• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

De weg kwijt!

Gestart door Ad58, 5 september 2022, 13:04:06

Vorige topic - Volgende topic

Ad58

5 september 2022, 13:04:06 Laatste wijziging: 7 september 2022, 12:29:44 door Ad58
Ik ben even de weg kwijt....

Ik stream Spotify over een Google Chromecast Audio. Na enig zoekwerk blijkt dat je met Spotify Connect en Chromecast in 256 kbps Ogg/Vorbis kwaliteit streamt.

De Google Chromecast Audio is middels een optisch kabeltje verbonden met een Cambridge DacMagic plus. Die maakt er standaard een 24 bit/384 Khz signaal van. Dus hier vindt er een flinke automatische upsampling plaats.

Vervolgens is de uitgang van de DAC met een analoge interlink verbonden met mijn NAD C370 (aux ingang), waarna het signaal naar de luidsprekers gaat.

Nu mijn vraag: het audioformaat van een CD bedraagt 16 bit/44,1 khz.

Theoretisch gezien zou ik dan, als ik allemaal goed begrepen heb,  bij streamen een betere kwaliteit moeten verkrijgen dan bij het luisteren naar dezelfde CD.

In praktijk hoor ik echter geen enkel verschil. Is er nu iets mis met mij? Of maak ik een denkfout?


Regenpak

Citaat van: Ad58 op  5 september 2022, 13:04:06In praktijk hoor ik echter geen enkel verschil. Is er nu iets mis met mij? Of maak ik een denkfout?
Het laatste. Je mixt eenheden door elkaar en dat mag niet. De bitrate van een CD is 2x16bitx44.1 kHz=1411 kbps. Je luistert naar gecomprimeerd audio met een bitrate van 384 kbps en een bitdiepte van 24 bit. Natuurlijk hoor je geen verschil want die compressie is dusdanig goed dat je oren voor de gek worden gehouden. Verder is upsampling een sprookje. De Philips CD100 (TDA1540) heeft 14 bit 4x oversampling. Voor de toenmalige stand der techniek was dat een geweldige vondst. Ding (ik heb hem staan!) klinkt geweldig. 24 bit upsampling, meh.

Tjerk
It's been Monday all week long!

mediator

Er wordt af en toe wel eens afgegeven op de kwaliteit van Spotify maar voor normaal gebruik voldoet dit echt wel. Ik luister via oortjes en via mijn Bluetooth speaker. Voor onderweg is die kwaliteit beter dan ooit. Denk maar eens aan de jaren 80 walkman met cassettebandjes. Dat contrast is enorm. Waarschijnlijk zitten er wel grenzen aan Spotify zodra je thuis betere spullen hebt staan. Er zijn ook (high end) sets die dit soort verschillen uitvergroten. Hoor je geen verschil dan prima toch. De basis kwaliteit is tegenwoordig gewoon al goed.

schuit

Ik merk ook verschil tussen de 1e of andere stream, sommige zenders zijn gewoon helderder dan andere en ook iets beter dan cd afspelen.

Ondanks dat het prima mogelijk is om hogere kwaliteit te versturen via internet zullen er ook zenders zijn die lagere kwaliteit verzenden lijkt mij.
Yamaha RN803D + DENON DCD 710 AE optisch verbonden.
luidsprekerkabel supra ply 3.4s geaard
Kef XQ five

oordopje

Best wel tevreden over Spotify. Loopt bij mij via twee Monarchy DIP's naar de DAC en zo verder. Op CD is het niettemin toch iets beter op alle vlakken. Maar om heel veel nieuwe muziek te beluisteren is het super.
Set 1: ARS Acoustica/REL Q200/Stein Speakermatch Plus/Sonneteer Alabaster/Advance Acoustic MDX600 DAC/2xMonarchy DIP/Arcam 192cd/Onkyo surroundprocessor/Musical Fidelity X10D  /DALI/JKE interlinks/Supra 2,5/Chromecast audio
Set 2: Royd Envoy/Nytech CA252//Denon DCD835/Onkyo EQ35
Auto: Mark Levinson

Vincent Kars

Citaat van: Ad58 op  5 september 2022, 13:04:06384 Khz signaal van. Dus hier vindt er een flinke automatische upsampling plaats.

Haast alle DAC's doen dat alleen het wordt meestal niet vermeld. Het omgekeerde is wel het geval, laat men het achterwege dan wordt dat nadrukkelijk genoemd, NOS DAC, inderdaad, Non Over Sampling

In de jaren 90 werd er veel mee geadverteerd, eerst 4-voudige en late 8-voudige oversampling.
Je duwt de alias verder weg uit het hoorbare gebied, het maakt de filtering wat eenvoudiger en verbetert de SNR
https://www.analog.com/media/en/training-seminars/tutorials/mt-017.pdf