraar wel bereikbaar wil maken. Voor zover dat gaat.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 2 juli 2020, 17:27:30
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 11:46:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 10:12:07Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd
Afbeelding? Plat? Hebben we het hier eigenlijk wel over hetzelfde?

Tjerk

En dat zegt meteen alles...
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 2 juli 2020, 18:05:53
Citaat van: berret op  2 juli 2020, 11:50:36
Citaat van: dimitri op  2 juli 2020, 09:16:13
Citaat van: minplus op  1 juli 2020, 18:04:03Een wetenschapper is nieuwsgierig, wil dingen onderzoeken en testen en is enthousiast als het met weinig moeite gratis kan. Daar val jij dus zeer zeker niet onder.
Met vragen onder welk gebied het valt en verzoeken om het door anderen te laten doen bevestig je het nogmaals.
Dit staat bol van van de onwaarheden.

Voor een wetenschapper is iets wetenschappelijk als het verifieerbaar is. Of het gratis en met weinig moeite kan, is irrelevant. Als je denkt dat iets wetenschappelijker is wanneer iemand het thuis zelf test i.p.v. het over te laten aan een instelling met meer mogelijkheden en kunde (Keuringsdienst van waarde, lol) dan klopt er toch ergens iets niet.
En dan wil ik ook nog wel even aanstippen dat een vaak gehoorde mening van de structuurinformatie-adepten (elk woord is beter dan 'believers') is dat ze niet precies weten hoe het werkt (a.d.h.v. de woorden van Berret is dat dan ook veiliger) maar dat ze het horen en daarmee de kous af is. Verwijt de pot hier niet de ketel?

Eigenlijk zijn de reacties in dit topic een herhaling van zetten. Mensen roepen "respectloos", "beledigend" omdat iemand t.b.v de discussie een plaatje van een toiletborstel plaats. Let wel, met een uitgebreid verhaal waarom en ook nog met een bedoeling die voor de meesten duidelijk zou moeten zijn mits je in staat bent je te verplaatsen in de intentie van een ander en door de banaliteit heen te prikken.

Citaat van: undefinedVind het niet nodig om deze "believers" verder voor hun "schenen te schoppen".
Wel leuk dat Berret, de gene die het onderwerp gestart heeft, gelukkig wel gevoel voor humor heeft:

"En nog wat over de modificatie van mmuets.
Ik heb hem geprobeerd, mijn wc pot is er erg schoon van geworden, het toilet is een idyllisch plekje geworden en het wordt een vast onderdeel van mijn installatie. Het krant lezen is er sterk op vooruit gegaan.
Ook het vervangen van de daar aanwezige audiolamp  door een onbehandelde leeslamp is prijstechnisch een enorme verbetering  Hulde!"
(citaat van Mmuetst op dat andere forum) Is dit nou echt respectloos? Of is je enige trigger nu echt een plaatje van een WC-bordstel geweest??? 
Ik wil hier toch nog even op reageren.

De gedachte dat iets wetenschappelijk is als het verifieerbaar is, is op zich al een beperking van de wetenschap.
Als het gaat om de harde bètawetenschappen dan kan ik daar( tot op zekere hoogte) in meegaan, maar binnen dit onderwerp is er sprake van zowel bètawetenschap, nl. het technische apparaat en alfawetenschap, namelijk de beleving van het gepresenteerde geluid.
Dat laatste aspect is heel moeilijk bewijsbaar in termen van de bètawetenschap.
Dus dat is een van de redenen dat ik me altijd bescheiden opstel en er ook geen wetenschappelijk tintje aan wil geven.
Ik heb in hoofdlijnen aangegeven hoe het naar mijn (niet-wetenschappelijke) inzichten werkt en hoe ik er mee om kan gaan.
Verder heb ik gezegd dat het niet om de elektronische schakelingen an sich gaat,maar om de kennis en ervaringen in die apparaten voor wat betreft de gebruikte materialen en hun wederzijdse interactie. Dus elektronici hoeven zich niet in hun kuif gepikt voelen!
Uit al deze ervaringen is een beeld ontstaan van mogelijke gehoormatige en gevoelsmatige belevingen. Verder, dat er diverse methoden zijn,ook niet wetenschappelijk bewezen, die, op basis van dezelfde soorten beleving, een extra waarde kunnen toevoegen.
Dus realiseer je dat al degenen die hier mee bezig zijn, niet bezig zijn om ook maar iets van de natuurkunde  of het deelgebied elektronica cq elektriciteitsleer af te doen. En als mensen dan met een wc attribuut een plagerige poging doen om het geheel wat minder "dramatisch" te maken,dan kan ik er de humor wel van inzien.
Oja,er werd ergens verondersteld dat vdH. vanwege dit project wel ontslagen zou zijn. Nou, die veronderstelling is echt verkeerd en tendentieus.

Berret geeft het goed weer maar toch nog even een reactie van mijn kant voor Dimitri omdat het bij het ervaren van geluid en het waarnemen van details en frequenties en plaatsing en zo nog wat over mijn vakgebied gaat waarin ik 50 jaar onderzoek en experimenten heb gedaan en laten doen waar het de zintuigen betreft.
En omdat hij over bol van onwaarheden praat en daarmee aangeeft dat ik sta te liegen wat nergens op slaat.
Verifieerbaar betekent controleerbaar, oftewel je kunt de proef tig maal herhalen en kijken of de uitkomst hetzelfde is. En hoe vaak iets net iets anders is want je hebt met zintuigen en hersenwerking te maken en de werking daarvan varieert. En er daarna de statistiek op loslaten om de waarschijnlijkheidsmarge te bepalen. Het is in de Biologie niet anders.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Randomuser op 2 juli 2020, 18:09:37
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 16:48:51Wydzielina Pochwy. Hoe kom je erop. Hoe kom je eraf.

Tjerk
WTFFF
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 2 juli 2020, 19:12:50
Citaat van: Knosti de Platenwasser op  2 juli 2020, 17:27:30
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 11:46:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 10:12:07Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd
Afbeelding? Plat? Hebben we het hier eigenlijk wel over hetzelfde?

Tjerk

En dat zegt meteen alles...

Nope zegt niets. Net zoals de opmerking van Theo dat hij naar muziek luistert en de ander naar geluid. Ook nietszeggend. Maar wel (ver)oordelend...dat dan weer wel.

Zelfde als je moet het wel kunnen horen, willen horen, je set moet op orde zijn...allemaal dooiedoenderige die nietszeggend zijn...

Grappig dat anderen dan een gebrek aan respect/waardering of wat dan ook verweten wordt.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 2 juli 2020, 19:54:00
Citaat van: chansig op  2 juli 2020, 19:12:50
Citaat van: Knosti de Platenwasser op  2 juli 2020, 17:27:30
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 11:46:51
Citaat van: Theo van Wermeskerken op  2 juli 2020, 10:12:07Ik schreef al dat de gehele afbeelding er plat door werd
Afbeelding? Plat? Hebben we het hier eigenlijk wel over hetzelfde?

Tjerk

En dat zegt meteen alles...

Nope zegt niets. Net zoals de opmerking van Theo dat hij naar muziek luistert en de ander naar geluid. Ook nietszeggend. Maar wel (ver)oordelend...dat dan weer wel.

Zelfde als je moet het wel kunnen horen, willen horen, je set moet op orde zijn...allemaal dooiedoenderige die nietszeggend zijn...

Grappig dat anderen dan een gebrek aan respect/waardering of wat dan ook verweten wordt.

