• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Het begin van een zoektocht

Gestart door Duclaasie, 2 januari 2021, 15:52:13

Vorige topic - Volgende topic

Duclaasie

Net meerdere metingen uitgevoerd met onderstaande resultaten. De eerste 3 is de horizontale resonantiefrequentie, de laatste verticaal. Test komt van de HFN testplaat, aangezien ik geen andere heb....

Overigens ben ik in audacity nog zoekende naar de juiste instellingen. Het liefst zou ik alle frequenties buiten de 30hz wegfilteren, aangezien die niet relevant zijn.







Verticaal


mr_petit

9 januari 2021, 15:34:29 #46 Laatste wijziging: 9 januari 2021, 15:43:24 door mr_petit
Het is niet de bedoeling dat je de testplaat opneemt, maar een stuk normale muziek.
Met de testplaat zie je alleen maar de afgespeelde resonantiefrequenties, niet de resonantiefrequenties die door de muziek in gang worden gezet.
We zien nu pieken rond de 20hz. Dat kan natuurlijk niet tenzij dat de frequentie is die afgespeeld wordt. (ik heb ook het idee dat je niet de hele test opgenomen hebt of geselecteerd hebt; de spectrumanalyse wordt alleen uitgevoerd over het stuk signaal wat je geselecteerd hebt)

Wat je moet doen is:
Stuk muziek opnemen (welke muziek maakt niet uit; popmuziek is het beste (bevat lage tonen) 20-30sec is genoeg)
Stuk muziek selecteren (min ca. 15-20sec)
analyseren->spectrum weergeven

Dat komt er dan ongeveer zo uit te zien:
Garrard 401 - Ortofon AS-212

Duclaasie

Ok, dan gaan we later nog eens een poging doen.

Duclaasie

Zojuist nogmaals een spectrum meting verricht met drie verschillende platen, te weten Cocaïne van Eric Clapton, I think bad Thoughts van Danko Jones en een 800-50000hz frequency sweep van de Ortofon testplaat.

Testplaat


Testplaat


Danko Jones


Eric Clapton


Zoals het lijkt ligt de resonantiefrequentie net boven de 7hz. Uitgaande van een arm massa inclusief element van 19,2 gram komt dit neer op ca. 24-27 cu voor de MP-200. Volgens berekeningen zou dit dus problemen geven, echter dat heb ik niet ervaren.


mr_petit

12 januari 2021, 19:36:44 #49 Laatste wijziging: 12 januari 2021, 19:57:54 door mr_petit
Wat een aparte grafieken heb jij joh!
Bij die testplaatgrafiek is de resonantie nog wel te zien (al is die anders dan met je testplaat gemeten), maar die muziekgrafieken, daarbij is de resonantiepiek vrijwel niet te zien?

Als ik zou moeten gokken, zou ik zeggen dat dat muziek van CD is, of van opnames die je gemaakt hebt en eerst als MP3 () hebt opgeslagen ipv Flac.
Kan dat?
Of heeft die jelco een siliconendemping?
Of heb je een heel sterk low cut filter aanstaan?

Als ik zelf een sweep van ortofon bekijk (die plaat heb ik o.a. ook), ziet die er ook anders uit.

Bij mij is de resonantie veel hoger (een low cut filter zou dat kunnen verklaren), maar ik heb die stap die jij bij 7khz heb, die heb ik niet.
Bij mij is die lijn gewoon recht (ca -6dB/okt)
Zo ziet mijn frequentieanalyse eruit:

(of ik 1 sweep of meerdere selecteer maakt vrijwel niets uit voor hoe de plot eruit ziet)

Voor de zekerheid, we hebben het toch over deze plaat?:
https://www.ortofon.com/test-record-p-707
Garrard 401 - Ortofon AS-212

Duclaasie

Alle opnames zijn gewoon vanaf vinyl. Wat voor opnames daar voor zijn gebruikt is natuurlijk de vraag.... Je doelt op het dynamisch bereik neem ik aan?

