• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

welke luidsprekers , waar begin ik?

Gestart door PieterBrands, 14 februari 2022, 22:33:31

Vorige topic - Volgende topic

minplus

Zuilluidsprekers kunnen vaak best dicht tegen de muur. Heeft wel effect op de basweergave, die kan meer of minder worden.
Dali's zijn momenteel populair maar er zijn veel meer goede luidsprekers. En wil je veel voor weinig dan moet je voor 2ehands gaan. Scheelt de helft of (veel) meer als je mazzel hebt.
If nothing goes right, go left; If nothing's left, go right

mediator

15 februari 2022, 20:40:47 #16 Laatste wijziging: 15 februari 2022, 21:23:22 door mediator
Als het serieus wordt kun je straks ook gewoon je eigen versterker meenemen naar de zaak.

Iedere kamer waarin je muziek luistert heeft een plaats waar luidsprekers moeten staan. Voor plaatsing vanaf de achterwand geldt het volgende. De plaats vanaf de achtermuur wordt globaal door de ruimte bepaald en is dus een gegeven. Kortgezegd heeft iedere ruimte vanaf een achtermuur gerekend een punt waarop de ruimte aangesproken wordt. Als je klapt in de handen vlakbij de muur en daarna middenin de ruimte dan begrijp je wat ik bedoel. Nu is er gerekend vanaf de achtermuur een punt waarin (dicht bij de muur) de ruimte niet aangesproken wordt en waarin op een gegeven moment de ruimte wel aangesproken wordt (richting het midden van de kamer). Daar ergens rond die overgang (zeg maar de sweet spot) wil een speaker geplaatst worden. Voor zijmuren geldt dat luidsprekers ook altijd iets van dit soort muren worden geplaatst. Zo'n 40 tot 50 centimeter. Hoever speakers uit elkaar worden geplaatst moest je proefondervindelijk uitzoeken. Speakers zomaar ergens neerplempen is eigenlijk een no-go en in ieder geval mijns inziens zonde van dure apparatuur. Dan kan je zeggen 'maar mijn vrouw wil dat niet'. Maar dan hoop ik dat je vrouw je een hobby gunt net zoals jij haar iets gunt dat zij heel belangrijk vind. In de beste relatie gun je elkaar wat en zeker je vrijheid.
Tannoy Glenair 15, Graaf Modena (GM20), Graaf GM13.5B2, Rega RP10, The Cartridge man musicmaker 3, Graaf GM70, Blacknote CDP500, PurePower 1500, Essential Audio Tools stroomkabels, Phantom cable interlinks en luidsprekerkabel, Quadraspire SVT. Hoofdtelefoon: Unison Research SH en Denon AH-D9200.

Luistervriend

15 februari 2022, 20:43:55 #17 Laatste wijziging: 15 februari 2022, 20:49:22 door Luistervriend
Sorry dat ik het zeg, maar als er weinig tot geen concessies aan de plaatsing gedaan kan worden dan mag je de verwachtingen niet te hoog stellen.

Niemand op dit forum kan je eigenlijk van advies dienen, daarvoor zijn teveel componenten van invloed, waarbij inderdaad plaatsing, maar ook accoustiek  een grote bepalende factor is.

Met een dergelijk budget zou ik inderdaad willen adviseren om met de gewenste Nad C399 onder de arm naar de hifi dealer te gaan, een paar speakers - wees wel duidelijk over het budget - te beluisteren (eigen muziek meenemen) en vervolgens de afspraak te maken om bv twee gekozen speakers bij jou thuis te laten beluisteren. Ik denk dat de dealer daar graag in tegemoet komt.
Wie weet heeft hij zelfs een paar goede inruil speakers staan, breng het eens ter sprake.


Duclaasie

Welke regio woon je eigenlijk?

Overigens is de positie van de Bas poort in deze ook belangrijk, als ze dicht tegen de muur moeten. Met de poort aan de voorkant of onderkant krijg je waarschijnlijk een betere weergave. Daarnaast heb je ook nog luidsprekers zonder baspoort

Neat en Fyne audio hebben bijvoorbeeld de baspoort aan de onderzijde

RJVR

15 februari 2022, 21:01:00 #19 Laatste wijziging: 15 februari 2022, 21:09:12 door RJVR
Als de luidsprekers dicht tegen de muur geplaatst worden is het inderdaad aan te raden om te kijken naar luidsprekers waarbij de Bass reflex poort niet aan de achterkant zit. Je zou de poort ook nog kunnen opvullen met schuimpjes, deze worden soms meegeleverd.