Gr. Hans

Voor mij betekende het namelijk dat Tjerk volkomen gelijk heeft...
Er is geen sprake van dat er hetzelfde (aspect van muziek) wordt bedoeld.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 2 juli 2020, 20:33:06
 ;D

En dan vraagt hij drie vragen en zegt nog niets eens iets.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 2 juli 2020, 20:41:57
Citaat van: Mr.Tisniks op  2 juli 2020, 18:09:37
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 16:48:51Wydzielina Pochwy. Hoe kom je erop. Hoe kom je eraf.

Tjerk
WTFFF

Regenpak vergat de titel "Professor" er voor te zetten, vandaar dat je 't waarschijnlijk vreemd vond.

Als ik 't me goed herinner - maar houd me ten goede, ik kan me vergissen - is deze professor de bedenker van het snollentrot.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: nostalgie op 2 juli 2020, 20:48:29
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 16:48:51Wydzielina Pochwy. Hoe kom je erop. Hoe kom je eraf.

Tjerk
bij den apotheek of den kruitvat hebben ze daar wat voor..
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 20:54:41
@Hans: Maar dat is ook mijn punt. Wat steeds terugkeert is dat er iets niet blind wordt veranderd en dat het dan inenen enorm verbetert. Dat kan gewoon niet. Als ik van een tuner de discriminator tweak van 0.5% naar 0.1% vervorming word ik heel blij. Als ik dan ga luisteren naar mijn eigen testzender (professioneel kabelgeval) denk ik mwah. Klinkt lekker maar of het nou beter is. Komt ook omdat mijn niet-gouwen oortjes geen geheugen hebben hoe iets "klinkt". Net zoals mijn geliefde Pioneer SX-626. Klinkt een beetje te schel op FM. Er zit een ontwerpprobleem in de stereodecoder. Iets met de deemphasis en het MPX filter. Moet ik nog eens mee aan de gang. Kijk, dat hoor ik dan weer wèl.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 2 juli 2020, 20:56:05
@Knosti: Dank je. Had ik nodig :-D

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 2 juli 2020, 21:45:39
Citaat van: Regenpak op  2 juli 2020, 20:54:41@Hans: Maar dat is ook mijn punt. Wat steeds terugkeert is dat er iets niet blind wordt veranderd en dat het dan inenen enorm verbetert. Dat kan gewoon niet. Als ik van een tuner de discriminator tweak van 0.5% naar 0.1% vervorming word ik heel blij. Als ik dan ga luisteren naar mijn eigen testzender (professioneel kabelgeval) denk ik mwah. Klinkt lekker maar of het nou beter is. Komt ook omdat mijn niet-gouwen oortjes geen geheugen hebben hoe iets "klinkt". Net zoals mijn geliefde Pioneer SX-626. Klinkt een beetje te schel op FM. Er zit een ontwerpprobleem in de stereodecoder. Iets met de deemphasis en het MPX filter. Moet ik nog eens mee aan de gang. Kijk, dat hoor ik dan weer wèl.

Tjerk

Weer heb je elektrisch gezien gelijk. Denk ik, want ik ben nauwelijks technisch onderlegd... Maar Bert benadrukte al enkele keren dat datgene wat er aan de hand kan zijn niet in het elektrisch domein gevonden kan worden. Daarmee vergelijken om een ervaring al of niet te rechtvaardigen is zodoende zinloos.

Er zal meettechnisch waarschijnlijk niets veranderen.
Belevingstechnisch verandert er wel het een ander. Daar wordt het door geïnteresseerden niet alleen gevonden, maar ook bewust gezocht.

Op dat vlak is een ontwikkeling gaande die voor mij inmiddels een jaar of 12 duurt. In mijn 40 jaar muziekhobby was er nooit een zinloze of suggestieve tweak die het 10 of meer jaar kon uithouden, die zo weinig kostte, die zo alomtoepasselijk is en die een paar nadere ontwikkelstadia doorliep die zoden aan de dijk zetten.

Wel jammer trouwens dat je zintuiglijk geheugen zo tekortschiet. Moet je elke avond je vrouw vragen iets te zeggen omdat je vergeten bent hoe ze klinkt...
Vast!

Ik ga nog een stap verder:
Aan haar stemgeluid hoor je hoe ze zich voelt. Als ze het wil laten zien tenminste.
DAT is de ordening achter het geluid dat ze voortbrengt. Ook als ze haar gevoel niet wil tonen hoor je dat, alleen is dat van een andere orde(ningsinformatie).

Hoe het ook zij, heel dit verhaal gaat over die achterliggende informatie en de hoorbaarheid (beleefbaarheid) daarvan via een geluidsinstallatie. Live is het er immers vanzelfsprekend al.
Het gaat totaal niet over elektriciteit noch over al of niet hoorbare elektrische verschillen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tirillo op 2 juli 2020, 22:00:59
Mooi gezegd!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 2 juli 2020, 22:16:57
Kunnen autisten "het" horen ?

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tirillo op 2 juli 2020, 22:19:14
Vraag je dat voor een vriend of voor jezelf? ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 2 juli 2020, 22:26:47
Mijn vrouw en sommige van mijn familie, cliënten, collega's, vrienden, buren en forumgenoten.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Walt op 2 juli 2020, 22:36:52
Ga met zijn allen eens bij Huub naar zijn lamp luisteren dan, niks beter dan zelf uittesten toch.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: nostalgie op 2 juli 2020, 23:33:56
Maakt die lamp ook geluid dan?
Uittesten sta ik wel voor open  maar dan wel bij mijn eigen speakers en Akoustiek.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: tito op 2 juli 2020, 23:44:24
Citaat van: Walt op  2 juli 2020, 22:36:52Ga met zijn allen eens bij Huub naar zijn lamp luisteren dan
Met z`n allen?
Dat wordt de Ziggo Dome met die anderhalve meter..  (https://www.mercedesforum.nl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Raaf op 3 juli 2020, 00:29:24
Citaat van: chansig op  2 juli 2020, 22:16:57Kunnen autisten "het" horen ?
Al die sociale info ...
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: hrcc op 3 juli 2020, 05:47:42
Hoezo juist autisten, Hans ?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 3 juli 2020, 07:05:48
Citaat van: Knosti de Platenwasser op  2 juli 2020, 21:45:39Wel jammer trouwens dat je zintuiglijk geheugen zo tekortschiet. Moet je elke avond je vrouw vragen iets te zeggen omdat je vergeten bent hoe ze klinkt...
Vast!
Neenee, dat zijn de spreekwoordelijke appels en peren. Een klankkleur is prima te onthouden. Ik ben niet zo van de klassieke muziek maar een gewone viool en een altviool kan ik wel uit elkaar houden. Nee, als ik naar m'n Pioneer luister klinkt-ie prima. Pas als ik hem ga vergelijken met een TUT (Tuner Under Test) dan merk ik dat-ie te schel klinkt (onderwerp voor Opa Regenpac Repareert...). Daar gaat dan bijvoorbeeld een audiolamp niet bij helpen want er zit een defect in mijn Pioneer.

A propos audiolamp: die kan je dus niet testen. Als je hem bijvoorbeeld in een doos stopt dan werkt-ie niet meer omdat-ie niet meer is te zien. Want dat is het mechanisme dat hier speelt.

Overigens heb ik geen vrouw en da's maar goed ook want we zouden knettergek worden van elkaar...

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 3 juli 2020, 07:32:28
Citaat van: hrcc op  3 juli 2020, 05:47:42Hoezo juist autisten, Hans ?

Hebben over het algemeen wat moeite met binnenkrijgen/verwerken van prikkels van buiten. Dus ervaren veel maar kunnen er vervolgens minder mee.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 3 juli 2020, 08:37:45
Ik denk dat het ook een kwestie van training is.

Ik denk dat iedere "audiogek" op dit forum, nu meer waarneemt of herkent dan toen hij begon.