Ik zou eens kunnen kijken wat de laatste Gregory Porter LP doet, die zou goed moeten zijn.

mr_petit

12 januari 2021, 20:24:09 #51 Laatste wijziging: 12 januari 2021, 20:26:35 door mr_petit
Nee, ik bedoel dat er bijna geen resonantie te zien is bij de muziekopnames (en de resonantie is ook lager (zachter) bij de sweeps).

Dus ik vermoed dat er waarschijnlijk een heel sterk low cut filter in je phonopre of ergens in de rest van het opnametraject zit.

Die vorige plot die ik liet zien (met het audacityscherm op de achtergrond), zo zouden de frequentieanalyseplots eruit moeten zien. Maar bij jou mist dus de lage tonen content. (onder pak m beet 40hz).
Als je juist die audioband wilt onderzoeken is dat natuurlijk heel vervelend.

Wat is de rest van je installatie (phonopre, versterker etc) en hoe zit eea aangesloten? (waar wordt de laptop ingeplugd?)
Heb je een andere phonopre die makkelijk ingeplugd kan worden (of zit alles heel netjes weggebouwd)
Garrard 401 - Ortofon AS-212

Duclaasie

Ik plug de jack-tulp kabel naar de laptop in de uitgang van de Phono pré. Phono Pré is de Phono 65 van JK Acoustics, dat is tevens mijn enige phono pré.

We gebruiken dezelfde Ortofon testplaat.




mr_petit

13 januari 2021, 10:27:01 #53 Laatste wijziging: 13 januari 2021, 16:36:40 door mr_petit
Ik vind het echt heel raar dat je zulke grafieken krijgt.
Op zich is eea goed aangesloten, en JK acoustics is natuurlijk geen rommel. Al is de info beperkt en is het onduidelijk of er een low cut filter in zit of niet.
Met al mijn tafels en elementen krijg ik altijd een goede resonantiepiek te zien (zelfs met biotracers), dus het is mij een raadsel waarom jij dat niet hebt.

Hoeveel seconden muziek had je ongeveer geselecteerd in het scherm van audacity om de frequentieplot te maken?
En hoe hard is je signaal? kan je een screenshot maken van het audacityscherm waarin je opname te zien is?
En dan het liefst alt+prt sc en dan plakken (ctrl+v) in een plaatjesprogramma (irfanview oid) en uploaden ipv een camera te gebruiken.
Dit ook om de verhouding signaal/subsonische content te bekijken.

En er blijft natuurlijk het verschil van dat je met de hfnr plaat een 9Hz resonantie te zien krijgt, en met de orotofon plot een 7Hz naar het lijkt.
24-27CU als compliantie voor de mp200 lijkt mij ook erg hoog aangezien de aangeraden VTF 1.5-2 gram is. (ik vermoed dus echt dat je arm iets zwaarder is).

Maar over een resonantiefrequentie van 7Hz zou ik me geen zorgen maken. Imho is hoger dan 12Hz een stuk vervelender dan lager dan 8Hz.
Ook omdat de verticale resonantie vaak 1-2Hz hoger uitpakt dan de laterale resonantie.
Helaas kan je die met de hifi news testplaat niet meten omdat de track die daarop staat kapot is (dat kan je wel zien als je 'm met audacity gaat bewerken; bij 18Hz wordt er iets geschakeld omdat de stem overstuurt en bij dat schakelen vallen de lage tonen opeens bijna volledig weg. (en de sinus is sowieso niet van al te beste kwaliteit). Er zijn wel testplaten met goede verticale resonantietracks maar die zijn heel dun gezaaid.
Dat die hifinews verticale resonantietrack kapot is, is ook 1 van de redenen dat korfblog met bepaalde conclusies finaal de mist in gaat. Hij ziet namelijk op een bepaald moment een 20hz piek en een 18hz piek maar realiseert zich niet dat dat gewoon nog de overstuurde tonen uit de track zijn en verzint daardoor een verhaal dat dat resonanties in de toonarm zijn oid.....Hij had beter de track kunnen opnemen en eerst spectraal analyseren om te kijken wat er nou exact gebeurt ipv speculatief te werk te gaan.

