• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

4-kanaals oscilloscoop aansluiten in stereo opstelling

Gestart door Tapehead Jeff, 22 november 2022, 20:12:25

Vorige topic - Volgende topic

Tapehead Jeff

Beste lezers,

Ik heb voor een vrij schappelijk bedrag een 4-kanaals oscilloscoop weten te scoren. hij werkt naar behoren maar...

Ik heb verder geen 4-kanaals (of 'quad') apparatuur waar ik hem op kan aansluiten, slechts mijn stereo-installatie. Dit houdt in dat de getoonde beelden op de scoop niet overeenkomen met wat je zou zien op een stereo oscilloscoop.

Om toch een juiste weergave te krijgen heb ik geprobeerd het stereo kanaal te splitsen in 4 losse kanalen maar zonder succes.

Daarna ben ik het eindeloze web af gaan neuzen naar manieren om toch tot een juiste stereo weergave te komen maar kan werkelijk niets vinden, en vrees een beetje dat het niet eens mogelijk is om dezelfde uitlezing te krijgen als op een 2-kanaals scoop. Dus leg ik mijn vraag maar bij jullie neer.

Is het mogelijk een 4-kanaals scoop in een stereo-opstelling aan te sluiten?
Indien het niet mogelijk is dit via normale manieren te doen, is er iets technisch dat ik kan uitvoeren om wel tot het gewenste resultaat te komen, bijvoorbeeld binnenin het apparaat het één en ander los te koppelen of om te leiden?

ik ben elektricien van beroep en weet mijn weg binnen dergelijke apparaten, heb ook de onderhouds- en gebruikershandleiding (ook hierin overigens geen referentie naar stereo-aansluitingen).

Verneem het graag, jullie informatie is zeer welkom, bedankt alvast!

De scoop is overigens een Technics SH-3433 voor wie het interessant vindt dit te weten.
Muziek, Ouwe meuk, analoog geluid en lekker knutselen. Dat is mijn hobby in een notendop.
Kijk eens op mijn website: www.tapehead.org

Heintje

Op een 4-kanaals oscilloscoop moet het niet uitmaken hoeveel kanalen je gebruikt, je hebt dan 1 tot 4 beelden door elkaar heen (of onder elkaar, dat ligt aan je instellingen).

Sytse Fliege

Lijkt me ook.

Mooi ding trouwens, had ik ook wel willen hebben.

En ik heb wel diverse quadrafonische apparaten :)

Geïnitieerde / Forumgek (zonder wrijving geen glans)

Heintje

23 november 2022, 21:07:25 #3 Laatste wijziging: 23 november 2022, 21:10:03 door Heintje
Citaat van: Tapehead Jeff op 22 november 2022, 20:12:25...
Is het mogelijk een 4-kanaals scoop in een stereo-opstelling aan te sluiten?
Indien het niet mogelijk is dit via normale manieren te doen, is er iets technisch dat ik kan uitvoeren om wel tot het gewenste resultaat te komen, bijvoorbeeld binnenin het apparaat het één en ander los te koppelen of om te leiden?
...

De wijze van aansluiten zou de volgende moeten zijn:
- de scope moest je vroeger op een ongepaard stopcontact aansluiten om volle sluiting over de massa naar de versterker te voorkomen. Hoe dat bij zo'n moderne scope is geregeld weet ik niet, ik neem aan dat dat nog hetzelfde is.
- van kanaal 1 sluit je plus en min aan op plus en min links van de uitgang van de versterker (op lijn- of eindversterkerniveau) en je brengt dat signaal stabiel in beeld.
- van kanaal 2 sluit je alleen de plus aan op de plus aansluiting rechts. De min sluit je niet aan om sluiting over de min te voorkomen.
- vervolgens moet je ergens instellen dat je beide kanalen gelijk in beeld wil hebben (op de oude Textronics en Philips scopes moest je daar een schakelaartje voor omzetten voor een gelijke tijdbasis) en je zou beide kanalen in beeld moeten krijgen.
- de verticale positie en schaal van elk kanaal moet je dan nog instellen zodat beide signalen wel/niet (naar keuze) over elkaar heen vallen.
Zoiets moet het zijn.

