• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Digitaal houdbaarheidsdatum?

Gestart door kurt, 20 juli 2018, 21:52:18

Vorige topic - Volgende topic

kurt

Hallo,
Cd bleek begin jaren 90 toch aan veroudering onderhevig. Itt. hetgeen men dacht bij de uitvinding ervan.
Harde schijven verliezen ook informatie na een 15 jaar. Cd-rw's en USB-sticks doen het nog slechter...

Wat doen we het best om onze video en muziek tijdloos perfect te bewaren?
Periodieke copy's op andere schijven?
Gr. Kurt.

kurt

Er bestaat intussen de M-disc, waar ze 1000 jaar houdbaarheid claimen. Bestaat ook in blu-ray disc.

a.b.

Lid worden van streamingdiensten en vergeet je eigen CD-s en gebrande discs. En dat wat je hebt uploaden op grote platforms zoals Youtube. We kunnen er uiteindelijk niet omheen dat er een hoop verdwijnt omdat het op antieke opslagmedia staat en niet alles altijd geconverteerd wordt. Als Youtube omvalt, en dat gaat het een keer doen, dan is wel een partij die veel overneemt, maar hij zal een selectie maken.

De productie van muziek en films stijgt exponentieel. Over 250 jaar is niemand nog geïnteresseerd in al die meuk die in de jaren 90 gemaakt is (bijvoorbeeld he). Het is niet erg dat dingen zullen verdwijnen.

Wat je zelf kan doen is je obscure muziek digitaliseren en omzetten in major formaten, zoals FLAC en WAV. Op het moment dat een formaat als FLAC wordt uitgefaseerd zijn er altijd (gratis) conversietools die het kunnen omzetten naar een current formaat. Als je dit een beetje bijhoudt, kan je, bijvoorbeeld, nu nog prima documenten die ooit in WP51 zijn gemaakt openen in Word of OpenOffice producten.


Stop met geloven en je staat overal voor open.
Never underestimate the power of stupid people in large groups ― George Carlin

morph

Ik heb zelf wat platen en cd's en maak geen gebruik van streamen. Om de simpele reden dat ik het leuk vind direct de gegevens die bij plaat of cd horen te kunnen bekijken als ik er behoefte aan heb en ik het niet leuk vind daarvoor te moeten gebruikmaken van on-line gegevensverstrekkers. Opnemen doe ik vrijwel niets meer. Ik luister ook amper muziek via youtube. Vooral niet omdat het constant met aanbevelingen komt in dezelfde genres als die je bekijkt/beluisterd en juist afwisseling voor mij meer plezier in muziek geeft. Sommige via dit forum getipte links klik ik wel eens aan, maar dat is het dan wel.

Wat ik inmiddels wel duidelijk op mijn netvlies heb is dat vrijwel alle lp's en cd's die ik nu in huis heb mij zullen overleven. Cd's zijn bij de ontwikkeling gemaakt om net zolang mee te gaan als de levensduur van het cassettebandje op dat moment, ongeveer 25 jaar. Geperste cd's blijken nu al probleemloos langer mee te gaan bij zorgvuldige omgang ermee. Ook voor lp's geldt een opvallend lange levensduur.
Dus ik maak me over de houdbaarheid daarvan geen zorgen, eerder over de beschikbaarheid van de geschikte afspeelapparatuur. Voor mijzelf of de nazaten over een jaar of vijftig. Maar die zorg heeft geen invloed op mijn nachtrust.

Als je digitale bestanden zelf wilt bewaren (wat het ook maar mag zijn) zul je regelmatig de boel moeten overzetten op iets nieuwers en mogelijk ook naar een ander bestandsformaat. In dat opzicht is streamen wel wat handiger. Dan doen anderen dat immers voor je.
Enige zorgen daarbij zouden kunnen zijn dat om geopolitieke redenen je na verloop van tijd niet meer bij de foto's of verjaardagsfilmpjes van je kinderen kunt en je favoriete muziekstukken niet meer te vinden zijn of dat er plots een prijskaartje aan het mogen binnenhalen gehangen is.

Als je geen waarde hecht aan eigen bezit in de vorm van platen of cd's en opziet tegen zelf steeds weer je boeltje te moeten kopiëren is streamen het meest handige en lijkt het op dit moment het minst gevoelig voor vergankelijkheid voor muziek- en beeldbestanden voor de liefhebber thuis.