Garrard 401 - Ortofon AS-212

Duclaasie

Wanneer ik ga rekenen met een effectieve arm massa van 9,2 + 12,1 headshell + 6,5 headshell kom ik op 27,8 totaal. Wanneer ik dan een cu van 18 calculeer kom ik op 7,2hz resonantiefrequentie. Ik denk dat de effectieve arm massa dus zonder headshell is. Dit werpt meteen een nieuw licht op de zaak qua mogelijkheden voor een nieuw element.

Ik had ca. 30-45 seconden aan muziek geselecteerd.

Binnenkort nog maar eens een paar platen testen. Prtscrn werkt om een of andere reden niet op de laptop.

mr_petit

14 januari 2021, 07:28:25 #55 Laatste wijziging: 14 januari 2021, 07:31:52 door mr_petit
Citaat van: Duclaasie op 13 januari 2021, 19:55:03Ik denk dat de effectieve arm massa dus zonder headshell is.
Dat zou zeker kunnen. Ik heb een aantal tafels met japanse S en J armen die ook zeker aan 9,2 gram of meer komen (tot 13gr) als effectieve massa zonder headshell.

Maar ik blijf het nog steeds raar vinden dat er geen resonantiebult te zien is op je audacity plots bij de muziekvoorbeelden (30-40sec is absoluut voldoende signaallengte).
Dat is iets wat ikzelf nog nooit gezien heb, ook niet bij anderen.

18CU is op zich wel een geloofwaardige waarde voor die Nagaoka.
Veel AT elementen zitten op ca. 16CU en moeten op ~1,8g gespeeld worden.
Garrard 401 - Ortofon AS-212

Duclaasie

Ik denk dat de vreemde spectrum weergave een instelling in audacity is. Onderstaand een geïmporteerd FLAC bestand van Daft Punk met Get Lucky.




mr_petit

14 januari 2021, 20:07:45 #57 Laatste wijziging: 14 januari 2021, 20:18:45 door mr_petit
Citaat van: Duclaasie op 14 januari 2021, 19:31:02Onderstaand een geïmporteerd FLAC bestand van Daft Punk met Get Lucky.

Dat is op zich wel een normale weergave voor een flac hoor.

Sterker nog: dit is de weergave van mijn flacje van get lucky (dus niet van een plaat maar gewoon gedownload) met dezelfde instellingen.
Vrijwel hetzelfde (ik heb natuurlijk niet exact hetzelfde stukje uit het nummer geselecteerd):


Ik blijf het een heel apart geval vinden dat er geen resonantie te zien is bij je eerdere plaatjes.
Of je iets raars in de instellingen gerommeld hebt weet ik niet, maar filters etc die worden altijd achteraf ingesteld. Maar ik vermoed wel dat er ergens iets van een filter zit. Bij de ortofon plaat is de resonantie te zien, maar veel zachter dan bij mij.
Het enige dat ik kan bedenken is dat er toch een rumble filter in je phonopre zit. Je zou de fabrikant kunnen vragen, en hem ook dit voorval kunnen laten zien.
Garrard 401 - Ortofon AS-212

Duclaasie

Ik ga binnenkort aan de hand van onderstaande sheet maar eens berekenen wat de effectieve massa van mijn toonarm is.

https://www.audio-creative.nl/wp-content/uploads/Calculator-effective-tonearm-mass.xlsx

Duclaasie

Als ik de armmassa aan de hand van deze calculator bereken kom ik aan 22,5 gram inclusief de HS-25 headshell. Dit houdt dus in dat de 9,1 gram effectieve massa opgave van Jelco is zonder headshell.

Massa contragewicht is 148 gram
Massa arm zonder contragewicht, met headshell en element 26,6 gram gemeten boven plateau
Effectieve lengte 232mm

Tevens navraag gedaan bij Rick Stoet (die ook de Jelco TS-350 S verkopen) en daar geeft men aan dat de 9,2 gram inclusief de standaard HS-50 headshell van 9,1 gram is. Dit is dus vrij verwarrend en waarschijnlijk niet juist, aangezien de meting anders doet vermoeden.

Overigens is een effectieve massa van 22,5 gram behoorlijk hoog en zou dit de keuze in elementen drastisch beperken.