• Welkom bij Audiofreaksforum, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen. Graag inloggen of registreren.
 

HET Reparatie topic. voor de versterker en receivers.

Gestart door HAL9000, 2 april 2007, 23:22:07

Vorige topic - Volgende topic

Nicolas

Citaat van: Theo van Wermeskerken op 11 september 2021, 10:49:21Aan vuile / slechte contacten in dat relais die je met de vermelde actie even 'schoonbrandt'.

Gaat het dan steeds om het speakerrelais of kan het ook een inputrelais zijn (uiteraard bij amps die relais in hun voortrap hebben...). Of is de stroom in de voortrap te klein om een vuil relais even "door te blazen".

Dit doet me er trouwens aan denken dat mijn nineties Pioneer versterker in de garage dit probleem ook had, maar spontaan al heel lang niet meer. :)
Gelieve anderhalve meter afstand te houden tussen uw en mijn bericht.

Sytse Fliege

Inputrelais leveren nooit problemen op. Juist omdat de stroom zo gering is, de contacten branden niet in en vervuilen ook niet.

Ik heb het in ieder geval nog nooit meegemaakt.

Zelfbenoemd specialist

Nicolas

11 september 2021, 15:30:01 #9257 Laatste wijziging: 11 september 2021, 15:33:10 door Nicolas
Helder. Het lijkt me verder geen "gevaarlijk" defect wat betreft mogelijke gevolgschade, aangenomen dat je slechts kortstondig met haperend kanaal speelt? (ik had iets begrepen dat het niet goed is om een versterker langdurig zonder aangesloten speakers te laten spelen wat de facto hetzelfde is als een speakerrelais dat geen contact maakt, maar geldt dat nog voor versterkers van na Elvis? :))
Gelieve anderhalve meter afstand te houden tussen uw en mijn bericht.

Regenpak

Citaat van: Nicolas op 11 september 2021, 15:30:01ik had iets begrepen dat het niet goed is om een versterker langdurig zonder aangesloten speakers te laten spelen
Dat geldt niet voor zandbakken, alleen voor glasbakken. Een torrenversterker vindt het helemaal prima om zonder belasting te spelen. Hoeft-ie niet te werken.

Tjerk
It's been Monday all week long!

Nicolas

CitaatEen torrenversterker vindt het helemaal prima om zonder belasting te spelen. Hoeft-ie niet te werken.

Ah, torrenbakken, my spirit animal.  ;D
Gelieve anderhalve meter afstand te houden tussen uw en mijn bericht.

Sytse Fliege

Citaat van: Nicolas op 11 september 2021, 15:30:01Helder. Het lijkt me verder geen "gevaarlijk" defect wat betreft mogelijke gevolgschade, aangenomen dat je slechts kortstondig met haperend kanaal speelt?

Als een relais even geen (goed) contact meer maakt, dat kan geen kwaad voor de versterker. Misschien voor je luidsprekers, als je het volume ver opendraait en opeens "pakt ie". En/of voor je oren.

Maar uitval van een kanaal vanwege slechte soldeerverbindingen, dat geeft wel kans op gevolgschade, meer naarmate je 't uitstelt om 't op te lossen.





Zelfbenoemd specialist

Nicolas

En hoe kan je het verschil herkennen, werkt dat "volume secondje opendraaien" ook als het om soldeerverbindingen gaat?
Gelieve anderhalve meter afstand te houden tussen uw en mijn bericht.

Sytse Fliege

Goede vraag, ik moet er even over nadenken. Voor mij is het na bijna tien jaar dagelijkse kost wel duidelijk welke versterkers (vooral bouwperiodes) welke problemen hebben en ongeacht welke bouwperiode; bij elke servicebeurt vervang ik de speakerrelais en service ik schakelaars en potmeters, gewoon standaard. Slechte soldeerverbindingen komt pas vanaf eind jaren '70 echt voor, en beleeft zijn hoogtepunt in de jaren '80, misschien nog begin '90.

Ik denk dat "doorblazen" kan werken bij slechte soldeerverbindingen (mits het de signaalweg beïnvloedt!), maar in mindere mate dan bij een vervuild of ingebrand relais. Verder, bij slechte soldeerverbindingen zal je ook veel vaker last hebben van gekraak in een kanaal en klapperende relais. Een verklaring daarvoor kan zijn dat er DC in het signaal terecht komt en dat triggert het beveiligingscircuit, maar dat is vaak in combinatie met een bepaalde traagheid van een relais niet voldoende snel om geen DC naar de luidspreker door te laten, wat je hoort als gekraak en als je pech hebt als echte knallen (vuurwerk!), been there, done that.

Daarom ben ik niet alleen vanwege de sound blij met mijn Technics SB-R4 luidsprekers, maar ook vanwege de prima beveiliging die er op zit (reken maar dat ik die de nodige keren heb moeten resetten, de afgelopen tien jaar :)).

Zelfbenoemd specialist

Nicolas

Bedankt voor de toelichting. Ik had ook niet echt verwacht dat beide defecten met zekerheid van elkaar te onderscheiden waren.
Gelieve anderhalve meter afstand te houden tussen uw en mijn bericht.

Sytse Fliege

Zelfbenoemd specialist

pjgriepink

Hallo
Eindelijk na jaren gemerkt dat internet adres niet ( meer) klopte
Dus veranderd
Wil opmerking maken over de Denon PMA 860
De luidspreker schakelaar is binnen zwart dus schoonmaken en spontaan klikken l s relais is weer voorbij
Vr vr