• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Weergave verschil in de hoogste regionen...

Gestart door Starsky, 5 februari 2021, 19:00:31

Vorige topic - Volgende topic

Starsky

Beste forumleden, ik beschik over twee bronnen waarbij ik wel eens switch, heb nu een hele tijd geluisterd naar de Meridian MC200, wat een hele fraaie bron is! Echter heb ik ook een Hifidelio Pro music server welke eigenlijk nog wat ruimtelijker klinkt, maar helaas ook wat scheller is in het hoog... Wie weet hoe ik dat eruit kan krijgen??  De Meridian klinkt gewoon erg goed en analoog( echt een  aanrader voor mensen die toch hun muziek digitaal willen)  maar de Hifidelio is een fractie ruimtelijker... Als dat wat "andere" hoog gelijkwaardig aan de Meridian zou zijn heb je mijn inziens de perfecte speler  ;)   Ik leer graag van andere liefhebbers dus brand maar los! :))

Beide zijn overigens HD ( hard disk) spelers, SSD heb ik al geprobeerd maar dat wordt alleen maar slechter... :(

Rowdy


AntiAudioKwakzalverij

Weet je de verschillen in de gebruikte dac in deze spelers? Dat zou het verschil kunnen verklaren.
Ik zou trouwens niet weten waarom een andere harde schijf anders moet klinken (behalve als je ze op de grond laat vallen  ;) ).
Ik zou eerder denken dat een ssd schijf geen mechanische bijgeluiden maakt. Maar beter klinken .....nee.

WanFie

Dat SSD slechter klinkt als een mechanische HD, is te verklaren aan de korte maar relatief hoge stroompieken die de SSD vraagt. In mijn streamer heb ik de SSD daarom op een aparte lineaire voeding gezet. Ik had nooit verwacht, dat dit zo'n verschil kan maken. Sterker nog ik heb er maanden over gedaan om het eens te proberen, terwijl de voeding en kabel voor me klaar lagen.

Ik heb meer vertrouwen in de klankkwaliteit van Meridian dan die van de Hifidelio. Maar misschien zit ik er ver naast.
:) Aandacht maakt alles mooier  :)

Starsky

De interlinks zijn zelffabrikaat van oude netwerkkabel, welke mij prima bevalt en met mijn oren mooier klinkt als bv Vd Hul, en andere die ik nog heb liggen..
Het enige wat inwissel is dus de bron, de rest incl de polariteit enz zijn gelijk.
Denk dat het inderdaad in het D/A gedeelte zit zoals Mmuets opmerkte, hèt grappige is dat het nu pas opvalt nadat je alweer een tijdje met een andere bron speelt..

De HD heb ik in beide eens verwisseld door een SSD,  met exact dezelfde muziek erop( gekloonde SSD)  maar dan mis je de levendigheid, terwijl het theoretisch beter zou moeten zijn..

Starsky

De SSD als opslag zou opzich wel prima zijn, maar ik denk dat het indexeer gedeelte ( weet ff niet hoe dat officieel heet) wat ervoor zit het probleem is. Bij een SSD heb je de chips als buffer maar deze worden bediend door een stukje hard/ software en ik vermoed dat deze de boel niet positief beïnvloed ..

U begrijpt, ik ben geen computterfreak :))

AntiAudioKwakzalverij

Ik denk dat de rede die Wanfie aangeeft het enige is wat het verschil zou kunnen verklaren. Een hardeschijf geeft geen verschil in kwaliteit geluid...het is data en geen muziek. Maar als een voeding in een apparaat zwaarder belast wordt zou dat wel invloed kunnen hebben. Dus als de fabrikant in de streamer er voor had gekozen dat de voeding meer stroom kan leveren zou je geen verschil horen. Het enige voordeel van een SSD is dat deze geen mechanische geluiden maakt, dat deze sneller kan lezen en schrijven maakt verder geen biet uit.
Misschien zijn er SSD’s die minder stroom trekken en dan meer geschikt zijn voor een streamer. Kan mij voorstellen dat SSD’s speciaal voor laptops zo energie zuinig mogelijk gemaakt worden. Maar heb me daar nooit in verdiept.

WanFie

Een SSD verbruikt heel weinig energie, maar kennelijk wel in zeer korte pieken.
:) Aandacht maakt alles mooier  :)