Bloom

Voor mij telt kwaliteit, en dat krijg je nu eenmaal niet van online streamingsdiensten. En zelfs als ze dat wel doen, heb je geen enkele invloed op hoe lang bepaalde opnames beschikbaar zullen blijven en of de dienst zelf nog zal blijven bestaan.
Met een verzameling van meer dan 7000 cd's is het voor mij geen optie meer om die ergens in rekjes georganiseerd op te stellen en die dan fysiek te gaan afspelen. Ik rip ze dus en sla alle bestanden op op een centraal opslagsysteem en speel dat dan af met een kleine zelfbouwstreamer die in mijn hifirek staat. Door zelf te rippen bepaal ik zelf de kwaliteit (en ik streef naar 1:1), kan ik zelf bepalen hoe lang ik dingen wil bijhouden en zorgen dat er redundantie en back-up is. Ik ben begonnen met een RAID-5 NAS, maar tegenwoordig is het een gedistribueerd netwerkfilesystem genaamd LizardFS. Google dat maar eens. Het grootste voordeel t.o.v. een RAID-5 NAS is dat het systeem heel erg schaalbaar is. En in mijn ervaring werkt het nog flink wat sneller ook.

a.b.

Citaat van: Bloom op 21 juli 2018, 16:03:51
Voor mij telt kwaliteit, en dat krijg je nu eenmaal niet van online streamingsdiensten. En zelfs als ze dat wel doen, heb je geen enkele invloed op hoe lang bepaalde opnames beschikbaar zullen blijven en of de dienst zelf nog zal blijven bestaan.

Nou, ik stream CD-kwaliteit en het klinkt als een klok. Kwaliteit genoeg. Op de continuiteit van een dienst heb je weinig invloed, maar ik ga ervan uit dat er altijd wel 2 of 3 streamingsdiensten blijven bestaan naast elkaar, en dat hun aanbod steeds groter is dan ik ooit kan behappen, en dat de kwaliteit altijd minimaal van CD-kwaliteit zal zijn. In die zin is een zeker streamingsaanbod gegarandeerd.

En mochten ze toch weer verdwijnen, dan heb ik altijd nog mijn FLAC's op mijn NAS, mijn CD-s en enorme verzamelingen te downloaden muziek in CD-kwaliteit die naast de streamingdiensten bestaan, zoals de ontelbare bands die hun muziek rechtstreeks aanbieden via hun eigen websites, of in een verband zitten.




Stop met geloven en je staat overal voor open.
Never underestimate the power of stupid people in large groups ― George Carlin

Heintje

21 juli 2018, 21:35:55 #6 Laatste wijziging: 21 juli 2018, 21:38:28 door Heintje
Ik heb al mijn eigen mediadragers nog en alles wat ik beslist niet kwijt wil van CD heb ik geript.
Ik speel mijn platen af, mijn CD's en ik stream een grote muziek verzameling.
Via bezoeken aan vrienden, Spotify (gratis) en op Youtube e.d. maak ik kennis met nieuwe muziek, die ik dan vervolgens probeer te bemachtigen.
Ik constateer dat ik nog zoveel met mijn eigen muziekverzameling bezig ben, dat ik nog geen echte behoefte heb aan een betaalde streaming dienst, hoe zeer mijn vrienden daar ook op aandringen.

En ontopic:
- Mijn meest gedraaide CD's heb ik tevens geript in FLAC (vroeger, toen de GB's nog duur waren) en WAV (nu dus).
- Mijn muziekverzameling heb ik opgeschoond/ontdubbeld naar de grootste bestanden, botweg er vanuit gaand dat die de beste waren: de verzameling is zo groot dat beluisterend vergelijken ondoenlijk is. Soit.
- mijn muziekbestanden staan op harddisks die ik via de SMART-parameters periodiek bewaak. Daarnaast staan ze in drievoud op externe harddisks die op verschillende fysieke locaties worden bewaard.
- elke backup wordt om de beurt na controle van het bestaande bestandssysteem en een "lange" low level format van de hele harddisk periodiek in de laatste (tussentijds aangevulde) versie herschreven op beide backupdisks, waardoor ik er enige zekerheid van heb dat e.e.a. fysiek correct op de disks staat.
- een harddisk die twijfelachtig is, wordt niet meer gebruikt voor backups maar voor andere doelen en vervangen door een nieuwe harddisk. Backup-harddisks worden bewaard in de originele doos en met zorg getransporteerd.

Ik hou van mijn muziekverzameling en zolang dat zo is, steek ik er moeite in om e.e.a. in leven te houden.
Daarbij overweeg ik om van 3,5" opslag naar 2,5" te gaan vanwege de toegenomen transfersnelheden en het ontbreken van een voeding, wat een foutoorzaak minder is.

Zoiets?  ;D

a.b.

Alhoewel ik het zelf ook nog wel doe maar heel beperkt, zijn lokale en individuele inspanningen om muziek te bewaren die buiten je huis in een miljoenvoud beschikbaar is en die door gedeelte krachten in stand gehouden wordt, tamelijk nutteloos. En niet alleen nutteloos, vanuit milieu-oogpunt zelfs een verspilling :)

Alleen muziek op antieke dragers die buiten jouw lokale collectie nergens te vinden is, verdient die moeite en energie.

