• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Subwoofer aansluiting

Gestart door Freakje, 21 maart 2022, 14:46:02

Vorige topic - Volgende topic

Freakje

Beste leden van dit form, wellicht dat u mij kan helpen met het tot stand brengen van een verbinding tussen de PC en een actieve subwoofer.

Laat ik eerst wat informatie verstrekken van de huidige situatie.
Onlangs heb ik een soundbar 2.0 aangesloten op de PC en dit werkt. Echter, ik wil wat meer bastonen hierbij hebben. De soundbar kent diverse aansluitingen o.a. HDMI ARC, Optical aux 1 en aux 2. Het is een actieve bar.
Ergens in de kast staat nog een 2.1 speakersetje met een actieve sub daarbij. Nu wil ik deze sub ook aan de PC koppelen. Maar helaas uit de sub komt geen geluid.

De kabels heb ik als volgt met de PC verbonden;
De 3.5mm jack stekker (kleur groen) van de soundbar verbonden met de groene aansluiting achter op de PC.
Daar de actieve subwoofer een soortgelijke stekker (kleur groen) heeft is deze kabel verbonden met de roze aansluiting.
Wat alleen nog overblijft is de blauwe kleur aansluiting op de PC.

Bij de instellingen op de PC zie ik alleen een connectie van de soundbar maar de sub wordt niet weergeven nadat deze is aangezet.
Tot zover mijn pogingen om de subwoofer aan de "praat" te krijgen.

De volgende vragen rijzen bij mij op:
-   Kan ik überhaupt een dergelijke sub op deze wijze aansluiten. Voorheen werkte het wel op de PC met daarbij behorende satelliet speakers. Of probeer ik slim te zijn maar er geen kans van slagen is.
-   Kan ik ongestraft de kabel met de groene stekker van sub gebruiken voor een verbinding met de PC. Normaliter gebruik je daarvoor een andere kleur stekker ter aanduiding voor de koppeling met de apparatuur onderling
-   Wordt er ook een afbeelding getoond op monitor dat er een subwoofer aanwezig is.
-   Moet ik eventueel nog een vinkje aan- of uitzetten bij de instellingen van het geluid op de PC.
-   Ik ben nog in het bezit van een Soundblaster Live 5.1 Model SBO 100. Wanneer ik deze Blaster in de PC bouw is er dan wel een kans van slagen.

Ik hoop dat een van u op dit forum mij hierbij kan helpen.

Bij voorbaat dank voor het meedenken.

Freakje

dimitri

Ik denk dat je als eerst even in de geluidsinstellingen van Windows moet kijken hoe je het nu hebt ingesteld.
ALs ik het me goed herinner zijn daar instellingen zoals grote of kleine speakers gebruiken (ik lees bv. dat je de output niet op "full-range speakers" moet zetten bv.).
Hoe staan de instellingen nu?
Technics SL-1500C | Shure V15-III/SAS & Denon DL-103/FG2 | Luxman C-02 / M-02 | Tannoy Arden mk.1 (met Peter GRF-R x-overs)

Freakje

Hartelijk dank voor het reageren op mijn vragen.

De output van het geluid daar kan ik kiezen uit de soundbar of de speakers van de monitor.
Thans staat de soundbar ingeschakeld. Grote of kleine speakers instelling kan ik verder niet vinden.
Het enige wat ik nog kan toevoegen is dat bij de "overige geluidsinstellingen" onder de map "afspelen" ook daar de soundbar als standaard is ingesteld en het VU balkje uitslaat.
Ps. Ik gebruik W10.

Heintje

De roze aansluiting is geen geluids-uitgang, maar een geluids-ingang (microfoon). Daarom geeft de sub nu geen geluid.

Voor de beantwoording van je vragen is het van belang welke sub je hebt.
Eerst moet ik je waarschuwen: een gemiddeld actief 2.1 setje met een klein subje klinkt geweldig omdat dat subje vaak op het bureau tegen de muur staat: de bas die uit dat (vaak kleine) basluidsprekertje komt, wordt enorm versterkt door de achterwand, het bureaublad en nog méér als de PC in/nabij een hoek staat. Ook zit je vaak bijna bovenop de 2.1 set, zodat dat niet erg hard hoeft te staan om tóch veel herrie te produceren.
Als je dit afzet tegen de gemiddelde soundbar, die vaak is ontworpen voor bij een TV, waarbij de kijker véél verder van de TV af zit dan een PC-gebruiker van de PC af, zie je dat een soundbar aan heel andere geluidsomstandigheden moet voldoen. En dat speelt jou nu parten.

Het grootste probleem is dat zowel de sub als de soundbar actief zijn en dat je ze dus beiden moet aansluiten op een uitgang waarvan het volume meeloopt met de volumeregeling van de PC. 
Ik raad je aan om in je moederbord-boekje te kijken welke geluidsuitgangen het moederbord (of je separate soundkaart) heeft: als daar een subwoofer-uitgang bij zit, sluit je dáár de sub op aan en dan heb je geluk gehad: de subwooferuitgang loopt qua volume meestal mee met de PC-volume instelling.

Als je geen subwooferuitgang op de PC hebt wordt het een moeilijk verhaal.
In dat geval zou je kunnen proberen om een 3,5 mm stereo Jacksplitter te gebruiken, die je achter in de PC in de groene uitgang steekt: in beide openingen sluit je dan het groene snoer aan van de Soundbar en het groene snoer van de subwoofer.
Nadat je de sub eenmalig qua volume hebt ingesteld, zal hij verder goed klinken en meelopen met de soundbar.
Voorbeeld: https://www.allekabels.nl/audio_kabels/jack_kabel/jack-splitter.html?keyword=3%2C5+mm+splitter (die van 2,99, want die geeft op beide uitgangen hetzelfde signaal, de rest niet)

Freakje

Hallo Heintje,
Dank voor de uitvoerige reactie op mijn verzoek. Zeer duidelijk en als het morgen even lukt zal ik een dergelijke splitter aanschaffen.
Het resultaat zal ik zeker later hierop melden.

Freakje

Het voorstel dat Heintje mij aanreikte is DE oplossing om de subwoofer aan de "praat"te krijgen.

Deze morgen een jack splitter gekocht en eureka. Het werkt naar tevredenheid. Simpel en effectief.

Nogmaals dank.