• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Buizen luisteren in het midden van het land

Gestart door AntiAudioKwakzalverij, 1 mei 2021, 17:07:15

Vorige topic - Volgende topic

RenéN

Leuk hoor! Heeft toch wel een leuke meerwaarde zo, met die gesproken tekst. En de muziek natuurlijk. Ik had gisteren wat te weinig tijd maar ga hem vanavond even beter beluisteren :).

AntiAudioKwakzalverij

12 oktober 2022, 11:28:46 #61 Laatste wijziging: 12 oktober 2022, 12:40:07 door Mmuetst
Dit weekend nieuw speelgoed gekocht voor de cave (2e hands) Cayin Venus VP-100i
Helaas waren twee KT88 Psvane buisjes stuk, maar de versterker kwam met een doos vol buizen  :D. Dus met de Gold Lions (die in de doos zaten) werkt alles prima.
Eerste indruk is goed, transformatoren zijn beter dan de Prima Luna...dat is zeker.
Binnenkant van de versterker ziet er ook netjes uit. Er worden goede kwaliteit componenten gebruikt. Hij heeft een Pre-in maar helaas geen Pre-out (zou handig zijn voor mijn subwoofers. Maar ik denk dat ik de REC-out kan ombouwen naar een Pre-out, opnemen doe ik al heel lang niet meer  ;)


Verder is de bescherming kap zeer fraai uitgevoerd. Je kunt de buizen mooi door het ruitje bekijken.

Ik ga nog een afspraak maken met een forum lid die de buizen kan testen op een buizentester om de status van de buizen na te meten.
Heb al een aantal avonden geluisterd naar deze versterker en ben zeer tevreden over deze aanschaf.
Schema's van de versterker heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden (helaas) ik zal via reverse engineering er achter moeten komen hoe de schakeling is opgebouwd.

minplus

If nothing goes right, go left; If nothing's left, go right

Regenpak

Zeker mooi ding! Wat zit er verders nog in aan buizen? 6SN7 en nog een paar hoogvacuum gelijkrichters?

Tjerk
It's been Monday all week long!

AntiAudioKwakzalverij

Citaat van: Regenpak op 12 oktober 2022, 15:32:10Zeker mooi ding! Wat zit er verders nog in aan buizen? 6SN7 en nog een paar hoogvacuum gelijkrichters?

Tjerk
voorversterker is opgebouwd uit 2x6SN7 en 2x6SL7. En één 6SN7 als regulator (moet nog uitzoeken hoe en wat). Heb Cayin een mail gestuurd of ze schama's beschikbaar stellen (ik weet dat in de praktijk men daar niet scheutig in is) anders gaan we het zelf uitvogelen hoe e.a. werkt in deze versterker.

Regenpak

Citaat van: Mmuetst op 12 oktober 2022, 16:51:28En één 6SN7 als regulator
Huh?!? Doe je toch niet! Wat een verspilling... Als je wilt reguleren neem dan een halfgeleider. Er zitten toch al zat in dus wat dat aangaat.

Tjerk
It's been Monday all week long!

AntiAudioKwakzalverij

Citaat van: Regenpak op 13 oktober 2022, 10:45:45
Citaat van: Mmuetst op 12 oktober 2022, 16:51:28En één 6SN7 als regulator
Huh?!? Doe je toch niet! Wat een verspilling... Als je wilt reguleren neem dan een halfgeleider. Er zitten toch al zat in dus wat dat aangaat.

Tjerk
;D  Er zal vast een heel goed onderbouwde rede zijn voor het gebruik van deze regel buis  ;)
Ze hebben voor het gelijkrichten wel een diode brug gebruikt  ::). Zolang ik nog geen schema heb weet ik niet hoe ze e.a. aan elkaar hebben geknoopt.

