• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Tannoy Revolution XT8f probleem

Gestart door Arno1973, 3 april 2021, 20:26:47

Vorige topic - Volgende topic

Parker700

Alles binnen 5db op de luisterplaats is toch best netjes?
Muziek, daar kikker je van op!

Rowdy

Een test van de Fyne Audio F502, het neefje van de Tannoy XT8f:
https://www.lowbeats.de/fyne-audio-f502-koax-standbox-mit-tannoy-genen/
Mijn Duits is niet zo goed, maar wordt ook iets geschreven over 100 Hz.

Mmuetst

Citaat van: Heintje op  5 april 2021, 11:36:23Volgens deze curves is de luidspreker zijn controle over het laag kwijt bij 60 Hz (de impedantie is dan het hoogst omdat de woofer daar resoneert), terwijl er maar iets van 1 dB outputverschil in het laag zit.
Daarom vroeg ik naar de afmetingen van de ruimte waarin ze staan: die ruimteresonanties zijn véél belangrijker dan de eigenschappen van deze luidsprekers, als je het hebt over opslingering.

Ik gok namelijk dat tenminste twee van de ruimtematen in de buurt zitten van de 5 meter (= 320 / 60 Hz) of een veelvoud daarvan (bv. 2,5 meter hoogte, 10 meter lengte of zo): Als dat zo is, is het luidsprekergedrag verklaard: de wooferresonantie wordt opgeslingerd. Als dat het geval blijkt te zijn, kun je er twee dingen tegen doen:
1. de luidsprekers uit de buurt van 1/4 (lengte) en 3/4 (breedte) van de muur zetten zodat de resonantie niet wordt aangesproken
2. in de luidspreker een weerstand van 8 Ohm over de woofer zetten en/of de ruimte in de luidspreker wat dempen met Baily's Longhair, BAF-watten of zo

Zou mooi zijn als @Arno 1973 het zo zou kunnen oplossen. De 8ohm weerstand over de woofer wekt bij mij nog wel de vraag op wat dat met de impedantie doet van de luidsprekers. Die is namelijk al aan de lage kant en weerstanden parallel plaatsen zal dit alleen erger maken.
Denk ook niet dat hij de moet 123 opgeeft, maar zoals ik het lees heeft hij al wel pogingen gedaan om e.a. te testen.
Als je eens kans krijgt om iets DSP te kunnen doen (gewoon om eens te kijken wat het voor invloed heeft op de kwaliteit van het laag) zou ik dat ook aanraden.

Mmuetst

Citaat van: thanatos op  4 april 2021, 21:37:47

Gewoon iets vet in het laag.

Ipv te stellen dat het een ontwerpfout is kun je ook zeggen dat de luidspreker niet geschikt is voor kleine/gemiddelde ruimtes misschien.
Ja, dat kun je ook stellen...maar eh verhuizen voor je luidsprekers wordt wel een hele dure oplossing  ;).
Nadeel met tweedehands is dat je het niet thuis kan uitproberen. Voordeel is dat je niet de hoofdprijs betaald. Dat @Arno 1973 het bij de vorige eigenaar niet was opgevallen vind ik niet zo vreemd. Vreemde omgeving/ruimte e.t.c.

Rowdy

Misschien was de kleinere Tannoy Revolution XT6f een betere keus geweest.

Frits

5 april 2021, 14:52:20 #35 Laatste wijziging: 5 april 2021, 14:54:49 door Frits
Ik heb het stukje hier even toegevoegd, wel in Duits. Kreeg helaas het plaatje niet mee. Conclusie is dat een versterker met een goede stabiele voeding wel wenselijk is.

Doch wie auch bei Tannoy oft zu beobachten, ist hier trotz guter Effizienz die Kombination mit schwächlichen Röhren oder kleinen Transistor-Amps nur die zweitbeste Wahl.

Das liegt nicht etwa an der Impedanz: Sie liegt, wie die LowBeats Messungen zeigen, immer oberhalb 4 Ohm und ist von wüsten Impedanz-Sprüngen verschont. Das eventuelle Problem zeigt das Phasen-Diagramm unten:
LowBeats Messung Impedanz & Phase Fyne Audio F502
LowBeats Messungen Impedanz & Phase: Impedanzverlauf immer oberhalb 4 Ohm, gut so. Die Phasendrehungen allerdings â€" vor allem die induktiven (blau) â€" gehen über den gesamten Bereich (Messung: J.Schröder)

Wegen der Phasendrehungen (blaue Ausformungen: induktiv, rote Ausformungen: kapazitiv) brauchen diese Lautsprecher einen Verstärker mit stabilem Netzteil. Der Cambridge Audio CX81 beispielsweise spielte ganz wunderbar mit der F502 zusammen und auch mit dem Pioneer A-70 DA klang es überwältigend. Mit Verstärkern der 1.000 Euro-Klasse bekommt man hier ein Erlebnis, das nach sehr viel mehr Geld klingt.

Hessel Visser

9 september 2021, 02:28:45 #36 Laatste wijziging: 9 september 2021, 03:32:19 door Hessel Visser
Ik heb nu sinds kort de Tannoy Revolution xt6, xt6f en xt8f.
De xt8f heb ik in een geballanceerde set icm de emotiva xpa2-gen3, een krk s10.4 sub  en een focusrite interface(ad/da)
Ik hoor het ook, dat gerommel onder de 100hz.
Maar via mijn subwoofer kan ik een crossover instellen tussen de 40hz en 90hz, die werkt op de sub en op de speakers.
Hoe hoger ik m instel hoe strakker het laag klinkt, en ik kan het volume van het laag naar smaak instellen...
Ik heb hem op 80hz ingesteld.
Ik zou denk ik in elke situatie, met welke speaker dan ook, een sub met crossover kiezen boven de bas van een zuilspeaker zelf..

Misschien een oplossing voor de gene die dit probleem hebben.