• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Amateur dilemma: Millon Phantom vs Nubert Nuvero 14

Gestart door schonkeren, 27 maart 2022, 13:10:20

Vorige topic - Volgende topic

schonkeren

27 maart 2022, 13:10:20 Laatste wijziging: 27 maart 2022, 13:12:11 door schonkeren
Ik heb vorige week, n.a.v. alle fantastische reviews, een (E4500,-) Millon Phantom Zilver koopcontract gesloten. Ik kreeg een flinke korting i.v.m. krasschade. Dit was na een uur luisteren. Mijn gehoor moet nog wennen aan de klankkleur, maar alles was zo strak en zuiver dat ik mezelf niet kon helpen en ze dus heb gekocht in de hoop dat het klinische geluid zou wennen. Ik heb ze nog niet opgehaald (ik moest het geld nog bij elkaar sprokkelen want ik kwam voor de goedkopere Cobra IV).

Maar nu kwam ik een zgan aanbieding tegen, de Nubert Nuvero 14. Niet alleen scheelt me dat 300 euro, maar de (particuliere) verkoper zweert bij hoog en bij laag dat deze Nubert iedere Millon verslaat. Een boute uitspraak, maar wat weet ik er van! Ik ga morgen naar Friesland om te luisteren maar voordat ik ga... Wat zijn jullie ervaringen met deze 2 speakers??

PS: de versterker wordt een Pioneer VSX-909-RDS, een half jaar gebruikt en volgens iedereen een goede start. Ook die moet ik nog kopen :)

HELP!!! :)

Duclaasie

Als ik louter naar de specs van de Nubert kijk zou ik er met een grote boog omheen lopen. Met een rendement van 85,5 db heb je vermoedelijk een behoorlijk potente versterker nodig.

De versterker die je aangeeft is een meerkanaals versterker, waar ik persoonlijk voor een stereo versterker zou kiezen. Ik denk dat er met het beschikbare budget een mooiere combinatie is te maken.

Daarnaast heb je als ik het goed lees de luidsprekers niet beluisterd op je eigen versterker, waardoor je thuis best wel eens voor een verassing zou kunnen komen te staan.

Nostalgie

Maar moeilijker aangestuurde speakers klinken wel vaak heel mooi met de juiste versterker. Ook minder moeilijke speakers kunnen mooi klinken, maar mijn voorkeur zijn de wat moeilijker.
Deze reciever komt echt tekort. Slecht voor de reciever en de speakers.
Infinity Vintage
We get you back to what it's all about. Musik.

RJVR

Ik zou zeker een andere en betere versterker aanraden die wat meer in verhouding is met de luidsprekers. De Pioneer is een surround versterker wel een top model maar al wel 20 jaar oud.
Nad D3020
B&W Dm 2a

Kiiruna

Ik denk dat je voor dat geld heel wat beters kunt aanschaffen. Ik zou die meerkanaals versterker ook links laten liggen als je uitsluitend stereo wilt luisteren, wat ik zowiezo zelf ook zou doen. Uitspraken als die en die luidspreker verslaat die andere moet je voor een korrel zout nemen, het gaat er uiteindelijk om wat jij mooi en prettig vindt om naar te luisteren en dat vooral op langere termijn. Veel luidsprekers klinken in eerste instantie erg fraai, maar na verloop van tijd komt er luistermoeheid om de hoek kijken en dan moeten ze ook nog steeds fraai klinken, het liefst met je eigen versterker en muziekbronnen.
Lenco L90 (de echte) met AT 120E, Lenco L70 met Empire XV-15/625E, Rotel RQ 970 BX, RC 971, RB 991, RDP 980, RDD 980, RT 940 AX, RDV 985, RR 990, Davis Furot, Sony GX79ES, Quad 11L, Quad 33, FM 3, 405, Philips CD104

Theo van Wermeskerken

Moeten wennen aan de klankkleur en hopen dat je went aan de klinische sound..
Gevaarlijk om dan toch te kopen.
In de praktijk blijkt dan vaak dat dat wennen erg tegenvalt.
En sterker nog dat je je onwillekeurig steeds sterker gaat focussen op die klinische sound
en je daar steeds meer aan gaat ergeren.
Ik zou eerst nog wat meer speakers gaan beluisteren.
Je hoeft geen loodgieter te zijn om van buizen te houden

schonkeren

Citaat van: Duclaasie op 27 maart 2022, 13:35:33Als ik louter naar de specs van de Nubert kijk zou ik er met een grote boog omheen lopen. Met een rendement van 85,5 db heb je vermoedelijk een behoorlijk potente versterker nodig.

