• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

externe dac voor bluesound node 2i zinvol?

Gestart door metalfreak, 23 juli 2021, 19:02:52

Vorige topic - Volgende topic

metalfreak

Ik heb nu alweer ruim een half jaar de Node 2i. Doet het prima. Nu wordt er weleens beweerd dat je met een externe dac het nog beter zou kunnen maken. Iemand hier ervaring mee? En met b.v. de multibit dac van Schitt audio.

Benco

ik sluit m aan op de Lyngdorf via  optische kabel , dan gat hij zowiso volledig digitaal de amp in.
scheelt idd wel iets als met de eigen dac ertussen , dan zet je eerst het signaal om naar analoog in een digitale versterker , kan de bedoeling niet zijn ...
Momenteel, omdat mij set opgeborgen staat wegens verbouwingen , staat de Node2 aangesloten om een Nakamichi  versterker , dat is dan gewoon via zijn eigen dac , het klinkt echt niet verkeerd.


Ik ben niet nutteloos , Ik kan nog steeds dienen als : SLECHT VOORBEELD

Heintje

De interne DAC van de Node2(i) is al erg goed en je zou dat nog kunnen optimaliseren.
Net als Benco gebruik ik de Node2 digitaal uit naar een Lyngdorf en de "DAC-conversie" in de Lyngdorf staat op heel hoog niveau.
Je krijgt de Node2(i) op Lyngdorf niveau door als analoge interlink na de Node2(i) een "TPR Stereo RCA 1 Meter" te gebruiken van Grimm Audio: dit kost je 86 Euro en het klinkt érg goed (al diverse keren aangeschaft in mijn vriendenkring en overal een blijvertje). 

Rowdy

Als je analoog uit wilt blijven doen, kun je de voeding upgraden door de oorspronkelijke voeding te vervangen door het printje, zie onderstaande link:
https://www.alpha-audio.nl/review/review-pd-voedingsmodificatie-bluesound-node-2i/

Raymond1

Ik sluit de Bluesound Node 2i digitaal aan op m'n Marantz SA 11 S3 cd-speler of anders rechtstreeks op m'n versterker. Het meest in het oor springende is het volumeverschil, via de cd-speler is dat een stuk hoger dan rechtstreeks. Rechtstreeks klinkt het wat warmer, via de cd-speler wat minder warm en het hoog wordt iets meer benadrukt. Via de cd-speler lijkt de stage wat "echter", maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Wat me ook opvalt: rechtstreeks geeft de Bluesound bij mij een hele lichte brom, via de cd-speler is dit niet het geval. De Bluesound heeft een cinch-uitgang die ik met een vandenHul 102nogwat kabel aansluit op de versterker, de cd-speler heeft een xlr-uitgang die ik aansluit via een Nordost Frey kabel. Daar komt denk ik ook wel een deel van het verschil vandaan. Door het ontbreken van de brom gaat mijn voorkeur uit naar de aansluiting via de cd-speler, maar ik weet niet welke manier nou echt beter klinkt. Het is gewoon nét een heel klein beetje anders. En of MQA een verschil maakt heb ik ook nog niet kunnen ontdekken.
Ik luister via Tidal Hifi.

Rowdy

Is de VandenHul 102 interlink een koolstof kabel?
Ik heb bij mijn vorige set VandenHul The First interlinks gehad. Als ik de set niet in fase aansluit had ik brom. Alle netsnoeren moesten op dezelfde manier erin.

Raymond1

Die vandenHul is een koperkabel. Ik heb er Neutrik puggen opgezet, omdat de orginele pluggen de aders van de kabel kapot draaiden. Tevens heb ik de afscherming aan beide zijden aangesloten en niet, zoals orgineel, maar aan één kant.

Rowdy

En als je de afscherming zoals origineel aansluit?