Je eigen set ken je toch het beste, en als je er veel mee bezig bent herken of hoor je ook eerder veranderingen. Tenminste dat is hoe ik het door de jaren heen heb ervaren. Ik hoorde vroeger geen verschil tussen triode en ultraliniair of tussen een JJ en een Philips buis.

Nu wel, ik hoor veel. Van andere onderzetters tot suger cubes op de ramen.

Maar ik luister niet alleen naar klank, juist niet zelfs.
Ik luister of het me meer pakt, of het meer emoties oproept of ik beter kan horen of het in een kerk of in een zaal is opgenomen, dat soort zaken. Deze info zit vaak in de microdetails van de muziek.

En bij Cock van Sonore hoor je pas hoeveel informatie er eigenlijk zit in een opname.

Voor mij werken de audiolamp, tegels maar ook de harmonizers juist op dat vlak.

Kort gezegt het wordt natuurlijker, ja en hoe bewijs je dat dan?
Moeilijk, mijn hersenen zeggen dat het zo is.
Applaus is een goede graadmeter, dat kent iedereen wel. Nou je hoort echt wel of dat realistisch of keihard gekletter is.

Bij Cock stond een lp op met een interview van Jules Deelder, nou die man heb ik in het echt gesproken. De weergave was zo echt, dan heb je het niet meer over, iets te veel van dit, of iets te weinig van dat,  je hersenen ervaren het als echt. Realisme is ook nooit vermoeiend, je hersenen ervaren het als echt echt en hoeven er niks meer bij te verzinnen.

Een audiolamp e.d geven mij meer realisme, meer ruimte, meer natuurlijkheid.
De meesten kunnen en zullen het horen, maar je moet soms gewoon naar het totaal plaatje luisteren, het onbevangen over je heen laten komen.
Dus niet met de ogen dicht op het puntje van je stoel het helemaal annalitisch proberen te ontleden.

Dat is net als steeds op de spelling letten in een boek, je mist dan het mooie verhaal.

Dat is hoe ik het ervaar, en ik ben blij dat ik het ervaar.
Het is nog meer genieten van de muziek.

En hebben we niet allemaal een beetje een autistische inslag?
Want kom op " normale" mensen zetten de radio aan en thats it. Goed genoeg, maar nee wij willen het steeds mooier, beter of anders.

We zijn net mensen met een leuke hobby  🎶🎵😂🤣🙏
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 3 juli 2020, 09:32:55
Maar wat is natuurlijker? Ik had het met een uitvoering van Arvo Pärt's Stabat Mater. Die was op de radio en was ik aan het opnemen voor mijn Ma omdat die de hort op was. Het speelde in de achtergrond en ik was een VCR aan het servicen. Inenen schoot ik helemaal vol en moest ik alles laten vallen. Zo mooi, zo aangrijpend, blablabla. Nu wordt deze Stabat Mater (er zijn tientallen) niet zo vaak uitgevoerd. Deze was van het Hilliard Ensemble. Ik kwam later een opname van Fretwork tegen. Meteen aangeschaft en in de CD speler gedaan. Die uitvoering was zó anders dan die andere dat die leek alsof ze de trein moesten halen. Maar wel weer Niagara Falls. Opnametechnisch was de Fretwork iets minder dan Hilliard omdat er meer achtergrondgeluiden bijzitten. Maar de intensiteit is totaal anders. Nochtans zijn de emoties hetzelfde.

Ik weet niet of een fenomeen als audiolamp hier voor invloed gaat uitoefenen. Volgens mij (maar ik kan het mishebben) doet-ie niks of is het een stoorzender. Zou ik ervoor openstaan? Denk het niet. Die Stabat Mater is voor mij zo explosief, dat kan alleen maar fout gaan ben ik bang.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 3 juli 2020, 09:47:16
Citaat van: Regenpak op  3 juli 2020, 07:05:48A propos audiolamp: die kan je dus niet testen. Als je hem bijvoorbeeld in een doos stopt dan werkt-ie niet meer omdat-ie niet meer is te zien. Want dat is het mechanisme dat hier speelt.


Tjerk
Het rare bij een audiolamp is, dat je dat ding zo zacht moet zetten voor een optimaal resultaat, dat je de gloeidraad alleen nog maar in het donker ziet gloeien. Bij normaal licht overdag of savonds zie je niet dat het ding aan staat...
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 3 juli 2020, 10:21:14
The proof of the pudding is in the eating.
Je kunt, als je wilt, een tegel lenen. Op dit moment heb ik mijn lamp uitgeleend, anders had je die ook best een paar dagen mogen lenen. Dat kan ook nog wel, maar dan pas ergens in de loop van volgende week.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 3 juli 2020, 13:05:05
Citaat van: minplus op  2 juli 2020, 18:05:53Berret geeft het goed weer maar toch nog even een reactie van mijn kant voor Dimitri omdat het bij het ervaren van geluid en het waarnemen van details en frequenties en plaatsing en zo nog wat over mijn vakgebied gaat waarin ik 50 jaar onderzoek en experimenten heb gedaan en laten doen waar het de zintuigen betreft.
En omdat hij over bol van onwaarheden praat en daarmee aangeeft dat ik sta te liegen wat nergens op slaat.
Verifieerbaar betekent controleerbaar, oftewel je kunt de proef tig maal herhalen en kijken of de uitkomst hetzelfde is. En hoe vaak iets net iets anders is want je hebt met zintuigen en hersenwerking te maken en de werking daarvan varieert. En er daarna de statistiek op loslaten om de waarschijnlijkheidsmarge te bepalen. Het is in de Biologie niet anders.
Je stukje over 'de wetenschap' raakte kant noch wal. Daar reageerde ik op en trok dat in een bredere context.  Dat maakt je nog geen leugenaar, maar toch leuk dat je het zo opvat.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tdo op 3 juli 2020, 13:25:16
Dimitri, wellicht kan je je post aanpasssen? Erg vervelend, neerbuigend en ad hominem. Lijkt mij niet nodig.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: dimitri op 3 juli 2020, 14:05:31
Citaat van: Tdo op  3 juli 2020, 13:25:16Dimitri, wellicht kan je je post aanpasssen? Erg vervelend, neerbuigend en ad hominem. Lijkt mij niet nodig.
Vind je het nu al wat beter? Of moet er nog meer aan geschaafd worden? ;)

En voor de analen: er was geen woord  van gelogen!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 3 juli 2020, 15:45:14
Berret,

Je was inmiddels tot DEEL 8 gekomen van de serie artikelen/toelichtingen.

Naar ik hoop/wens ga je verder met je reeks en verschijnt zsm DEEL 9 en de rest!  8)

Ik heb inmiddels DEEL 1 t/m DEEL 8 met kopiëren en plakken ingevoegd in een WORD doc! Deze kan later ter beschikking worden gesteld aan belangstellenden! ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 3 juli 2020, 15:56:29
Nou, ik weet niet zeker of er nog veel delen zullen volgen. Ik kan misschien nog wat uitweiden over alle experimenten die we ( helemaal en zonder enige gene onwetenschappelijk) hebben gedaan, maar of dat erg zinvol is weet ik niet. Sommige van die experimenten staan zover van de wetenschap af  dat er ws toch alleen maar kritiek op komt. Dat is niet erg, maar ik heb geen zin om daar dan weer op te reageren.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Walt op 3 juli 2020, 16:17:15
Even los van het 'behandelen' zou ik het wel intressant vinden om wat aanbevelingen te krijgen voor toe te passen materialen, denk aan kabels: koper, zilver, goud of aan filtercomponenten: condensatoren, spoelen, weerstanden. Welke materialen/types laten van zichzelf het beste de structuurinformatie door etc.

