Luisterbezoek RenéN bij Cock deel 11....

Gestart door RenéN, 9 januari 2021, 22:25:29

Vorige topic - Volgende topic

RenéN

9 januari 2021, 22:25:29 Laatste wijziging: 10 januari 2021, 11:31:35 door RenéN
Het volledige verslag is te lezen op: http://home.kpn.nl/r.nieuwenhuis/index.htm onder "Op bezoek bij..." en "Cock in Rotterdam: 6 januari 2021"
 

In een telefonisch gesprek van Cock met mij werd de naam van Henri van der Heide genoemd. Een man die ergens in de jaren 90 een revolutionaire manier van denken in de opnametechniek bij het NOB heeft geïntroduceerd. Of ik die kende. Ja, ik had er al natuurlijk veel vaker van gehoord hier op dit forum, ik heb zelf ook "de Lamp" en enkele "Tegels" gekocht, die ook volgens het principe van die denkwijze werken. Cock is er vroeger samen met Arnold al mee bezig geweest en ze hebben hem in die tijd ook een aantal keren gesproken. Nu is het gebruik van koolstof Cock niet vreemd, hij maakt bijvoorbeeld ook zelf zijn Nanotube interlinks. En nu heeft hij een DAC gemodificeerd die ook koolstof elementen in zich heeft. Maar niet alleen dat was een reden om naar het Rotterdamse af te reizen, ik had het nieuwste type KEF LS50 Meta die hij natuurlijk ook weer met zijn eigen modificaties heeft aangepast nog niet gehoord....

Cock%2011-1.jpg
Wel een béétje vol, maar toch een intieme luisterruimte

Eerst werden er een paar Cd'tjes in de lade gestopt, om even te wennen zeg maar, maar toen was het tijd voor een LP van Dead can Dance. "Spiritchaser", ook ooit een referentie-LP voor mij. Ik had de laatste tijd het idee dat ik heel veel hoog kwijt was vanwege mijn leeftijd, maar hier was dit zó vol en detailrijk dat ik wel enigszins gerustgesteld was. Maar waarom heb ik dat dan thuis niet? Nu kan je dat in het geheel niet vergelijken met de set hier bij Cock, maar ik hoop toch dat de grotere Harmonizers daar wel wat verschil in gaan maken. Maar niet alleen het hoog was zo detailrijk, ik hoorde hier vingers over een trommelvel heen vegen, de gitaar was zó afgebakend en het laag vóelde ik bij sommige frequenties meer dan dat ik het hóórde. Heel bijzonder.

Cock%2011-2.jpg
De draaitafel met Ikeda arm en element

Daarna weer een CD, die van The Kroumata Percussion Ensemble. Geweldig opgenomen en wat een realisme en dynamiek. Niet echt rustige luistermuziek zeg maar... Voor de liefhebbers: BIS CD232. Daarna Larry John McNally met "The complete Vibrolux Sessions". Een intieme CD met levensechte dynamische aanslagen op de gitaar. En een prachtige donkere stem.
 

Afgezien van de toename in de dynamiek met deze nieuwe LS50 Meta heb ik juist ook het gevoel dat het laag veel zwaarder is dan met de oude versie. Ik had toen altijd al wel het gevoel van "het er live bij zijn", maar er zit nu zó'n druk in het laag dat je het helemáál niet meer geloofd dat het uit die "speakertjes" komt. Bizar gewoon.

Aan de analoge kant is er ook wat veranderd: er zit nu op zijn draaitafel een Ikeda arm en dito element. Die laatste was er al, maar zat eerder op de tangentiale arm gemonteerd. Die doet het voor mono overigens iets beter dan deze Ikeda arm, maar Cock wil maar één arm op de draaitafel en nu wisselt hij gewoon van headshell met daarop een mono of een stereo element. Hij kiest voor het grote voordeel van één arm: de arm staat loodrecht op de motor en daardoor zijn de krachten van de neelde-track beter in bedwang te houden.

Cock%2011-5.jpg
Jules Deelder en Thelonious Monk, beiden door
René Visker geschilderd.

Aan de digitale kant is er dus de gemodificeerde DAC met een minimum aan onderdelen die bestaan uit koolstof en Nanotube. Ook hier geldt natuurlijk het credo: less is more.


Wat betreft de LS50 Meta, hij heeft de spider weggehaald en vervangen door drie hele kleine nanostaafjes, waarmee de spreekspoel dan nog met drie kleine puntjes vast zit.
Verder heeft hij achter op de conus een spinrag van carbonstaafjes gemaakt: het is daarmee een ideale piston. Maar ook die 68 staafmagneten (per unit) zorgen voor de kracht van deze speaker. En doordat er zo weinig compressie is hebben ze een rendement van ruim 100 Db. Hij breekt niet meer op, heeft een mechanische Q van 1 en een FS van 18 Hz. En dat voor een 12 cm. unit....

De luidspreker heeft dus ook geen filter meer. De woofer zou normaal gesproken ongefilterd naar het hoog doorlopen tot 10 kHz of hoger, de tweeter naar beneden tot 1 kHz. of lager. Dat is hier dus op een akoestisch mechanische manier opgelost, Cock laat dat nog wel een keertje zien hoe dat precies gedaan is.