Regenpak

Citaat van: Tapehead Jeff op 22 november 2022, 20:12:25Is het mogelijk een 4-kanaals scoop in een stereo-opstelling aan te sluiten?
Dit is geen vierkanaals scoop maar een vierkanaals X-Y display. Gewoon alleen L-front en R-front aansluiten. Je krijgt dan soort half X-Y display. Je kan ook de front- en rear inputs van hetzelfde L resp. R-signaal voorzien. Dan krijg je een volledig X-Y display. Zie ook de Jijpijpfilmpjes over deze scoop.

Tjerk
It's been Monday all week long!

berret

Het is een ding wat in de opnametechniek een vectorscoop, fasescoop of fasemeter heet. Je maakt er zogenaamde lissajous figuren mee waaruit je het fasegedrag van je linkerkanaal ten opzichte van het rechterkanaal kunt afleiden. Simpel gezegd, even vanuit stereoperspectief,  als je signalen in fase zijn en mono zijn, zie je een verticale streep.  Kijk je alleen naar het linkerkanaal, dan zie je een streep onder 45 graden naar links, idem naar rechts al je alleen het rechterkanaal uitstuurt.
Zit er faseverschuiving tussen die twee dat gaat de streep over in een ellips. Even ervan uitgaande dat het signaal een sinus is. Bij overbreedte in het stereobeeld gaat de ellips buiten de genoemde hoeken van 45 graden komen. Dat vinden platensnijders heel vervelend, de snijbeitel gaat dan vervelende dingen doen. In het digitale domein zijn de zaken wat minder zwaar.
Het is een techniek om, als je overbreedte in een opname toepast, te kijken of je niet over de schreef gaat.
Er moet nog een opmerking bij voor wat betreft het begrip fase in dit geval. Er is geen sprake van een absolute tegenfase die je krijgt door een luidspreker verkeerd om aan te sluiten. Het begrip fase in dit geval duidt onder andere ook op een tijdsverschil tussen links en rechts en, je kunt het op de telescoop mooi zien, is ook nog eens frequentie afhankelijk en de plaats waarin de musicus in het stereoplaatje zit.

Regenpak

Waarde Berret,

Het ding is zeker geen vectorscoop (die gebruik je voor PAL kleuren-TV producties) en ook geen zuiver X-Y display. Ze hebben voor die vier kanalen een truc uitgehaald. Lees het UM eens door. Hoewel daar fouten instaan. Bonuspunten als je ze vindt  :P

Tjerk
It's been Monday all week long!

berret

Ik heb het dan ook niet over de quadroversie.
De vraag was hoe je zo'n ding in het stereosignaal inzet.
 Wat je daar dan op zien kunt is mijn verhaal.
Quadro  is een ander verhaal. 
En het ding heet in ons jargon al jaren een vectorscoop, fasescoop, fasemeter, correlatiemeter. En zo zwerven er nog wat meer " slang" termen rond voor zo'n ding.
Om de term gatmeter naar niet te noemen. Die term komt van een oud Philips opnameman om aan te geven dat er een gat in je stereobeeld zit.

berret

Ik heb toch nog even op vectorscoop gegoogeld. In het engels vectorscope. Heel veel joepietoepie filmpjes over het gebruik in audio.

Tapehead Jeff

Bedankt aan iedereen voor het helpen met mijn vraag, excuses voor de wat late reactie van mijn kant uit, kwam enkele dagen geleden onverwacht in het ziekenhuis te liggen (gebeurt zoiets überhaupt verwacht?), niets ernstigs gelukkig maar genoeg om een paar dagen uit de running te zijn.

Ik ga jullie adviezen eens nalezen en kijken of het wilt lukken, ik laat mijn bevindingen wel weten.
Zit er stiekem al aan te denken om anders te kijken om de Technics wellicht om te wisselen met iemand die hem wilt ruilen tegen een stereo-scope.

Maar goed, resultaten zullen spoedig volgen!
Muziek, Ouwe meuk, analoog geluid en lekker knutselen. Dat is mijn hobby in een notendop.
Kijk eens op mijn website: www.tapehead.org

Heintje