Gr. Walter
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 3 juli 2020, 16:24:12
Citaat van: berret op  3 juli 2020, 15:56:29Nou, ik weet niet zeker of er nog veel delen zullen volgen. Ik kan misschien nog wat uitweiden over alle experimenten die we ( helemaal en zonder enige gene onwetenschappelijk) hebben gedaan, maar of dat erg zinvol is weet ik niet. Sommige van die experimenten staan zover van de wetenschap af  dat er ws toch alleen maar kritiek op komt. Dat is niet erg, maar ik heb geen zin om daar dan weer op te reageren.

Ik zou het wel zou het heel erg waarderen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 3 juli 2020, 18:57:20
Citaat van: dimitri op  3 juli 2020, 14:05:31
Citaat van: Tdo op  3 juli 2020, 13:25:16Dimitri, wellicht kan je je post aanpasssen? Erg vervelend, neerbuigend en ad hominem. Lijkt mij niet nodig.
Vind je het nu al wat beter? Of moet er nog meer aan geschaafd worden? ;)

En voor de analen: er was geen woord  van gelogen!

Liegen is expres dingen fout zeggen.
Maar iemand kan dus zonder enig benul van wetenschap de gekste dingen over wetenschap zeggen zonder te liegen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: audiovorden op 3 juli 2020, 19:17:44
Berret,

Ik heb in ieder geval alle verhalen met interesse gelezen. Niet dat ik alles snap, maar een en ander wordt wel duidelijker voor mij. Bedankt voor je bijdragen. Het wordt zeer gewaardeerd.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: RenéN op 3 juli 2020, 19:55:07
Ik sluit me hier volledig bij aan. Wel grappig dat Tannoysuperprestige 2 dat in een Word document plakt. Dat soort dingen verzamel ik meestal ook zo: het blijft overzichtelijk én het is makkelijk te delen. Leuk!

Ik vind overigens dat het hier, op een aantal irritante postings na, erg leuk is. Genoeg humor ook, in het Grand Café, waar ik de woordkunstenaars met veel plezier volg  :)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 3 juli 2020, 21:18:41
Citaat van: Buell op  3 juli 2020, 08:37:45Maar ik luister niet alleen naar klank, juist niet zelfs.
Ik luister of het me meer pakt, of het meer emoties oproept of ik beter kan horen of het in een kerk of in een zaal is opgenomen, dat soort zaken. Deze info zit vaak in de microdetails van de muziek.

En bij Cock van Sonore hoor je pas hoeveel informatie er eigenlijk zit in een opname.
Jules Deelder..mooie vent zeker niet vermoeiend. Maar zelfs een lamp had zijn optreden bij Jinek niet dragelijk gemaakt.

Maar even serieus...je opmerking dat je luistert of iets je meer pakt...zet mij wel aan het denken. Want ik voel het wanneer iets mij meer pakt. Dat tijdens het luisteren zomaar wel of niet gebeuren.

Geen idee hoe het bij Cock klinkt. Maar in de loop van de afgelopen jaren (sinds de set boven staat) weet ik inmiddels dat er enorm veel ruimte op een opname kan staan.  Ruimte die zomaar verloren gaat door verschillende redenen. Wanneer je de ruimte hoort, hoor je in mijn beleving ook de rest. En als je de ruimte hoort dan is dat een waanzinnig mooie ervaring.

Tijd terug een kort experiment gedaan met speakers dichtbij elkaar zetten (cm of 60 uit elkaar) en tussen de speakers mdf platen met demping erop. Vervolgens met je neus tegen het scherm aan gaan zitten en je weet niet wat je hoort en wat je hoort aan wat je allemaal mist aan informatie. Overweldigend bizar mooi. Heb er kort naar geluisterd omdat ik er niet aan gewend wilde raken want praktisch was het niet te doen.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Sytse Fliege op 3 juli 2020, 21:25:55
Als Regenpak de "uitdaging" aan wil gaan mag ik vast wel een keer bij hem komen luisteren :)

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: RenéN op 3 juli 2020, 21:30:28
Citaat van: chansig op  3 juli 2020, 21:18:41Tijd terug een kort experiment gedaan met speakers dichtbij elkaar zetten (cm of 60 uit elkaar) en tussen de speakers mdf platen met demping erop. Vervolgens met je neus tegen het scherm aan gaan zitten en je weet niet wat je hoort en wat je hoort aan wat je allemaal mist aan informatie. Overweldigend bizar mooi. Heb er kort naar geluisterd omdat ik er niet aan gewend wilde raken want praktisch was het niet te doen.

Gr. Hans
Had SOTA Jerry dat ook niet? Ik heb helaas nooit bij hem geluisterd, maar het zou daar óók overweldigend zijn. Hoewel ik redelijk ver wil gaan met mijn opstelling (ik heb nu bijvoorbeeld ook behoorlijk forse open baffles....) is zo'n scherm er tussen misschien wel weer een openbaring. Maar jij zat dan ook helemaal near field te luisteren neem ik aan?

Dit triggert mij dan wel weer, zo'n post...... ???
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Heintje op 3 juli 2020, 21:44:55
Citaat van: audiovorden op  3 juli 2020, 19:17:44Berret,

Ik heb in ieder geval alle verhalen met interesse gelezen. Niet dat ik alles snap, maar een en ander wordt wel duidelijker voor mij. Bedankt voor je bijdragen. Het wordt zeer gewaardeerd.
x 2, ik lees nog steeds mee sinds mijn post op pagina 3.

Ik kan er nog aan toevoegen dat mijn set voor velen van jullie waarschijnlijk helemaal ruk is (opgebouwd), maar dat hij mij onnoemelijk veel luisterplezier schenkt. 

Sanders "Myfi"?

En zonder gehaktificaties, in een rommelige ruimte, met Ring van Koilon en Schumann resonator.

Wat zonde dat de emoties hier zo hoog oplopen: het overkomt mijzelf ook wel eens en dan neem ik steevast een vrijwillige forumvakantie van precies 3 maanden ...   ;)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 3 juli 2020, 21:51:49
Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 21:30:28
Citaat van: chansig op  3 juli 2020, 21:18:41Tijd terug een kort experiment gedaan met speakers dichtbij elkaar zetten (cm of 60 uit elkaar) en tussen de speakers mdf platen met demping erop. Vervolgens met je neus tegen het scherm aan gaan zitten en je weet niet wat je hoort en wat je hoort aan wat je allemaal mist aan informatie. Overweldigend bizar mooi. Heb er kort naar geluisterd omdat ik er niet aan gewend wilde raken want praktisch was het niet te doen.

Gr. Hans
Had SOTA Jerry dat ook niet? Ik heb helaas nooit bij hem geluisterd, maar het zou daar óók overweldigend zijn. Hoewel ik redelijk ver wil gaan met mijn opstelling (ik heb nu bijvoorbeeld ook behoorlijk forse open baffles....) is zo'n scherm er tussen misschien wel weer een openbaring. Maar jij zat dan ook helemaal near field te luisteren neem ik aan?

Dit triggert mij dan wel weer, zo'n post...... ???

Jerry zat ook dichtbij en zijn ruimte was toentertijd (in Tilburg) enorm gedempt. Jerry was van het dempen, dempen, dempen, dempen en als je dacht dat het teveel was...dempen.

Het scherm er tussen heb ik bij hem nooit gehoord. Maar gaat in mijn beleving nog een stapje verder dan wat ik ooit bij Jerry heb gehoord.

