• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Hulp gevraagd met Spectrum Lab / Audacity

Gestart door Jeronimo, 11 april 2021, 18:49:33

Vorige topic - Volgende topic

Jeronimo

11 april 2021, 18:49:33 Laatste wijziging: 11 april 2021, 19:02:48 door Jeronimo
Wie wil mij helpen?

Ik heb in een ander topic melding gemaakt van geluidsoverlast van een winkel die recent beneden mijn woning is geopend. Men heeft uit eigen beweging en in overleg met onze huisbaas wat isloatiemaatregelen genomen, die al heel wat overlast wegnemen, maar het is niet genoeg.

Stemoverlast is nog enigszins met de fossiele i-phone van mij vast te leggen vlak bij een gedeelde ventilatieschacht. Voor het overige - lage dreunen van muziek en stemmen in de woonkamer en keuken en het geluid op de overloop van de eerste etage van een koellast van hen die loopt te loeien heb ik een stevige microfoonstand, een condensatormicrofoon (Behringher  ECM8000), een audiointerface (Steinberg UR12). Ik had zelf al een XLR microfoonkabel en een USB-kabel. Verder SpectrumLab en Audacity gedownload op mijn PC.

Bij nader inzien lijkt dit mij toch wel wat boven mijn macht gegrepen. Wie wil mij helpen bij het vastleggen van de resterende geluidsoverlast? Lage tonen, stemmen, koelkast? Aanwijzingen zijn van harte welkom. Hulp aan huis zou helemaal mooi zijn - ik heb Corona al gehad, laat mij sinds een jaar om de vier weken testen (i.v.m. bronchitis) en ben nog steeds negatief.

Regenpak

11 april 2021, 22:41:48 #1 Laatste wijziging: 11 april 2021, 22:48:06 door Regenpak
Maar wat is dan het probleem? Met Audacity moet je die microfoon gewoon kunnen opnemen (mono, 16 bit, 48 kHz) en het resultaat na eventuele bewerking opslaan. Spectrum Lab ken ik verders niet.

Edit: Audacity heeft ook spectrum analyzer display. Wel een stevige leercurve. Gelukkig zijn er online veel tutorials. Ik had ze in ieder geval nodig.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Heintje

Wellicht helpt het voor het aantal reacties als je vermeldt in welke regio je huis woont ...  8)

Jeronimo

Ach natuurlijk. In de driehoek Overveen, Bloemendaal, Haarlemmerliede. Noord-Holland. Thnx!

Jeronimo

Ben al een stuk verder. Was vergeten dat ik geen dynamische microfoon heb (zoals voor mijn sax) maar een condensator microfoon gekocht. Dat betekent een andere kabel en het inschakelen van de phantom voeding.

Jeronimo

15 april 2021, 23:17:35 #5 Laatste wijziging: 15 april 2021, 23:19:42 door Jeronimo
Weer een stap verder. Nu een XLR kabel mannetje/vrouwtje tussen microfoon en interface gezet en de phantom voeding op de interface aangezet (48 volt). Driver was al geïnstalleerd en de interface verbonden via USB met de PC. Na de Windows 10 privacyinstelling van de microfoon te hebben aangevinkt (eigenlijk: afgevinkt) en audacity juist te hebben ingesteld kan ik met dit programma opnemen. Het werkt dan ook heel intiütief, dat softwarepakket. Ook Spectrum lab pikt geluid via de microfoon op. Maar eerlijk gezegd ik weet daar echt niet waarnaar ik zit te kijken, d.w.z. hoe de grafieken te interpreteren. Je moet blijkbaar al veel achtergrondkennis bezitten om dit programma te gebruiken.

Morgen maar eens zien of de microfoon gevoelig genoeg is om de stemgeluiden en lage tonen op te pikken.

Regenpak

16 april 2021, 07:20:15 #6 Laatste wijziging: 16 april 2021, 10:54:48 door Regenpak Reden: Typo
Citaat van: Jeronimo op 15 april 2021, 23:17:35Maar eerlijk gezegd ik weet daar echt niet waarnaar ik zit te kijken, d.w.z. hoe de grafieken te interpreteren. Je moet blijkbaar al veel achtergrondkennis bezitten om dit programma te gebruiken.
Je ziet geen grafiek maar een representatie van de audiosamples. Vergelijk met een scoop. Je kan inzoomen tot op sampleniveau. Alleen is in jouw geval alleen de spectrum view van belang. Daarmee kan je de aanwezigheid van lage tonen aantonen. In de waveform view (waar je nu naar zit te kijken) zie je die niet. Spectrum view krijg je door in de balk links op het zwarte driehoekje naast de filename te klikken en "Spectrogram" te kiezen. In/uitzoomen door op de verticale schaal te klikken. Tutorials op Jijpijp kunnen erg nuttig zijn heb ik gemerkt.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Regenpak

It's been Monday all week long!