AntiAudioKwakzalverij

1 november 2022, 21:43:09 #67 Laatste wijziging: 1 november 2022, 21:51:14 door Mmuetst
Vanmiddag was Douwe (Tabcam HTForum) op bezoek. Na wat gebabbel een kop koffie met een koek kon de eerste opstelling aangezet worden. Dit was de combinatie Translator Reflexion met de Cayin Venus VP100i.
Het viel Douwe op dat bij het nummer van Jeff Buckley Hallejulah dat de S klanken nogal aanwezig waren. Met de HeartBeat versterker werd dit niet minder, maar misschien is dit toch een dingetje in de opname.
Ik heb toen de Translator Reflexion verwisseld voor de OLS Lotus II. De koffie verruild voor een alcohol vrij IPA biertje van de streek (Utrechts bier voor als je nog de auto in moet  ;) ).
Het was Douwe duidelijk dat dit een andere klasse is.
We sloten af met een zangeres waar hij vanavond in Utrecht naar een concert ging: Lady Blackbird nummer Fix it. Ik kende deze zangeres niet, maar heb vanavond dit album beluisterd en kan me voorstellen dat hij een leuk concert heeft gehad.
Ik vond het een gezellige middag.

Een tegen uitnodiging zal ik niet afslaan, dit is de set van Douwe

AntiAudioKwakzalverij

Momenteel zijn mijn V-vox Habari Sound-Cylinders aangesloten op de Cayin versterker, dit is een zeer prettige combinatie. Had deze luidsprekers al weer een tijd niet aangesloten. Als er een nieuwe versterker gekocht wordt probeer ik al mijn luidsprekers uit hoe ze matchen.
Ben ook nog aan het luisteren of triode of UL mooier is, echter speelt de Cayin harder op UL stand en is vergelijken lastiger.


AntiAudioKwakzalverij

(Deze meting heeft in mei dit jaar plaats gevonden, Frits had wat kleine Elac's meegenomen).
Elacjes in de mancave. Een gezellige middag met Frits, hij leert meer over buizenversterkers ik meer van Elac luidsprekers. De jet tweeters zijn zeker mooi. We hebben twee type monitoren van Elac beluisteren.
We zijn begonnen met mijn set die aangesloten was 300B met Reference 3a.
Daarna de BS 244.3 op zowel de Prima Luna en daarna de 300B. Het viel ons op dat het hoog bij de Prima Luna wat meer schel was en dat het plaatje beter werd neergezet door de 300B (Heart Beat) mono blokjes.
Hierna de Elac BS 403. Door de kleinere woofer wat meer bescheiden geluid. In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar de goedkopere BS 244.3 maar kan me voorstellen dat deze ook wat meer vermoeid kunnen worden als je langer luistert. Ook hier viel de 300B beter in de smaak. Dat de Prima Luna schel kan klinken heb ik met meerdere van mijn eigen luidsprekers ook al ervaren. De BS 403 ook op mijn Classic aangesloten om een beetje idee te krijgen tussen zandbak vs glasbak.
Als laatste mijn Magnepans aangesloten om Frits daar ook kennis mee te laten maken.

We hebben natuurlijk wel zitten schuiven met de luidsprekers, maar we hadden niet de tijd om dat heel uitgebreid te kunnen doen. Als ik zelf nieuwe luidsprekers in mijn cave uitprobeer moet ik ook altijd even zoeken hoe deze moeten staan. Het kan dan soms wel een paar luisteravonden duren voordat je weet, daar moeten ze staan. Met het laag merkten we wel dat bij de BS 244.3 een klein stukje naar achteren al wel laag scheelde (+/- 20 cm).
Verder hebben we alles met onze oren beoordeeld, er zijn geen metingen uitgevoerd hoe de impedantie is van de Elac's. Dus naar een verklaring van het verschil kunnen we alleen gissen.
De BS 403 had ik weer naar voren geschoven omdat het beeld na mijn mening dan prettiger was.
Ook hebben we de 4 ohm en de 8 ohm aansluiting geprobeerd (Elac's geeft 4 ohm nominaal aan). Ik had niet het gevoel dat daarmee ineens het hoog beter werd.
Toch denk ik met de juist buizenversterker dat de Elac's best een leuk huwelijk kunt sluiten.