Kost een kleine 100 euro aan materiaal...ik vond het het waard. Hoe kort het ook duurde.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: RenéN op 3 juli 2020, 22:00:36
Ik durf het eigenlijk óók niet Hans. Want áls......... Ik kan er zo een plaat Akotherm tussen zetten, maar áls het nou veel mooier gaat klinken.... ::)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 3 juli 2020, 22:28:42
Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 21:30:28
Citaat van: chansig op  3 juli 2020, 21:18:41Tijd terug een kort experiment gedaan met speakers dichtbij elkaar zetten (cm of 60 uit elkaar) en tussen de speakers mdf platen met demping erop. Vervolgens met je neus tegen het scherm aan gaan zitten en je weet niet wat je hoort en wat je hoort aan wat je allemaal mist aan informatie. Overweldigend bizar mooi. Heb er kort naar geluisterd omdat ik er niet aan gewend wilde raken want praktisch was het niet te doen.

Gr. Hans
Had SOTA Jerry dat ook niet? Ik heb helaas nooit bij hem geluisterd, maar het zou daar óók overweldigend zijn. Hoewel ik redelijk ver wil gaan met mijn opstelling (ik heb nu bijvoorbeeld ook behoorlijk forse open baffles....) is zo'n scherm er tussen misschien wel weer een openbaring. Maar jij zat dan ook helemaal near field te luisteren neem ik aan?

Dit triggert mij dan wel weer, zo'n post...... ???

Hans verwijst naar ambiophonics. Google er op. Hij heeft gelijk. Dat laat horen wat stereofonie allemaal wegneemt aan ruimte info die wel degelijk aanwezig is.
 
Jerry's benadering is die van de elektronische optimalisatie in combi met compromisloos opstellen in compleet neutrale akoestiek, en dit met zoveel langjarige  kennis van zaken, dat ook dat erbij hoorbaar is. Hij tovert jn feite ook met ordening zonder dat welbewust te doen, maar het eindresultaat is hetzelfde... :)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 3 juli 2020, 22:32:18
Citaat van: chansig op  3 juli 2020, 21:51:49
Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 21:30:28
Citaat van: chansig op  3 juli 2020, 21:18:41Tijd terug een kort experiment gedaan met speakers dichtbij elkaar zetten (cm of 60 uit elkaar) en tussen de speakers mdf platen met demping erop. Vervolgens met je neus tegen het scherm aan gaan zitten en je weet niet wat je hoort en wat je hoort aan wat je allemaal mist aan informatie. Overweldigend bizar mooi. Heb er kort naar geluisterd omdat ik er niet aan gewend wilde raken want praktisch was het niet te doen.

Gr. Hans
Had SOTA Jerry dat ook niet? Ik heb helaas nooit bij hem geluisterd, maar het zou daar óók overweldigend zijn. Hoewel ik redelijk ver wil gaan met mijn opstelling (ik heb nu bijvoorbeeld ook behoorlijk forse open baffles....) is zo'n scherm er tussen misschien wel weer een openbaring. Maar jij zat dan ook helemaal near field te luisteren neem ik aan?

Dit triggert mij dan wel weer, zo'n post...... ???

Jerry zat ook dichtbij en zijn ruimte was toentertijd (in Tilburg) enorm gedempt. Jerry was van het dempen, dempen, dempen, dempen en als je dacht dat het teveel was...dempen.

Het scherm er tussen heb ik bij hem nooit gehoord. Maar gaat in mijn beleving nog een stapje verder dan wat ik ooit bij Jerry heb gehoord.

Kost een kleine 100 euro aan materiaal...ik vond het het waard. Hoe kort het ook duurde.

Gr. Hans

Ik denk nog altijd aan een kleine tweede ambiofonie set, met een snel op te zetten scherm. Zoveel indruk maakte het destijds ook op mij...
Maar daarvoor helaas toch te kleinbehuisd.
Ben ook nenieuwd naar de beide fenomenen samen: de div. structuurmodificaties in een ambiofonische opstelling...
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Parker700 op 3 juli 2020, 22:49:56
Ik heb van nature een plaat voor den kop, zou ik het daarom hier zo lekker vinden klinken?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: RenéN op 3 juli 2020, 22:50:21
Sorry Berret, helemaal off topic, maar dit intrigeert mij dan wel weer... Ik ga er verder op zoeken, nog één vraagje dan: die plaat moet echt zorgen dat je linker oor de rechter speaker niet hoort en omgekeerd? Of mag die plaat ook een metertje van je af staan?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: nostalgie op 4 juli 2020, 00:19:09
Zet gewoon een koptelefoon op, dan heb je eigenlijk het zelfde.
Heel leuk voor even..
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: nostalgie op 4 juli 2020, 00:28:33
(https://i.postimg.cc/gxzrv1Lj/AES99-NYC-Fig5.jpg) (https://postimg.cc/gxzrv1Lj)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 4 juli 2020, 07:47:00
Citaat van: Opa Spylac op  3 juli 2020, 21:25:55Als Regenpak de "uitdaging" aan wil gaan mag ik vast wel een keer bij hem komen luisteren :)
Tuurlijk, als... Maar omdat ik er niet voor opensta zal dat er wel niet van komen ben ik bang. Neemt niet weg dat ik het een uitermate fascinerend fenomeen vind. Met veel plezier en interesse de docu beluisterd over Henry v/d Heide. Met name de anecdote dat ze de speakers hadden omgewisseld tijdens een pauze en dat niemand dat merkte.

Hoop dan ook van harte dat Berret zijn verhaal voltooit.

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 4 juli 2020, 09:18:29
Citaat van: nostalgie op  4 juli 2020, 00:19:09Zet gewoon een koptelefoon op, dan heb je eigenlijk het zelfde.
Heel leuk voor even..

Vond ik dus van niet.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tirillo op 4 juli 2020, 10:04:59
Citaat van: Knosti de Platenwasser op  3 juli 2020, 22:28:42[...]
Jerry's benadering is die van de elektronische optimalisatie in combi met compromisloos opstellen in compleet neutrale akoestiek, en dit met zoveel langjarige  kennis van zaken, dat ook dat erbij hoorbaar is. Hij tovert jn feite ook met ordening zonder dat welbewust te doen, maar het eindresultaat is hetzelfde... :)

Heb zelf ook eens bij Jerry kunnen luisteren. Heel indrukwekkend om te ervaren hoe schoon een geluidsbeeld kan zijn als de luisterruimte als factor uit de vergelijking wordt gehaald. Echter, de ordening die Jerry heeft weten te bereiken, is in mijn beleving niet dezelfde ordening als een ordening op basis van Van der Heide principes.

Je zou kunnen zeggen dat bij Jerry de invloed van de zijnsinformatie van de ruimte zoveel mogelijk is geëlimineerd. Met een Van der Heide systeem wordt ook de zijnsinformatie van de oorspronkelijke opname beter ervaarbaar. Dat laatste heb ik bij Jerry niet ervaren, maar mooi was het wel!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 4 juli 2020, 12:04:28
Inmiddels staat de beste die ik ooit heb gehoord boven bij mij op de zolderkamer...:)

Maar zeer lange tijd is dat die van Jerry geweest. Kan me mijn eerste ervaring met de set van KT nog wel goed herinneren. Klonk voor mij heel bijzonder, maar de situatie daar was ook bijzonder en ik ben van mening dat ik daar zeker gevoelig voor ben ....dus ook van invloed op wat ik waarneem.

Bij Buell ben ik al een tijdje niet meer geweest, die heeft ook een fijne weergave. Hoorde niet iets afwijkends of bijzonders. In mijn eigen set meen ik het lange tijd ervaren te hebben, maar qua weergave en ervaring haalt deze het dan weer niet bij de weergave van nu.

Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 22:50:21Sorry Berret, helemaal off topic, maar dit intrigeert mij dan wel weer... Ik ga er verder op zoeken, nog één vraagje dan: die plaat moet echt zorgen dat je linker oor de rechter speaker niet hoort en omgekeerd? Of mag die plaat ook een metertje van je af staan?