..

Ik denk dat er met het beschikbare budget een mooiere combinatie is te maken.

Zucht. Waar ben ik aan begonnen : )))

Een mooiere combinatie: gaat het je dan om de versterker? Of zijn er speakers die volgens jou nog beter zijn dan deze 2, gezien mijn budget?

En om de Nubert heenlopen? Ook weer door die versterker?

Ik ga eens googlen wat dat rendement betekent... Ik weet dat ik het niet superhandig aanpak, daarvoor mijn verontschuldigingen :)

schonkeren

Citaat van: Kiiruna op 27 maart 2022, 18:35:57Uitspraken als die en die luidspreker verslaat die andere moet je voor een korrel zout nemen, het gaat er uiteindelijk om wat jij mooi en prettig vindt om naar te luisteren en dat vooral op langere termijn. Veel luidsprekers klinken in eerste instantie erg fraai, maar na verloop van tijd komt er luistermoeheid om de hoek kijken en dan moeten ze ook nog steeds fraai klinken, het liefst met je eigen versterker en muziekbronnen.
Ik moet altijd wennen aan nieuwe speakers, op een gegeven moment "accepteren" mijn hersenen de klank kleur en dan kijk ik nooit meer terug. Maar uit jouw woorden begrijp ik dat de Millon dan beter voor mij zou zijn door de klinische aanpak. Zuiver, geen gedoe.

En een algemene vraag aan iedereen: wat zou een goede versterker zijn voor mij, die ik ergens op de kop kan tikken en waarvan jullie zeggen dat niemand er ongelukkig van zou worden? Zeg dat ik tot 300 a 400 zou willen uitgeven voor de versterker: is er dan iets beschikbaar? Of moet ik eerst maar eens flink gaan sparen? :) Ik zag laatst bvb allerlei buizenversterkers voor weinig geld (zeg 400 tot 700 euro). Is dat troep?

schuit

27 maart 2022, 20:29:51 #8 Laatste wijziging: 27 maart 2022, 20:32:48 door schuit
in principe is een buizenversterker meestal een goede combinatie met hoogrendementspeakers en als ik zo lees heb je daar niet op geselecteerd.

Er is natuurlijk wel een versterker voor het bedrag te koop maar welke functies heb je nodig en moet het nieuw zijn?
Luister je bijv naar internetradio of cd's?

Het bedrag voor een versterker is niet echt ruim, wellicht is het handig om wat geld van de speakers in de versterker te stoppen? als je nog kan wisselen.
voor ca 1500 euro kan je een prima complete set hebben met 2e hands speakers.
Yamaha RN803D + DENON DCD 710 AE
Kef XQ five

RJVR

27 maart 2022, 20:41:38 #9 Laatste wijziging: 27 maart 2022, 20:53:05 door RJVR
Voor 300 a 400 euro is tweedehands genoeg te koop, bij nieuwe versterkers zit je meer aan de onderkant van de markt.

Je zou kunnen denken aan een Denon PMA 1500AE/R, een van Medevoort ma 220 of een modernere Marantz 7000 of 8000 serie.

De weergave word bepaald door het samenspel tussen de bron, versterker en luidsprekers in combinatie met de akkoestiek. Het is dus zaak om het totale budget zo goed mogelijk te verdelen voor maximaal resultaat.

4 a 5 duizend is eigenlijk een heel ruim budget, er is daarvoor veel goeds te koop.

https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/versterkers-en-receivers/m1821521850-van-medevoort-ma-222-geweldige-versterker-klasse-a

Erg goede versterker die ook geschikt is voor luidsprekers met een lage gevoeligheid.
Nad D3020
B&W Dm 2a

schonkeren

27 maart 2022, 21:16:14 #10 Laatste wijziging: 27 maart 2022, 21:20:34 door schonkeren
Citaat van: RJVR op 27 maart 2022, 20:41:384 a 5 duizend is eigenlijk een heel ruim budget, er is daarvoor veel goeds te koop.

https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/versterkers-en-receivers/m1821521850-van-medevoort-ma-222-geweldige-versterker-klasse-a

Erg goede versterker die ook geschikt is voor luidsprekers met een lage gevoeligheid.