Raymond1

Zo'n kabel heb ik niet en ik was niet van plan om de huidige kabel weer aan te gaan passen. Technisch gezien is het ook niet goed om de afscherming slechts aan één kant aan te sluiten, want dan werkt het niet, kan je de afscherming net zo goed achterwege laten.
Ik denk dat ik de Bluesound voortaan maar via de cd-speler ga gebruiken; die vandenHul heb ik eigenlijk nooit een goede kabel gevonden.

Heintje

Citaat van: Raymond1 op 27 juli 2021, 20:59:38Zo'n kabel heb ik niet en ik was niet van plan om de huidige kabel weer aan te gaan passen. Technisch gezien is het ook niet goed om de afscherming slechts aan één kant aan te sluiten, want dan werkt het niet, kan je de afscherming net zo goed achterwege laten.
...
Je opmerking zou kunnen kloppen, als er in de kabel (binnen die afscherming) maar één ader loopt ("de plus").

Als er in de kabel meerdere aders lopen snap ik je opmerking niet: de behuizing van audioapparatuur ligt vrijwel altijd aan een of andere manier van massa en zodra de afscherming aan één zijde daarmee is verbonden schermt hij effectief de binnenaders af van elektromagnetische instraling. En het slechts aan één zijde verbinden van de afscherming voorkomt een potentiële concurrerende massaverbinding t.o.v. de aders binnen de afscherming.
Dus ik ben benieuwd naar je redenering waarom het technisch niet goed zou zijn om de afscherming slechts aan één kant aan te sluiten.

Francois1968

Mijn neef heeft de Meridian Director Dac aangesloten en dat gaf volgens hem een beter geluid. Hij vertelde mij ook dat de juiste aansluiting (lengterichting, vaak aangeduid met pijltjes) van de RCA kabels er in deze veel toe deed.
Dat deze DAC prima klinkt is mij bekend, want ik heb mijn neef deze zelf verstrekt (lol). Dat de correcte lengterichting zo veel effect kon hebben, was voor mij een verrassing.
In gebruik: Arcam A32, Arcam P35, Paradigm Signature S4, Rel Stampede, Rega Planar 8, Dual 704, Rega Aria MK 3, Meridian 588, Meridian Director DAC (2x) , Oppo BDP-83, Humax IHDR-5200C, Dali IO-4, Beyer Dynamic DT 531

Niet in gebruik: Arcam A85, Arcam P85, Toshiba SR 370, Arcam Rphono, Schiit Mani

Mmuetst

4 september 2021, 09:22:20 #11 Laatste wijziging: 4 september 2021, 09:25:41 door Mmuetst
Wat andere voeding betreft ben ik het eens met dit artikel over de lineaire voeding.
do you need linear power supply for dacs
Wat kabels betreft, digitaal is mijn mening: maakt geen reet uit. En analoog trouwens ook niet tussen je DAC en versterker. Indien kabels wel gaan klinken tussen een DAC en een versterker dan meten ze niet vlak en beïnvloeden ze de tonen. Dat is prima hoor, het is jou systeem en smaak en in feite doe ik het zelfde met buizen.
Wat andere DAC betreft: er zijn mensen die verschil (menen) te horen. De mensen die het hardst schreeuwen dat ze verschil horen gaan vaak het meest nat als ze een ABX test zouden doen. Mijn advies is altijd, investeer juist in zaken die er wel toe doen en dat is niet in kabels en voedingen. Maar goed, het blijft jou hobby en geld....dus.
Ik zou zelf wel eens de DAC van  Doge audio willen proberen. Niet omdat de DAC beter is maar vanwegen de tube uitgang.

Daar zit trouwens een hele mooie lineaire voeding in als ik het plaatje zo bekijk  ;D

Heintje

Tussen mijn beide Lyngdorf's hangt één digitale interlink waar het volledige audiosignaal van L en R doorheen gaat.
Puur voor de lol heb ik er diverse snoeren tussen gehad maar dat verschil hoor je wel degelijk (en goed).