Nee...geen meter van je af. Het is bijzonder ongemakkelijk luisteren. Maar zeker de moeite waard om te proberen. Ik weet niet waar je woont, maar ik heb de 2 panelen nog staan.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 4 juli 2020, 12:07:34
Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 22:50:21Sorry Berret, helemaal off topic, maar dit intrigeert mij dan wel weer... Ik ga er verder op zoeken, nog één vraagje dan: die plaat moet echt zorgen dat je linker oor de rechter speaker niet hoort en omgekeerd? Of mag die plaat ook een metertje van je af staan?

Mag, maar meer afstand laat de uitwerking ook meer afnemen.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 4 juli 2020, 12:10:27
Citaat van: nostalgie op  4 juli 2020, 00:19:09Zet gewoon een koptelefoon op, dan heb je eigenlijk het zelfde.
Heel leuk voor even..

Nee, want koptelefoon is geïnternaliseerd geluid, terwijl ambio- en sterefonie dat juist niet zijn.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Tannoysuperprestige 2 op 4 juli 2020, 13:45:12
Citaat van: berret op  3 juli 2020, 15:56:29Nou, ik weet niet zeker of er nog veel delen zullen volgen. Ik kan misschien nog wat uitweiden over alle experimenten die we ( helemaal en zonder enige gene onwetenschappelijk) hebben gedaan, maar of dat erg zinvol is weet ik niet. Sommige van die experimenten staan zover van de wetenschap af  dat er ws toch alleen maar kritiek op komt. Dat is niet erg, maar ik heb geen zin om daar dan weer op te reageren.

Mocht je er wel weer zin in hebben dan graag!
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: RenéN op 4 juli 2020, 16:25:15
Citaat van: chansig op  4 juli 2020, 12:04:28Inmiddels staat de beste die ik ooit heb gehoord boven bij mij op de zolderkamer...:)

Maar zeer lange tijd is dat die van Jerry geweest. Kan me mijn eerste ervaring met de set van KT nog wel goed herinneren. Klonk voor mij heel bijzonder, maar de situatie daar was ook bijzonder en ik ben van mening dat ik daar zeker gevoelig voor ben ....dus ook van invloed op wat ik waarneem.

Bij Buell ben ik al een tijdje niet meer geweest, die heeft ook een fijne weergave. Hoorde niet iets afwijkends of bijzonders. In mijn eigen set meen ik het lange tijd ervaren te hebben, maar qua weergave en ervaring haalt deze het dan weer niet bij de weergave van nu.

Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 22:50:21Sorry Berret, helemaal off topic, maar dit intrigeert mij dan wel weer... Ik ga er verder op zoeken, nog één vraagje dan: die plaat moet echt zorgen dat je linker oor de rechter speaker niet hoort en omgekeerd? Of mag die plaat ook een metertje van je af staan?

Nee...geen meter van je af. Het is bijzonder ongemakkelijk luisteren. Maar zeker de moeite waard om te proberen. Ik weet niet waar je woont, maar ik heb de 2 panelen nog staan.

Gr. Hans
Apeldoorn.....
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 4 juli 2020, 16:28:24
Tsja...150 km heen/terug. Ik zou ze lekker zelf gaan maken. Dekbedden werken ook wel.

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 4 juli 2020, 19:08:44
Citaat van: RenéN op  4 juli 2020, 16:25:15
Citaat van: chansig op  4 juli 2020, 12:04:28Inmiddels staat de beste die ik ooit heb gehoord boven bij mij op de zolderkamer...:)

Maar zeer lange tijd is dat die van Jerry geweest. Kan me mijn eerste ervaring met de set van KT nog wel goed herinneren. Klonk voor mij heel bijzonder, maar de situatie daar was ook bijzonder en ik ben van mening dat ik daar zeker gevoelig voor ben ....dus ook van invloed op wat ik waarneem.

Bij Buell ben ik al een tijdje niet meer geweest, die heeft ook een fijne weergave. Hoorde niet iets afwijkends of bijzonders. In mijn eigen set meen ik het lange tijd ervaren te hebben, maar qua weergave en ervaring haalt deze het dan weer niet bij de weergave van nu.

Citaat van: RenéN op  3 juli 2020, 22:50:21Sorry Berret, helemaal off topic, maar dit intrigeert mij dan wel weer... Ik ga er verder op zoeken, nog één vraagje dan: die plaat moet echt zorgen dat je linker oor de rechter speaker niet hoort en omgekeerd? Of mag die plaat ook een metertje van je af staan?

Nee...geen meter van je af. Het is bijzonder ongemakkelijk luisteren. Maar zeker de moeite waard om te proberen. Ik weet niet waar je woont, maar ik heb de 2 panelen nog staan.

Gr. Hans
Apeldoorn.....

Van mijn set van toen is alleen nog een cd-speler over. Verder alles veranderd ( zie mijn onderschrift) en dat heeft de set naar een ander level gebracht, ( welkom om het te komen ervaren) toen der tijd had ik alleen nog maar de "badkamertegeltjes" , meen ik me te herinneren, maar zeker geen lamp en bekabeling naar recept van Theo v Wermeskerken.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 4 juli 2020, 19:13:11
Altijd leuk..over 2 weken drie weken vakantie. Dus alle tijd.

Sowieso weer leuk om je te zien. Lang geleden.

Gr, Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Buell op 4 juli 2020, 19:44:43
Citaat van: chansig op  4 juli 2020, 19:13:11Altijd leuk..over 2 weken drie weken vakantie. Dus alle tijd.

Sowieso weer leuk om je te zien. Lang geleden.

Gr, Hans
👍 pm
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Niemand op 9 augustus 2020, 20:24:31
Citaat van: Parker700 op  1 juli 2020, 09:03:34
Citaat van: Mmuetst op  1 juli 2020, 08:43:16"wat zou er aan de hand kunnen zijn"
Ik zat er helemaal naast, na de discussie van gisteravond ben ik zelf maar gaan experimenten. Ik wil natuurlijk niet bekend staat als iemand zonder wetenschappelijke instelling. Ik heb daarom gisteren mijn eerste prototype ontwikkeld en ik moet zeggen dat er een wereld voor mij open ging. Het behandelen was op zich best wel een uitdaging. Na de eerste tests kwam ik er achter dat het geluid zeer open was. Het eerste wat in mij op kwam was "het gevoel hebben dat ik er live bij was". Ik ben er wel achter gekomen dat de plaatsing van mijn hulpmiddel heel secure uitgevoerd moet worden. Als het hulpmiddel op de verkeerde plek wordt gebruikt merk ik dat de werking minder is of helemaal niet aanwezig is. Over het plaatsten van het hulpmiddel kan ik weinig melden omdat het best wel wat risico's bij komen kijken.
De koolstof haren aan het einde van mijn hulpmiddel zorgen voor meer structuur waarbij het metalen gedeelte zorgt voor de juiste afvloeiing van negatieve energie. Wel moet het hulpmiddel na gebruik in de speciale metalen houder worden opgeborgen.

Het is nog een prototype, er moet nog heel wat finetuning gedaan worden voordat het perfect is.
Mijn vrouw kwam gisteren de mancave in en merkte ook gelijk dat er iets veranderd was.

Ben toch wel blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Zonder dit experiment was ik er nooit achter gekomen.
 