Dank jullie voor alle tips en het meedenken! Voor de volledigheid: mijn budget was 1500 euro, het is 2500 geworden als ik de Millon Phantom neem en de versterker kon ik voor 250 euro krijgen, met een gratis cd speler.

Ik zal vooral naar CDs gaan luisteren. Voor LPs ben ik bezig met een oude Philips F610 die ik ooit gekregen heb en waarvan een vriend van mij stomtoevallig nog de platenspeler heeft staan. Zo heel veel LPs heb ik niet en het zijn voor mij meer verzamelobjecten die ik liever niet beschadig. Hoe die Philips gaat klinken weet ik ook nog niet, maar de originele speakers (1983) zitten er nog bij en ik heb een Scart module gevonden op Marktplaats (V6600, Philips). Dat wil ik gaan aansluiten op mijn oude Ambilight Philips TV :)

Voor nu ben ik echter bezig met die Millon vs Nubert.

Ik zal de commentaren van de verkopers hieronder kopieren.

Allereerst de particuliere verkoper van de Nubert over de Millon:

Bedankt voor je interesse
Ik ken de Phantom ook
Vond ik tegenvallen
Heus wel een goede luidspreker maar ik beschouwde hem als te licht/soft en vind ze het geld niet waard
Staat inderdaad niet in verhouding met deze
***
Ik had toen de Phantom S2 STRADIVARI thuis van een vriend die ging emigreren en zette ze o.a. naast een paar Infinity Overture 3 (500 euro 2e hands...eens 3000 nieuw)
Die Infinity waren frisser en detailrijker en konden een octaaf lager.
Dus de phantom hebben wij iemand anders gegunt voor 1200 euro.
Ik heb hier zelfs nog 2 sets van Heco en Acoustic Research die beter zijn (wij hebben meerdere ruimtes in 2 huizen maar zijn nu aan het verbouwen en ik doe een aantal uit mijn collectie
Deze Nubert heeft mij verrast of minstens kan ik beamen wat de Duitsers erover schrijven waar ik dus nieuwsgierig naar werd.
Ze spelen inderdaad in de hogere klasses
***
De Amantes heb ik geleend en ook die haalde het niet
Ik heb meerdere muziekstukken die ik door en door ken en daar verwachtingen in heb
***
Excuses dat ik je aan het twijfelen heb gebracht.
Spreek uit eigen ervaringen en liefhebberij/nieuwsgierigheid naar de betere luidsprekers waarover ik lees of hoor.
Men weet het ook pas als men ze thuis heeft staan en 1 op 1 vergelijkt met andere ikonen.
***
Overigens is de keuze tussen deze en een Phantom gemakkelijk
Deze spelen zeker 2 klassen hoger
Zelfs de units zijn van een heel andere orde
***
als kenner weet ik zeker dat je stukken beter zit
***
De pioneer kun je het mee doen in eerste instantie wat zeker ruimte laat voor upgraden ivm hun potentie
***
Ze staan nu gestald in ons andere huis waar een Pioneer LX88 versterker staat
***
(op mijn vraag hoe nieuw / gebruikt ze zijn)
Deze set speelt absoluut als nieuw en optisch zie ik ook geen bijzonderheden
Ik meende een jaar of 6/7 en weet van wie hij komt en die was super zuinig en speelde verfijnde muziek/instrumenten
En nee ik zou ze niet uit mijn collectie halen als ik niet keuzes moest maken, inkrimpen, en nog andere duurdere bijzondere luidsprekers heb.
Moest in deze kiezen tussen een stel vernieuwde hoogstaande Elektrostaten...alhoewel ik moet toegeven dat ik deze Nubert nog wat meer een "allrouder" vind in alle soorten muziek
***
Ja er is altijd smaak verschil....maar onmiskenbaar wil ik ook de micro details horen en een zeer natuurgetrouwe "open" sfeer alsof men daadwerkelijk naast artiest of concert zit. Dat doen echt alleen de toppers.
Ik zeg niet dat Millon slechte luidsprekers heeft (dan maar gelijk hun duurste) maar deze spelen gewoon in een andere klasse dan wat je bij hun uitgeeft.
Vind overigens hun verhalen op de site iets te positief met de werkelijkheid
Ook de andere Nederlandse speaker bouwer Xanadu heb ik uitgeprobeerd
***
Ik durf te zeggen dat tot zeg 5000 euro met deze goed zit.
Ook Avalon heb ik ernaast gehad
***
(over de Millon Phantom 2)
Hey...ze hebben de prijzen flink omhoog geschroefd hij was goedkoper
Echt veel te veel voor wat je krijgt vind ik en ik heb ze naast meerdere luidsprekers getest. De Phantom STRADIVARI s2 was te krijgen voor 2600 euro en de Amantes voor 4000. Ze bieden op marktplaats nog nieuwe sets aan voor de oude prijs.
Beste inflatie bij hun zo lijkt
Maar goed...alleen de Amantes komt in de buurt met wat ik hier heb staan
***

