• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Hulp gevraagd met Spectrum Lab / Audacity

Gestart door Jeronimo, 11 april 2021, 18:49:33

Vorige topic - Volgende topic

Duclaasie

Als ik het zo hoor heb je in ieder geval een fatsoenlijke huisbaas die bereid is om aan een goede structurele oplossing te werken. De hele verdieping leegruimen is natuurlijk vervelend, maar ik denk dat ik toch voor die aanpak had gekozen. Naast het feit dat dit bouwkundig de mooiste oplossing is, laat je indirect ook aan je huisbaas merken dat je bereid bent om mee te werken aan de oplossing. Dit zal in ieder geval jullie relatie ten goede komen. Mocht je elkaar dan in de toekomst nog eens nodig hebben, dan zit je in ieder geval op één lijn.
Zoals je waarschijnlijk wel opmaakt uit mijn reactie vind ik een stabiele duurzame relatie van groot belang.

Jeronimo

Dit is frequentieplaatje uit Audacity van een op normale toon gevoerd gesprek beneden. Opgenomen vanaf de overloop. Vanuit de woonkamer gehoord komt het iets minder helder door, maar even sterk. Als ik de audiotrack afspeel hoor je het duidelijk. 


Jeronimo

17 april 2021, 16:32:56 #17 Laatste wijziging: 17 april 2021, 16:37:55 door Jeronimo
En hier een met een ander patroon, via de opgenomen audiotrack weer hier en daar duidelijk hoorbaar:


Jeronimo

Ik zal zelf ook nagaan op internet hoe je dit soort plaatjes moet lezen. Als jullie mij hierbij ook kunnen helpen (richting geven) zou ik dat heel erg waarderen.

Regenpak

Valt me op dat in beide plaatjes een klein piekje is op 300 Hz maar niet op 100 Hz. Hoe dan ook, de niveaus zijn bijzonder laag. Hiermee heb je geen poot om op te staan. Overigens zijn deze analyses een gemiddelde dus zeggen ze ook niet zoveel. Het is in ieder geval niet het spectrogram dat ik bedoelde.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Heintje

Citaat van: Jeronimo op 17 april 2021, 14:08:45Die praktische invalshoek bevalt mij. Want dan kan ik een aantal zaken parallel aanpakken.
...
3. als dat nog niet het gewenste resultaat heeft dan kijken wat er nog meer beneden kan worden gedaan (wat sluiting voor een paar dagen van de winkel tot gevolg heeft) of een zwevende vloer met isolatie op de bestaande vloer in woon- en studeerkamer (op de 1e etage) leggen. Huisbaas heeft al laten weten dat het laatste zijn voorkeur heeft (uiteraard) en dat hij dat wil betalen. Moet ik wel de hele etage uitruimen, heeft dus niet mijn voorkeur. Maar hier is het wat geven en nemen denk ik dan maar.

Let even op met die zwevende vloer: van een recente uitzending van "De rijdende rechter" weet ik dat er verschillende onderlegvoeren nodig zijn voor betonnen vloeren en plankenvloeren: beide dempen ze bij juiste toepassing even veel (-10 dB), maar als je de verkeerde kiest, dempt het nauwelijks tot niets. De juiste ondervloer voor op beton zijn vrij zachte platen, die voor op planken vloeren zijn vrij hard en geven de vloer die daarop komt te liggen steun.
En denk erom dat je luchtlekken langs leidingen ook aanpakt. Hoe je dat doet met spleten in planken vloeren weet ik niet, maar pur lijkt mij niet t helpen omdat het geen stevigheid heeft.

Jeronimo


Knosti de Platenwasser

Incidenteel moest ik weleens zulke metingen doen om geluidsoverlast in kawrt te brengen.
De procedure is theoretisch simpel:
In de winkel (storingsbron) zet je je meetspul neer met een een breedbandig signaal op, zeg 95 of 100 dB. Die curve neem je grafisch op.

Vervolgens ga je naar de ruimte waar de overlast ervaren wordt en meet opnieuw, terwijl in de bronruimte hetzelfde signaal op dezelfde sterkte klinkt.
Ook die curve neem je op.

Als je beide curves over elkaar heen legt zie je dus, frequentie afhankelijk, hoeveel geluid er doordringt van die oorspronkelijke geluidssterkte van 100dB.

De doorkomende stoorfrequenties zelf zijn vaak tevens een indicatie voor de bouwkundige gebreken. Ik heb in situaties gemeten waarin de bouwer verzuimde voorgeschreven (onzichtbare) maatregelen te nemen, zodat er uiterlijk niks fouts te zien was, maar de constructie lang niet voldeed aan de norm die ervoor stond.
... on an Electrospective Odyssee.