Weet niet of het bij nieuwe luidsprekers veel voorkomt alleen vroeger had je wel volledig gesloten modellen, of met resonator of transmissielijn. Tegenwoordig willen mensen veel laag en een bas reflex is een goedkope manier dit te bereiken.

Het is niet exact te zeggen maar mijn ervaring is dat hoe dichter de luidspreker tegen de (harde) wand geplaatst word hoe luider en rommeliger de laag weergave word. Op zich prima voor modellen met weinig bass.

Op zich lijkt mij het prima om toch voor zuil luidsprekers te kiezen.
Nad D3020
B&W Dm 2a

PieterBrands

Oke  :o , er is dus nog wel licht ah eind vd tunnel. Ik kan het volgende doen, de nad C 399 nieuw aanschaffen, en kijken of er een goede set 2de hands of nieuwe zuilluidsprekers  (met de bas opening ad voorkant) een goede match zijn, zou inderdaad mooi zijn als de verkoper akkoord gaat met ze thuis uit te proberen en ik ze kan ruilen bij een mismatch.  Zijn er nog meer requirements waar ik rekening mee moet houden of is dit het en gewoon gaan uitproberen en luisteren?

minplus

Geduld hebben en bij veel mensen gaan luisteren. Tenzij je hoe dan ook die NAD wilt. Maar ook dan.
If nothing goes right, go left; If nothing's left, go right

Heintje

Een optie binnen je budget en passend bij de wensen in je openingspost: https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1706599100-von-schweikert-vr2-vr-2-shipping-inruil-garantie-a12-nl
- vrij hoog rendement
- gemakkelijk aan te sturen dus ook door jouw NAD
- mooie klank met veel detail en ruimtelijkheid
- een diepe, kwalitatief goede bas, die naar smaak te finetunen is door toevoeging van loodkorrels via een gat onderin de kast
- ruim binnen je budget, héél veel value for money, solide bouwkwaliteit, sublieme afwerking af-fabriek en het gaan beluisteren waard. 
- Als je geen biwire luidsprekerbekabeling hebt: geeft niets, als je de isolatie van de kabel af haalt kun je de luidsprekerkabels ban boven naar beneden door de luidsprekerklemmen heen voeren (tot 4 mm2) en aandraaien. Werkt prima!

Luistervriend

15 februari 2022, 23:06:33 #23 Laatste wijziging: 15 februari 2022, 23:52:12 door Luistervriend
Citaat van: minplus op 15 februari 2022, 21:26:19Geduld hebben en bij veel mensen gaan luisteren. Tenzij je hoe dan ook die NAD wilt. Maar ook dan.

Sorry, maar het kan ook verwarring wekken omdat het altijd anders is dan in je eigen huis(kamer).
Het is leuk om te ervaren hóe het bij een ander klinkt, maar geeft geen garantie dat dezelfde componenten bij jou thuis ook zo klinken of het moet zijn om een indruk te krijgen hoe je het graag bij jou wil laten klinken.

Nogmaals, in jouw situatie wil ik adviseren dit traject via je hifi dealer te volgen.

PieterBrands

Dank voor de tips allemaal, mocht ik tweede hands kopen bij een "thuisverkoper" die meerdere luidsprekerzuilen heeft dan zal ik dat doen onder dezelfde voorwaarden alsof het nieuw is, ik wil ze inderdaad thuis kunnen uitproberen en om kunnen ruilen...n als dat niet kan, doen zal de prijs zo aantrekkelijk moeten zijn dat ik er zeker van ben om ze weer zonder verlies door te kunnen verkopen, want anders ga ik toch maar nieuw. Ik ga vandaag bellen om de nad c399 vast te bestellen, dat heb ik dat vast gehad....het is wel weer leuk om opnieuw te beginnen. Ik heb hier nog een set electrostaten staan, die zijn zeker al 15 jaar oud, merk translator pavane, maar die moeten helaas ver, ver van de muur af....ik heb altijd moeite gehad om er afstand van te nemen. ::)   

d'Oh!

Uhhh, wel ff je eigen luistermateriaal meenemen waarmee je bekend bent.
Iedere HiFi zaak kan wel met een spectculair-klinkende cd komen.