En reactie van de Millon verkoper:
De mening van die ander is ook weer ZIJN ervaring. En zoveel mensen zoveel smaken. Ik zou sowieso gaan luisteren. Luister ook vooral hoe ze zacht spelen.

(toch wel een oprecht advies, maar de Nubert verkoper lijkt wel verdomde zeker van zijn zaak - vandaar mijn getwijfel ineens)

:) dank!


Post-edit:
https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/a1340360583-millon-stradivari-phantom-s2-high-end-luidsprekers
https://www.millon.nl/modellen/phantom-s2/
---> de prijzen lijken inderdaad deze week bijna verdubbeld te zijn. Dat vind ik wel uniek :)
https://www.nubert.de/downloads/nuvero_14.pdf

schuit

je moet ze toch op gehoor selecteren. Dat lees ik altijd als advies.

Helaas is de versterker en de ruimte thuis anders dan waar je gaat luisteren dus dan wordt het nog iets lastiger.

Idealiter zet je ze op 1 of andere manier naast elkaar om even verschil te merken met je eigen muziek. Zal wrs niet mogelijk zijn.

Yamaha RN803D + DENON DCD 710 AE
Kef XQ five

WanFie

Een zelfbenoemde "kenner", mee opletten. En wat is beter? Het gaat er om hoe de speakers in jouw huiskamer met jouw muziek klinken. En vooral, of je zelf de klank waardeert.

Het lijkt mij een redelijk agressieve verkoper.

Ik ken de Millons van redelijk nabij. Een kennis heeft een paartje en is daar erg tevreden over. Bovendien is hij muziekleraar die ik hoger inschat dan jouw kenner. Ik vind het daar in een kleine kamer met topapparatuur er aan, behoorlijk goed klinken. Maar het moet natuurlijk wel je smaak zijn.

Van de andere kant vind ik Millon een beetje raar reclame maken. Altijd en eeuwig dat vergelijk met dure topspeakers. Die dan altijd slechter zouden klinken dan de Millons. Neem van mij aan dat die topspeakers niet voor niks die titels hebben gekregen.

Voor mij is de Millon een speaker die voor redelijk geld verkocht wordt, maar niet beter is dan andere speakers uit dezelfde prijsklasse.
:) Aandacht maakt alles mooier  :)

schonkeren

Citaat van: Duclaasie op 27 maart 2022, 13:35:33Als ik louter naar de specs van de Nubert kijk zou ik er met een grote boog omheen lopen. Met een rendement van 85,5 db heb je vermoedelijk een behoorlijk potente versterker nodig.

https://hifi.nl/artikel/1690/Watt-en-rendement.html

Als ik dit doorlees, dan begrijp ik daaruit dat met mijn beoogde versterker de Nubert teveel stroom gaat vragen als ik de muziek echt hard wil zetten?
Gezien de gehorigheid van mijn huis ben ik er zeker van dat ik zolang ik hier nog woon de muziek nooit voluit kan en mag gaan gooien: dat zou in teveel woningen teveel overlast bezorgen. Toch? :)

Ik citeer:
CitaatHandvaten:

Wie op normaal niveau muziek speelt in een doorsnede Nederlandse huiskamer met een gemiddelde moderne luidspreker heeft voldoende aan een versterker van 25 tot 100 Watt per kanaal.
Wie een "moeilijk aan te sturen" luidspreker kiest vanwege de geluidskwaliteit heeft een zwaardere en duurdere versterker nodig. Het gros van de surround receivers op de markt kan niet omgaan met complexe speakers.
Wie graag werkt met kleine buizenversterkers tot 10 Watt zal zijn toevlucht moeten nemen tot hoogrendement (=hoornluidsprekers) om hard genoeg te kunnen spelen.
Luidsprekers vormen een complexe belasting voor versterkers en daarom moet de versterker matchen met de luidspreker
Het vermogen van de versterker mag rustig veel hoger zijn dan wat de luidspreker volgens de specificaties aankan (200 Watt versterker op een 50 Watt luidspreker). Omgekeerd (20 Watt versterker op een 50 Watt luidspreker) kan tot problemen leiden.

(welke die problemen dan zijn, is mij nog niet duidelijk).

Dus dan nu nog maar eens die specificaties van de speakers erbij halen...

Millon:
Belastbaarheid: 160 Watt continue
aangeraden versterker: 50 tot 160 Watt
Impedantie: 4 - 8 Ohm
Rendement: 91 dB
Frequentiebereik 22 Hz 40 kHz.
Laagmidden 2 x 96 cm2
Hoog 8 cm2
Overgangfrequentie; 3.5 kHz
Laagmidden: 22Hz-3.5 kHz
Hoog: 3.5 kHz - 40 kHz


Nubert:
Belastbarkeit (Nenn-/Musikb.): 440 / 600 W
Wirkungsgrad: 85,5/83 dB (schaltbar)
Frequenzgang:
Baß-Schalter Neutral: 28 - 25.000 Hz (+1/–3 dB)
Baß-Schalter Voluminös: 26 - 26.000 Hz (+1/–3 dB)
Übergangsbereiche: ? / 700 / 1.900 Hz
Impedanz: 4 Ohm


Ik zie nu pas dat die Nubert 440 tot 600W aankan! Dat is toch krankzinnig hard? Ik begrijp nu waarom Millon mij adviseerde om zeker ook te luisteren hoe hij zacht presteert.

Ik citeer:
CitaatTot nu toe rekenden we alleen met spanning, maar we hebben ook te maken met stroom en fase verschuiving. Voor onze voorbeelden stappen we daar gemakshalve overheen, maar weet wel dat als uw leverancier het heeft over "een moeilijk aanstuurbare luidspreker" uw versterker in staat moet zijn veel stroom te leveren en zijn vermogen eigenlijk moet kunnen verdubbelen als de impedantie van de luidspreker zakt van 8 Ohm naar 4 Ohm en wederom verdubbelen bij 2 Ohm. Voorbeelden van versterkers die van oudsher daartoe in staat zijn komen veelal uit de USA. Als het vermogen verdubbelt, verdubbelt ook de hoeveelheid stroom die door de versterker loopt en dat maakt de versterker warm tot heet. Een zware voeding en voldoende koeling zijn een absolute noodzaak waardoor de prijs van de versterker stijgt.

Klinkt alsof de Nubert niet alleen slecht is voor mijn gehoor, maar ook voor mijn stroomrekening - en de versterker! Toch? :)

Mijn gevoel begint nu te worden dat ik morgen voor jan-korte achternaam naar Friesland ga rijden en ik toch beter af ben met de Millon...? Zeker als ik begin met de Pioneer en pas later een betere versterker ga kopen...

Kleine vraag die ik dan nu heb: is de Millon ook "een moeilijk aanstuurbare luidspreker" zoals de Nubert?

schonkeren

Citaat van: schuit op 27 maart 2022, 21:36:09Idealiter zet je ze op 1 of andere manier naast elkaar om even verschil te merken met je eigen muziek. Zal wrs niet mogelijk zijn.Klopt :) Het auto huren en door Nederland crossen kost me ook al veel te veel geld ;p

Gezien mijn onkunde zal ik toch primair moeten afgaan op wat de experts & specificaties zeggen. De speakers zijn mijn eerste prio, versterker e.d. zullen voor volgend jaar zijn (waar blijft mijn vakantiegeld!!).