Hier een afbeelding van mijn hulpmiddel:
(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81wa-2ysSKL._AC_SL1500_.jpg)
Of ik snap jouw humor niet of jij bent een enorme eikel.
wat denk je
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Niemand op 9 augustus 2020, 21:31:58
Ik hoopte dat het modteam de discussie hier zou vegen,
zodat het verhaal van Berret duidelijk gelezen kon worden .
Dus zonder onderbrekingen .
Helaas dankzij een stel vervelende of zich vervelende leden ,
is ook dit wederom verzand in een oeverloos geheel.
Erg jammer en wat mij betreft is hier weer een topic om zeep geholpen.
Is het mogelijk om dit topic in gezuiverde vorm weer te geven?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 9 augustus 2020, 22:15:56
Het betrof een ziek bericht van een dikke maand geleden met een smakeloze actie elders waar Mmuetst hopelijk spijt van heeft en waar genoeg reacties op zijn geweest.
Het is wat lastig dit bericht en al dan niet relevante reacties erop te verwijderen.
Dit ook omdat we 8 pagina's verder zijn.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Niemand op 10 augustus 2020, 14:19:41
Met alle respect.
Had dit dan niet al lang moeten gebeuren,  of maak ik een denkfout?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 10 augustus 2020, 14:40:57
Ik heb het laten staan omdat hem in de reacties duidelijk is gemaakt dat hij onfatsoenlijk bezig was en sdat hier niet moet doen. ook omdat Berret er zelf ook nog even op gereageerd heeft. Als ik het weghaal zou ik ook zinnige reacties van anderen moeten weghalen of stukken uit hun berichten knippen, iets wat onfatsoenlijk zou zijn. Als ze zelf erin willen gaan knippen of mij specifieke dingen aanwijzen om weg te halen is het prima.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Niemand op 10 augustus 2020, 14:51:01
Ok snap ik, dan ga ik kopieren en plakken knippen etc ,om voor mezelf het  verhaal  normaal te kunnen lezen .
Dit is overigens mijn reden om weinig meer te doen op AF,op andere fora zoals hififreaks en hifi.nl kom ik al lang niet meer. Dat lijkt meer op eigenbelang van de eigenaars.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: minplus op 10 augustus 2020, 15:16:41
Ik zou gewoon na 3 pagina's stoppen met lezen, Walter. Daarna volgen nog een paar zinnige antwoorden op minder zinnige vragen. Plus gezeik van een paar mensen.
Maar jammer om weg te blijven vanwege een stel negatieve berichten. Is het geen optie die mensen te negeren?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Wim72 op 10 augustus 2020, 17:08:02
Dit viel mij ook op in deze discussie:

Citaat van: KT88 op 29 juni 2020, 16:01:24Misschien zit iedereen met smart te wachten op deel 2 van mijn verhaaltje, misschien intereseert het niemand ene biet.
Met mijn beperkte energie moet ik keuzes maken in waar ik die energie in ga steken.
Maar gezien de (negatieve en off-topic) reacties op het topic van Berret, is de zin en dus ook de energie om hier nog 1 syllabe aan te wijden, bij mij volledig verdampt.
En daarmee ook mijn verblijf hier, want ik was hier terug omdat er een positieve omslag leek te komen in de manier waarop de vd Heide-technieken worden bekeken.
Met een "chapeau" voor Morph, één van de zeer weinigen die werkelijk open staat voor nieuwe zaken, ondanks dat hij er zelf niet zoveel mee heeft.

Ik steek mijn energie in de voor mij positieve zaken en mensen. Vaarwel.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: tito op 10 augustus 2020, 18:44:26
Citaat van: Niemand op 10 augustus 2020, 14:51:01hifi.nl
Nou, dank je voor de link.
`n Forum hebben ze daar al `n tijdje niet meer, maar kwam er wel >> dit artikel <<  (https://hifi.nl/artikel/29175/Review-Iraser-Stick-A.O.I.-van-Vortex-Hifi.html) tegen.
`n Soort simsalabim stokje dus.
Kweet niet in hoeverre deze quote uit `t stukje

Citaat van: undefinedEerder een complete "herstructurering" van de muziek.
van toepassing is met de in dit topic behandelde materie.
Maar de titel (wat zou er aan de hand kunnen zijn) past prima.  ;)

Iemand al ervaring mee?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: morph op 10 augustus 2020, 19:43:35
Citaat van: Niemand op  9 augustus 2020, 21:31:58Ik hoopte dat
<knip>

Citaat van: Wim72 op 10 augustus 2020, 17:08:02Dit viel mij ook op in deze discussie:

Citaat van: KT88 op 29 juni 2020, 16:01:24Misschien
<knip>
In het algemeen:

Zullen we simpelweg stoppen met oude koeien uit de sloot halen en de echte discussie vervolgen?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Niemand op 11 augustus 2020, 01:00:56
Het is toch geen discussie,maar alleen het verhaal wat door Berret verteld wordt.
Of ben ik abuis?
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 11 augustus 2020, 11:02:38
Gelet op de openingspost lijkt mij dat inderdaad de bedoeling van Berret te zijn. En gezien het vervolg met de mogelijkheid tot het stellen van vragen op hetgeen hij post.

Wellicht dat anderen zijn opmerking in die openingspost inhoudende dat hij zijn verhaal graag inruilt voor een betere versie zien als een uitnodiging om in discussie te treden? Waarvoor eigenlijk andere topics zijn gereserveerd?


Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Jeronimo op 11 augustus 2020, 11:30:41
Aan de andere kant, als er door een TS misinformatie wordt verstrekt zou het mogelijk moeten zijn om daar in een draadje iets tegen te in te zeggen. Alleen het moge voor een ieder duidelijk zijn dat bij dit topic het slechts tentoonspreiden van scepsis en ongeloof geen bijdragen zijn.

Wat zou het bijvoorbeeld mooi zijn als betreffende personen die opmerkingen zelf of met tussenkomst van een mod in een daarvoor al bestaande draadje zetten, mét de mogelijkheid om die opmerking te kunnen linken aan het betreffende topic en vice versa. Dan blijven topics meer zuiver en leesbaar. En kan alle relevante informatie voor een derde lezer makkelijker (terug) worden gevonden. Maar de (noodzakelijkerwijs) grove informatieontsluitingsinfrastructuur van fora als deze laat dat niet toe. Nu blijft het van geval tot geval door een mod te bezien of een bepaald post kan blijven staan, aanleiding geeft om een nieuw topic te openen of verplaatst dient te worden naar een bestaand ander topic. Een niet eenvoudige taak, waarbij al snel het verwijt van partijdigheid op de loer ligt.

In dit geval vind ik ook dat de betreffende posts van Mmuetst moeten blijven staan. Wat ik er inhoudelijk van mag denken, dat zou geen reden zou moeten zijn om ze te deleten. Dat hij zich bij aanvang naar TS presenteert als oprecht geïnteresseerde, terwijl zijn gelijktijdige posts over dit topic in het blauwe forum meteen al de dubbele agenda van beoogd debunker liet zien, zou voor mij daarentegen wel reden zijn geweest om hem toen als mod aan te spreken. Eerst dan maar per PM. Dat had ik overigens ook zelf kunnen doen, maar heb dat nagelaten. Ik was daar in eerste instantie gewoon te kwaad voor, maar daarna was er zeker gelegenheid toe geweest. Enfin. Weer wat van geleerd.

Verder geven alle posts aan hoe wij met zijn allen wensen om te gaan op dit forum. Ook iets dat m.i. mag blijken voor een derde. Zoals gezegd, voordat ik besloot om aan een audioforum deel te nemen heb ik de tijd genomen het blauwe en dit forum met elkaar te vergelijken. En juist de wijze van omgang met elkaar op dit forum trok mij hier naar toe. Daarbij heb ik ook toen al gezien dat een aantal van de AFers beide fora frequenteren, maar dat dit in het algemeen niet leidde tot onrespectvol en scoringsgedrag naar forumgenoten aan beide kanten toe. Hierbij ook gezegd dat ik de bijdragen en persoonlijkheden van een aantal mensen op het AF die niet meer onder ons zijn, zeer schatte.