Het was weer een enerverende luisterdag. We hadden ook nog heel veel níet gedraaid, maar het was tijd om te gaan, ik was er ook al weer "even". Wat is me deze keer het meest opgevallen? De CD en de LP zijn voor mijn gevoel dichter naar elkaar toe gekropen, de dynamiek is soms beangstigend, zo súpersnel, maar juist ook het laag is nu zó volwassen zou ik haast zeggen, maar daar doe ik de vorige set LS50 mee tekort. Maar dit laag van nu is echt zó strak, met zoveel druk aanwezig en speelt met zoveel gemak dat je het niet gelooft als je het niet gehoord (en gezien) hebt. Wanneer eindigt dit nu eens...?

Cock%2011-9.jpg
De eerste door Arnold en Cock gebouwde versterker: de 300B Single Ended Parallel.
In 1980 gebouwd en na 40 jaar weer terug bij de bouwer....

groovy.

Cock heeft een prachtige set,het klinkt daar erg goed.
Die versterkers heb ik ook zien staan,mooi dat hij ze weer terug heeft.
Emt 938.  Lenco L70 widebody. Lenco l75.  Luxman l507s.  Luxman t-550v.   Sansui ta-500. Elipson 1404.  Cabasse Prao.   Harman Kardon 6550.  Composed dv1 dt.  Garrard hf4-h. AH Durop Phonostage.    dht Rob buizen phono-dude. Harmonizers Sonore.

In to each life some rain must fall.

RenéN

107 bezoekers verder en op Groovy na zijn er geen reacties geplaatst. Nu telt Groovy niet mee, want die zit ook op het andere forum  8).

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie (de lezers dan) het wel leuk hebben gevonden om dit te lezen, of juist niet. Kan natuurlijk óók hé. Dus eigenlijk is de vraag: hebben jullie het wel interessant gevonden? En de tweede vraag is of jullie het op het forum gelezen hebben of hebben doorgelinkt naar mijn site.

Naar beide vragen ben ik wel nieuwsgierig....

Sytse Fliege

Ja, ik vond het interessant en ik heb het hier gelezen (stond die link naar jouw homepage er gelijk al??.

Adviezen waar u niets aan heeft, billijk verkrijgbaar bij S. Fliege, geaccrediteerd leuterant, vraagt naar de mogelijkheden.

Authentic guarantee, customer is the god.

RenéN

Citaat van: Sytse Fliege op 13 januari 2021, 15:16:25Ja, ik vond het interessant en ik heb het hier gelezen (stond die link naar jouw homepage er gelijk al??.


Yep, die stond er al. Het verslag daar is altijd wat langer en meer qua tekst en foto's... Dank voor je reactie  :)

Jeronimo

Ook gelezen, naar aanleiding van je vraag. Ben al een tijdje niet meer zo actief hier, vandaar. Leuk verhaal, doet mij altijd afvragen hoe die installaties nu klinken. Overigens er staat een typefoutje bij je huidige set: Sonons Connect.  ;)
AVM CD1 Plus/G. Tent Clock, Yamaha CDR-HD1000
Linn Sondek LP12/Lingo2+AT ART9 MC, Micro Seiki DD-5E+AT33 PTG/II MC, Luxman WL550, Nakamichi 680ZX, Akai GX-635D
Classé CP-800 en CA-2100, JK Acoustics Ultimate Phono, Graham Slee Reflex C/PSU, ADL Esprit
Heil AMT Syrinx, Philips Fidelio X2
Audioquest

minplus

Ik heb het meteen gelezen en later nogmaals. Vond het buitengewoon interessant en zou het graag beluisteren maar waarom woont die jongen niet in Groningen of zo...
If nothing goes right, go left; If nothing's left, go right

RenéN

Citaat van: Jeronimo op 13 januari 2021, 17:13:34Ook gelezen, naar aanleiding van je vraag. Ben al een tijdje niet meer zo actief hier, vandaar. Leuk verhaal, doet mij altijd afvragen hoe die installaties nu klinken. Overigens er staat een typefoutje bij je huidige set: Sonons Connect.  ;)
Dank, had ik niet gezien, maar zal het aanpassen. "Mijn huidige set" loopt trouwens wat "generaties" achter....  8)

RenéN

13 januari 2021, 19:27:42 #8 Laatste wijziging: 13 januari 2021, 19:31:13 door RenéN
Citaat van: minplus op 13 januari 2021, 19:20:45Ik heb het meteen gelezen en later nogmaals. Vond het buitengewoon interessant en zou het graag beluisteren maar waarom woont die jongen niet in Groningen of zo...

Tja, dat is wel een ritje inderdaad. Maar.... Volgens mij is die rit het waard, zélfs vanuit Groningen. Of Drente.... ;)

Trouwens, voor Jan en/of Bert zou het ook maarzo een leuke ervaring zijn. Volgens mij zitten ze allen in eenzelfde denkmodus....