• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

Pre out & Main in maken

Gestart door Integra, 9 oktober 2004, 20:49:09

Vorige topic - Volgende topic

Integra

Ik zou graag op m'n Philips (Marantz) DFA-888 versterker een pre out en main in willen maken.
Iemand een idee hoe ik te werk moet gaan?

Het doel is dat er een tweede eindtrap aan komt maar dat z'n eigen eindtrap ook spelen blijft.

rho

Ik zou het signaal toch bufferen vooralleer er een extra eindtrap mee aan te sturen. Anders ga je de load van de interne voorversterker vergroten (de 2 ingangsimpedanties van de eindversterkers komen parallel te staan.). Voor fase problemen etc. zou je eventueel eerst kunnen bufferen en dan pas naar de 2 eindversterkers gaan met je signaal. Dan ben je zeker dat je al niet in de fout gaat vooralleer je gaat versterken en kan je de ingangsimpedantie van de eindversterkers nog een beetje matchen ook. Een normale opamp moet makkelijk in staat zijn om die 2 eindversterker-trappen (de interne en externe dus) aan te sturen. BB opamps kunnen meestal een load tot 600 ohm aan. Dus dat moet best wel lukken.

Je kan dan eventueel nog een relais gebruiken om de extra versterker aan of af te koppelen. Een SSM2404 zou ook kunnen helpen. Klikloos schakelen. (ik integreer die ook in m'n voorversterker, maar omdat die nog niet klaar is kan ik je jammergenoeg nog geen ervaringen ermee meedelen)
   

Integra

Het lijntje van voorversterker naar eindversterker is niet moeilijk te vinden. Ik wil echter voorkomen dat het volgende gebeurt.
Ik heb de set draaiend gehad (niet ideaal) met die tweede eindtrap (heeft een niveau regeling) op de tape uitgang, maar als die twedde trap dan niet aan staat, heb ik een behoorlijk slecht geluid en geen vermogen meer. dit moet dus niet als ik een pre uitgang er op bouw.

Misschien een idee om eens in m'n JVC VN-700 te kijken?
Dat ding heet 2X pre out en 1 main in.

rho

Dat verlies aan signaal en de verschillen tussen het gebruik van 1 of 2 eindtrappen kan je dus oplossen door te bufferen. Zo blijft de belasting op je voorversterker steeds dezelfde (namelijk die van de buffer) en ziet je voorversterker geen verschil, wat je ook doet aan de uitgang.
   

Integra


rho

Hmmm, als je geen ervaring hebt met het werken met opamps wordt het misschien wat moeilijker.
Normaal heb je per kanaal gewoon 1 of 2 niet inverterende versterkers nodig (ligt aan je opvatting). Je kan er ook inverterende van maken, maar dan draai je de fase 180 graden om. Eigenlijk is dat geen probleem, maar er zijn mensen die van de absolute fase houden.
   

Integra

Dan nog iets, bij mijn JVC heeft geeft het een goed resultaat als ik m'n MF X10-D tussen pre out en main in zet. Dit zou ik dus ook wilen proberen bij de Philips DFA-888. Zou het probleem van terug vallen in signaal zich ook nog voordoen als ik de uitgang van de X10-D splits naar de main in van de DFA-888 en de main in van de tweede eindtrap?