Hulp gevraagd met Marantz NR1501

Gestart door Cevendir, 25 mei 2020, 21:46:02

Vorige topic - Volgende topic

Cevendir

Ha allemaal,

Ik zit met een issue waarvan ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Eerst dit, ik ben audio-maagd, Ik heb gister een mooi Harman Kardon 3.1 setje op de kop getikt met een Marantz NR1501 receiver. Ik krijg alleen maar sporadisch geluid uit het apparaat.

Wat doe ik:
1. Schakel de receiver in
2. Schakel naar AUX
3. Connect mijn telefoon via AUX

Resultaat: Geen muziek

Wanneer ik de knop Souce audio in druk krijg ik wel geluid. Enkel maar uit twee speakers. Heel af en toe, als ik maar genoeg geduld heb of lang genoeg de input switch tussen AUX 1 en andere (en weer terug naar AUX 1) komt er geluid uit al mijn speakers. Enkel hier zit totaal geen logica in en kan ik ook niet reproduceren.

Wat heb ik geprobeerd
1. Andere AUX kabel tussen mobiel en receiver
2. Ander afspeelapparaat geprobeerd via AUX
3. Ander afspeelapparaat geprobeerd via een van de HDMI poorten op de receiver (uiteraard inputselectie aangepast naar overeenkomende HMDI input
4. Receiver gereset
5. Boksen aangesloten op ander apparaat om zeker te weten dat ze werken (dat doen ze)

Heb probleem zit hem vermoeddelijk in het feit dat ik gewoon nog niet overweg kan met de Marantz NR1501. Ook met de handleiding erbij ben ik er niet uitgekomen. Mijn hoop dat iemand hier mij kan vertellen wat ik fout doe én hoe ik het kan fixen.

Excuus als dit het verkeerde forumtopic is overigens

Heintje

Als je "Source Direct" gebruikt (of hoe die knop ook precies heet bij jou), wordt het geluid zo rechtstreeks mogelijk doorgeschakeld met bypassen van toonregelingen en surround sound emulaties e.d.
Dat verklaart waarom jouw Stereo brongeluid met gebruik van die knop een stereo geluid geeft (twee kanalen in, twee kanalen uit, dus over twee luidsprekers).

Als je meerkanaals geluid wil, zul je óf meerkanaals geluid moeten aanbieden (bv. Dolby gecodeerd surround sound) óf een emulatieprogramma moeten aanzetten.
Bij aanbieden van meerkanaals geluid (bv. Dolby gecodeerd surround sound), leidt de juiste surround decodering tot een surround weergave.
Idem voor een surround-emulatie van zuiver stereo brongeluid.

Je zult dus in de manual moeten duiken hoe je de passende surround modus aanzet voor meerkanaals geluid of de juiste emulatie voor meerkanaals weergave van stereo geluid.

Cevendir

Ik ben de handleidingen eens ingedoken om opzoek te gaan naar de tips die jij geeft. Ook de menu's in de receiver er zelf eens bijgepakt.

Ik heb een video geupload om je eens een beeld te geven van de issues die ik ervaar:

Heintje

Wat ik meen te zien:
- je gebruikt input Aux 1 analoog in. maar je schakelt door alle bronnen heen zonder dat daarop geluid wordt aangeboden.
Kijk maar eens achter op de versterker, dan zullen de getoonde bron-namen je bekend gaan voorkomen.
- je schakelt door alle configuratie menu's heen en dan heb je geen geluid, omdat je dan nog moet bepalen en bevestigen welke soort geluid je wil horen. Daarom doet het toestel niets nadat je het uit en aan zet.
- mijn vermoeden is dat als je source "Aux1" selecteert en dan een menu keuze maakt waarbij je geluid krijgt en daarna op de toets "menu" drukt om de configuratie te stoppen en de keuze vast te leggen, het spelen gewoon weer begint als je de Power uit en weer aan zet.

En lees eens hoe de decoder-programma's heten en wat ze precies doen met je Stereo geluid: als er geen surround in zit, kan er geen meerkanaalsgeluid worden weergegeven zonder dat je meerkanaalsgeluid emuleert ("vertaalt").

Cevendir

27 mei 2020, 20:11:37 #4 Laatste wijziging: 27 mei 2020, 20:18:13 door Cevendir
Dank voor je reactie Heintje.

Na nog even gespeeld te hebben en de handleiding er ook eens bijgepakt te hebben ben ik ten einde raad. Zie bijgevoegde video. Op een gegeven werkt het, reboot ik hem, werkt het, reboot ik weer, werkt het niet meer...


Ik schakel aan het einde tussen de inputs in de hoop dat hij het signaal opnieuw oppakt en alsnog gaat afspelen. Halverwege en keer perongeluk, maar dat zou niet uit mogen maken

Heintje

- Hetzelfde euvel denk ik: als jij de AUX1-ingang configureert, met je daarna terugkeren naar het hoofdmenu zodat de receiver weet dat je klaar bent met configureren en daarbij de nieuwe settings opslaat: jij bent nog aan het bewerken, slaat niets op en gaat testen.
Dan is het een kwestie van toeval wat de receiver met zijn standaard instellingen gaat doen met het aangeboden geluid.

En waarom zet je dan Auto surround niet op ON? 
Dan hoor je meteen welk geluid stereo is (tweekanaals) en welk geluid Dolby gecodeerd (2.1 enz.).

- Nog iets wat dezelfde euvels kan veroorzaken rondom "op de kop getikt" (zoals in "enkele jaren oud"): op de printplaat van de receiver hoort een "bios-batterij" te zitten die de settings onthoudt, OF een condensator die dezelfde functie heeft.
Als dat niet goed meer functioneert, onthoudt de receiver zijn settings niet lang genoeg.
Dat kan je bv. controleren door vandaag de Auto surround op "On" te zetten en morgen te kijken of die setting is veranderd.