Jeronimo

17 april 2021, 09:20:55 #8 Laatste wijziging: 17 april 2021, 09:24:01 door Jeronimo
Welnu. Om 00:30 uur vanochtend al mijn elektrische bronnen in huis van het net afgekoppeld (koelkast b.v.) en de microfoon op de overloop op het trapgat naar beneden gericht, waarvandaan een brom (brom is ook eigenlijk het goede woord niet, laat ik zeggen een inbedrijfstoon) van de koelkast van de onderburen te horen is.

Via Spectrumlab zie ik dan het volgende. Waarvan ik nog moet uitknobbelen wát ik hier zie. En of hetgeen dat ik zie ook op afdoende wijze aantoont dát er op die overloop iets abnormaals waar te nemen is. Misschien nog een meting doen in een dode kamer ter vergelijk? Of een ontvangen suggestie opvolgen dat ik de resultaten vergelijk met die van een gecalibreerde geluidsmeter. Enfin, eerst maar eens wat kennis opdoen over het spectrum-plaatje.


Regenpak

Maak die opname nou eens open in Audacity? Dit programma ken ik niet. Plaatje is ook wel heel onduidelijk. Zie een piekje op 100 Hz en eentje op 300 Hz. Dat zou een bromtoon kunnen zijn maar het is errug zacht.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Jeronimo

Ik heb ook een opname in Audacity gemaakt, maar ik weet niet of ik daar ook een spectrumplaatje als optie aanwezig is. Ik ga even kijken. Hierbij een iets duidelijker plaatje van de Spectrumlabanalyse. Het is allemaal heel zacht dit geluid, dat maakt ook dat ik al deze moeite doe (moet doen). Stemgeluid dat door de vloer heenkomt is makkelijker. Kan ik op bepaalde momenten zelfs met de i-phone doen. Ik had de microfoon wellicht ook niet op het beste plaats op de overloop gezet, ga ik ook nog wat mee experimenteren de komende dagen.


Jeronimo

Overigens, ik zit de komende dagen heel onregelmatig achter de PC. En kan dan niet op reacties meteen reageren. Ik stel je hulp erg op prijs.

Regenpak

Ja, Audacity heeft die optie ook. Meerdere zellufs. Staat hierboven al uitgelegd (ik moest in het begin ook zoeken).

Tjerk
It's been Monday all week long!

Heintje

Even een praktische invalshoek:
Lage/bromtonen hebben luchtverplaatsing nodig om zich goed te kunnen voortplanten.
Dat betekent dat ze meer naar jou doordringen door luchtlekken tussen de benedenburen en jou als via meetrillende vloeren/muren.
Als je de overlast zou willen verminderen zou je een goed kunnen kijken welke luchtlekken er zijn tussen jouw woning en de onderburen, en daar passende maatregelen treffen. De kans is groot dat je dan relatief gezien al erg veel weg kunt werken.

Jeronimo

Die praktische invalshoek bevalt mij. Want dan kan ik een aantal zaken parallel aanpakken.
1. aantonen dat er ondanks de eerste maatregelen beneden in de winkel nog steeds geluidsoverlast is.
2. omdat er beneden al wat maatregelen zijn genomen waarmee de allerergste problemen er niet meer zijn (gebonk van bassen van muziek en het kunnen volgen van de gesprekken beneden in de winkel) denk ik dat ik de luchtgaten tussen de planken op de 1e etage ga aan pakken (overloop, toilet, woon- en studeerkamer, keuken. Doe je dat met pur? Enfin, ik ga mij oriënteren hoe dat het beste kan. Ik ga niet de trapbedekking eraf halen, dus dan moeten de benedenburen maar die koelkast gaan isoleren.
3. als dat nog niet het gewenste resultaat heeft dan kijken wat er nog meer beneden kan worden gedaan (wat sluiting voor een paar dagen van de winkel tot gevolg heeft) of een zwevende vloer met isolatie op de bestaande vloer in woon- en studeerkamer (op de 1e etage) leggen. Huisbaas heeft al laten weten dat het laatste zijn voorkeur heeft (uiteraard) en dat hij dat wil betalen. Moet ik wel de hele etage uitruimen, heeft dus niet mijn voorkeur. Maar hier is het wat geven en nemen denk ik dan maar.