Ik blijf van mening: middengebied (waar de vocalen zitten en bijv. piano) luistert nauw.
Klinkt het daar al voor geen mm, dan niet eens doorgaan met luisteren.
Nad 2400 (amp) Nad 117 (preamp) Nad C440 (tuner) Nad 613 (cass.) Philips 22GA312 (TT) Philips CDR870 (cd rec) Philips BDP3000 (dvd/cd) Sony CDP C545 (cd) Mirage Omni 60 (ls)

Kiiruna

je kunt beter eerst een keuze maken voor de luidsprekers die je het beste vindt klinken en dan de juiste passende versterker kiezen, niet andersom.
Lenco L90 (de echte) met AT 120E, Lenco L70 met Empire XV-15/625E, Rotel RQ 970 BX, RC 971, RB 991, RDP 980, RDD 980, RT 940 AX, RDV 985, RR 990, Davis Furot, Sony GX79ES, Quad 11L, Quad 33, FM 3, 405, Philips CD104

PieterBrands

 :-\  Ik heb het mezelf weer lastig gemaakt, Ik heb gisteren de keuze gemaakt voor een andere versterker, de nadc399 was niet meer op voorraad, ik heb vervolgens een versterker gekocht die vrouwlief ook erg mooi vind (altijd belangrijk), een tweedehands hybride de Unison Research SR1. Ik heb de gok genomen, klonk op andere grote kast luidsprekers zeer mooi... Nu moet ik nog op zoek voor een goede match naar een paar passende zuilluidsprekers, de klipsch RP 6000 leken mij een goede match, maar passen niet echt goed bij mijn huiskamer..ze zijn nogal diep en rechthoekig.    Zijn er andere aanbevelingen van jullie; zuilen minstens 1 meter hoog max 1.40 hoog, breedte max 25 cm, 8 Ohm, DB gevoeligheid minstens 90, liefst beetje donkere , gelakte houtkleur...Geen bas/luchtpoort aan de achterkant en de optie voor biwiring is ook welkom.  Ik heb de klipsch RP serie gehoord en eerlijk is eerlijk, het geluid sprak mij zeker wel aan... 

mediator

18 februari 2022, 15:39:34 #28 Laatste wijziging: 18 februari 2022, 15:42:05 door mediator
Unison Research klinkt zeker voor buizen altijd redelijk neutraal. Ik lees mosfets in de eindversterker en buizen in de voorversterker. En zo'n twee keer tachtig watt. Technisch gezien is dan veel mogelijk. Je moet alleen wel iets zoeken dat je aanspreekt. Persoonlijk en op papier zou ik een Klipsch eerder koppelen aan een 300B buis. Ik vraag me af zo'n hoorn niet te direct wordt zeker als je afstand speaker-luisterplaats niet voldoende afstand heeft. Bij te weinig afstand komt er erg veel energie op je af dat op den duur kan gaan vervelen. En hoorns hebben iets meer afstand nodig. Ergens gaan luisteren met je versterker is aan te bevelen.
Tannoy Glenair 15, Graaf Modena (GM20), Graaf GM13.5B2, Rega RP10, The Cartridge man musicmaker 3, Graaf GM70, Blacknote CDP500, PurePower 1500, Essential Audio Tools stroomkabels, Phantom cable interlinks en luidsprekerkabel, Quadraspire SVT. Hoofdtelefoon: Unison Research SH en Denon AH-D9200.

Rubble

De algemeenheden die in deze winkels 'verkocht' worden zijn meer dan lachwekkend. Jouw akoestiek kennen al die winkels niet, dus kunnen ze er nooit wat zinnigs over zeggen. Al pretenderen ze dat wel.

Waarom zit je zo vast aan die NAD C399?

Ik heb o.a. een setje ADAM T8V en daarmee ben je eigenlijk wel klaar durf ik te zeggen, qua geluid. Nog geen 500 euro per paar en geen (eind)versterker meer nodig. Beter gaat veel meer geld kosten.

Zoek eens op "the law of diminishing returns". Hifi is wat mij betreft Myfi. Ik heb zoveel geprobeerd maar uiteindelijk in zelfbouw gevonden wat ik zocht. 
"We sleep in separate rooms, we have dinner apart, we take separate vacations - we're doing everything we can to keep our marriage together."

Rodney Dangerfield