Stop met geloven en je staat overal voor open.
Never underestimate the power of stupid people in large groups ― George Carlin

Sytze Fliege

Ben ik toch niet met je eens.

Bij de volgende Adolf Hitler zit ik lekker muziek te luisteren en is jouw "radio" in beslag genomen.

Kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon vreselijk panaroïde ben. Of was 't nu paranoïde... Zie je, zelfs de taal is niet te vertrouwen!
Ach, kikker toch op!

morph

Citaat van: a.b. op 22 juli 2018, 08:57:14
En niet alleen nutteloos, vanuit milieu-oogpunt zelfs een verspilling :)

Dat weet ik eigenlijk niet.
Opname maken tot aan de uiteindelijke master is bij beide versies hetzelfde.
Persen en distribueren voor een beperkt publiek of door continu onder stroomverbruik bewaren en  voortdurend wereldwijd beschikbaar houden zijn lastig vergelijkbaar.

Sytze Fliege

@Heintje; waarom bestanden in WAV bewaren? FLAC is lossless, maar neemt wel bijna de helft minder ruimte in. Je hebt een vertaalslag extra, maar daar krijg je dan wel wat voor terug, opslagruimte.

Ok, die is goedkoper dan vroeger, maar kost toch nog steeds geld, vooral als je het 1 op 1 backupt (wat ik overigens ook doe).
Ach, kikker toch op!

Bloom

Ik heb zelf nog een reden extra om voor FLAC te kiezen: de metadata. Die is gestandaardiseerd en elke speler gebruikt die. Bij WAV zit je altijd wel met spelers die de later door Microsoft toegevoegde metadata niet kunnen lezen of dat gewoon negeren.

Jeronimo

22 juli 2018, 12:36:55 #12 Laatste wijziging: 22 juli 2018, 12:40:44 door Jeronimo
Ik had al zo'n grote rip- en downloadbestandenarchief in WAV dat ik gewoon in dit format ben doorgegaan. Hard disc ruimte kost bijna niets meer. Dat is derhalve geen reden om alsnog te wijzigen. Daarbij komt dat als vinyl albums met lossless digitale download codes komen dat veelal in WAV is. Verder zou de tijd die het zou kosten om wat ik al had nog eens FLAC om te zetten ik daarvoor niet wil besteden. Het blijft dus vooralsnog allemaal in WAV dat ik op hard disc zet. Ook ik heb meerdere externe harde schijven hiervoor. Geen problemen ervaren van kwaliteitsverlies tot dusver. Hierbij wellicht vermeldenswaard dat de vele kopieën op CD-r heb ook niet onderhevig blijken aan verval of informatieverlies. Vele van die kopieën heb ik in de eerste helft van de jaren 2000 gemaakt. Wellicht heeft hieraan bijgedragen dat ik voor mijn copystation (nog steeds in gebruik) de duurdere CD-r audio dien te gebruiken.

Sytze Fliege

Er is vast wel software die dat omzetten in FLAC kan "batchen". Met een beetje mazzel kan het dan ook gelijk de oude WAV file deleten, zodat je ook niet in de knoop komt met je schijfruimte.

Vergeet niet dat niet alleen de aanschaf van een schijf geld kost, die dingen gebruiken ook best energie. Tenzij je natuurlijk gelijk alles op SSD zet, maar dan gaat het argument "kost niet veel" niet meer op.
Ach, kikker toch op!

Heintje

Citaat van: Opa S. op 22 juli 2018, 12:21:59
@Heintje; waarom bestanden in WAV bewaren? FLAC is lossless, maar neemt wel bijna de helft minder ruimte in. Je hebt een vertaalslag extra, maar daar krijg je dan wel wat voor terug, opslagruimte.

Ok, die is goedkoper dan vroeger, maar kost toch nog steeds geld, vooral als je het 1 op 1 backupt (wat ik overigens ook doe).

Als je je hele muziekverzameling reorganiseert en uniformeert, vallen je wel eens zaken op.
Voor mij was FLAC onverdacht en ik gebruik het nog steeds voor de muziek waarvan ik geen WAV heb, geen probleem. Tenslotte is harddiskruimte door de jaren heen steeds goedkoper geworden.
Wat mij opviel, is dat ik dezelfde nummers in FLAC tegenkwam met verschillende bestandsgrootten. Nou snap ik dat dezelfde nummers worden bewerkt en bv. dan verschillende speelduren kunnen hebben. Of in oorlogsversie zijn verschenen (Loudness War). Maar ook dat Exact Audio Copy en consorten verschillende instellingen kennen.
Maar toch zag ik net even teveel bestandsgrootte verschillen om mij daar lekker bij te voelen. Dus waarom moeilijk doen, gewoon WAV waar het kan. Zoiets.