Bovenstaand lijkt op een statement. En is hiermee off topic. Zo langzamerhand moest dit wel van mijn hart. Ik heb er maar een aparte post van gemaakt, om het voor de mods gemakkelijk te maken om het verwijderen. Of te verplaatsen naar een beter geëigend topic.

Edit: zie ondersteepte toevoeging: beoogd. Het gaat mij er niet om het effect of de kwaliteit van de betreffende bijdragen aan te spreken, maar de daaraan ten grondslag liggende intentie.

Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: morph op 11 augustus 2020, 14:04:06
Algemene opmerking:

Als men een probleem heeft met het gedrag van een ander buiten het AudioFreaksForum dan kan men die persoon er dáár, op die plek waar dat gedrag wordt getoond, op aanspreken. Of diegene persoonlijk benaderen. Terwijl men tegelijkertijd eigen conclusies kan trekken over hoe men over de persoon denkt.
Op AudioFreaksForum wordt men op het gedrag alhier aangesproken, indien nodig. Hoewel die noodzaak soms lastig beoordelen is. De AudioFreaksForummoderatorploeg is verantwoordelijk voor begeleiding van de discussies op dit forum. Moderators zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van andere internetonderdelen en ook niet voor de karaktertrekken van deelnemende personen.

Dat betekent tegelijkertijd ook dat moderators zich niet voor het karretje laten spannen om persoonlijke vetes te beslechten, die in wezen buiten dit forum om spelen.
Daar waar iemand een probleem met een op AudioFreaksForum geplaatst bericht heeft, kan dit gemeld worden aan de moderators. Maar dat betekent niet zondermeer dat een melder altijd op de wenken bediend wordt en er gelijk straf uitgedeeld wordt door de moderators.


Ook dit was weer off-topic.
Ik hoop dat het nu echt weer over het topic-onderwerp kan gaan.
mod-morph
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Heintje op 11 augustus 2020, 17:36:04
Nog eentje off-topic dan: ik ben zelf geen "believer". Maar ik lees wel graag de ervaringen/verklaringen over vanalles, omdat ik na vele jaren heb gemerkt dat je niet alles kunt verklaren (moet willen verklaren), terwijl het wel repeteerbaar hoorbaar is en je er je voordeel mee kunt doen. Daarom hoop ik van ganser harte dat er een goede manier wordt gevonden om "anders denkenden" hier de ruimte te kunnen geven om hun verhaal op een ongestoorde manier te ventileren. Er zijn al enige suggesties gedaan over hoe dit zou kunnen. 

Met respect voor alle betrokkenen,

Hein.
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: quadpapa op 29 augustus 2020, 14:39:48
Het "wat zou er aan de hand kunnen zijn"verhaal, een andere kijk?
Na twintig jaar enthousiast de ontwikkelingen van Henri van der Heide,Berret en B.Gehakt te hebben gevolgd en er inmiddels ook de nodige vruchten van heb mogen plukken wil ik graag mijn visie op het forum delen.
Voor mij is de hamvraag geweest:WAAR zit de zijnsinformatie/structuur informatie?En wat is HET?
Volgens Berret wordt deze informatie niet in het electrische domein gevonden, dat is naar mijn mening correct.
Het zwaartekrachtveld en geluid hebben absoluut een connectie maar de muzikale zijnsinformatie komt denkelijk van subtielere velden/niveau's.
Al eerder noemde ik quantum physica inzake die NIET lineaire tijd.
Het quantum domein wordt omschreven als het subatomische gebied, de wereld van de kleinste deeltjes in het universum, alles wat onzichtbaar is voor het blote oog(en ook onhoorbaar voor het stoffelijke oor).Bewuste observatie verandert zelfs het gedrag van golfpatronen tot het gedrag van deeltjes.
Zonder de lineaire tijd ligt in dit domein dus ook b.v. de informatie die helderzienden kunnen waarnemen.
Op het diepere quantum niveau is alles met alles verbonden (David Bohm); dit is geheel in overeenstemming met de oude esoterische kennis omtrent het universum.
Rupert Sheldrake spreekt hier van morphogenetische velden, de oude wijsheid spreekt echter al tienduizenden jaren van de "aether" of Akasha, het gebied waar alle informatie is opgeslagen.
Oké, wat is HET:geluid in de vorm van in ons geval muziek + beleving.
Beleving is een aandoening = gevoel= een emotie.
De mens is een complex electromagnetisch wezen bestaande uit zeven elkaar doordringende maar wel te onderscheiden steeds fijnstoffelijker gebieden/velden zo u wil, waarvan ons lichaam het meest stoffelijke deel is.Het derde gebied is het zgn.astrale lichaam waar onze emoties zich manifesteren. Onze muzikale ervaringen strekken zich dus niet uit tot het frequentie-bereik van ons gehoor, maar bevinden zich ook op andere niveaus van ons wezen.
Welnu simpel gezegd: in Akasha bevindt zich de blauwdruk (herinnering)van de originele geluidsopname.
Dit beeld is onmiddellijk beschikbaar (denk aan ons eigen herinneringsvermogen).
Geordende apparatuur is ontdaan van zo veel mogelijk negatieve mensonvriendelijke verstoringen(te meten met de pendel zie H.v.d.Heide), pendelen is communiceren met deze fijnstoffelijker gebieden.
Vermoedelijk onstaat er nu resonantie tussen het door de geordende weergaveketen gevormde (opgeroepen) klankbeeld en de originele blauwdruk.Dit is technisch niet meetbaar maar wel hoor-en voelbaar.De synthese vindt plaats in onze stoffelijke en onstoffelijke zintuigen(andere niveaus van bewustzijn). Hoe bewuster en gevoeliger we worden hoe meer we HET kunnen ervaren en genieten.


quadpapa
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: tito op 29 augustus 2020, 17:16:56
                           (https://www.mercedesforum.nl/forum/images/smilies/icon_confused.gif)
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: chansig op 29 augustus 2020, 18:26:14
Het helpende kan zijn dat je gaat denken dat er een tijd komt dat het simpeler uit te leggen is. Net zoiets als...Licht ? Ja euhhh gewoon...licht. Je drukt op een knopje en het is er. Tot die tijd ?

Accepteren dat bovenstaande er niet is. ;D

Gr. Hans
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: Regenpak op 30 augustus 2020, 11:06:56
De aether is in een grijs verleden al afgeserveerd. Die bestond aantoonbaar niet. De ether waarin radiostations zich bevinden is daarvan een echo.

Wat Akasha betreft vind ik het raar dat die nog nooit is aangetoond. Sterker, tot vanmorgen had ik daar zelfs nog nooit wat van gehoord. Weer wat geleerd!

Tjerk
Titel: Re: Het “wat zou er aan de hand kunnen zijn” verhaal
Bericht door: berret op 31 augustus 2020, 12:50:06
Citaat van: Regenpak op 30 augustus 2020, 11:06:56De aether is in een grijs verleden al afgeserveerd. Die bestond aantoonbaar niet. De ether waarin radiostations zich bevinden is daarvan een echo.

Wat Akasha betreft vind ik het raar dat die nog nooit is aangetoond. Sterker, tot vanmorgen had ik daar zelfs nog nooit wat van gehoord. Weer wat geleerd!

Tjerk
Voor zover ik weet heeft mijnheer Einstein gezegd dat hij voor zijn verklaring de ether niet nodig heeft. Dat is nog geen bewijs dat die niet bestaat. Ook niet dat het wel bestaat trouwens. Niettemin zijn er wel vragen over zijn stelling dat de lichtsnelheid absoluut is, en daarmee zijn vooronderstelling dat er geen medium nodig zou zijn. Ik ga er niet verder over uitweiden, maar daar is wel wat over te vinden op het internet.