Vervanging VFETs door MOSFETs in Sony TA-4650

Gestart door Regenpak, 2 november 2019, 22:21:30

Vorige topic - Volgende topic

Opa S.

4 november 2019, 16:16:02 #30 Laatste wijziging: 4 november 2019, 16:17:38 door Opa S.
Citaat van: Regenpak op  4 november 2019, 16:05:32Ik heb al zo vaak gehad dat ik volledig stuk zat op een project. De boel een poosje laten liggen doet doorgaans wonderen.

Ook voor mij een beproefde tactiek. Als je ergens niet uitkomt niet door blijven ploeteren, maar het ding inderdaad aan de kant zetten. Natuurlijk kom ik ook niet overal uit zonder hulp, maar veel dingen weet ik op die manier wel te tackelen.

Het maffe met de andere 4650 met de VFETs is dat een signaal (sinus, op AUX of zo) WEL goed uit de eindtrap vandaan komt, maar tussen daar en de luidsprekeruitgangen ergens de mist in gaat. Zowel dat exemplaar als het exemplaar wat bij jou staat hebben een gelijkaardig probleem (nou ja, aardig, ik vind 't eigenlijk helemaal niet aardig...).

Ik zeg 't maar even voordat je je een ongeluk zoekt naar iets wat wellicht ergens anders zit. Anders zoals gezegd even wachten tot de andere terug is, dan kan je ze naast elkaar vergelijken.

Proper stupidity is fascinating.

Ricky Gervais


Regenpak

4 november 2019, 16:57:31 #31 Laatste wijziging: 4 november 2019, 17:00:30 door Regenpak
Ik denk echt dat er iets stuk is. Ik verwacht dat de stroom door R366 en R367 gelijk is maar dat is-ie niet. Scheelt een factor 10 ofzo. Maar in de sim wel. Dat snap ik niet.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Regenpak

Nou, dan eindelijk een anomaliteit gevonden. De positieve hulpspanning is maar 48 V en de negatieve -60 V. Kennelijk wordt-ie ergens door belast. Misschien is Q357 of Q358 niet OK of is het andere kanaal aan het kutten. De spanning is sowieso laag omdat ik m'n variakkes op 160 VAC heb gezet om de rooksignalen wat te beperken.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Opa S.

Ja, het is zeker mogelijk dat er iets stuk is. Beide eindtrappen, dus van het exemplaar wat bij jou staat als het exemplaar wat nog moet komen zijn gereviseerd (en de rest ook trouwens, maar de rest van het exemplaar bij jou is niet door mij gedaan).

Nu is de eindtrap van het VFET exemplaar nóg een keer gereviseerd én daarna nog bij een specialist in Frankrijk geweest, dus als ik in de oorspronkelijke revisie een fout heb gemaakt of er zit een onderdeel in wat wel stuk is maar normaliter niet vervangen wordt, dan kan dat er bij het exemplaar bij jou nog in zitten.

Maar het kan wellicht ook zijn dat je last hebt van het probleem wat er na de eindtrap nog in zou kunnen zitten. Wat ik bijvoorbeeld nog niet heb nagekeken is of er een probleem met de hoofdtelefoonuitgang is (of de weerstanden daar, ik neem aan dat die er tussen zitten).

Proper stupidity is fascinating.

Ricky Gervais


Regenpak

Heb intussen de D403 beun erop losgelaten. Kwam dit al eerder tegen. Sony heeft een diode uitgespaard om de twee hulpspanningen te maken. Als de diodes vermoeid raken of de elco's (in mijn geval zijn ze nieuw) raakt-ie in onbalans. Door een extra diode (1N4007) ertussen te prakken en de beide diodes te aarden (zie ook hierrrrrrrrr) verdwijnt de onbalans. Nu is mijn spanning netjes +/-55 V.

Maar nog altijd heb ik verschillende uitsturing van die MOSFETs. Heb zo'n beetje alles wel vervangen. Moet toch ergens nog iets stuk zijn. Grrrrrr...

Tjerk
It's been Monday all week long!

Opa S.

Volgens mij zit deze mod wel in de andere 4650. Wat dus inderdaad niet uitmaakt (voor het eindresultaat).
Proper stupidity is fascinating.

Ricky Gervais


Regenpak

Eindelijk een resultaat. Begon steeds meer de Hitachi's (nu: Renesassen) te verdenken. Ik heb nu andere torren uit m'n bakje gepakt (IRF(9)620) en die gaan wel keurig symmetrisch qua V(gs). Alleen is de instelling imbeciel kritisch, met een fractie van een graad vliegt de tor in verzadiging. Misschien oscilleert-ie nu wel.

Morrege verder. Ik ga douchen, 't is tenslotte maandag ('k wil in bad maar niet op maandag (3x), dan wil ik doe-hoe-hoe-hoe-hoe-chen, alleen met jou).

Tjerk
It's been Monday all week long!

Regenpak

Intussen de IRFP's voor R_Ch op het koelblok geschroefd en aangesloten. Nog wel met beschermingsweerstanden en dat is maar goed ook want ik ben nog laaaaaaaang niet klaar. Terug naar de sim, en wel hierom:



Dit is een trace van 5 seconden van de spanning over mijn beschermingsweerstand. De stroom fluctueert hier rond de 10 mA vanaf bovenkant scherm. Hij moet nog wat worden opgekrikt tot 0.16 A als ik de doc wil volgen. Dat wil ik niet want dat is bijna klasse A. Het betekent wel dat de bias bijzonder afhankelijk is van de voedingsspanning. Sony had daar ook al last van getuige de batterij extra weerstanden die ze nodig hadden om de boel een beetje stabiel te krijgen. Omdat ik die maffe hulpspanning eruit heb gesloopt zijn die ook niet meer nodig. Dacht ik. Maar nee. Ik moet dus nog een list verzinnen om dat te fixen. Normaliter heeft deze topologie een gestabiliseerde voedingsspanning voor de VAS/driver maar dat kan hier niet.

Intussen zit het er wel netjes in:







Tjerk
It's been Monday all week long!

Lampje

Inderdaad HEEL netjes waar oorspronkelijk een TO-3 behuizing zat!  ;)
"Opruimen....ja, het gaat lukken!"

Regenpak

Intussen heeft LTSpice een oplossing laten zien. Één van de weerstanden van dat maffe voedingsspanningscompensatienetwerk (driedubbele woordwaarde!) waar Sony zelluf zo mee zat te hannesen heb ik weer teruggezet (R374 nu 180k) en R365 wat vergroot (15k). C360 verwijderd. En natuurlijk de spiegelcomponenten. In de praktijk lijkt dat redelijk te werken. Als ik nu aan m'n variakkes zwengel blijft de ruststroom min of meer hetzelfde. Stabiel is het echter voor geen meter. Kolere, wat gaat die stroom aan de haal als de boel opwarmt! Is dat met het origineel ook zo?

Tjerk
It's been Monday all week long!

Mr.Tisniks

Nelson Pass had een paar jaar geleden een soort van 'anniversary' V-FET eindversterker gebouwd. Wellicht is er een schema van om even te spieken hoe Pass dat opgelost heeft?

+
Die is er wel: http://www.firstwatt.com/pdf/art_sony_vfet_40yr.pdf

Regenpak

Die had nog VFETs in z'n bakkie liggen en is daarop enorm losgegaan. Ik heb z'n verhaal erover gelezen een poosje terug (22 maart 2019 om precies te zijn). Hij had ze beter online kunnen verpatsen voor een klein vermogen...

Tjerk
It's been Monday all week long!

Opa S.

As the story unravels the plot thickens ;D

Je weet de spanning er wel in te houden. De stroom ook trouwens...

Het origineel hoop ik je snel te kunnen overhandigen, dan kan je zelf kijken.

Proper stupidity is fascinating.

Ricky Gervais


Regenpak

8 november 2019, 22:29:15 #43 Laatste wijziging: 8 november 2019, 22:31:54 door Regenpak
Dan ben ik zeer zeker benieuwd of die ruststroom ook zo instabiel is als bij dit exemplaar. Als ik m'n vinder op de diodes D352 op Q357 houd gaat-ie al aan de haal. Of dat-ie zo'n gigarimpel heeft:



Wat je hier ziet is de stroom door de beide MOSFETs. Die is hier iets van 30 mA, en de rimpel is ongeveer een halve volt over 330 ohm wat een kleine 2 mA is. De middelste lijn is beide kanalen opgeteld en dat is mooi nul, dat dan weer wel. Gezien het maffe compensatiecircuit dat Sony nodig had zou het me niks verbazen als dat bij de originele versterker ook zo is.

Edit: zie nou dat die rimpel er wel heel bizar uitziet! Normaliter is de linkerflank steil maar hier is de rechterflank dat. En dan gaat-ie met een knik de ontlaadlijn in. Vreemd...

Tjerk
It's been Monday all week long!

Regenpak

Ah... dat komt door C421. Ik snap nu ook waarom Sony zoveel stroom door die eindtorren wil jassen...



Vanwege de rimpel op de voedingsspanning varieert de ruststroom evengoed enorm.

Tjerk
It's been Monday all week long!